Arama

Beyaz Hindiba (Cichorium Intybus)

Güncelleme: 22 Nisan 2013 Gösterim: 1.401 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
22 Nisan 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Beyaz hindiba
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Cichorium intybus alvesgaspar1
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida(İki çenekliler)
  • Takım: Asterales
  • Familya: Asteraceae(Papatyagiller)
  • Alt familya: Cichorioideae
  • Oymak: Cichorieae
  • Cins: Cichorium
  • Tür: C. intybus
  • İkili adı: Cichorium intybus

Beyaz hindiba (Cichorium Intybus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen tomurcuk şeklinde hindiba cinsinden bir sebze türü. İlk olarak Belçika'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir. Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen beyaz hindiba hem sebze hem de salata olarak tüketilir.
Beyaz hindiba az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir. Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.

Tarihçe

Beyaz hindiba tahminen 1830 yıllarında Brüksel civarında Hollanda ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü. Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı. Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı. I. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar. Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye'de de 2004 yılından beri beyaz hindiba üretimi yapılmaktadır. Türkiye'de topraksız tarım hidrokültür ile üretilmiş ilk üründür.

Beyaz hindiba besin değerleri (100 g)

  • A vitamini 2167,0 IU
  • β-Karoten 1300,00 µg
  • B5 vitamini 0,90 mg
  • K vitamini 231 mcg
  • C vitamini 6,5 mg
  • Protein 1,3g
  • Enerji 17 kcal
  • Karbonhidrat 3,4 g
  • Yağ 0,2 g
  • Potasyum 314 mg
  • Demir 0,8 mg
  • Fosfor 28 mg
  • Bakır 0,10 mg
  • Manganez 0,42 mg
  • Su 93,8 g

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

15 Kasım 2012 / KisukE UraharA Sağlıklı Yaşam
2 Mart 2007 / Misafir Tarih
22 Haziran 2008 / KENCISii Deniz Bilimleri