Arama

Plastik Doğramacı

Güncelleme: 10 Haziran 2007 Gösterim: 5.632 Cevap: 0
thedoctor_611 - avatarı
thedoctor_611
Ziyaretçi
10 Haziran 2007       Mesaj #1
thedoctor_611 - avatarı
Ziyaretçi

meslek111
Sponsorlu Bağlantılar
PLASTİK DOĞRAMACI
TANIM Plastik profil ve yardımcı malzemelerden kapı, pencere, kepenk, sineklik vb. ürünlerin üretimi ve montajını yapan kişidir.

GÖREVLER
- Müşteri ile görüşerek, yapılacak olan kapı ve pencerenin ölçüsünü alır, - Fiyat tespit ederek müşteriye bildirir - Malzeme listesini çıkarır, - PVC pencere ve kapı standartlarına uyarak ölçülendirip, şekillendirir, - Plastik malzemeyi atölyede istenilen ölçü ve ebatlarda keser, deler, ayarlar, kesilen parçaları birleştirir. Aksesuarları monte eder, sızdırmazlık kontrolünü yapar, yalıtım elemanlarını yerleştirir, - Hazırlanan ürünü kontrol eder. Eksik ve aksaklıkları düzeltir, - Hazırlanan ürünün monte edileceği yere nakliyesini sağlar, - Binalara monte eder, camı takar, izolasyon işlemi yapar, - Son kontrolünü yaparak müşteriye teslim tutanağı ile teslim eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Profil kesme makinesi, köşe kaynak makinesi, otomatik köşe temizleme makinesi, freze, su tahliye frezesi, çıta kesme makinesi, destek saç kesme makinesi, orta kayıt alıştırma makinesi, testere, tornavida, çekiç, matkap, metre, su terazisi, kaynak makinesi, plastik malzemeler, manivela, spiral, çeşitli aksesuarlar (kapı kolu menteşe vb), montaj için dübeller, köpük, çeşitli vidalar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Plastik doğramacı olmak isteyenlerin; - Mekanik yeteneğe sahip, - El becerisi ve el göz koordinasyonu gelişmiş, - Dikkatli ve sabırlı, - Tasarım ve çizim yeteneğine sahip, - Uzun süre ayakta durabilecek bedensel güç ve sağlamlığa sahip, kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
- Genellikle atölyelerde çalışırlar. Çalışmasının büyük bölümü kapalı ortamda atölye bir kısmı ise (ölçü alma ve montaj sırasında) atölye dışında inşaatlarda gerçekleşir. - Çalışma ortamı gürültülüdür. - Çalışırken makineler ve insanlarla iletişimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Plastik Doğramacılar genellikle özel sektöre ait atölyelerde çalışırlar. - Plastik doğramacılık mesleğinde kendini yetiştirmiş meslek bilgisi ve sorumluluğu olan meslek mensuplarına har zaman ihtiyaç duyulacağı söylenebilir. Çevre bilincinin artması ve ormanlarımızın hızla tükenmesi nedeniyle, daha önceleri ağaçtan yapılan kapı ve pencereler artık profilden, alüminyum doğramadan ve plastik doğramadan yapılmaya başlanmıştır. Bunlar içerisinden plastik doğramacılık hızla gelişmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleki eğitim yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.


EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi ilköğretim okulu mezunları için 2 yıl, lise ve dengi okul mezunları için 1 yıldır. Eğitim süresince Mesleki Eğitim Merkezlerinde 1 gün teorik, işyerlerinde bir usta nezaretinde 5 gün pratik olarak eğitim yapılmaktadır. Eğitim süresince; Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek Bilgisi, Meslek Resmi, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi dersleri alırlar.

MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 2 yıl süreli olup, bu eğitimde insan sağlığı ve iş güvenliği, iş ve insan ilişkileri, çalışma hukuku, işletme bilgisi, sigorta ve vergi mevzuatı, muhasebe ve ekonomi derslerinin yanı sıra ileri meslek bilgisi derslerini alırlar. 2 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. -

BENZER MESLEKLER: Alüminyum Doğramacı, Ahşap Doğramacı.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Mesleki eğitim merkezinde eğitim gören öğrencilere, çıraklık sözleşmesi yapılan işverence asgari ücretin % 30 undan az olmamak üzere bir ücret ödenir. - Eğitim süresi içerisinde adayların iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigortaları yapılmakta, sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. - Meslek mensuplarının kazanç durumları çalıştıkları işletmemin büyüklüğüne, iş kapasitesine, meslek mensubunun bilgi ve becerisine göre değişiklik arz etmektedir. Ancak, en az asgari ücret olan bu kazanç asgari ücretin 3 katına kadar çıkabilmektedir. - Kendi işyerini açan meslek mensuplarının kazançları ise işyerinin büyüklüğü müşteri çevresi ve tanınmışlığı oranında farklılık arz etmektedir.

Benzer Konular

25 Mart 2013 / ThinkerBeLL Bilim tr
21 Mart 2007 / vain Taslak Konular
10 Haziran 2007 / thedoctor_611 Taslak Konular
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
20 Ocak 2010 / Daisy-BT X-Sözlük