Arama

Tapınaklar - Delfi Apollo Tapınağı

Güncelleme: 11 Haziran 2011 Gösterim: 2.900 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Delfi Apollo Tapınağı
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  432px-Santuario_de_Apolo_Pitio.gif
Gösterim: 309
Boyut:  160.8 KB
Delfi,Apollo tapınağı planı

Eski Yunanistan'da aynı adı taşıyan şehirde, Tanrı Apollon adına yapılan tapınak.

Apollon aynı zamanda bir kehanet tanrısı kabul edildiğinden, bu tapınak Yunanistan'da en büyük kehanet ocaklarından biri olmuştur. Ünü zamanla Yunanistan dışına taşmıştır. Ünü ve etkinliği İ.Ö. 8. yüzyılda çok artmış, siyasî anlaşmazlıklarda hakem rolü oynamış, hatta Yunanistan dışında koloni kurmak isteyen topluluklara kılavuzlar vermiş, kurulacak kolonilerin yerini ve teşkilâtını belirlemiştir.

Ad:  800px-Delfi_panorama.jpg
Gösterim: 317
Boyut:  103.8 KB


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Delfi
Sponsorlu Bağlantılar

Delfi (Yunanca; Δελφοί, [ðe̞lˈfi]) Yunanistan´da Parnasos Dağı´nın güneybatısında bulunan arkeolojik bir alan ve modern bir kasabadır. Antik çağlarda Yunan halkları için önemli bir dinî merkezdi. Tarih öncesi devirlere kadar eskilere dayandırılan varsayımlarda Yunan tanrıları Apollo ve Athena´ya ibadet edilen bir alandı. Delfi bütün Yunan dünyası içinde Omphalos taşı (dünyanın göbeği, kosmozu yani düzenli evreni simgeleyen)sitesi, Dünyanın ve evrenin merkezi olarak yüceltiliyordu. Hestia'nın (Ocak tanrıcası) ruhunda veya onun ocağında Apollon delfi tapınağı olacaktı; bir sonsuzluk (ebedi) ateşi yanıyordu. Plataea Savaşı'ndan (İ.Ö.479, Yunan-Pers savaşı) sonra, Yunan şehirleri ateşlerini söndürdüler. Ve yeni ateşi Delfi'de Yunan ocağından getirdiler. Pek çok Yunan kolonilerinin kuruluş hikâyelerinde, kolonide yerleşen insanlar ilk defa Delfi'ye adandı.

Apollon'a Adama

Delfi adı çukur, oyuk ile bağlantılı olup, Gaia'nın (toprak tanrıçası) sitede büyük anne toprağı, toprak tanrıçası saygınlığını belirtir. Apollon siteye, lakabı olan "Delphinidae" veya memelilerden biri ile bağlantılıdır. Lakap memeli bir hayvan olan yunus balığı ile ilişkilidir. Apollon için yazılan şarkılarda, Apollon'un Delfi'ye yunus şeklinde, sırtında Girit papazlarını taşıyarak nasıl geldiğini anlatır. Diğer bir efsanede kuzeyden Delfi'ye yürüyen Apollon, Tempe'de (Teselya'da bir şehir) kutsal olan defne yaprağını toplamak için durur. Bu efsanenin kutlamasında, Apollon'a ait oyunlarda kazananlar Tempe'de toplanmış defne yaprağı taçı alır.

Konum


Ad:  751px-Map_greek_sanctuaries-en.svg.jpg
Gösterim: 275
Boyut:  65.2 KB
Delfi

Delfi,Parnassus dağının yokuşundaki platoda Antik kahin sitesi Apollo tapınağından sonra yer alır. Bu yarı daire şeklindeki çıkıntı Phaedriades (parlayan bir şey) olarak bilinir. Ve Pleistos vadisine yukarıdan bakar. Delfi'nin güney batısı, Korint Körfezi'ndeki Kirma liman şehrinin 15 km uzağındadır.

Kehanet


Delfi klasik dönem süresinde Apollon'a adanan kahin tapınağının belki de en iyi bilinenidir. Tarih öncesi orijini ve Gaia'ya tapınımı ile,M.Ö.sekizinci yüzyılın son çeyreğinde. Delfi'deki yerleşim sitesinde insan eliyle yapılan tesislerde bir süreklilik var. Olimpia'ya kıyaslandığında çanak çömlek bronz işi, üç ayaklı tabure adanmasında olduğu kadar devam eden düzenli bir akım var. Ne objelerin seçme mal oluşu nede adanan prestijin varlığı dua edenlerin dikkat merkezi değildir. Fakat yüksek değerli malların kuvvetli tasviri diğer anakara kutsal yerlerinde bulunmaz. Dinsel töreni yöneten kadın kahin Delfi'de pythia olarak bilinir. Oracle, hem kahini hem de haber verme işini ve haberin alındığı yeri ifade eder. Soru daha ziyade Apollon a sorulur. Cevap bir erkek veya kadın kahin tarafından mırıltılar halinde aktarılır. Kahin kuş sesleri, rüzgarın uğultusu, sallanan yaprakların hışırtıları vb oluşumları esin kaynağı olarak yorumlar. Bu olaylar sorunun cevaplarını yansıtmaktadır.H.W.Parke Delfi'nin kuruluşunu ve onun kehanetinin yer alışını kayıtlı tarih öncesi olduğunu ve orijininin karışık olduğunu yazar.

Ad:  800px-Delphi_amphitheater_from_above_dsc06297.jpg
Gösterim: 279
Boyut:  110.4 KB

Ad:  800px-Delphi_stadium_DSC06305.jpg
Gösterim: 286
Boyut:  86.0 KB


Vikipedi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Turizm
20 Ağustos 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
12 Haziran 2014 / _EKSELANS_ Turizm