Arama

Karbonmonoksit nedir?

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 2.235 Cevap: 3
4+a - avatarı
4+a
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #1
4+a - avatarı
Ziyaretçi
Karbonmonoksit nedir? Karbonmonoksit hakkında bilgiler verir misiniz?
Son düzenleyen ahmetseydi; 26 Şubat 2016 23:26
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Mayıs 2012       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Karbonmonoksit, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan molekülün adı. Molekül formülü: CO. Molekül Ağırlığı M: 28.01 g/mol.

Sponsorlu Bağlantılar

Renksiz, kokusuz bir gazdır. Bazen görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine O2'den daha kolay bağlanır. Yani bütün CO'lar bitmeden O2 bağlanamaz. Bu bakımdan oksihemoglobin meydana gelemez ve kanda karboksihemoglobin artar, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir. CO, kanın hemoglobininin merkez atomu demire bağlanarak ölüme sebep olur. Zehirlenme tablosunda başağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihni bulanıklık ve koma vardır. Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Ayrıca nevrasteni, depresyon görülebilir. Belirgin iyileşme durumunu oksijensizliğe ikincil gelişen ansefalopati takib edebilir. Organik psikozlar aylarca sürebilir, fakat sonu nisbeten iyi biter. Tedavisi mekanik bir solunum aracı ile %70 azot ve %30 oksijen verilmesi veya acil durumlarda ağızdan solunum yoluyla yapılır.Endüstride jeneratör gazı, su gazı, kuvvet gazı ve hava gazı içinde kullanılır. Yakıt olarak da kullanılmaktadır.Ayrıca sigaranın içinde de bulunur.


Kaynak: Bileşikler - Karbonmonoksit
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
5 Ağustos 2012       Mesaj #3
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Karbonmonoksit

Karbonun tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkan, renksiz ve kokusuz bir gaz­dır. Son derece zehirlidir. Sarı mavi bir alev vererek yanar ve karbondiokside dö­nüşür. Havalandırılması iyi olmayan oda­larda gazyağı, kömür veya gaz gibi mad­delerin yakılması sonucu oluşur. En önemli karbonmonoksit kaynağı otomobil ekzoslarıdır.
Acık havada derhal karbondiokside dönü­şür, kapalı bir yerde ise kısa sure içinde insanı öldürebilecek düzeye çıkabilir.
Akciğerlerden kan dolaşımına katılan kar­bonmonoksit, alyuvarlarda hemoglobine bağlanır ve vücut hücrelerine kan taşın­masını engeller. Bu tür bir zehirlenmeye uğrayan kimsenin kanı, parlak kiraz kır­mızısı renaini alır.
tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
26 Şubat 2016       Mesaj #4
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Karbonun yeterli oksijen veya hava olmaması durumlarında yanmasıyla meydana gelen bir gaz.

Renksiz, kokusuz bir gazdır. Bazan görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine O2’den daha kolay bağlanır. Yani bütün CO’lar bitmeden O2 bağlanamaz. Bu bakımdan oksihemoglobin meydana gelemez ve kanda karboksihemoglobin artar, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir. Zehirlenme tablosunda başağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihni bulanıklık ve koma vardır. Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Ayrıca nevrasteni, depresyon görülebilir. Belirgin iyileşme durumunu oksijensizliğe ikincil gelişen ansefalopati takib edebilir. Organik psikozlar aylarca sürebilir, fakat sonu nisbeten iyi biter. Tedavisi mekanik bir solunum aracı ile saf oksijen verilmesi veya acil durumlarda ağızdan solunum yoluyla yapılır.

Endüstride jenaratör gazı, su gazı, kuvvet gazı ve hava gazı içinde kullanılır. Yakıt olarak da kullanılmaktadır.

Kömür sobasında kömür akkor olunca üzerinde çok defa mavi bir alevle CO’in yanışı görülebilir. Eğer bu bölgeye giren hava yani oksijen yeterli olmazsa ortaya çıkan karbonmonoksit, karbondioksit haline gelemez, yükseltgenemez. İyi çekmeyen sobalarda bu durum meydana gelebilir. O zaman zehirlenme olayı hasıl olur. Fakat karbonmonoksitin zehirlenme yapabilmesi için havada belli nisbette bulunması gerektiği unutulmamalıdır.

Tıpkı karbondioksit gibi karbonmonoksit de karbon ve oksijenden oluşur, ancak bileşimdeki bu iki elementin oranları karbondioksittekinden daha değişiktir. Karbon monoksit, iyi çekmeyen bazı sobalardan, fabrika bacalarından, otomobil motorlarından yayılan son derece zehirli bir gazdır. Sigara dumanında yüzde 3 oranında bulunur. Kokusuz oluşu bu gazı daha da tehlikeli yapar. Belli bir miktarı aştığı zaman kanın alyuvarlarındaki hemoglobini yok ederek ölüme yol açar.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
''Boşver''

Benzer Konular

3 Ağustos 2012 / Alvarez Ocean Kimya
15 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
3 Ağustos 2012 / buz perisi Taslak Konular