Arama

Dünya Kentleri: Nanking

Güncelleme: 20 Temmuz 2013 Gösterim: 2.221 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çin'in en büyük kentlerinden biridir. Şanghay'ın yaklaşık 260 km kuzeyba­tısında, Yangtze Irmağfnın kıyısında kurulu olan bu kent artık Çin'in başkenti değilse de, adı "güneyin başkenti" anlamına gelir. De­miryolları Jiangsu eyaletinin başkenti olan Nanking'i, Şanghay ve bugünkü başkent Pekin'e bağlar.
40 km uzunluğundaki tarihi surların kalıntı­ları, Nanking'in bayındır kesimini çevreler. Surlar, Nanking'in gemi taşımacılığı ve ticaret bakımından önem taşıyan ırmak limanına kadar uzanır. Modern yapıların yükseldiği kent merkezinde geniş bulvarlar vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Nanking, göllerin ve tepelerin bulunduğu bir alanda kuruludur. Kentin çevresinde Çin-liler'in tatillerini geçirdiği güzel tatil köyleri vardır. Kenti saran surların hemen dışında Ming hanedanından imparatorların mezarları ve Sun Yat-sen'in anıtmezarı yer alır (bak. Sun Yat-Sen).
Nanking'deki sanayi kuruluşlarında çimen­to, kimyasal maddeler, elektronik aletler, tarım aletleri, demir, çelik, motorlu taşıtlar ve silah üretilir. Hafif sanayisi ise ipekli, saten, pamuklu kumaş, kâğıt ve çini mürekkebi gibi ürünleri kapsar. Kent aynı zamanda porselen­ciliğin beşiği ve Çin'in en önemli sanat ve kültür merkezlerinden biridir. Kentte, Nan­king Üniversitesi'nin yanı sıra hukuk ve tica­ret okulları ile çeşitli bilimsel araştırma ku­rumları da vardır.
Nanking'in tarihi İÖ 2. yüzyıldaki Han hanedanına kadar dayanır. İlk 1.500 yıl süre­since bugünkü Nanking'in kurulu olduğu alanda değişik adlarla küçük kentler kuruldu. 1368-1421 arasında Nanking, Ming haneda­nından imparatorların başkenti oldu. 1421'de Ming imparatorları başkenti Pekin'e taşıdı.
19.yüzyılda Çin, dış dünyaya ve dış ticarete açıldı. Bunu sağlayan antlaşma 1842'de Nan-king'de imzalandı. Buna karşın, Nanking 1899'a kadar bu dışa açılmanın dışında kaldı.
20.yüzyılda kent, önce Mançu imparatoru­na karşı Sun Yat-sen'in ulusal bağımsızlık mücadelesine (1911), daha sonra da komü­nistler ile milliyetçiler arasındaki çatışmalara sahne oldu. 1937'de Japonlar, Çin'i işgal ede­rek Nanking'i ele geçirdiler. 1945'ten sonra Nanking yeniden başkent oldu. 1949'da ko­münistler iktidarı ele geçirdiğinde, Pekin'i başkent yaptılar. Nanking'in Nüfusu 2.250.000'dir (1986).

MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Nisan 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Nankin
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Nankin (Çince: 南京; pinyin: Nánjīng) Çin'in Jiangsu bölgesinin başkenti ve Çin kültüründe önemli bir yer tutan şehirdir. Nankin, tarih boyunca çeşitli zamanlarda Çin'in başkenti olmuştur ve Çin'in dört büyük başkentlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Nankin aynı zamanda göreceli olarak yasal ve ekonomik bir otonomiye sahip on beş şehirden biridir. Bütün bunlara ek olarak Tayvan'ı ve onu çevreleyen adaları kontrol eden Çin Cumhuriyeti (Çin Halk Cumhuriyeti değil) de Nankin'i başkenti olarak kabul etmektedir.
Yangtze Nehri yatağında olmasının avantajıyla Nankin her zaman Çin'in en önemli şehirlerinden biri olagelmiştir. Altı hanedanlık boyunca başkent ve halen Çin Cumhuriyeti'nin başkenti olması dışında Nankin aynı zamanda tarih boyunca Çin'in eğitim, araştırma, ulaşım ve turizm merkezi olmuştur. Nankin aynı zamanda Shanghai'ın ardından Doğu Çindeki ikinci en büyük ticaret merkezidir.

Coğrafya ve İklim


300px Nanjing Area   Lower Yangtse Valley & Eastern China Map

Nankin Bölgesi - Aşağı Yangtse Vadisi ve Doğu Çin

Nankin toplam 6598 km² alanı ile Çin'in en büyük ekonomi bölgesinde, Yangtze Nehri vadisinde yer alır. Yangtze Nehri, şehrin batısında yer alırken Ningzheng Tepeleri şehrin doğu, kuzey ve güneyini çevreler. Şehir, Shanghai'dan 300 km, Pekin'den 1200 km ve Chongqing'den 1400 km uzaklıktadır.
Nankin kenti ılıman bir iklime sahiptir ve Doğu Asya Muson rüzgarları etkisi altındadır. Nankin'de dört mevsim de yaşanmaktadır; yazları genelde oldukça sıcak ve tüm yıl yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 15.7 °C'dir, bugüne kadar kaydedilen en sıcaklık 13 Temmuz 1934'de kaydedilen 43 °C ve en düşük sıcaklık ise 6 Ocak 1955'de kaydedilen -16.9 °C'dir. Yılın ortalama 117 günü yağışlı geçmektedir ve yıllık ortalama yağış miktarı 1106.5mm'dir. Haziranın ortalarından Temmuzun sonuna kadar Meiyu mevsimidir, bu dönemde şehir yağışlı ve oldukça nemlidir. Şehrin resmi ağ sayfasına göre en iyi hava Eylül ile Aralık ayları arasındadır.
Nankin doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin sayılmaktadır, şehirde 40'dan fazla çeşitte maden bulunmaktadır. Bunlar arasında demir ve kükürt Jiangsu bölgesinde bulunanın %40'ını karşılık gelmektedir. Şehrin Strontium kaynakları Doğu Asya'da birinci sıradadır. Nankin aynı zamanda oldukça iyi su kaynaklarında sahiptir. Yangtse nehri ve çeşitli yeraltı suyu kaynakları bu durumu sağlamıştır.
Yangtse nehri ile ve dağlarla çevrili olması sayesinde Nankin şehri aynı zamanda harika doğal güzelliklere de sahiptir. Xuanwu Gölü ve Mochou Gölü gibi doğal göller insanların rahatlıkla ulaşabilecekleri şehir merkezindeyken çeşitli tepeler ve dağlar da yeşil alanlara sahiptirler ve tarihi ve kültürel alanlar içermektedirler.

Tarih

Ocak 1912'deki Çin Devrimi Çin Cumhuriyeti'nin kurulmasına, Sun Yat-sen'in ilk başkanı olması ve Nankin'in de başkent seçilmesine neden oldu. Ama, Qing Hanedanlığı halen kuzeydeki birçok bölgeyi kontrol altinda tutuyordu, bu yüzden devrimciler Yuan Shikai'den Sun'un yerine geçmesini İmparatorun tahttan çekilmesine karşılık istediler. Yuan başkentin güçlerine daha yakın olan Pekin'in başkent olmasını emretti.
Chiang Kai-Shek komutasındaki Kuomintag ordusu 1927'de Nankin'i tekrar Çin Cumhuriyeti'nin başkenti ilan etti. KMT güçleri Pekin'i 1928 yılında ele geçirince Nankin uluslararası kabul gördü.
1937 yılında Japon ordusu o zamanlar Çin'in başkenti olan Nankin'i işgal etti. İşgal sırasında Nankin Katliamının Japon ordusu tarafından yapıldığı bugün kabul edilmektedir. Tam ölü sayısı resmi kayıtlar tutulmadığı için bilinmektedir ama çoğu araştırmacı ölü sayısını 300.000 civarında tahmin etmektedir. Yahudi soykırımından farklı olarak bu olay dünyanın diğer bölgelerinde fazla bilinmemektedir. 1985'de Nankin Anıtı inşa edilmiştir.
Chiang hükümetine karşı Japon işbirlikçisi Wang Jingwei tarafından Nankin'de yeni bir yönetim kuruldu ve II. Dünya Savaşından sonra KMT merkezi hükümeti Nankin'e taşıdı. 23 Nisan 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti ordusu Nankin'i işgal etti ve anakıtadaki Çin Cumhuriyeti yönetimi fiilen sona erdi.
2002 yılına kadar Çin Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı ve Tayvan'da basılan ders kitapları Nankin'i Çin Cumhuriyeti başkenti olarak göstermekteydi.

Ekonomi


300px XinJieKou01 Nanjing

Nankin'in gelişmişliğini gösteren modern bir cadde

İlk Gelişmeler

Üç Krallık döneminden beri Nankin avantajlı yeri ve ulaşım olanakları sayesinde tekstil ve darphane merkezi olagelmiştir. Ming hanedanlığı döneminde Nankin sanayisi daha da gelişti ve Çin'in hatta dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri haline geldi. Tekstil, para basımı, matbaacılık, gemi üretimi ve başka pek çok sektörde Nankin lider oldu ve Uzak Doğu'nun en işlek merkezi haline geldi.
20. yüzyılın ilk yarısında Nankin üretim merkezi olma durumundan giderek tüketim merkezi olmaya doğru yol aldı. Bunun nedeni Nankin'in tekrar Çin'in gündemine gelmesi ile birlikte Nankin'de yaşayan zengin kesimin hızlı artışıdır. Birçok mağaza Nankin'de ürünlerini satmaya başladılar. 1933'de Nankin'deki gıda ve eğlence sektörünün cirosu üretim ve tarım sektörünün cirosunu çoktan geçmişti. Şehir nüfusunun üçte biri hizmet sektöründe çalışıyordu ve aynı zamanda fuhuş, uyuşturucu ve kumar da yaygınlaşmıştı.
1950'lerde ÇKP ulusal hızlı sanayileşme planına uygun olarak Nankin'de bir seri devlet yatırımında bulundu. Elektrik, mekanik, kimya ve çelik fabrikaları ardı ardına kuruldu ve Nankin'i Doğu Çin'in ağır sanayi şehrine çevirdi. Nankin'i "dünya sınıfı" bir sanayi kentine dönüştürmeye fazlasıyla hevesli liderler birçok hatalar da yaptılar, örneğin kömürün olmamasına rağmen yüz milyonlarca Yuan'ın kömür bulunması için harcanması 1960'larda ekonomik gelişime kötü etki yaptı.

Bugün

Şehirdeki şu anki sanayi temel olarak geçen yüzyılın 60'larının özelliklerini gösterir; elektronik, otomotiv sanayi, petrokimyasallar, çelik ve enerji sektörü "beş temel sanayi" olarak bilinmektedir. Devletin sahip olduğu bazı büyük firmalara örnek olarak Panda Elektronik, Jincheng Otomotiv ve Nankin Çelik verilebilir. Birçok uluslararası firma da Nankin'e doğrudan yatırım yapmıştır, örneğin Fiat, A. O. Smith, Sharp gibi. Nankin'in DTÖ'ye girişinin ardından şehre yabancı yatırımcı ilgisi artmıştır ve günde ortalama iki firma şehirde bürolarını açmaktadırlar.
Şehir yönetimi büyük sanayi merkezleri kurarak yatırım ortamını iyileştirmeyi amaçlamaktadırlar. Şehirde şu anda beş tane sanayi merkezi bulunmaktadır. Bütün bu yapılanlara rağmen Nankin komşu şehirlere göre daha az yabancı yatırımcı çekebilmektedir. Bununla birlikte birçok devletin sahip olduğu sanayi kuruluşu uluslararası firmalarla rekabet edememekte, ve sonuç olarak özelleştirilmekte veya iflas etmekte, borca batmaktadırlar.

Ulaşım

Nankin, doğu Çin'in ve aşağı Yangtse nehri alanının ulaşım merkezi konumundadır. Şehir çeşitli ulaşım olanaklarıyla kara, hava ve su yollarını kullanan üç boyutlu bir ulaşım ağına sahiptir. Diğer Çin şehirlerinde olduğu gibi toplu taşıma halkın çoğunluğunun kullandığı ulaşım seçeneğidir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
26 Aralık 2011       Mesaj #3
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Nanking , 29 Ağustos 1842 tarihinde Birleşik Krallık ile Qing Hanedanı arasında Birinci Afyon Savaşı'nı bitiren anlaşmadır. Anlaşma 1813 Mumbai'da imal edilmiş HMS Cornwallis adında bir İngiliz savaş gemisinde imzalanmıştır. HMS Cornwallis adıyla anılan savaş gemisi Çanakkale Savaşları sırasında da kullanılmıştır.

Çin'de 7. yüzyıl itibariyle afyon ilaç olarak kullanılmaya başlamıştı. 17. yüzyılda tütün içiminin Asya da yayılması; tütün ile afyonun karıştırılarak kullanılması, bundan da keyif alınması halk arasında yavaş yavaş yayılmaya başlamıştı. İngilizler Doğu Hindistan'da ürettikleri afyonu Çin'e satıyordu. Zamanın imparatorları ülke halkının gittikçe afyon bağımlısı olmasından rahatsızlık duymaya başlamışlardı. 1729 yılında Çin'e Afyon girişi yasaklandı. Bu yasağa rağmen 1838 yılına kadar gittikçe artan Afyon kullanımı Kanton'da el konan afyonun denize dökülmesiyle (bu Hindistan gelirinin altıda biri gibi büyük bir oran olunca) Birleşik Krallık ile Çin arasında Afyon Savaşları başladı.
First Opium War olarak bilinen Birinci Afyon Savaşı sonunda Birleşik Krallık galip gelmiştir ve Çin ile Nanking Anlaşmasını imzalamıştır.
Bu anlaşmaya göre Çin Birleşik Krallık'a yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalmıştır.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
20 Temmuz 2013       Mesaj #4
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nanking (Nanjing)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Doğu Çin'de Kiangsu eyaletinin merkezi.
Yangçe kıyısında, Şanghay'ın 240 km. kuzeybatısındadır. 1928-1937 ve 1946-1949 arasında Çin'in başkenti olan Nanking 2.390.000 (1996) nüfusuyla ülkenin en önemli ticaret ve endüstri merkezlerinden biridir. Kimyasal gübre, çeşitli dokumalar, motorlu araçlar, makine, çimento, optik araçlar vb. gibi endüstriler vardır. Ayrıca üniversitesi, çeşitli yüksekokulları ile başlıca öğretim merkezlerinden biridir.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

14 Eylül 2011 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular