Arama

Deep Purple

Güncelleme: 12 Aralık 2007 Gösterim: 11.200 Cevap: 1
recruit87 - avatarı
recruit87
Ziyaretçi
20 Haziran 2007       Mesaj #1
recruit87 - avatarı
Ziyaretçi
Deep Purple
1968 yılında Searchers topluluğunun davulcusu Chris Curtis önderliğinde kurulan efsanevi Deep Purple, ilk aşamada tuşlu çalgılarda Jon Lord, bas gitarda Nick Simper ve gitarist Richard Hugh (Ritchie) Blackmoredan kuruluydu. Ilk olarak Roundabout ismiyle tanindilar. Bir kaç gün içinde Curtis ayrıldı. Dave Curtis ve Bobby Woodman da isteneni veremeyince onların boşaltıkları yerler Rod Evans ve Ian Paice tarafından dolduruldu. Deep Purple adını aldılar ve kısa bir İskandinavya turundan sonra, topluluk ilk albümünü kaydetmeye koyuldu. "Shades Of Deep Purple" "Hey Joe" ve 45likler listesinde zirveye oynayan "Hush" gibi meşhur parçaların yeniden sunumlarını barındırıyordu. Yabancı topraklarda ünleri daha hızlı yayılan grubun uzun turneleri sona erdiğinde kendi ülkelerinde tanıtıma devam ettiler. Tina Turner, Neil Diamond gibi isimlerle birlikte çalışmalar da yapan Deep Purple kendi belirlediği çizgiyi korumaya da özen gösterdi.
Sponsorlu Bağlantılar

1969 temmuzunda, Evans ve Simper, Episode Sixten gelen Ian Gillan ve Roger Glover ile yer değiştirdi. Klasik Deep Purple olarak akıllara kazınacak bu yeni kadro Lordun yazdığı "Concerto For Group And Orchestra"yı Londra Fiarmoni Orkestrası ile kaydettiler. Ardından gelen ve "Speed King" ve "Child In Time" gibi parçaları içeren "Deep Purple In Rock" çalışması topluluğun ağır metal türünün vazgeçilmezleri arasında yer alacağını duyuruyordu. Gillanın güçlü sesi müziklerine yeni bir boyut kazandırmış oluyordu. Bu yeni kazanılmış şöhret Avrupa kıtasında "Black Night" ile iyice perçinlenecekti. "Strange Kind Of Woman" listelerde iyi bir noktaya gelen bir başka çalışma oluyordu. "Fireball" ve "Machine Head" ise zirveye adını yazdıran iki albüm oldu. Son saydığımızın içindeki parçalardan biri olan "Smoke On The Water" sert rock müziğin tarihine geçmiş bir çalışma olma başarısını gösterecekti... Albüm aynı zamanda topluluğun kendi kurduğu Purple Plakçılıktan çıkan ilk albüm oldu. Platin plak ödüllü "Made In Japan" canlı sunumlarıyla neler başarabileceklerini çok iyi ortaya koyuyordu.

Üyelerin kendi aralarında ise ipler son derece gergindi. "Who Do We Think We Are!" bu çok başarılı kadronun bitişinin habercisi olacaktı. Gillan ve Gloverın ayrılısı, David Coverdale ve Glenn Hughesin gelişiyle yeni özellikler kazanan topluluğa yine de epey pahalıya mal olacaktı. "Burn" ve "Stormbringer" İlk 10 listesinde başarılı oldular. Blackmoreun istediği bu değildi. Gidişattan memnun olmayan Blackmore 1975 mayısında Rainbowu kurmak amacıyla Deep Purpledan ayrıldı. Bir anlamda onu yetim bıraktı. Tommy Bolin Mor Topluluka "Come Taste The Band" albümünde eşlik etti. Ne var ki, farklı tarzlarının birlikte yürümesi mümkün değildi. Deep Purple üyeleri yol ayrımındalardı. Sonuç olarak her biri farklı bir yol izleyerek müzik yaşamlarına kendi oluşturdukları topluluklarda ya da başka müzisyenlere eşlik ederek devam ettiler. Madde bağımlısı Bolin ise bir kaç ay sonra uyuşturucudan öldü.

"En İyileri" albümleri, toplama çalışmalar, Deep Purplea doyamayanları bir süre daha oyaladı. 1984 yılında Gillan, Lord, Blackmore, Glover ve Paice "Perfect Strangers" çalışmasını tamamladıklarında bir "yeniden birleşme" rüzgarı siyordu. İkinci bir deneme "The House Of Blue Light" ise Gillan ile Blackmore arasındaki bir tartışmadan dolayı başlar başlamaz bitiverdi. Rainbow eski üyesi Joe Turner, Gillanın boşalttığı yeri 1990 yılının Deep Purpleı yeniden canlandıracak "Slaves And Masters" albümü sırasında doldurdu. Gillan 1993te topluluğa yeniden katıldıysa da hemen ardından ayrılıverdi. Yolgeçen hanına dönen Deep Purpleı, "babası" Blackmore, yine bıraktığında bu sefer yerini bir başka yetenekli isim Joe Satriani alıyordu.
1996daki "Purpendicular"ı kaydeden kadro Steve Morse, Lord, Gillan, Glover ve Paiceden oluşuyordu. Şimdi ise Morlar, yapımcılarının peşi sıra çıkardıkları toplama albümlerle; "altın diskler", "binyılın seçmeleri", "özel bölümler" ile müzik severlerin karşısına çıkıyor...

Deep Purple, Led Zeppelin ve Black Sabbath gibi öncü topluluklardan önce ağır metal basit, kaba bir müzik türüydü. Bu topluluklarla birlikte ağır metal yeni, daha soylu bir kimlik kazandı.

LoREn Soth - avatarı
LoREn Soth
Ziyaretçi
12 Aralık 2007       Mesaj #2
LoREn Soth - avatarı
Ziyaretçi
deep purple Heavy metal in babasıdır tabirince ve rock müziğin en büyük ilahlarındandır. Ricthie o grubun herşeyi olmasına rağmen ayrıldıktan sonrada grup polaritesini korumuştur. Günümüde bil hala aynı hayran kitlesine sahiptir.. (Ben gibi Msn Happy)

Sponsorlu Bağlantılar
Affınıza sığınarak daha geniş bir açıklama yapmak isterim..

Efsanelere inanmıyor musunuz? Onlara bir bakın!

DEEP PURPLE
deep purple in rock a

Deep Purple , Rock ve Metal müzik tarihinin en köklü gruplarından biridir. 1968 yılında kurulmuştur ve neredeyse kırkını devirecek grup , hala aynı popülaritesini katlayarak devam ettiren ve hala sahnede tozu dumana katan ender gruplardan biridir.
Aynı vakitte ortaya çıkan Led Zeppelin ve Black Sabbath ile birlikte Heavy metalin öncülerinden sayılan Deep Purple , ömrü boyunca pek çok grup elemanı değiştirdi. Gelenler oldu , gidenler oldu , tekrar geri dönenler oldu... Ama grubun en meşhur ekibi 1970-1976 ve 1984-1994 yılları arasında beraber olan ekiptir. Bu ekibin içerisinde her biri enstrumanının virtüözü denebilecek isimler bulunuyor . İan Gillian (Vokal - Depp Purple , Black Sabbath) , Roger Glover (Bass - Deep Purple) , Ian Paice (Davul - Deep Purple) , Ritchie Blackmore (Gitar- Deep Purple , Ritchie Blackmore's Rainbow , Blackmore's Night) ve Jon Lord (Hammond Organ , Kalvye - Deep Purple , White Snake). Grup genelde bu isimlerle anılsa da, sahip oldukları sanatçılar bu kadarla sınırlı değildi, işte gruba girip çıkan tüm isimler:


Grubun Günümüzdeki Hali :


group

Ian Gillan
Steve Morse
Roger Glover
Don Airey
Ian Paice

Daha Önceki Sanatçılar :

dp early

Ritchie Blackmore
Jon Lord
David Coverdale
Glenn Hughes
Rod Evans
Tommy Bolin
Joe Lynn Turner
Joe Satriani
Nick Simper

Grubun Sound'u :


Grup günümüzde Heavy Metal - Hard Rock denen müzik türünün ilk örneklerinden bir kısmını vermişlerdir. Ezgileri genelde akıcıdır , özellikle yolda dinlerken insanda gaza daha fazla basma isteği uyandırır (Bkz . Speed King , Burn) . Blackmore'un yazdığı eşsiz gitar soloları bu günkü tüm metal gruplarını özendirecek kalitededir. Jon Lordun Hammond organ'daki başarısı grubun sounduna klasik batı müziğinin , oryantal ezgilerin ve klasik blues tonlarının Heavy Metal'e uygun olarak deformasyona uğramış etkisini eklemiştir.

En Ünlü Ekip :


Deep Purple 76

Deep Purple'nin bu gün en çok tanınan parçalarının büyük bir çoğunluğunu yapan ekip ayrıntılarıyla şöyle :

iangillianthumb ca8e9f38b8ea622a6692c412bcb1df5b

Ian Gillian:
1945 doğumlu Ian Gillian Deep Purple'da kendine özgü vokaliyle büyük bir fark yaratıyor. ''Vocal Belting'' denilen tekniği rock müziğe katan adamdır. 1965ten günümüze hem söz yazarlığı hem de vokalistlik yapmıştır. Daha önce çalığtığı grupler ise şunlardır :

Episode Six
Deep Purple
Gillan
Ian Gillan Band
Black Sabbath

Ayrıca ünlü rock operası ''Jesus Christ Superstar''ın orijinal kaydında da rol almıştır.


Blackmore126 b

Ritchie Blackmore :

Ian Gillian gibi 1945 doğumlu olan Ritchie Blackmore Deep Purple'deki efsanevi gitaristliği ile ünlenmiş , Rainbow ve Blackmore's Night gibi ünlü grupların kurulmasında önayak olmuştur. 11 yaşında aldığı gitar eğitiminin klasik müzik üzerine olması Deep Purple'a çok şey katmıştır. Sahnede gitar parçalamak , üzerinde tepinmek , sırtını gitara sürterek çalmak , solo atarken gitarın akorduyla oynamak gibi garip huyları vardır.
Yer Aldığı gruplar ise şunlardır:

Deep Purple
Rainbow
Blackmore's Night

JonLordCover

Jon Lord :

Gruptaki favori elemanım olan Jon Lord , tüm rock-blues organistleri tarafından örnek alınan müthiş bir yetenektir. Pekçokları tarafında ''Günümüzün Bach'ı'' olarak adlandırılır. 1941 doğumludur ve yetenekli bir bestekardır, günümüze değin orkestralar için pek çok parça bestelemiştir. Deep Purple'nin kurucu üyelerinden olmasının yanısıra tarzının oluşmasında da büyük bir etmendir. Dünyanın en iyi Hammond Organistleri arasında sayılan Jon Lord hen rock-blues hem de klasik müzikte verdiği eserler ile günümüzün önemli müzisyenlerindendir.

Yer aldığı gruplar :



Deep Purple
Whitesnake
Paice, Ashton & Lord
The Artwoods
The Flower Pot Men

Deep Purple

Roger Glover : 1945te doğan Roger Glover kariyerinin neredeyse hepsini Deep Purple'de geçirmiştir ve grubun hiç ayrılmayan elemanlarındandır.Deep Purple'de Sözyazarlığı ve geri vokalistlik de yapmıştır.
Daha önce yer aldığı gruplar :

Episode Six
Deep Purple
Rainbow
Gillan/Glover

Ian Paice COLtifbig

İan Paice :

1948 doğumlu Ian Paice , Deep Purple'nin sürekli bateristidir. Heavy Metal'de swing ve blues stillerini kullanan nadir bateristlerdendir. Bateride çıkabildiği hızlar ve attığı sololar kesinlikle görülmeye değerdir. Ayrıca solaktır. 2002de Jon Lord'un Deep Purpleden ayrılmasının ardından grupta kalan tek kurucu üyedir.




DEEP PURPLE Diskografisi:

Albümler : Shades of Deep Purple | The Book of Taliesyn | Deep Purple | Deep Purple in Rock | Fireball | Machine Head | Who Do We Think We Are | Burn | Stormbringer | Come Taste the Band | Perfect Strangers | The House of Blue Light | Slaves & Masters | The Battle Rages On | Purpendicular | Abandon | Bananas | Rapture of the Deep



Canlı Albümler: Concerto for Group and Orchestra | Made in Japan | Made in Europe | Last Concert in Japan | Deep Purple in Concert | Live in London | Scandinavian Nights | Nobody's Perfect | In the Absence of Pink: Knebworth '85 | Come Hell or High Water | King Biscuit Flower Hour Presents: Deep Purple in Concert | California Jamming | Mk III: The Final Concerts | Live at the Olympia '96 | Gemini Suite Live | In Concert with the London Symphony Orchestra | Total Abandon: Live in Australia | Live at the Rotterdam Ahoy | This Time Around: Live in Tokyo | The Soundboard Series | Inglewood - Live in California | Kneel & Pray | Space Vol 1 & 2 | Denmark 1972 | Perks and Tit | Just Might Take Your Life | Live in Stockholm | Live in Montreux 1969 | Live in Paris 1975 | Live in Europe 1993 | Live at Montreux 1996 | They All Came Down to Montreux



Videolar ve DVDler: Concerto for Group and Orchestra | Special Edition EP | Live In Concert 1972/73 | California Jam / Live in California 74 | Rises Over Japan | Come Hell or High Water | Bombay Calling | Live at Montreux 1996 | In Concert with the London Symphony Orchestra | Total Abandon Australia '99 | New, Live & Rare | Perihelion | Live Encounters



Derleme Albümler: Purple Passages | The Early Years | 24 Carat Purple | When We Rock, We Rock, and When We Roll, We Roll | The Mark II Purple Singles | Deepest Purple: The Very Best of Deep Purple | The Anthology | Powerhouse | The Deep Purple Singles A's and B's | 30: Very Best of Deep Purple | Days May Come and Days May Go | Listen, Learn, Read On | Winning Combinations: Deep Purple and Rainbow | Deep Purple: The Platinum Collection

Discography Kaynağı : Wikipedia


thebigdeniz'den son söz :

Depp Puple küçüklüğümden beri dinlediğim, çok beğendiğim, hatta hayranı olduğum bir grup. Neredeyse dedem yaşında olmalarının yanında heavy Metal'in en sevdiğim şeklini yaptıkları için önlerinde saygıyla eğiliyorum. Her biri alanında usta müzisyenleriyle Deep Purple'ı hepinize öneriyorum.

deep purple 2


BİYOGRAFİ ALINTIDIR...


Benzer Konular

29 Eylül 2013 / ozti Bilgisayar
4 Temmuz 2006 / kompetankedi Bilgisayar
5 Aralık 2009 / sdfsdfsfgfdfg Soru-Cevap
2 Şubat 2019 / serhat_11 Bilgisayar
20 Mart 2007 / Misafir Hayali Karakterler