Arama

Gül ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 19 Temmuz 2012 Gösterim: 4.096 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Kasım 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Gül ve Faydaları

gul
Sponsorlu Bağlantılar

Diğer İsimleri :
Rosa, Rose, Rosier

Gül (rosa) : Gülgillerin örneği olan bitki ve bunun çiçeğidir. Bir çok çeşidi vardır. Bunlar; kokusu, rengi, şekli, iriliği ve ufaklığı bakımından birbirinden ayrılır. En çok görülen çeşitleri; sarı gül, van gülü, yediveren gülü, Yabani gül ve Şam gülüdür. Pembe gülün taze çiçeklerinden gülsuyu ve gül esansı elde edilir. İçeriğinde geraniol, rodinol, eugenol, citronel ve feniletilalkol vardır. Hekimlikte çiçeklerinin renkli yaprakları kullanılır. Bunlar, gonca halindeyken toplanıp, sıcak bir yerde kurutulur ve ışık almayan kutularda saklanır.Kırmızı, pembe, beyaz ve sarı renklerde hoş kokulu çiçekler açan dikenli bir bitkidir. Çok güzel ve hoş kokulu bir çiçek olan gül, cilt bakımı için de çok yararlı ve kullanışlıdır.

Faydası :
  • İshali keser.
  • Bademcik ve boğaz iltihaplarını giderir.
  • Mikrop öldürücüdür.
  • Gargarası ağız yaralarına ve diş ağrılarına iyi gelir.
  • Gül yağı ve gül suyu cildi gerginleştirir ve cilde canlılık verir.
  • Antiseptik olarak kullanılır.
  • Bayılmayı giderir.
  • Ciğeri kuvvetlendirir, kalbe ferahlık verir, dimağı takviye eder.
  • Göz kanlanmaları ve göz nezlelerinde faydalıdır. Ayrıca krem ve parfümeri sanayiinde kullanılır.
  • Gül çiçeğinin yapraklarını kaynatarak elde edilen çay bağırsakları rahatlatır ve bulantıyı keser.
Gül nasıl kullanılır? Gülden gül suyu ve gül yağı elde edilir. Kremlerde, kozmetik ve parfümeri sanayinde kullanılır. Gül reçeli mideyi kuvvetlendirir. Gül suyu cildi güzelleşterir. Gül suyuna batırılmış bez alna konulursa baş ağrısını giderir. Taze gül taç yapraklarının badem yağına batırılıp bir süre bekletilmesi ile elde edilen Gül yağı, göz çevresindeki kırışıklıklara, yarım saati aşmadan, uygulanıp temizlenirse yararı görülür.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Kasım 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çay Hazırlama : Kurutulmuş ve saklanmış taçyapraklarından 2-3 tatlı kaşığı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanır. Bu çaydan günde üç kez birer bardak içilir.Göz banyoları ve yaralar için bu çay dıştan uygulanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Gülsuyunun Faydaları
Cilt bakımı, boğaz, ağız iltihapları, sindirim sistemi iltihapları, ishal, saçtaki kepeklenme , eklem iltihaplarında, göğüs hastalıkları, küçük cilt yaraları, burun akıntıları, kesikler, burkulma ve ezikler, ergenlik sivilceleri gibi pek çok derde deva gül suyu. Gül suyu cilt için çok güzel bir toniktir.

Kullanım Şekilleri

4 litre üzüm sirkesi içine 10 avuç kuru gül taç yapraklarını ekleyip karıştırın. 15-20 gün güneşte tutup süzün. Gargara, losyon, makyaj temizleyici olarak kullanabilirsiniz.

Kavanoza 40 gr gül yaprağı konur. Üstüne 1 litre saf su konur. 7-15 gün güneşte bekletilir. Gerektiğinde gargara, antiseptik olarak, (mikrop öldürücü olarak) hafif boğaz hastalıklarında kullanılabilir.

3 çay bardağı gül suyuna 1 çay bardağı vazelin konup merhem yapılır. El, dudak çatlakları için günde 2-3 kere sürülür.

4 damla gül yağını saç fırçanıza dökün saçınızı tarayın. saçlarını besleyip canlandıracaktır.

1/2 kilo gül yaprağını, 1/2 kilo iç yağ ile karıştırın. 10-15 gün dinlenmeye bırakın. Çok kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Temiz bir merhem elde edene kadar temiz bir tülbentten geçirin. Cildinize sürerek kullanın.

Vazelinin içine 8 damla gül yağı koyarak el ve cildinize sürebilirsiniz.

Kadınlarda görülen hafif vajinal akıntılarda genital organlarını gül suyu ile yıkanırsa iyi gelir.

Saf zeytin yağının içine 10-15 damla gül yağı koyun, vücuda masaj yapın.

30gr şampuanın içine 12 damla gül yağı koyun. Karıştırın saç diplerine masaj yaparak yıkayın. Saçı besler, saç kepeklenmesini önler.

Küvete banyo suyunun içine 11-15 damla gül yağı damlatıp iyice karıştırın. Göze temasını önleyerek içinde 15-20 dakika oturun.

Ağız yaralarında; uygun bir kavanoza 1 litre su, 50 gram taze gül çiçeği yaprağı konularak, güneşte 1 hafta bekletilerek gerektiğinde kullanılabilecek çok yararlı bir gargara ilacı elde edilir. Fazla kullanılırsa ciğerlere zarar verir. 20 günlük kürler halinde kullanılır.turkeyarena.com

Gül Yağının Faydaları : Cilde canlılık kazandırarak gerginleştirir, ciltteki doğum lekelerini alır. Makyaj temizliğinde kullanmak için mükemmel bir temizleyicidir. Allerjik ciltler için kullanılabilecek doğal bir üründür. Gül yağı gül suyunun aksine hafif müshil etkisindedir. Kabızlık için doğal bir çare olarak önerilebilir.Göz nezlesine ve kanlanmalarına iyi gelir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gül

Gülgillerden, süs bitkisi olarak kullanılan bitki cinsi (Rosa).

Kuzey yarıkürede yetişen 200 kadar türü ve ıslah çalışmalarıyla elde edilmiş birçok çeşidi vardır. Gövdesi dik, sarılıcı ya da yatık olabilir. Üzerinde türe göre büyüklükleri değişen dikenler vardır. Yaprakları yalın ya da bileşik, kenarları dişlidir. Çiçekleri genellikle iri ve taçyapraklı, beyazdan mora kadar değişen çok çeşitli renklerdedir; yalın ya da katmerli olanları vardır. Kimileri ise kokuludur. Erkekorganlar çok sayıdadır (kimi zaman 40'tan çok). Meyvesi, yalancı etli meyve tipindedir.

Kimi gül türlerinden kozmetik sanayiinde kullanılan gülyağı ve gülsuyu elde edilir. Gülsuyu ve gülyağı üretimi Isparta-Burdur yöresinde önemli bir ekonomik uğraş oluşturmaktadır. Kırmızı gülün taçyaprakları ise peklik şurubu yapımında kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Gül Yağı
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Gülün taçyapraklarından elde edilen güzel kokulu yağ. Parfüm, sabun, krem, pudra, ruj yapımında kullanılır. Elde edilmesi için birkaç yöntem vardır. Başlıcaları, gülü kokusuz diğer yağlarla bir arada tutmak, gülsuyunu imbikten geçirmek ve yaprakların içinden su buharı geçirilerek gülyağını buharla sürüklemektir. Türkiye'de Isparta-Burdur illerinde elde edilir. Yapay koku sanayiinin gelişmesi, kullanım alanını daraltmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

9 Mart 2010 / abdullah Soru-Cevap
21 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
9 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular