Arama

Kazaklar

Güncelleme: 17 Ağustos 2012 Gösterim: 1.841 Cevap: 0
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kazaklar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Dinyeper ve Don bozkırlarında yaşayan halk. İlk kez 15. yüzyılda adları duyuldu. Çarlığın baskısından ve ağır kölelik koşullarından kaçan Rusların, yerli halkla kaynaşması sonucu oluştu. Don Kazakları ve Dinyeper Kazakları olmak üzere ikiye ayrılırlar. Polonya kralları, bir kısım Kazağı hizmetlerine alarak onlarla iyi geçinmeye çalıştılar. Ama bağımsız olan Zaporag Kazakları, Polonya'ya karşı girişilen ayaklanmaları desteklediler. Bazı köylü ayaklanmalarına Bolotnikova, Razin, Pugaçev gibi Kazaklar önderlik ettiler. Sonradan çarlık rejiminin en güvenilir uyruğu oldular. Rus Devrimi sırasında çekimser davrandılar. İç savaş döneminde bir kısım Kazak, yeni rejimi desteklerken büyük bölümü, özel ayrıcalıkları ortadan kaldırdığı için komünist yönetime karşı çıktılar.

Alıntı
Vikipedi adlı kullanıcıdan alıntı

Kazaklar, (farklı dillere göre Kozak, Kosak, Cossack, Kossak, Kazak, Rus Kazakları olarak da adlandırılırlar Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Don ve Dinyeper nehirleri civarında ortaya çıkan etnik topluluk. Kazaklar'ın bugün Kazakistan'da yaşayan Türk topluluğuyla bir alakaları yoktur. Kazak sözcüğü eski Türkçede maceracı-özgür insan anlamındadır.
Tolstoy'un aynı adlı eserine de konu olan Kazaklar Rus ordularında özellikle sınır bölgelerin korunması gibi görevlerde kullanılmışlardır. Ruslar'ın Orta Asya ve Sibirya'yı ele geçirmelerinde bu savaşçı topluluğun payı çok büyüktür.


In science we trust.

Benzer Konular

17 Ağustos 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası