Arama

Mineraller - Nefrit

Güncelleme: 28 Mayıs 2011 Gösterim: 1.811 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Nefrit
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Nefrit, aslında bir mineral değil, aktinolit mineralinin bir çeşidi amfibol aktinolitidir. Kimyasal formülü Ca2(Mg, Fe)5Si8O22(OH)2'dir. Nefrit yeşim olarak da anılan değerli taşın iki türünden birisidir. Yeşim taşı olarak anılan diğer mineral ise jadeittir. Jadeit nefritten daha değerlidir.
Nefrit jadeitten daha fazla bulunur. Özellikle Çin'in kuzeybatı kesimi, Sibirya, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda başta olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde, dağlarda çökeller halinde ya da ırmak yataklarında, bazıları 1 ton ya da daha fazla gelen dev taş kütleleri halinde bulunur. Nefritin en çok tutulan renkleri ıspanak yeşili, sarı, siyah ve Çinliler'in "donyağı" dedikleri mat beyazdır.
Sertliği 6.0-6.5 arasındadır. Jadeit kadar sert değildir. Mat, yağımsı bir parlaklığa sahip iri parçalar halinde bulunur.
Ad:  Actinolite.jpg
Gösterim: 227
Boyut:  48.3 KB
Kültürel ve tarihi özellikleri
Nefrit binlerce yıldır Çinliler tarafından bilinir ve kullanılırdı. Çinlilerin oymaları 17. yüzyıldan sonra Burma jadeitlerinin keşfine kadar nefrit ile yapılmıştır. En önemli nefrit yatakları Çin'deki Kaşgar ve Khotan bölgelerinde bulunur. Nefrit çoğunlukla Çin, Burma (Myanmar) ve Yeni Zelanda'da kullanılırdı. Nefrit yüzyıllarca Yeni Zelanda'da Maoriler tarafından silah ve süs yapımında kullanılmıştır. Bugün hâlâ mücevher yapımı için çıkarılsa da madenciliği kısıtlanmış ve sıkı bir kontrol altına alınmıştır.
Eskiden nefritin böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülürdü. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde çok fazla değer verilen bir taştır. Britanya Kolumbiyası'nın eyalet taşı, Wyoming'in ise resmi değerli taşıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Mart 2009 / _VICTORY_ Tıp Bilimleri
19 Eylül 2015 / iceslush Taslak Konular
12 Ağustos 2015 / iceslush Taslak Konular