Arama

2013 İlkbahar - Yaz Erkek Modası

Güncelleme: 7 Mart 2013 Gösterim: 3.901 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Mart 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
2013 İlkbahar - Yaz Erkek Modası
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Zaman değişiyor, moda değişiyor tabi erkekler de değişiyor.

Erkeklerin biz kadınları mağaza kapılarında saatlerce ellerinde poşetlerle beklediği günler artık çok geride kaldı. Kabul etmeliyiz ki moda artık sadece kadınların hegemonyasında değil. Erkek modasında, pantolondan kalkan pilelerin bile çok büyük bir değişim sayıldığı yıllardan günümüze gelindiğinde erkeklerinin görünüşüne, yarattıkları stile ve detaylara en az karşı cins kadar önem verdiğini görmekteyiz.

Günümüz erkeği geçtiğimiz yıllara göre daha farklı. Artık belirli renkler ve kalıplar için sıkışıp kalmıyor. Kendi stilini oluşturabiliyor ve o stil içinde daha büyük bir özgüvene sahip oluyor.

Hatta en katı erkeklik dürtüleriyle yetişen ülkemiz erkekleri bile bakımlı olmayı, fit görünmeyi, saçlarına jöle sürmeyi, yaşamın bir parçası kabul edip normal buluyor. Maço imajlarını bir kenara bırakarak görünüşlerini önemsiyor, değişen moda akımları doğrultusun da gardıroplarını yeniliyor ve gerektiğinde renkli, dikkat çekici tasarımları kullanmaktan çekinmiyorlar. Aksesuarlara büyük önem veriyorlar. Yani artık moda günümüz erkeğinin yakından takip ettiği bir kavram .

Hala otomobil, motor ve futbol delisi olmalarına rağmen dünün maçoları, bugünün manikür, pedikür yaptıran aynı zamanda estetik kriterlere sahip olan, alışveriş yaparken modayı takip eden, vücut hatlarını ortaya çıkarmaktan kaçınmayan, seksi görünüşe fazlasıyla önem veren metro seksüelleri olarak karşımızdalar.

Aslında görüntüde daha basit ve kolaymış gibi görünen ve her zaman kadın modasının ihtişamı altında kalan erkek giyimi, düşündüğünüzde kadın giyimi kadar detaylı. Ve özellikle de son yıllarda kendi sınırları zorluyor. Hatta diyebilirim ki, erkek modası yeni sezonda tüm tabularını yıkacak gibi görünüyor. İnce ayrıntılar, yüksek teknolojili kumaşlar, yenilikçi ürünler, daha fit kalıplar, dar ve kısa paçalı pantolonlar, ekoseler, metalik ve parlak renkli kumaşlar, baskılar, kasketler ve sandaletler derken, bu yıl erkekler kadınlardan daha çok dikkat çekeceğe benziyor.

Peki önümüzdeki sezon yani 2013 Baharında erkek modasının öne çıkan trendleri neler; isterseniz birlikte gözden geçirelim.

parlak renkler

PARLAK RENKLER

Günümüz erkek modası geleneksel kalıplardan çıkarak daha cesur bir çizgi yakalamaya başladı. Erkek modasının artık tıpkı kadın modası gibi yeniliklere açıldığını ve farklılaştığını daha öncede söylemiştik. Özellikle kullanılan renkler konusunda da modacılar bir kaç sezondur oldukça cesur davranıyor. Söylemeliyim ki, 2013 erkekler için çok renkli ve canlı. Göz alıcı renkler, sadece casual giyimde değil, takım elbiselerde de kullanılmış. Neon sarılar, parlak saks mavisi, yeşil, kırmızı, parlak mercanlar ve oranj en çok kullanılan renklerden. Kısacası bir kaç sezondur geliyorum diyen parlak neon renkler erkek giyiminde bu yaz vitrinlerin baş köşesinde olacak. İçimizi kaynatan bu renklerde gömlekler, tişörtler hatta cesursanız pantolonlar bile bulabileceğiniz bir sezon kapıda. Ancak bu renklilik içinde komik olmamaya da dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum.

beyaz

BEYAZ

Tüm bu parlak renklerin yanında asaletin ve sadeliğin simgesi beyaz da 2013 sezonun olmazsa olmaz rengi. Sezonda aklınıza gelebilecek en parlak renkler moda olsa da, beyaz yine rekabeti elden bırakmıyor. Kombinlediği her renkle uyumlu, aksesuarda her kıyafetin tamamlayıcı rengi beyaz, her ne kadar çabuk kirlense, kullanımı zor olsa da renklerin vazgeçilmezi. Önümüzdeki yaz aylarında da tıpkı bayan giyiminde olduğu gibi erkekte de baştan ayağa kadar beyaz giyinmek öne çıkan trendler arasında. Hala siyahtan vazgeçemeyen erkekler olsa da bahar koleksiyonlarındaki tasarımlar öylesine güzel ve göz alıcı ki, baştan aşağıya beyaz giyinmenin vücuduna güvenen tüm erkekleri, sezonda cezbedeceği şüphesiz.

naturel renkler

NATUREL RENKLER

Yazın gelişi ile natürel ve toprak renkleri yine ön plana çıkıyor, özellikle tütün kahvesi, adaçayı, yeşil, bej, duman ve kum renkleri ile tasarlanmış erkek kıyafetleri bu sezon gerçekten son derece zarif. Sezonun tüm parlak renk ve desenlerine karşın modacılar, natürel renkleri de daha klasik, her daim cool giyinen erkekleri düşünerek ihmal etmemişler. Ama unutulmamalı ki neon renklerini natürel tonlarla karıştırarak biraz dikkat ve özenle göz alıcı bir tarz da yaratabilirsiniz. Calvin Klein, Ermenegildo Zegna, Bottega Veneta koleksiyonlarında yer verildiği gibi baştan aşağıya natürel renklere bürünebilirsiniz. Yada Dolce & Gabbana’nin kullandığı gibi tütün ve kahvenin inanılmaz uyumu içinde tüm bakışları üzerinize çekebilirsiniz.

kisa pantolon boyu

KISA PANTOLON, DAR PAÇA

Erkek giyiminin temel taşı olan pantolonlar aynı gibi görünseler de, her sezon yeni değişikliklerle karşımıza çıkıyor. Bir bakıyoruz düz kumaşların yerini desenliler almış, pile sayıları artmış yada eksilmiş, cepler büyümüş, paçalar genişlemiş ya da daralmış. İşte yaz sezonunda karşımıza çıkan moda trendlerinin en belirgin olanlarından biride pantolonların renklenmesi ve bunun yanında paça boylarındaki değişim. Aşağıya doğru daralan hatta geçmiş sezonlara kıyasla 2-3 cm daha kısa olan paça boyları ile “İtalyan paçalar “ neredeyse tüm koleksiyonları etkisi altına almış görünüyor. Casual giyim de ise bu kısa görüntü kıvrılarak sağlanmış. İngiliz Kralı VII. Edward’in pantolon paçası kirlenmesin diye kıvırdığı günden beri, erkek giyiminde olan duble paçalar ise hemen hemen her markanın bahar koleksiyonunda karşımıza çıktı diyebiliriz. Önümüzdeki sezonun en belirgin trendlerinden olan, bilek boyuna kadar kısalan düz ya da kıvrık paçalı pantolonların; sandaletler, Tomslar, Loaferlarla ve Oxford ayakkabılarla kullanımı; beylere son derece dinamik, genç ve modern bir hava katıyor. Bir diğer dikkat çekici özellikte, bu tarz pantolonların genellikle çorapsız kullanılması .Bunun öncülüğünü de 2013 yaz koleksiyonu ile Gucci yapmış. Diğer göze çarpan detay ise bahar sezonunda pantolonların renkleniyor olması, kimi çevreye göre cesaret gerektiren bir tarz olsa da, şimdiden birçok erkek “renkli pantolon” furyasına ayak uydurmaya başladı bile.

sort

ŞORT

Önümüzdeki yaz modasına damgasını vuran şüphesiz ki, erkek kreasyonlarında görmeye pek de alışkın olmadığımız şortlar olacak. İlk defa 19. ve 20.yuzyilda Avrupa’da golf pantolonu olarak kullanılmaya başlanan şortlar I. Dünya Savaş’ ı sırasında ve sonrasında sıcak bölgelerde bulunan askerlerin, rahat hareket edebilmelerini sağlamak için ince keten kumaştan üretildi ve kullanıldı. Rahatlığı yüzünden, savaş sonrasında da bisiklet kullanan ve tenis oynayanların gözdesi oldu. Diz altındaki bu şortların boyları 80’ ler de biraz daha kısalarak işte hepimizin yıllar boyu görmeye aşina olduğu diz altı Bermuda şortlar haline geldi. Ama önümüzdeki sezon şortlar oldukça tarz değiştiriyor ve diz üzerine çıkıyor, hatta daha da kısalıyor. Bu trende alışmak biraz vakit alacak gibi görünse de en usta modacılar bile bahar koleksiyonlarında kısa şortlara fazlası ile yer vermiş. Yani görünen o ki, önümüzdeki sezon her mekanda ve günün her saatinde şortlu beylerle karşılaşmak kaçınılmaz olacak. Ve erkeklerin kısa şort trendi ortalığı kasıp kavuracak…

sortlu katim

ŞORTULU TAKIMLAR

2013 Baharında şortların sezona damgasını vuracağını söylemiştik zaten. Plajlarda ve spor yaparken görmeye alışık olduğumuz şortlar artık sokaklarda, restoranlarda, gece kulüplerinde hata önümüzdeki baharla birlikte korkarım ki iş hayatında bile karşımıza çıkıyor. Diyebilirim ki, bu yaz erkek modasının en ilgi çekici trendlerinden biri, kısa şortlu takım elbiseler. Birçok tasarımcı koleksiyonlarında gördüğümüz bu şortlu takım elbiseler biraz okul çocuklarını anımsattığı için sevimli gelseler de, yetişkin beyler için sizce de fazlası ile marjinal, değil mi? Türkiye’ de yüzde kaçlık bir oran bu şortlu takım elbiseleri tercih eder bilinmez ama, büyük bir banka müdürü ya da bir başkan yardımcısını hatta banka çalışanlarından birini böyle bir takımla görmek ve bu görüntüye alışmak oldukça zor olacak gibi.

gomlek

GÖMLEK

İster klasik, ister spor bir kıyafetle kombinlensin erkeğe maskülen hava kazandıran en önemli ayrıntılardan biri olan erkek gömleklerinin, genellikle beyaz ve mavi renkler ile Oxford ve poplin arasına sıkışıp kaldığı günler artık çok gerilerde kaldı. 2013 yılının erkek modasına baktığımızda, en büyük değişimlerden birinin de erkek gömleklerinde yaşandığını görüyoruz. Öyle büyük bir çeşitlilik ve değişim var ki kısaca anlatmak neredeyse imkânsız gibi polo, v , dik, devrik yakalardan fularlı yada kruvaze modellere, geleneksel kumaşlardan denim, kadife, jarse, saten, ipek, örgü hatta metaliklere, pastellerden parlak renklere, dinsel temalı baskılardan, hayvan figürlü olanlara, çizgili ve çiçeklilere ya da daha karmaşık doğa desenlerine, kontrast pat ve yakalardan renk bloklarına, hatta elbise formuna gelecek kadar uzun olanlara kadar inanılmaz bir zenginlik içinde ki erkek gömlekleri; nane, limon, zümrüt, zeytin, sarı, kırmızı, turuncu ve mavi renklerin bütün tonları ile 2013 Baharında beyler için müthiş bir stil ve renk seçeneği sunarken, erkek modasındaki sınırları da bir hayli zorluyor.

polo tisort

ÖRGÜ POLO YAKA TiŞÖRTLER

İlk polo tişörtler, 19. yüzyılın başlarında İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, polo oyuncuları tarafından üniforma olarak kullanılmaya başlandı. 1920'lerin sonlarına doğru rahatlığı yüzünden golfçüler ve tenis oyuncuları tarafından da tercih edilir oldu. Tenis oyuncusu Jean René Lacoste, polo tişörtlerin göğsüne timsah logosu işleterek polo tişört ve timsahı birbirinden ayrılmaz bir bütün haline getirdi. (1929-1941) Büyük ekonomik krizin hüküm sürdüğü buhran günlerinde zenginler bu örgü tişörtleri zenginlik ve prestij simgesi olarak kullanmaya başladılar. Böylece pololar en kalıcı moda trendlerinden biri olarak günümüze kadar geldi. Genellikle düz örmeden yapılmış, balıksırtı desenli polo yaka tişörtler, 1939 II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında farklı örme şekilleriyle erkek modasının demirbaşlarından olmayı başardı. İşte bu örgü pololar büyük bir patlama ile yine 2013 Bahar modasının içinde sağlam bir yer ediniyor. Hemen hemen bütün koleksiyonların içinde karşılaştığımız polo tişörtler farklı şekildeki örgü dokuları, çizgileri, baskıları, renk blokları ve kontrastları ile bahar aylarınızın kurtarıcısı olmak için vitrinlerde yerini almaya hazırlanıyor.

mont

MONT

Trendler gelir ve gider, ama klasik bombardıman montları yani “Bomber montlar“ her dönem tüm asiliği ve rahatlığı ile zamansızdır diyebiliriz. I. ve II. Dünya Savaşı sırasında soğuk havalarda uçan Amerikan pilotlar için dizayn edilen montlar savaştan sonra da popülerliğini hiç kaybetmedi.

Genellikle bel hizasında kısa olarak tasarlanan montlar daha çok deriden yapılmış olsa da, günümüzde polar, pamuk, yün, saten ve tekno kumaşlardan da yapılmış olanları çok popüler. Özellikle önümüzdeki baharın esintili günlerinde baskılı, parlak renkli hatta metalik kumaşlarla tasarlanmış olanlarını fazlası ile görebileceğiz.

metalik

METALİK

Bir zamanlar sadece filmlerde, şovlarda ve Michael Jackson kıyafetlerinde görmeye alıştığımız metalik kumaşlar sahnelerden sokaklara inmeye hazırlanıyor. Gucci’ nin 2011 koleksiyonlarında cesurca kullandığı metalik, en parlak halleriyle 2013 de yine erkek modasında. Ama önümüzdeki baharda, bayan giyiminde de bir hayli ön plana çıkan metalik modasının, erkekler için fazlasıyla ideali olduğu kesin. Özellikle Burberry Prorsum bu sene bayan koleksiyonunda olduğu gibi erkek trençkotlarında kullandığı parlak metalik renklerle bir hayli konuşuldu. Bakalım erkeklerde kadınlar kadar metalik kullanımda cesur olabilecek mi?

kuruvaze ceket

KRUVAZE CEKET

Birkaç sezondur yükselişe geçen ve bu yılda erkeklerin şıklığını, karizmasını koruyacak olan Blazer ceketler yine trend. Son zamanlarda gücünü günden güne arttıran Blazer ceket gerçekten de erkekleri her zaman hoş ve çekici gösteriyor görüşündeyim. Önümüzdeki bahar, kruvaze ceketlerin en önemli özelliği ise daha feminen kumaşların kullanılıyor olması. Ayrıca standart boylarda kullanılmasının yanında daha uzun boylarını da sezonda görmek mümkün olacak. Hem spor hem de klasik modelleri bulunan ve Jean ya da kumaş pantolona son derece yakışan bu ceket türü, özellikle fiziğine güvenen atletik yapılı beyler tarafından önümüzdeki baharda fazlasıyla tercih edilecek gibi görünüyor. Sizde önümüzdeki bahar, kruvaze ceketlerinizle arkanızda unutulmayacak bir etki bırakabilirsiniz.

denim ve indigo

DENİM VE İNDİGO

Modası hiç geçmediği gibi, podyumlarda ve sokak modasında gördüğü değer her gün artan denim önümüzdeki sezonda erkek modasının yine demirbaşlarından. Sadece denim de değil, o muhteşem kumaşa rengini veren indigo da sezonun en önemli trendlerinden olacak. Hepimiz biliyoruz ki, erkeklerin gardıroplarında denim kumaşlardan yapılmış kıyafetlerin özel bir yeri vardır. Hiçbir giysi özellikle jeanlerinin yerini tutamaz, çünkü Jean’ler günlük hayattan en özel şık gecelere kadar her türlü ortama uyum sağlayabilirler ve çoğu zaman erkeklerin kurtarıcısı olurlar. Önümüzdeki sezon klasik kullanımı yanında çok farklı şekillerde de kullanılan denim, pantolonlarda farklı kesimleriyle bir hayli iddialı kısa boy ve dar paça, denim pantolonlarda da kendini gösteriyor slim, skinny (dar), tapered (paçaya doğru daralan) jeanler, genç ve güçlü tarz sergiliyor. Ayrıca “Denim on denim” yani alt-üst denim giymekte sezonun dikkat çeken trendlerinden. Bununla beraber sezonun en banko rengi olan mavi denim kumaşının muhteşem rengi “indigo” ile destekleniyor.

baski   desen

BASKI VE DESEN

Erkek giyimine desen eklemenin en kolay yolu kravat yada ceket cebindeki mendillerken, belli belirsiz çizgiler, kazayağı ve uçuk dama desenleri yanında ekoselerle başlayan erkekte desen modası, bu sezon tavan yapmış durumda, Çiçek desenleri ve çizgililerin her türlü formda ve renkte ağırlıklı olarak kullanıldığı bahar koleksiyonlarında, patchwork, kamuflaj, hayvan derisi, kâğıt, kartpostal ve grafik baskılara, enerjik fırça darbelerine, deniz canlılarına hatta dini figürlere kadar her türlü baskıya yer verilmiş. Diyebiliriz ki, erkek modası belki de ilk defa bu kadar renkli bu kadar eğlenceli. Tabi bu değişim ve renklilik “Erkek modası feminenleşiyor mu ?” sorusunu akıllara getirse de ya da yaşanılan bu sınırsız desen ve renk cümbüşüne alışmak gözünüzü korkutsa da, yeni şeyler denemek iyidir görüşündeyim, abartılmadığı sürece fark edilmenizi ve rekabette bir adım öne geçmenizi sağlar. Beyler; kısacası ben önümüzdeki sezonlar için desenlere alışmakta fayda var diyorum, ne dersiniz?

hayvan derisi desenleri

HAYVAN DERİSİ DESENLERİ

Kadın giyiminde artık hayvan desenlerini ve figürlerini görmediğimiz bir sezon neredeyse yok gibi, özellikle bu sezon kadın giyiminde bir hayli iddialı olan piton derisi desenleri erkek koleksiyonlarında da yerlerini almış. Leopar, çita, zebra, kaplan hatta timsah gibi pek çok hayvan desenine, önümüzdeki sezon erkek koleksiyonlarında rastlamak mümkün. Bu desenler halen vamp etkilerinden dolayı bir çok kadını ürkütse de, artık erkek giyiminin de bir parçası olmuş durumda. Amerika gibi erkek giyiminde uç tarzlarının kullanıldığı bir ülkede bile “Gerçek erkek leopar giyer mi?“ tartışmaları ateşli bir şekilde devam ederken, sadece Hollywood filmlerinde izlediğimiz leopar paltolu birine sokakta yürürken rastlamak sıradan olacak mı bilinmez ? Ama durum şu ki, Dirk Bikkembergs, Jean Paul Gaultier, Miharayasuhiro, Alexander Mcqueen, Ymc, Kenzo gibi erkek modasının ideali isimleri 2013 Bahar koleksiyonlarında hayvan desenlerine fazlası ile yer vermişler, hatta orijinal renkleri dışında bu desenleri rengarenk versiyonları ile kullanmayı tercih etmişler. Bakalım hangi kendine güvenen beyler bu trendi takip edecek.

trench coat

TRENÇKOT

Trençkotlar yine yükselişte. En basit bir kombinasyonun üzerine giyildiğinde bile beyleri stil sahibi göstermeye yetecek kadar güçlü bir parça olan trençkotun klasikten gitgide uzaklaşan yepyeni formu ile baharın aylarının vazgeçilmezlerinden olacağı kesin. Hafifliği, rahatlığı, soğuğa karşı koruması ve vücudu ılık tutması ile genç, yaşlı, kadın, erkek herkesin gardırobunda yer verdiği ve genellikle siyah, lacivert, bej, haki ve tonları ile tercih edilen trençkotlar bahar sezonunda capcanlı ve rengarenk. Özellikle Burberry Prorsum’un sezon için tasarladığı modeller, kullanıldığı kumaşlar ve renklerle çok iddialı. Burberry’nin sezon için kullandığı ve aslında erkek giyiminde hiçte alışkın olmadığımız metalik kumaşlar, mor, yeşil, fuşya, sarı ve turuncu renklerle podyumda büyük bir beğeni kazansa da sokaklara bu nasıl yansıyacak şimdiden tahmin etmek zor. Bunu bekleyip hep birlikte göreceğiz.

Sınırların zorlandığı günümüz erkek modasında önemli olan bu sınırları zorlayışta kişinin kendi kimliğinden uzaklaşmaması ve kendine özel stilini yaratması. En iyi giyinen erkek, kendine özgü giyinen erkektir fikrinden yola çıkılarak, yine de erkek tasarımlarındaki bu gelişim ve değişimi, hatta kuralların yıkılışını fırsata çevirerek bu özgürlüğün tadını çıkarmak ve hayal gücünüzü harekete geçirme zamanı. Eğer sizde bu değişimin bir parçası olmak istiyorsanız istediğiniz her tarzda ve renkte giysiyi gelecek sezon vitrinlerinde bulmanız mümkün. Böylece renkli, eğlenceli, trendy, yada uçuk ruh halinizi ve kişiliğinizi ifade eden giysiler bulmakta hiç zorluk çekmeyeceksiniz.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

18 Ocak 2012 / HANDSOME Moda
28 Nisan 2009 / Sedef 21 Taslak Konular
7 Haziran 2016 / _AERYU_ Moda
22 Ocak 2013 / Efulim Taslak Konular
18 Mart 2014 / _Yağmur_ Taslak Konular