Arama

Karsambaç Tatlısı Tarifi

Güncelleme: 29 Eylül 2010 Gösterim: 1.514 Cevap: 0
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Karsambaç

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Karsambaç, rendelenmiş buz veya temiz karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır. Güney illerinde rastlanan bir tatlıdır. Yayla kültürü olan bölgelerde rastlanır. Şehirde bahar, yüksek yaylalarda ise hala sert iklimin sürdüğü zamanlarda yenildiğinde ilginç bir zıtlık ortaya çıkar.
Hazırlama ve sunum

Karsambacın iki ana unsuru vardır: Buz ve şurup. Buz büyük bir kalıptan traşlanarak elde edilebileceği gibi temiz karlar da toplanabilir. Tek kişilik porsiyon olarak kaseye doldurulan karın üzerine tatlı bir şurup gezdirilir. Üzerine süs olması için nane yaprağı veya şeker edilebilir.
Kar toplarken dikkat edilmesi gereken unsur karın üst tabakasını ince olarak alıp atmaktır. Böylece havadaki toz ve diğer parçacıkların temas ettiği kısım atılmış olur. Altta hava ile uzun süre temas etmemiş olan kar kürek veya kaşık yardımıyla toplanır. Karın zemindeki sularla, toprak ve otlarla temas etmemiş olmasından emin olmak için karın her küremede kuru ve beyaz olmasına dikkat edilmelidir.
Tepeleme bir kaseye doldurulan buz şurup için hazırdır. Burada çok değişik tatlı karışımlar kullanılabilir. Aşağıda verilenler sıkça rastlanan çeşitlerdir.
  • Pekmez, en sık rastlanan karsambaç şurubudur.
  • Kızılcık şerbeti, bu şekilde yapılan karsambaç bicisiz Bici bicidir.
  • Tatlı şurubu, baklava, şöbiyet gibi şuruplu veya künefe gibi şıralı tatlıların dibinde artmış olan şurupların kar üzerine ekilmesiyle yapılır. Özellikle bir süre tatlı ile beklemiş şuruplardan gelen tatlının hafif tadı değişik bir karsambaç yaratır.
  • Şerbetler, değişik meyvelerle hazırlanmış her türlü koyu şerbet özü.

Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:

Benzer Konular

3 Temmuz 2012 / buz perisi Sağlıklı Yaşam
10 Haziran 2011 / Misafir Taslak Konular
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
15 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular