Arama

Karabiber (Piper nigrum)

Güncelleme: 24 Temmuz 2012 Gösterim: 2.410 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Ekim 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Karabiber
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Koeh 107
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekililer)
          • Takım: Piperales
            • Familya: Piperaceae (Karabibergiller)
              • Cins: Piper
                • Tür: P. nigrum
                  • Binominal adı Piper nigrum, L.

Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.

Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri vardır, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyazbiber elde edilir. Her iki biber de baharat olarak kullanılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
CenneT-ul Meva - avatarı
CenneT-ul Meva
Ziyaretçi
25 Ekim 2010       Mesaj #2
CenneT-ul Meva - avatarı
Ziyaretçi
Karabiberin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar
Hindistan, Brezilya, Singapur, Malezya, endonozya ve Vietnamda yetiştiriliyor. Adana ciarında deneme üretimleri yapıldı, fakat başarılı sonuç alınamadı. Ülkemizin iklimi Karabiber yetiştirilmesini müsait değil. Karabiberin, Salvak, Malabar ve Beyaz Karabiber olmak üzere üç çeşidi var. Bunlardan Salavak, biraz çekildiği zaman esmer, Malabar açık giri ve Beyaz Karabiber ise süt beyazı renginde oluyor.


Yaprakları yürek biçiminde ve damarlıdır.

Çiçekleri sarkıktır.


Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır.



Karabiber, başta kebap ve köfteler olmak üzere, birçok yemekte kullanılıyor. Karabiberin ülkemizdeki yıllık tüketimi 3 bin ton civarında.


FAYDALARI:


Özellikle sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır.
-Mideyi ısıtır.


-İştah açar.


-Hazmı kolaylaştırır.


-Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür.


-Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur.


-Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur.


-İdrar söktürür.


-Enerji verir.


-Sinirleri kuvvetlendirir.


-Yiyeceklerde baharat olarak kullanılır.


- Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar.

Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır.



KULLANIMI:


Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır. Ayrıca, bal ve soğan ile birlikte macun yapılıp saç dökülen yere sürülerek saç dökülmesine karşı kullanılabilir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
24 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karabiber
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İkiçeneklilerin karabibergiller familyasından, çok yıllık, tırmanıcı bir bitki (Piper nigrum). Anayurdu Hindistan olmakla beraber diğer sıcak bölgelerde de yetiştirilmekte, çok eski çağlardan beri insanlar tarafından kullanılmaktadır. Yaprakları yürek biçiminde, meşin gibi serttir. Çiçekleri sarkık başak durumunda, meyvesi üzümsüdür. Bahar olarak kullanılan kısmı, kurutulmuş, siyah renkli meyveleridir. Bu meyveler "piperin" maddesi, yağ, reçine, organik asitler ve çeşitli tuzlar taşırlar. Karabiber, yemeklerde az miktarda kullanıldığında iştah açıcı rol oynar. Fazlası ise mideye zararlıdır.
In science we trust.

Benzer Konular

10 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
9 Mart 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
25 Kasım 2015 / Jumong Sinema ww
6 Haziran 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular