Arama

Türkiye'deki Müzeler - Isparta Müzesi

Güncelleme: 9 Kasım 2007 Gösterim: 1.277 Cevap: 0
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
9 Kasım 2007       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
Isparta Müzesi (Merkez)
Isparta Müzesi ilk kez Isparta Halkevi'nde 1935 yılında çalışmalarına başlamıştır. Halkevi binasının bir odası müze salonu olarak düzenlenmiş, yöreden toplanan arkeolojik eserler burada sergilenmiştir. 1950 yılından sonra halkevlerinin kapatılması ile birlikte buradaki eserler depolara kaldırılmıştır. Bu arada eserlerin bir kısmı zamanla kaybolmuş, kısmen de zarar görmüştür.
Sponsorlu Bağlantılar
Uzun süre müzesiz kalan Isparta’da yeni bir müzenin yapımı için 1971 yılında temel atılmış ve 1984 yılında da bina tamamlanmıştır. Isparta Müzesi 8 Mart 1985’te Etnoğrafya Müzesi olarak açılmış, buna 1989 yılında küçük bir bölüm halinde arkeoloji bölümü eklenmiştir. Bundan sonra 1999-2003 yıllarında müzenin teşhir ve tanzim çalışmaları yapılmış, Isparta ve yöresinden elde edilen halıların da sergilenmesi ile birlikte yeni salonlar düzenlenmiştir. Günümüzde müzedeki eser sayısı 17.000’e yaklaşmıştır.
Müzenin belli başlı eserleri arasında Aksu ilçesinde Timbriada Sofular ve Senitli Yaylasından elde edilen Pisidia mezar taşlarının küçük boyutlu örnekleri, Atabey İlçesi Göndürle I Höyüğü Mezarlığında yapılan kurtarma kazıları sonucunda ortaya çıkarılan İlk Tunç Çağ Mezarlığı’na ait (MÖ 3000-2000) bir kesit 5 adet küp mezar, Aksu Zindan Mağarası önünden getirilen Eurymedon heykeli, Perge ekolünden mermer heykeller ile Senirkent Yassıören’den elde edilen Geç Arkaik Dönem Greko-Pers (MÖ 530-510) mezar steli sergilenmektedir. Bunların yanı sıra Göndürle Küp Mezarlarının içinden çıkan gaga ağızlı testiler, ağırşaklar, taş baltalar, idoller ve bronz yüzükler, küpeler, iğneler gibi takılar onları tamamlamaktadır.
Isparta Müzesinde MÖ.VIII.-IV.yüzyıllara tarihlendirilen pişmiş toprak eserler, Helenistik ve Roma dönemlerine tarihlendirilen pişmiş toprak kaplar, kandiller ve figürinler teşhir edilmektedir. Özellikle terrakotalar, seramikler ve Güneykent Kalburcu mevkiinden çıkan geniş tabaklar, Ana Tanrıça heykelleri, Roma dönemi cam eserleri, Eğirdir definesi başta olmak üzere çeşitli dönemlere tarihlenen sikkeler de yer almaktadır. Bunlar arasında Abbasî, Sasanî, Büveyhoğulları, Selçuklu, Memluk, İlhanlı ve Timurlara, Bizans, Venediklilere ait sikkeler de bulunmaktadır.
Müzenin Etnoğrafya bölümünde aydınlatma araçları, giysiler, işlemeler, takılar, saat ve köstekleri, tesbihler, ağızlıklar, kaplar, kahve kültürü ile ilgili malzemeler, ölçü ve tartı aletleri, silahlar ve topak ev sergilenmektedir.
Müzede son olarak açılan halı bölümünde Isparta çevresine ait yöresel halılar (XIX.-XX.yüzyıl), kilimler, cicimler, zililer (XIX.-XX.yüzyıl), Uşak, Aksaray, Ladik (Konya), Karapınar, Kırşehir, Yuntdağı, Yağcıbedir-Bergama, Çanakkale, Döşemealtı halıları (XVI.yüzyılın sonu,XX.yüzyılın ilk yarısı); hurç, yastık yüzü, çuval, eğer örtüsü, heybe, torba, kolan, halı tezgahı, kilim tezgahı ve dokuma aletleri sergilenmektedir.
Müzenin bahçesinde de Sidemara lahit parçaları, Yassıören mezar stelleri ve ostotek örnekleri ile Pisidia Bölgesi mezar taşı örnekleriyle mimari parçalar, Grekçe kitabeler, İslam dönemi mezar taşları sergilenmektedir.

Adres - Telefon

Kenan Evren Caddesi No:107
Tel 0246) 218 34 37
Fax 0246) 223 94 03

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

27 Temmuz 2008 / karayel Turizm
7 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Turizm
11 Aralık 2008 / karayel Turizm