Pancar ve Faydaları
Diğer İsimleri : Beta vulgaris, Beet, Betterave
Pancar (beta vulgaris) : Ispanakgiller familyasından, iki yıllık otsu bir bitkidir. Birinci yıl sadece rozet yaprakları vardır ve çiçek açamaz. İkinci yıl boyu 50-20 cm bulan uzun boylu bir bitki olur ve tepedeki çiçekleri salkım şeklinde topluca birarada ve yeşil renklidir. Köklerinin küçük bir bölümü dışarıdan görünür. Dışı sarımsı beyaz, içi beyaz renkte, silindir şeklinde başlar ve koni şeklini alır.Kırmızı pancarın yaprakları kahverengimsi kızıl renkte, kökleri genellikle küre şeklinde, şeker pancarına göre küçük, dışı grimsi kırmızı içi ise kan kırmızısıdır.
Şeker pancarı ve kırmızı pancar en çok tüketilen türleridir. A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Şifa amacıyla kullanılan kırmızı pancardır.
Yetiştirildiği Yerler : Anavatanı Türkiye, Suriye, Flistin ve Mısır olduğu daha sonra buradan dünyanın diğer ülkelerine yayıldığı tahmin edilmektedir.
Toplanması-Saklanması : Şeker pancarının kökleri sonbaharda sökülerek çıkarıldıktan sonra temizlenir ve şeker fabrikalarına gönderilir. Evlerde de bu pancarın köze atma ya da fırına sürme şeklinde tatlısı yapılmaktadır. Yaprağı da yeni çıkmaya başlandığında yenmektedir. Kırmızı pancar köklerinin yemeği, salatası yapılır veya suyu çıkarılır.
Faydası :
- Kansızlığı giderir.
- Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir.
- Sinirleri yatıştırır.
- Vücudu kuvvetlendirir.
- Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.
- Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır.
- Kırmızı pancar, Karaciğer'in muntazam çalışmasını sağlar.
- İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
- Şeker hastalığı ve vereme karşı korur.
- Böbrekleri çalıştırır.turkeyarena.com
- Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.
- Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur.
- Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.