Arama

Curaçao Adası (Curaçao Adası Hakkında)

Güncelleme: 21 Haziran 2011 Gösterim: 1.682 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
21 Haziran 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Curaçao
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Curaçao Karayip denizinde, Küçük Antiller Adalar Topluluğunda, Venezuela'ya yakın, Hollanda'ya bağlı bir adadır. Hollanda Antilleri'nin yüzölçümü ve kişi sayısı olarak en büyük adasıdır. Toplumun çoğunluğunun yaşadigi başkenti Willemstad, "Hollanda Antilleri"ne de başkentlik yapmaktadır.
Adının Portekizce kökenli olduğu sanılır, Hollandaca Curaçao olarak yazılır, Kurasao olarak okunur. Adanın yerel Papiamento dilindeki adı ise Korsou'dur.
Saba, Bonaire, Sint Eustatius ile Saint Martin adalarıyla birlikte "Hollanda Antilleri"nin en büyük adasını oluşturur. Yüzölçümü olarak 472 km2dir.
Geçen yüzyıllarda Hollanda'nın Afrika'dan Amerika'ya köle taşımacılığında önemli bir aktarma noktası olarak kullanılmış, 20. yüzyılın başlarında ise Venezuela petrolünü işleyen rafinerilerle önem kazanmıştır. Arkasından, Venezuela'nın kendi rafineri sığasını arttırması ile birlikte o yönden de önemini yitirmiştir. Son yıllarda, rafinerinin yarattığı çevre kirliliğine karşın, turizmin önemi giderek artmaktadır. Turizmin yanı sıra, kıyı bankacılığı da ekonomide önemli bir yer kaplar.
8 Nisan 2005'de yapılan %54 katılımlı halkoylamasında, Curaçao'lılarin %70'i Curaçao'nun özerk bölge olarak (arada Hollanda Antilleri olmadan) Hollanda Krallığına bağlanması, %23'ü ise doğrudan (bir ili olarak) Hollanda'ya bağlanması yönünde oy kullanmışlardır. Her ne kadar bu halkoylamasının sonucu olarak gelen yönetimsel yeniden-yapılanmanın uygulanması 15 Aralık 2008 günü olarak öngörülmüşse de, şimdilik ertelenmistir.


545px Blason an CuraC3A7ao 2svg
Arma

Toplum yapısı

Toplum
Adada (çoğunluğu başkent Willemstad'da olmak üzere) yaklaşık 140 bin kişi yaşar. Kamunun çoğunluğu Afrika kökenli olup, Arap (Lübnan), Çin, Hint, Avrupa, Kolombiya, Venezuela kökenli kişiler de vardir.

Dil
Kamu dili Papiamento olmasına karşın, yasal dil 2007'dek yalnızca Hollandaca iken, o yıl Papiamento da ikinci yasal dil olarak eklenmiştir. 2001 Kişisayımına göre, toplumun %81'i evde Papiamento konuşurken, %8'i Hollandaca, %6'sı İspanyolca, %3'ü İngilizce ve %2'si de öteki dilleri konuşmaktadır.

Din
2001 Sayımına göre, Curaçao toplumunun %80,1'i Katolik, %4,6'sı dinsiz, %3,6'ı Protestan, gerisi de öteki dinlerdendir.
Curaçao adası
CuracaoCIAmap
Willemstad, Brionplein (Brion alanı)
800px Brionplein Willemstad
Penha yapısı, BM'nin Yeryüzü Kalıtları Listesinde'dir
800px Werelderfglijst
Willemstad'da Handelskade su kıyısı sokağı
800px Handelskade Willemstad

🌘 🚀

Benzer Konular

11 Aralık 2007 / yaremce Coğrafya
20 Ağustos 2013 / Jumong Coğrafya
7 Kasım 2011 / Jumong Türkiye Coğrafyası
7 Haziran 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
13 Haziran 2015 / Jumong Taslak Konular