Arama

Tarih felsefesinin anlamını açıklar mısınız?

Güncelleme: 26 Aralık 2014 Gösterim: 1.524 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tarih felsefesinin tam anlamını açıklar mısınız?
Son düzenleyen Mira; 26 Aralık 2014 12:38 Sebep: İç başlık
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
26 Aralık 2014       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tarih Felsefesi

Sponsorlu Bağlantılar
Tarih felsefesi, insan ve toplumların değişmini ve tekamülünü yöneten genel kanunların araştırılması, değişimin anlamı ve insanlığın geleceği üzerine nisbi düşünceler ileri sürülmesidir. Tarihi olayların zaman, mekan zinciri içerisinde tespit edip değerlendirmek yerine tarihin, felsefi sorunları açısından bir yorumunu yapmakta, olayların seyrinde hangi kanunların, alışkanlıkların olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadır.

Tarih felsefesi, öncelikle medeniyet ve tarihin gelişimine sebep genel kanunları arar; tarihte ne olup bittiğinden ziyade olayların nedenleri araştırır. İnsanoğluna, medeniyetlere ait kültürel kodları belirlemeye çalışır. Bu bakımdan; metafizik, bireyci ve diyalektik tarih felsefesi olarak üçe ayrılır.

Metafizik tarif felsefesine göre insanların tarihi Tanrının iradesiyle yönetilmektedir; Tanrı istemiş ve tarih olmuştur; bundan sonra da öyle olacaktır, görüşü hakimdir.Bireyci tarih felsefesi ise tarihi büyük bireyler, düşünürler, etkili liderler yönetmektedir görüşü üzerinden hareket eder. Diyalektik tarih felsefesi ise tarihi üretim ilişkileriyle belirlenen toplumlar yapar, şeklinde bir görüşü benimser.


theMira

Benzer Konular

2 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
3 Ocak 2012 / ThinkerBeLL X-Sözlük
28 Kasım 2011 / kızılbıçak Soru-Cevap
12 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap