Arama

Bebeklerde ve Çocuklarda Reflü ve Nedenleri

Güncelleme: 26 Nisan 2013 Gösterim: 2.043 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Nisan 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bebek ve Çocuklarda Reflü ve Nedenleri
MsXLabs.org

Bebeklerde geçici reflü olağandır
“Reflü” merkezimizde yeni doğan, bebek ve 10 yaş altındaki çocukların tanı ve tedavisi yapılmamaktadır. Bu yaş gurubunda reflüsü olan çocuklar için bir pediatrik gastroenteroloğa ya da pediatrik cerraha başvurmanız uygun olacaktır.
Tüm yaştaki çocuklarda en sık yutma borusu hastalığı reflüdür. Yeni doğan ve bebeklerde mide içeriğinin ara sıra ağza gelmesi aslında fizyolojik bir durum olup “hastalık” değildir. Bu durumun ciddi biçimde şikayetlere yol açması ya da sıklığının ileri derecede artması ya da birtakım solunum problemlerine yol açması durumunda tabi ki bir hastalık durumu söz konusu olacaktır.
Tüm bebek ve çocukların yaklaşık % 1-10 ‘ unda reflü gözlenmektedir.
İlk yaş içindeki bebeklerde reflü yaşamın ilk aylarından itibaren başlar ve 4. ayda maksimum düzeye ulaşır. Belirtiler 12. aya doğru büyük ölçüde kendiliğinden geriler ve 12 ile 24. ay arasında sıklıkla tamamen ortadan kalkar. Dolayısı ile anne ve babaların bebeklikteki reflü benzeri şikayetlerden çok korkmamaları ve bu durumun bebeğin gelişimi ile birlikte birkaç yıl içinde kendiliğinden geçebileceğini bilmeleri gerekmektedir.

Daha ileri yaşta ortaya çıkan reflü hastalığı bile erişkinlerdekinin aksine kendiliğinden ve çocuğun gelişimini takiben % 50 ihtimal ile ortadan kalkabilmektedir.

Giderek daha ciddi sorunlara yol açan, yaşın ilerlemesine karşın gerek tipik ve gerekse atipik şikayetlere ve hatta solunum problemlerine yol açan reflü durumlarının ise kuşkusuz olarak düzgün biçimde tedavi edilmeleri gerekmektedir.

Reflü problemi ciddi boyutlara ulaşmış ve 10 yaşını aşmış çocuklarımızın ileri tedavisi için merkezimiz tamamen donanımlıdır.

Bebek ve Çocuklarda Reflü Şikayetleri

Bebeklerde reflü :
Yenilenin ağıza geri gelmesi (regürditasyon), genel huzursuzluk ve rahatsızlık, yemek yemeye isteksizlik gibi reflü tanısına çok da yol gösterici olamayacak bazı belirtiler gözlenebilir.

Çocuklarda reflü:
Kusma, göğüs ağrısı, acı su gelmesi, göğüs kemiğinin arkasında yanma hissi ve karın ağrısı gibi erişkin reflüsündekine benzer ve nisbeten doğru tanı konulabilmesi açısından yol gösterebilecek belirtiler ön plandadır. Kusma genellikle safra içermez, “spontan” yani kendiliğinden bir zorlanmayı takip etmeden gerçekleşir ve genellikle yemeklerden sonra olur.
Ayrıca bebek/çocuk reflüsünde boğaz-geniz-hava yolları ve akciğerlere ya da dişlere ait belirtiler de gözlenebilmektedir. Ciddi reflü gıda alınımını da kısıtladığından tabloya gelişme geriliği de eklenebilmektedir.

Reflüye bağlı ciddi komplikasyonlar olan Barrett, yutma borusu darlığı ve alt yutma borusu kanseri gibi durumlar ise çocuklarda erişkinlerdekine oranla çok daha nadirdir. Buna karşın oluşumları imkansız değildir ve 11 yaşında bir çocukda Barrett zemininde kanser gelişimi bildirilmiştir.

Bebek ve Çocuklarda Reflü Tanısı
Erişkinlerdekine benzese de hikaye alma zorluğu işi pek de kolaylaştırmaz. Endoskopi ve endoskopik biyopsiler çok aydınlatıcıdır. Endoskopik olarak alt yutma borusunda tahribat görülmese de çocuklarda mutlaka birden fazla biyopsiler almak ve bazı özel durumların (eozinofilik ösefajit gibi) ayırıcı tanısını yapmak gerekmektedir. PH metre, empedans ölçümleri, yutma borusu filimleri gene erişkinlerdeki gibi değerli tanı araçlarıdır. Empedans tekniğinin yakın gelecekde PHmetrenin yerini alabileceği düşünülmektedir..

TEDAVİ

Diyet-sosyal yaşam önlemleri:
Özellikle ergenlik ve daha ileri yaştaki çocuklarda erişkin reflü hastalarına önerilen tüm diyet ve sosyal hayat değişikliği ayarlamaları işe yarayacaktır. Daha ufak çocuklarda ise bu önlemlerin tamamının uygulanması büyüme ve gelişmeyi etkileyebileceğinden mümkün değildir.

Bebekler hemen her zaman yatar pozisyonda olduklarından, yutma borularının reflüden en fazla zarar gören alt uçları sürekli tehdit altında yani bir anlamda “asidin içindedir”.

Bebeklerde anatomik nedenlerle reflünün en az olduğu pozisyon “yüzü koyun” yatmaktır. Bu pozisyon oturur durumda olmaktan bile daha iyidir reflü açısından. Nevar ki bu pozisyon “ani bebek ölümü” sendromu ile ilişkilendirildiğinden ötürü reflü az olsun diye pek önerilememektedir. Yemek sırası ve sonrasında bebeğin ne pahasına olursa olsun sakin olmasını sağlamak gerekmektedir. Çünkü; heyecanlanan, çok gülen, ajite olan, ıkınan, ağlayan bebek bu eforları karın kaslarını sıkarak yaptığından yemek sonrasında reflünün de artmasına yol açacaktır. Bebeklerin daha koyu kıvamlı gıdalarla beslenmesi uygulanması gereken ilk diyet önlemidir. Bunlar için özel formüllü anti-reflü mamalar (pirinç nişastası ya da locust fasulyesi sakızı içeren) ülkemizde olmamasına karşın mevcuttur. Özel mamalar edinilemiyorsa; gıdaların sıvı özelliğini azaltmak için mamalara gevrekler eklenebilir. Bu basit önlem gıdaların ağıza doğru geri gelmesini, ağlamayı azaltacak ve uyku süresini arttırıp bebeğin ciddi biçimde rahatlamasını sağlayacaktır. 30 mililitrelik bir süt formülüne 15 ml pirinç gevreği katmak kalori yoğunluğunu % 50 arttırır ancak kabızlık oluşturabilir. Gene bebekleri sık sık az volümle beslemek ve düşük ozmolaliteli formülleri tercih etmek reflüye yardımcı olacaktır.

İlaç tedavisi :
Asit salgısını azaltan H2-reseptör baskılayıcıları (HRB) ve proton pompası baskılayıcıları (PPB) bebek ve çocuklarda da erişkinlerdeki gibi en önemli anti-reflü ilaçlardır. HRB’ler açlık durumunda ve geceleri asit salgılamasını iyi düşürdüklerinden bazı özel durumlarda avantajlı olmakla birlikte çocuk reflüsü tedavisinde de erişkinlerdeki gibi PPB larının arkasında kalmışlardır. Zamanımızda bebek/çocukların ciddi reflü hastalığında başarı oranlarının yüksekliği nedeni ile en fazla kullanılan ilaçlar PPB dır. Bu ilaçlara hiç yanıt alınmaması tanının doğruluğunu sorgulamayı gerektirir. Diğer bir deyişle; PPB ları son derece etkin biçimde sıkıntıyı büyük ölçüde ortadan kaldırmalıdır. Nevar ki bu durum aynen erişkin reflü hastalığında olduğu gibi ilaçlar alındığı sürecedir. Yani PPB ları reflüye yol açan mekanik sorunları ve reflünün kendisini ortadan kaldırmaz, sadece alındıkları süre boyunca yarar sağlarlar. Bu yarar mide asit üretimini ileri derecede azaltmaları ve dolayısı ile yukarı halen kaçmakta olan mide kapsamının “tahrip” edici özelliğini büyük ölçüde baskılamaları sayesinde olur. PPB ları mutlaka yemekden hemen önce alınmalı, diğer anti-asitlerle (HRB ler dahil) beraber aynı anda alınmamalıdır. Bu tip alınım hataları da etkisiz olmalarına yol açabilir. Çok nadiren ise bazı genetik özellikler PPB larının çok hızla “metabolize” olmasına yol açarak beklenen etkiyi yaratmamalarına yol açabilmektedir. Büyük tabletleri yutamayacak çocuklar için “granül” formda olan PPB ları; yoğurt ya da elma suyu gibi zayıf asidik gıdalara katılmak sureti ile ağız yolu ile verilebilir. Ağız yolu ile verilemiyor ancak mutlak verilme endikasyonu varsa; bu takdire sodyum bikarbonat içinde çözülerek ince barsağa yerleştirilmiş tüp aracılığı ile de verilebilirler ancak buna çok çok nadiren gerek kalmaktadır. Zamanımızda çocuk reflü tedavisinde yan etkileri , etkinlikleri, tolerans düzeyleri ve dozajlama sı en iyi belirlenmiş PPB ‘ı; omeprazol ve lansoprazol dür.

Standart anti-asitler ancak anlık yarar sağladıklarından ve yan etkilerinin çokluğu nedenleri ile fazla yararlı ilaçlar değildir.

Erişkin reflü hastalığının ilaçlarla tedavisinde değinildiği gibi; reflüye engel teşkil eden “barier” oluşturucu ve alginik asit içeren (örn:Gaviscon) ilaçlar da çocuk reflüsünde kullanılmaktadır.

Sükralfat’da (örn:Antepsin) çocuk reflüsünde kullanılan bir barier oluşturucu ilaçtır.Bu ilaç ülser yani yara zeminindeki proteinlere bağlanarak o yarayı asitten koruyucu bir engel oluşturarak etki göstermektedir. Yani alginik asit gibi mide içeriğinin yukarı kaçmasına bir engel oluşturucu etkinliği yoktur. Dolayısı ile ancak ülserler oluşturmuş, “eroziv” ösefajitli yani reflüye bağlı yutma borusu alt ucunda bariz yaralar açılmış hastalarda kullanılmalıdır.

Erişkin reflüsünde bahsedilen ve “prokinetik ajanlar” olarak bilinen sindirim sistemindeki hareketliliği ileri doğru arttıran ajanlar ise yan etkilerinin çokluğu nedeni ile çocuklarda hemen hiç kullanılmamaktadır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Nisan 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çocuklarda da reflü olur
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, “Pek çok hastalıkla karıştırılarak farklı tedavi uygulanan çocukların sonradan reflü olduğu ortaya çıkıyor” diyor.

Mide içeriğinin istemsiz olarak geri kaçması sonucu ortaya çıkan reflü sanıldığı gibi sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık değil. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, reflünün çocuklarda çok sık görüldüğünü belirterek “Çocuklarda doğuştan ve sonradan olmak üzere iki çeşit reflü gelişebilir” diyor.

Yeni doğmuş bir bebekte bile reflünün görüldüğünü söyleyen Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, yeni doğan dönemindeki reflüyü şöyle anlatıyor:“Bebeklerde reflü, yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık sisteminin olgunlaşmamasıyla ilgilidir. Eskiden bu hastalığa tanı koyulamadığı için bilinmiyordu ve farklı tedavilerle çocuk iyileştirilmeye çalışılıyordu. Bebeklerde reflünün en belirgin belirtisi kusmadır. Bu kusmalar genellikle durdurulamayan, sürekli, her yemekten sonra olan kusmalardır. Çocuktaki normal kusmalardan çok daha şiddetlidir. Bu hastaların birçoğu 1 yaş civarında kapakçık sisteminin olgunlaşmasıyla düzelir ama bir kısmı düzelmez ve ilaç tedavisine devam edilir. Az sayıda da olsa düzelme olmayan hastalarda cerrahi tedavi yoluna gidilir.”

Çocuklarda doğuştan olmayan reflünün ise genellikle 6-7 yaşlarında ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Mahir Gülcan, özellikle beslenme biçiminin etkisine dikkat çekerek “6-7 yaşlarındaki çocuklardaki mekanizma büyüklerdeki gibi beslenme ve yaşam biçimiyle ilgilidir. Eğer büyük çocuklarda reflü tanısı koyduysak ilaç tedavisi yanında öncelikle yediğine içtiğine kısıtlamalar getirip hayat tarzını değiştirmesini öneriyoruz” diyor.

ÖKSÜRÜK DE REFLÜ BELİRTİSİ
Reflü, pek çok farklı belirti ile kendini gösterebiliyor veya diğer organları de etkilediği için farklı hastalıklarla karıştırılabiliyor. Dr. Mahir Gülcan, reflü ile karıştırılan hastalıklar konusunda şunları söylüyor:
“Tekrarlayan orta kulak iltihabı, tekrarlayan sinüzit, tekrarlayan üst solunum yolu iltihapları, geçmeyen ses kısıklıkları, astım türü rahatsızlıklar, tekrarlayan hırıltılar ve sürekli öksürüğü olan hastalar antibiyotik tedavisi veya alerji tedavisi ile iyileşmezse böyle durumlarda reflüyü de düşünmek gerekir. Sindirim sistemi sorunlarında pek atlanmıyor ama solunum sistemi belirtilerinde reflü atlanıyor. Genel pediatri ve alerji hekimleri bu durumlarda hastayı bize yönlendiriyor. Ortalama 3-6 aylık reflü tedavisiyle bu hastaların bütün şikayetleri geçiyor. Burada hekimin yönlendirmesi de çok önemli.”

TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Dr. Gülcan reflünün teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda şu bilgileri veriyor:
“Reflüyü anlamak için 24 saatlik pH monitorizasyonu adı verilen yöntemi uyguluyoruz. Ucunda duyarlı bir algılayıcı sensör öbür ucunda kayıt yapan bir mekanizmanın olduğu cihazla (pHmetre) 24 saat hasta izlenebiliyor ve mideden yukarı oluşan kaçaklar kaydediliyor. Bu kayıtları daha sonra biz bilgisayarla analiz ederek asit kaçağı varsa reflü tanısını kesin olarak koyup ona göre ilaç tedavisi uyguluyoruz. Tanı koyduktan sonra en az 3 ay olmak üzere ilaç tedavisi yapıyoruz. Hasta ilaca cevap vermezse o zaman reflü ameliyatı için çocuk cerrahisine gönderiyoruz. Ameliyatla çalışmayan alt kapakçığın tamiri yapılıyor. Şu anda bu teşhis ve tedavi yöntemleri ile reflü vakalarının yüzde 1’i bile cerrahiye ihtiyaç duymuyor”.

Reflüsü olan çocuklara öneriler
  • Asitli içecekler içmesinler
  • Katkılı maddeli yiyecek ve içeceklerden (cips, boyalı şekerler, katkılı yoğurtlar)
  • kaçınsınlar
  • Yatmadan önce yemek yemesinler
  • Çok yağlı yiyecekler, aşırı miktarda çikolata yemesinler
Reflünün neden olduğu hastalıklar
  • Yemek borusunda hasar, küçük yaralar oluşması
  • Yemek borusunda darlık ve yapışıklıklar
  • Larenjit
  • Sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Tekrarlayan otit (orta kulak iltihabı) ve sinüzit
  • Tekrarlayan zatürre ve astım atakları
  • Kansızlık

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

8 Şubat 2012 / _Yağmur_ Arşive Kaldırılan Konular
20 Mayıs 2012 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
13 Eylül 2014 / 0yqmr0 Soru-Cevap