Arama

Vurgun yemek ne demektir, nasıl olur?

Güncelleme: 20 Şubat 2010 Gösterim: 2.841 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Konu: ''Vurgun yemek'' nedir? - nasıl olur?

Sponsorlu Bağlantılar
Konu2: ''Yağmurda kşan neden daha çok ıslanır?

Acil cevap..Msn Sad Bilimsel açıklamalarıda lazım..
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Şubat 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Konu: ''Vurgun yemek'' nedir? - nasıl olur?

Sponsorlu Bağlantılar
Konu2: ''Yağmurda kşan neden daha çok ıslanır?

Acil cevap..Msn Sad Bilimsel açıklamalarıda lazım..

Bu mesajdaki yazılar sadece bilgi verme amaçlıdır, doktor tedavisi ya da uzman önerisi değildir.

Vurgun


Deniz seviyesinde hava basıncı 1 atmosferdir. İnsan vücudunun solunum ve dolaşım sistemi bu basınca ayarlıdır. Ancak suyun içinde, derine gittikçe, her 10 metrede basınç l atmosfer daha artar. 30 metre derinlikte su basıncı 4 atmosferdir, yani bu derinlikte vücudumuzun her santimetrekaresine suyun yaptığı basınç, yüzeye oranla dört mislidir.
Hiçbir gereç kullanmadan, 30 metre derinliğe inildiğinde, akciğer kapasitesi dörtte birine düşer, kan basıncı artar, vücut ısısı düştüğünden kalbin atış hızı artar, bilinç bulanıklığı başlar. Bu nedenle yardımcı gereç kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir. Ancak tüple dalışın da kendine özgü sorunları vardır. Derinde dış basıncın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen, azot gibi gazlar, dokulara daha küçülmüş bir hacimle dağılırlar. Eğer su yüzeyine süratle çıkılırsa, basıncın azalmasıyla bu gazlar da süratle genleşir. Oksijen dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz, ama özellikle azot gazı damarlarda süratle genleşerek, damar tıkanıklığı, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vücut hasarlarına yol açar.

Bu şekilde vurgun yiyenler, süratle basınç odalarına alınırlar. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki basınç verilir ve dengeli olarak azaltılır. Bir başka önlem de vurgun yiyeni, aynı derinliğe tekrar indirmektir. Vurgun yememek için yüzeye yavaş çıkmalı, hatta belirli derinliklerde beklenmelidir. İdeal çıkış hızı dakikada 10 metre olup, pratikte eğitmenler bunu dalgıç adaylarına yüzeye gelen en küçük bir hava kabarcığından daha hızlı çıkma şeklinde öğretirler.



Benzer Konular

3 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
23 Eylül 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
24 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap
24 Mart 2009 / ThinkerBeLL Genel Mesajlar