Arama

Zamanları farklı olan bir ülkeden başka bir ülkeye geçiş sonrası olan hastalık nedir?

Güncelleme: 9 Ocak 2020 Gösterim: 2.285 Cevap: 2
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
9 Mart 2010       Mesaj #1
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Jet-lag nedir, hangi hallerde görülür, nasıl bir nitelik taşır?
Sporcularda Jet-lag görülür mü?
Son düzenleyen Safi; 9 Ocak 2020 18:27
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
9 Mart 2010       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Jet-lag
Bütün hayvanların vücutlarının, uyuma, vücut ısısı, üreme zamanı gibi periyodik fonksiyonlarını kontrol eden biyolojik bir iç saatleri vardır. Bu iç saatlerin çoğu, kendi fonksiyonları için kendi zaman dilimlerinde çalışır, ancak ışık ve sıcaklık gibi dış etkenlerden de etkilenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Eğer İstanbul'dan Newyork'a uçarsanız, sizin vücut saatiniz hala İstanbul'a ayarlıdır. Örneğin İstanbul'dan saat 12:00'de havalanır, 8 saatlik bir uçuştan sonra Newyork'a varırsanız, vücut saatiniz 20:00'dedir ama Newyork saat 13:00'ü yaşamaktadır. Vücudunuzun saati ortama göre 7 saat ileridedir. Karnınız acıkacak, biraz sonra uykunuz gelecektir ama, akşam olmasına bile daha 7-8 saat vardır,

İşte bu olaya jet-lag denilir. 'Lag'in İngilizce'de anlamı geri kalma, gecikmedir. Bu durumda uçuştan sonra insanda yorgunluk duyulmakta, özellikle okuma, araba kullanma ve iş görüşmeleri gibi konularda motivasyon ve konsantrasyon eksikliği görülmektedir.

Dünya dönüşünü 24 saatte tamamladığından, dünya yüzeyi kuzeyden güneye her biri l saatlik 24 zaman bölgesine bölünmüştür. Örneğin İstanbul ile Newyork arasında 7 zaman bölgesi vardır ve aynı anda İstanbul'da saat 14:00 iken, Newyork'ta sabah 07:00'dir.

NASA'ya göre insan vücudunun biyolojik saatinin her bir zaman bölgesine, yani bir saatlik bir zaman değişimine alışması bir gün almaktadır. Bu durumda İstanbul'dan New York'a gidince vücut kendini ancak 7 gün sonra adapte edebilmektedir. Jet-lag olayı uçma mesafesine değil, kaç zaman bölgesinden geçtiğinize bağlıdır. Aynı mesafe, aynı zaman bölgesinde kuzey-güney mesafesinde gidilince jet-lag olayı görülmemektedir.

Jet-lag olayının doğuya doğru mu, yoksa batıya doğru mu seyahatte daha çok görüldüğü tartışma konusudur. Şüphesiz bu insanların çoğunluğunun yapısına ve yaşam düzeyine bağlıdır. Yapılan anketler sonucunda, çoğunluğun doğuya doğru yapılan uçuşlarda daha çok rahatsız olduğu, insanın vücut saatini hızlandırmada, yavaşlatmaya göre daha fazla zorlandığı görülmektedir.

Küçük çocukların pek etkilenmediği jet-lag olayından en çok etkilenenler ise günlük yaşantısı düzenli ve rutin işler yaparak yaşayanlardır. Uçaktaki havanın kuru olması, seyahat süresince hareketin kısıtlı olması, içki içilmesi, yeterli sıvı içecek alınamaması, farklı iklimde farklı yemekler, insanlarda jet-lag'a karşı direnç kırıcı diğer etkenlerdir..

Alıntı: Sağlık Bilgisi

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Şubat 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Jet-lag (Zaman Değişimi)

  • Jet-lag, uzun süreli uçak yolculukları sonrasında görülen zihinsel ve fiziksel denge bozukluğu şeklinde tanımlanır. Bu durumun en önemli niteliği, organizmanın uyuma ve uyanık kalma işlevini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirememesidir. Jet-lag uçuş yönü ve süresine bağlı bir durumdur. Özellikle doğu-batı yönlü uzun uçuşlar sonrası organizmada uyku bozukluğu, iştah kaybı, baş ağrısı, konsantre olamama...vs gibi haller görülür.
Alıntı

Futbolcularda jet-lag sıkıntısı olabiliyor mu? Yoksa onlar bunu bazı yöntemlerle ve tıp ile aşmışlar mıdır?

  • Futbolcularda da uzun süreli uçuşlar gerçekleştirdikleri için Jet-lag görülür. Bu durumu aşmak için uçuş yönü, süre ve saat farkları düşünülerek bu bağlamda uygun programlar düzenlenir (Diyet uygulamaları ve sıvı kaybının önlenmesi...vs gibi).
Son düzenleyen Safi; 9 Ocak 2020 18:28

Benzer Konular

24 Kasım 2016 / Misafir Soru-Cevap
12 Mayıs 2010 / Misafir Soru-Cevap
5 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış