Arama

Dünya Kentleri: Montpellier

Güncelleme: 27 Mart 2011 Gösterim: 1.869 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Mart 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Montpellier [mɔ̃pəˈlje, mɔ̃pɛˈlje] (Oksitanca: Montpelhièr), Fransa'nın güney-batısında, Languedoc-Roussillon bölgesi ve Hérault departmanının merkezi olan komündür. Nîmes ve Béziers kentleri arasinda Akdeniz kıyısında, denizden 10 km içeride konumlanmıştır. 1000 yıldan daha fazla geçmişe sahiptir. Şehrin merkezinde "Place de la Comédie" (Komedi Meydanı) adı verilen bir meydan mevcuttur ve günlük nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yerdir. Kafeler, restoranlar ve mağazalar çoğunlukla yine bu meydanda konumlandırılmıştır. Bunun dışında kutlamalar, festivaller ve açık fuarlar genelde bu alandan "Corum" a giden şeritte yer alır.

Komün sınırları içindeki nüfusu (2007 itibariyle) 253 712 olup Fransa'nın 8. büyük kentidir. Şehrin varoşları ile şehirleşmiş alan içinde bulunan nüfus (INSEE'ye göre) 408 951 kişidir.

800px Montpellier fg02

Yaşam
Öğrencilere, özürlülere ve yaşlılara büyük kolaylıklar sağlanıldığı ilk göze çarpanlar arasındadır.

Şehiriçi ulaşım toplu olarak üç şekilde çözümlenmiştir:
  • Tramvay
  • Otobüs
  • Bisiklet
Bunun yanında sosyal olarak birçok devlet kütüphanesi, gösteri merkezi, tiyatro ve opera binaları bulunmaktadır.


Öğrenci Yaşamı
Nüfusunun 63 bin kadarı öğrencidir. Dolayısıyla "öğrenci şehri" sıfatını kazanmıştır. 3 Temel üniversitesi olup Montpellier 1, 2 ve 3 olarak sıralanmıştır. Tıp ve edebiyat fakülteleri ile ünlüdür. Birçok ülkeden öğrencinin eğitim hayatını sürdürdüğü bu şehirde, Türk öğrencilerin başlıca başvurdukları fakülteler ekonomi, psikoloji ve iletişimdir.

Her öğrenci, (bursları hariç) "CAF" adlı kurumdan kira yardımı alabilir. Bu 2009-2010 döneminde kişi başına ortalama 169 €* (avro) olarak belirlenmiştir. (*Bu yardım bulunulan şehre ve yaşanılan yerdeki kişi sayısına göre değişmektedir

Tüm öğrenciler burs için gerek kendi ülkelerine, gerek Fransız Hükümeti'nin ilgili kurumlarına başvurabilirler.

Tüm öğrencilerin %60 olarak sınırlandırılmış, çalışma izinleri mevcuttur. Bu şekilde part-time çalışarak, ortalama 400+ € gibi bir para ek gelir olarak haneye eklenebilir. Çalışma iznini kullanacakların durumu bağlı bulundukları eğitim kurumlarına haber vermeleri gerekir. Ayrıca staj ve part-time iş olanakları üniversiteler ve diğer aracı kuruluşlar tarafından öğrenciye temin edilir.

Bir öğrencinin hayatını orta düzeyde idare edebilmesi için aylık ortalama 1 000 €' luk bir gelire sahip olması gerekir.

Özürlü ve Yaşlı Yaşamı
Şehrin tüm yolları, kaldırımları, binaları, toplu ulaşım araçları özürlülere uygun şekilde yapılmıştır. Merdivenlere, kaldırım bitiş ve başlangıçlarına, yaya geçitlerine istisnasız olarak yatay geçişler veya asansörler eklenmiştir. Tüm yollarda yer sinyalizasyonları mevcuttur. Tüm toplu taşıma araçlarında sesli ve görüntülü bildirim mevcuttur.

Şehir Düzeni
Şehir kıyı kesimi ve merkez-iç kesim olmak üzere iki temel parçaya ayrılır. Kıyı kesiminde yıl içindeki nüfus oranı az olup, yaz aylarında iki katına çıkmaktadır. Merkez-iç kesimde de nüfus sabittir.

Mimari
Şehrin merkez-iç kesimlerinde eski ve modern fransız mimarisinden örnekler çokluktadır. Şehir düzenlemesi daha çok şehre yeni katılan, merkeze yakın, yeni semtlerde görülür. Buralarda rezidans biçiminde konuşlandırılmış küçük siteler mevcut olup, modern mimariye örnekler sunar.

Semtler
2001 yılı itibariyle şehir resmi olarak 7 parçaya ayrılmıştır. Bu 7 semtinde kendisine bağlı küçük birimleri bulunmaktadır.
  • Montpellier (Merkez): Écusson, Comédie, Gares, Faubourg Boutonnet, Saint-Charles, Faubourg Saint-Jaume, Peyrou, Les Arceaux, Figuerolles, Faubourg du Courreau, Gambetta, Clemenceau, Méditerranée, boulevard de Strasbourg, Le Triangle, Polygone, Antigone, Nouveau-Monde, Parc à Ballons, Les Aubes, Les Beaux-Arts, Saint-Lazare.
Tarihin ve ekonominin kalbinde konumlanmıştır.
  • Croix-d'Argent: avenue de Toulouse, Croix d'Argent, Mas Drevon, Tastavin, Lemasson, Garosud, Mas de Bagnères, Mas Nouguier, les Sabines, Lepic, Pas du Loup, Estanove, Val-de-Crozes, Bagatelle.
Bu semt güney-batıda yer alır. Rezidans tarzı yerleşim birimleri çoğunluktadır. Rugby stadı da burada yer alır.
  • Les Cévennes: Les Cévennes, Alco, Le Petit Bard, Pergola, Saint-Clément, Clémentville, Las Rebès, La Chamberte, La Martelle, Montpellier-Village, Les Grisettes, Les Grèzes.
Bu semt ortalarda yer alır. Yoksul bir yerleşim birimlerinden oluşur.
  • Mosson: La Mosson, Celleneuve, La Paillade, les Hauts-de-Massane, Le Grand-Mail, Les Tritons.
Bu semt kuzey-doğuda yer alır. Yoksul bir yerleşim birimlerinden oluşur. Günümüzde, Hauts-de-Massane ve la Paillade birimlerinde kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaktadır.
  • Hôpitaux-Facultés: Malbosc, Saint-Priest, Euromédecine, Zolad, Plan des 4 Seigneurs, Hôpitaux, IUT, Père Soulas, Universités, Vert-Bois, Hauts de Boutonnet, Aiguelongue, Justice, Parc zoologique de Lunaret, Agropolis.
Bu semtte çoğunlukla üniversite birimleri mevcuttur. Bunun dışında hayvanat bahçesi ve spor merkezleri yer alır.
  • Port-Marianne: La Pompignane, Richter, Millénaire, Jacques Cœur, Consuls de Mer, Grammont, Odysseum, Montaubérou, La Méjanelle, La Mogère.
Bu semt yeni olara şehre dahil edilenler arasında yer alır. Günümüzde gelişmekte, birçok ticaret merkezi ve yeni yapılanmalar gözlenmektedir. Ayrıca birinin yapımı devam eden üç tramvay yolunun da kesişim noktasında yer alır.
  • Prés d'Arènes: Les Prés d'Arènes, Avenue de Palavas, La Rauze, Tournezy, Saint-Martin, Les Aiguerelles, Pont-Trinquat, Cité Mion
Bu semt güney-doğuda yer alır. 19 otoyoluna yakındır. Ayrıca Montpellier' ye "giriş kapısı" sıfatını da taşır.

Kültür
Fransız kültürünün etkisi altında olsa da, eskiden sömürgesi olan arap toplumların da gözle görülür derecede bir kültür yaşayışı varıdr. Bunun dışında dünyanın farklı noktalarından gelen öğrenciler sayesinde çok kültürlülüğün hüküm sürdüğü söylenebilir. Şehirde Akdeniz insan tipi mevcuttur. İnsanları sıcak kanlıdır. Evsizler ve deliler hemen hemen heryerde görülebilir. Bunun yanında şehirde yaşayan özürlü kişilere de büyük saygı gösterilir.

Kütüphaneler
Eğitim, şehrin ikinci adıdır. Nüfusun 5'de birini oluşturan öğrenciler de dahil olmak üzere halk kütüphanelerde çokça zaman geçirir. Şehirdeki kütüphaneler ve bulundukları semtler aşağıdaki gibidir:
  • Émile Zola Merkez Kütüphanesi - Antigone
  • Federico Fellini Merkez Kütüphanesi - Antigone
  • Jean-Jacques Rousseau Kütüphanesi (eski adıyla: Joseph Delteil) - Mosson
  • Victor Hugo Kütüphanesi - la Croix d'argent
  • Federico Garcia Lorca Kütüphanesi - Prés d'arène
  • William Shakespeare Kütüphanesi - Petit Bard
  • La Gare Kütüphanesi - Pignan
  • Paul Langevin Kütüphanesi - Hopitaux-Facultés
  • Jean-Paul Sartre Kütüphanesi - Merkez
  • Jean Giono Kütüphanesi - Pérols
  • Jean de la Fontaine Kütüphanesi - Lavérune
  • Albert Camus Kütüphanesi - Clapiers
Müzeler
  • Fabre Müzesi
  • Atger Müzesi
  • Musée du Fougau
  • Musée languedocien
  • Musée d'Anatomie
  • Musée de la pharmacie
  • Empereur Antonin Müzesi
  • Musée de l'Histoire de Montpellier
  • Musée de l'infanterie
  • Planétarium Galilée
  • Agropolis Müzesi
Şehir Gelenekleri
Buraya has olarak selamlamalarda üç kez yanaktan öpüşülür.

Alışveriş
Şehirde birçok tekil giyim mağazaları olup genelde Komedi Meydanı' nda konumlanmıştır. Küçük Marketler (bakkallar) sokağın nüfus yoğunluğuna göre varlık gösterebilmiştir. Şehir içinde orta ölçekli, dışında ise büyük ölçekli market ve mağazalar mevcuttur

Genel tüketim ürünleri (yeme, içme, temizlik, vb.) ülkemize göre yaklaşık 2.5 katı olarak fiyatlandırılabilir. Bunun dışında kozmetik ürünlerde, gözlüklerde ve elektronik ürünlerde %30 ila %50' ye varan düşük fiyatlar gözlemlenir. Tütün vb. mamüller ülkemize göre 2 katı olarak fiyatlandırılmıştır.

Şehrin yeni yerleşim merkezlerinden olan Odysseum' da büyük bir alışveriş merkezi vardır. Görsel olarak İstanbul' da bulunan Kanyon AVM ile benzerlikleri vardır. Aynı zamanda DECATHLON, IKEA, vb. büyük mağazalarda burada yer alır. Yine aynı merkezde eğlence alanları ve büyük bir anfi-tiyatro da yer alır.

Restoranlar
Birçok ülkenin milli yemeklerinin sunulduğu restoranlar mevcuttur. Çoğunlukla Fransız, Çin, Japon, İngiliz, Türk, Arap mutfaklarında örnekler sunan restoranlar revaçtadır.

Bunun dışında, domuz, sümüklü böcek ve benzeri; kültürümüzde olmayan yemekler de tüketirler. Zengin bir yelpaze sunan fransız mutfağında balık ve diğer deniz ürünleri en sade halleri ile (deyimi yerindeyse sudan çıktığı gibi) servis edilir.

En ünlü restoranlarından biri olan "Entrecôte", fix bir menüye sahip olup özel bir sos içinde leziz biftek parçaları ile ince patates kızartmasını zevkinize sunar.

Kafeler ve Barlar
Genellikle iki sıfatı da kullanarak servis verirler. Buralarda günlük kahve tüketimi revaçtadır. En ünlüleri Komedi Meydanı' nda konumlandırılmıştır. Yine bazı kafelerde kitap okuma köşeleri de mevcuttur. Bunun dışında amerikan, irlanda vb. yabancı ülkelere ait barlarda hizmet vermektedir.

Gece Hayatı
Orta dereceli disko-barlar şehir merkezinde yer alır. Deniz kıyısına doğru ilerledikçe, daha büyük ve daha iyi işletmelere rastlanır.

Kumarhaneler
Deniz kıyısında otellerle bütünleşik olarak konumlandırılmış kumarhaneler mevcuttur.

Ulaşım
Avrupa standartlarındadır. Özürlü ve yaşlılar için gerekli tüm çözümler alınmıştır.

Şehiriçi Ulaşım
Şehrin ulaşımına "TAM" (Transports de l'Agglomeration de Montpellier) adı verilen bir kuruluş bakmaktadır.

Şehir, "Tram" adı verilen ikisi çalışmakta ikisi de yapılmakta olan tramvay ağları ile örülüdür. Bunun dışında otobüs hatları ve bisiklet parkları da mevcuttur.

Bu taşıtların tümüne abone olunmak üzere verilen kartlarla binilebilir veya günlük ve haftalık olmak üzere temel olarak ikiye ayrılan biletlerle de kullanılabilir.

Yıllık ulaşım ücreti 2010 yılı itibari ile 26 yaş altına 230 €, 26 yaş üzerine 390 €, özürlü ve 65 yaş üzerindekilere ücretsiz olup; aynı zamanda da limitsizdir.

Şehirdışı Ulaşım
Şehre ulaşım iki yönde ağırlık kazanır:
  • Demiryolu
  • Havayolu
Şehrin tren istasyonu "La Gare Saint-Roch"tur. Burada, tüm Avrupa'ya bağlantıları olan 3 farklı tipte TGV (Train à Grande Vitesse) yani hızlı tren mevcuttur.


Şehrin havalimanı ise "Aéroport de Montpellier Méditerranée"dir. Ülkemizdeki herhangi bir noktaya direkt uçuş henüz mevcut değildir.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nı kullananlar genellikle Lyon ve Nice üzerinden TGV aktarmalı olarak gelirler. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nı kullananlar için de Marseille (Marsilya) üzerinden gelme seçeneği mevcuttur.

Ayrıca Barcelona'ya otobüs ile 4 saat mesafededir.

Eğitim
Montpellier, bir öğrenci şehridir. Avrupa Kredi Puanlama Sistemi (ECTS) ile uyumludur. Burada lisans ve lisansüstü okumak için "BAC" adı verilen, fransa'daki lise diplomasına ihtiyaç vardır. Ülkemizde, fransız lise diplomaları BAC' a eşdeğer sayılır. Fransız lisesi mezunu olmayanlar ise ülkemizdeki fransız konsolosluklarında bulunan "Campus France" kurumundan bu belgeyi fransızca öğrenerek temin edebilirler. Lisans başvuruları da direkt olarak yapılmamakla birlikte, yine Campus France kurumundan yapılmaktadır. Ülkemizde birçok üniversite ile "ERASMUS" bağlantısı bulunmaktadır.

Üniversiteler
Montpellier' de toplam üç üniversite bulunmaktadır
Ortan çağdan beri çalışmaların sürdürüldüğü tıp ve eczacılık fakülteleri dünyaca ünlüdür.
Montpellier 1 Üniversitesi Tıp Fakültesi, dünyanın bilinen en eski tıp fakültesidir. 1340 yılında kurulmuştur. Arnaud de Villeneuve, Guy de Chauliac (cerrahların babası), Nostradamus, François Rabelais (hümanist tıpçı), François de Lapeyronie (cerrahların kralı), Paul-Joseph Barthez ( 16. Louis ve Bonaparte' ın kişisel doktoru) gibi ünlü hekimler burada eğitim görmüştür.
BIU adı verilen kütüphanler mevcuttur. Tıp fakültesi kütüphanesi, dünyanın sayılı kütüphanelerindendir.

L'université Montpellier 1
Hukuk, eczacılık, tıp, ekonomi, işletme, odontoloji fakülteleri bulunmaktadır.

L'université Montpellier 2 (Teknik Bilimler Üniversitesi)
Polytech'Montpellier, l'IAE de Montpellier (Şirket Yöneticiliği Enstitüsü), 3 IUT (Teknoloji üniversitesi: Béziers, Nimes, Montpellier) ve l'IUFM fakültelerini kapsar.

L'université Montpellier 3 (Paul-Valéry Üniversitesi)
Edebiyat, iletişim, sanat ve dil fakülteleri bulunmaktadır.

Grandes Écoles (Yüksek Okullar)
Yüksek okullar listesi aşağıdaki gibidir:
  • ESC Montpellier - École Supérieure de Commerce de Montpellier (Groupe Sup de Co Montpellier).
  • Montpellier SupAgro - Centre international d’études supérieures en sciences agronomiques.
  • Polytech' Montpellier - École polytechnique universitaire de Montpellier.
  • ENSAM - École Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier.
  • ESBAMA - École Supérieure des Beaux Arts de Montpellier Agglomération
  • ENGREF - École nationale du génie rural des eaux et des forêts (établissement secondaire).
  • ENSC Montpellier - École Nationale Supérieure de Chimie.
  • ei.cesi - École d'ingénieurs du cesi (établissement secondaire).
  • IRC (ex-CNEARC) - Institut des régions chaudes.
  • COFAT - Commandement de la formation de l’armée de terre (établissement secondaire).
Yurtlar ve Daireler
Şehirde farklı fakültelere sahip 3 üniversite bulunmaktadır. Farklı yerlerde konumlandırılmış bu üniversitelerin yurtları genellikle Erasmus öğrencileri tarafından doldurulur. Öğrencilerde stüdyo veya 1+1 dairelerde yaşamayı tercih ederler. Yurt fiyatları 250 € civarında olup, ev fiyatları ise 400 €' dan başlamaktadır.

Spor
Başta futbol, rugby, buz hokeyi ve yüzme sporlarının yanında geniş bir spor yelpazesine ve altyapısına sahiptir. "Montpellier Hérault Sport Club" ve "Montpellier Hérault Rugby Club" şehrin başı çeken iki büyük spor kulübüdür.

Futbol
Genç nüfusunda fazla bulunduğu şehirde futbol en popüler sporlar arasında olup, altyapıda Fransa için büyük bir öneme sahiptir. Şehirin Takımı Montpellier Hérault SC olup, fransa birinci ligi olan Ligue 1' de Mücadele etmektedir.

Montpellier Hérault SC
Montpellier Hérault SC (Montpellier Hérault Sport Club) Takımı, Fransa'nın 2. Liginde oynamaktaydı. MHSC'de ayrıca Sivasspor'dan tanıdığımız Fatih Atık oynamıştır. Kendisi bugün yine Ligue 2 takımlarından FC Tours'ta oynamaktadır.

Montpellier HSC Takımı 2008-2009 sezonunda Fransa Ligue 1'de oynamaya hak kazanmıştır. Bu başarıdan sonra takım çıkışını sürdürerek, şampiyonluk yarışına ortak olmuştur.
2010 yazında Hasan Kabze'yi transfer etmişlerdir.

Kardeş Şehirler
Montpellier şehrinin, aşağıdaki şehirlerle kardeş şehir bağları vardır:
  • 22px Flag of the United Statessvg Louisville, Kentucky, ABD (1955)
  • 22px Flag of Germanysvg Heidelberg, Almanya (1961)
  • 22px Flag of Spainsvg Barselona, İspanya (1963)
  • 22px Flag of the People27s Republic of Chinasvg Çengdu, Çin (1981}}
  • 22px Flag of Israelsvg Tiberiade, İsrail (1983}}
  • 22px Flag of Moroccosvg Fas, Fas {2003)
  • 22px Flag of the United Kingdomsvg Glasgow, Birleşik Krallık (2006)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

14 Eylül 2011 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm