Genellikle akarsu kıyılarında yaşayan bu etobur hayvanın uzunluğu 1.30 cm'dir. Suda mükemmel bir çeviklikle hareket edebilen bu hayvan, su hayvanları, deniz kabukluları, balık, örümcek, kuş ve küçük memelileri yiyerek beslenir. Yuvalarını suyun içi yapan bu hayvanlar ayrıca havalandırma düzenini de unutmaz. Yuvanın içinde ot ve yapraklardan yapılmış özel bir bölümde dişi susamuru her keresinde 2-6 yavru dünyaya getirir. Yavruların gözleri 4 hafta sonra açılır. Küçükken yakalanan susamuru evcilleştirilebilir.
Soyları tehdit altında olan tüm canlıların anısına...
Avrupa Susamuru Avrupa Mustalide’lerinin en irilerilerinden biridir.
Sağlıklı ergin bir birey 120 cm.uzunluk ve 10 kg.lık bir ağırlığa sahip olabilir.
Arka kısmının ön kısmından daha yüksek bir duruş göstermesi, yani kambur görünümü, karakteristiktir ve karadaki yürüyüşü sırasında düzleşen kafasını aşağıya doğru indirerek yürür.
Uzun bıyıkları karakteristiktir ve çok hassas duyargalardır. Çok küçük titreşimleri hissedebildiğinden balık avlamada ,yön bulmada çok işe yararlar.
Dişinin 9 haftalık bir gebelik süresi vardır.Dişi, yavrularını doğurmak için kendisine en uygun korunaklı yuvayı tercih eder .Doğumunun yaklaşan günlerinde yuvasına bolca yataklık malzeme taşır.
Ana su samuru bir batında ortalama 40 ar gramlık iki yada üç yavru doğurur.
Yavrular doğduklarında grimsi kürkle kaplı ve en fazla 12 cm.boyundadırlar.
Doğum sonrasında tüm zamanlarını uyuyarak ve süt emerek geçiriler.
Yavru susamurları çok yavaş gelişir.
Gözleri 5 hafta içinde açılır.
7 haftadan önce koşmaya yada katı besin almaya başlayamazlar ve çok savunmasızdırlar.
Ancak 7 haftadan sonra yuva dışına çıkıp tuvaletlerini yapabilirler.10 haftalıktan önce yuvayı terketme girişimde bulunamazlar çünkü genellikle 14 haftalık olduklarında sütten kesilirler.
Su samurları doğuştan “yüzücü” değillerdir.Yavru su samurlarının kabarık kürkleri yüzmelerini güçleştirir.Yavrular su kıyında bulunurlarken genellikle anneleri tarafından suya çekilerek zorla yüzdürülürler.5 aylık olduklarında kendi yiyeceklerini kendileri avlamaya başlarlar.Her ne kadar kendi yiyeceklerini yakalayabilirlerse de, annelerine en az 1 yıl boyunca gereksinim duyarlar.Bu süreç içinde Erkek susamurunun onların gelişimine çok az bir katkısı olur yada olmaz , ama yuvayı periyodik olarak ziyaret etmeye devam eder.
Genç Susamurları belli bir süre sonra yuvayı daha sık terketmeye , kendi hükümranlık alanlarını tesbit etmek üzere gezilere çıkmaya başlarlar.Kendi başlarına beslenme ve hükümranlık alanları bulmak üzere çıktıkları bu geziler onlar için çok tehlikelidir...
Su samurunun çiftleşmesi 17-20 aydan sonradır.Erkek birey çiftleşmek için uygun dişiyi aramaya başlar.Buluştuklarında birbirlerini kovalarlar, kaçarlar, suya girerler ,birlikte yüzerler ,oynaşırlar ve daha sonra da çiftleşirler.
Erkek birey dişisiyle bir hafta kadar beraber olur, daha sonra bağımsız yaşamının gereği olarak , yuvadan ayrılır.Yaban hayatında yaşamın sürdürülebilmesi kolay değildir.Bir karnivor ve su samuru için 4 yaşına kadar gelebilmek büyük bir şanstır.
Her ne kadar 8-12 yaşına kadar yaşabilen su samurlarına rastlanmaktaysa da , bunların yaban hayatındaki oranı sadece % 1 yada 2 dir.
Kaynak: