Arama

Hazar Kaplanı (Panthera tigris virgata)

Güncelleme: 12 Mayıs 2011 Gösterim: 1.553 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Hazar Kaplanı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Panthera tigris virgata
Tutsak edilmiş bir Hazar kaplanı, Berlin hayvanat bahçesi 1899
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia (Hayvanlar)
      • Şube: Chordata (Kordalılar)
        • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
          • Takım: Carnivora (Etçiller)
            • Alt takım: Feliformia(Kedimsiler)
              • Familya: Felidae (Kedigiller)
                • Alt familya: Pantherinae (Büyük kediler)
                  • Cins: Panthera
                    • Tür: P. tigris (Kaplan)
                      • Alt tür: P. t. virgata
                        • Trinominal adı Panthera tigris virgata Illiger, 1815

240px Panthera tigris virgata dis

Hazar kaplaninin 1900 yıında dağılımı


Hazar kaplanı (Panthera tigris virgata), kedigiller (Felidae) familyasından soyu 1970'li yıllarda tükenen kaplan alt türü.

Özellikleri

Bengal kaplanından daha küçüktür. Tüyleri sık, çizgileri soluktur. Gövde ve boyun altı beyaz ve daha sarkıktır. Kulaklar, kısa ve küçüktür. Rengi, Bengal kaplanına benzer. Bacakların dış kısımları, sarıdır, ve iç tarafı beyazdır. Bu alt türün kuyruğu, sarıdır, ve sarımsı beyaz çizgiler vardır. Kışın saçı çok uzundur, iyi gelişmiş bir karın yelesi ve kısa bir ense yelesi vardır.

Yaşam şekli

Hazar kaplanları yalnız yaşayan hayvanlardır. Çiftleşme mevsiminde erkek ve dişi birlikte görülür. Erkek kaplan dişiden daha büyüktür. Genelde çiftleşme kış veya bahar döneminde gerçekleşir. Kaplanların çiftleşme dönemi yirmi-otuz gün kadar sürer. Yaklaşık olarak 100 günlük bir gebelik döneminden sonra dişi kaplanlar üç yavru doğurur. Bu yavrular doğduğunda kördür ve on gün sonunda gözleri açılır. Yavrular yaşamlarının ilk sekiz haftasında anne sütüyle beslenir. Bu esnada baba hiçbir sorumluğu üzerine almaz. On bir haftadan sonra yavrular avlanmaya başlar.

Dağılımı

En batıda Türkiye olmak üzere Hazar denizi, Kafkasya’da İran, Türkmenistan, Afganistan’ın kuzey kesimlerinde yaşardı. Ayrıca Moğolistan ve Irak'ta da izleri bulunmuştur.

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de Siirt, Şırnak, Uludere ve Çukurca (Hakkâri) taraflarında, Irak sınırındaki dağlarda ve vadilerde yakın zamanlara kadar bulunduğu anlaşılmaktadır. Son olarak Şubat 1970'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde Şehit Şen isimli bir köylü tarafından 122 cm. gövde uzunluğunda bir erkek birey vurulmuştur. Bu kaplanın postu 3 yıl sonra 1973'te Güneydoğu Anadolu'da bitki araştırmaları yapan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turhan Baytop (1920-2002) tarafından İstanbul’a getirilmiştir. Post, Ali Üstay Koleksiyonu'ndadır. Prof. Dr. Turhan Baytop bu bulgu ve derlemelerini 1974 yılında Münih'teki Säugetierkundliche Mitteilungen daha önceki yıllarda da Uludere ve Şırnak bölgelerinde 8 adet kaplanın vurulduğunu köylülerden duyduğunu yazmıştır. Bu tarihten sonra hiç görülmemiştir. Bununla birlikte bölgenin kırsalında yaşayanlar tarafından hala görüldüğü zamanlar ihbar edilmektedir. Kuzey İran’ın Türkiye sınırına yakın olan bir bölgesinde zoolog Paul Joslin tarafından 1974 yılında bulunan 17 cm genişliğindeki ayak izi göz önüne alınırsa bu ihbarların doğru olabileceği düşünülebilir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

24 Mayıs 2008 / BARIŞ Taslak Konular
18 Nisan 2010 / P.u.S.u Taslak Konular
18 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
18 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Zooloji
12 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular