Arama

Marmara Bölgesi'nin koy ve körfezleri hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 21 Ocak 2016 Gösterim: 2.047 Cevap: 1
yeliz1 - avatarı
yeliz1
Ziyaretçi
15 Aralık 2015       Mesaj #1
yeliz1 - avatarı
Ziyaretçi
Marmara Bölgesi'nin koy ve körfezleri hangileridir?
Son düzenleyen _Yağmur_; 21 Ocak 2016 10:53
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Ocak 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Marmara Bölgesi'ndeki Körfezler
  • İzmit Körfezi
  • Gemlik Körfezi
  • Bandırma Körfezi
  • Erdek Körfezi
İzmit Körfezi
Marmara Bölgesi’nde Marmara denizi’nin doğu ucunda yer alan İzmit Körfezi, kuzeyinde batıdan doğuya doğru Pendik, Tuzla, Eskihisar,Gebze, Dilovası, Hereke, Körfez ve izmit ile çevrilidir. Güneyi ise Gölcük, Değirmendere, Halıdere, Karamürsel ve Yalovaya kadar uzanır. Deniz ulaşımına son derece müsait doğal bir liman halinde olan Körfez’de Eskihisar-Topçular arası feribot seferi düzenlenir. Ayrıca Gebze – İzmir Otoyolu Projesi dahilinde Dilovası-Hersek Burnu arasına İzmit Körfez Köprüsü yapılması planlanarak körfez çevresindeki taşıt trafiğinin azaltılması ve geçiş süresinin kısaltılması amaçlanmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

İzmit Körfezi 30 yıl öncesine kadar çevresinin doğal güzelliği, denizinin sakinliği ile sayfiye yeri olarak kullanılıp özellikle İstanbul veAnkara’dan gelen yazlıkçılara ev sahipliği yaparken, sanayileşmenin başlaması ve hızla ilerlemesiyle bu özelliğini yitirmek üzeredir.

Özellikle kilimleri ile ünlü Hereke’nin aslında 30 yıl öncesinde açıklarında bulunan Kılıç balığı ile ünlendiğini belirtmek, bu denizin zamanında ne kadar temiz olduğunu gösterecek en büyük belge. Çevresinde bununan yüzlerce yazlık site ve villa bu durumu ayrıca destekleyen bir oluşumdur. Yapılan bir araştırmaya göre izmit körfezini mesken tutan 121 kuş türü bulunuyor.

Gemlik Körfezi
Gemlik Körfezi, Marmara Denizi’nin, güneydoğu yönündeki koludur. Doğu-batı doğrultusundadır. Çevresinde birçok yerleşim yeriyle, orta yükseklikte sıradağlar yer alır.

Yerleşim yerleri Bursa ve Yalova illerine bağlıdır.

Bandırma Körfezi
Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinin büyük ve ülke için önemli körfezidir.

Bandırma Körfezi, Marmara Denizinin güneyinde körfez. Kapıdağ Yanmadasmın kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu kıyısıyla Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bö- lümü’nün doğu-batı doğrultulu kıyısı arasın­da yer alır. Aşağıyapıcı köyünün güneyin­den Fener Adasına kadar 15 km, genişliği kuzeydoğudaki Kapsalı (Kapsala) Burnun­dan güneydoğuda Yenice köyü kıyılanna kadar 11 km’dir. En derin yeri (55 m) Dutliman köyünün 3 km kuzeybatısındadır. Körfez doğu ve kuzeydoğu rüzgârlanna açık, kuzeybatı, batı ve güneybatı rüzgârla­nna kapalıdır.

Bandırma Körfezinin kuzey ve kuzeybatı­sında Kapıdağ Yarımadası bulunur. Yarım­adanın batısında Erdek Körfezi vardır. Her iki körfez birbirinden 1,5-2 km eninde bir kıstakla ayrılmıştır. Belkıs Tombolosu ola­rak adlandırılan bu kesimde deniz oldukça sığ (1-1,5 m), kıyı ise bataklıktır. Körfezin güney ve güneydoğusu, yer yer dik falezler- le kesilen, geniş, ama fazla girintili çıkıntılı olmayan kumsallarla kaplıdır. Bandırma Körfezinde kıta sahanlığı dardır. Birkaç yüz metre içinde derinlik 15-20 m’ye varır, 1 km kadar açıkta yaklaşık 30 m’yi geçer, 2 km içinde ise 40 m’yi aşar. Körfezin batısında, doğusunda ve kuzeyinde yaklaşık 45-55 m derinliği olan üç çukur vardır.

Bandırma Körfezinin genellikle kuzey ve kuzeybatı kıyıları oldukça girintili ve çıkıntı­lı bir özellik gösterir. Bu kesimde birbirin­den burunlarla ayrılmış küçük koylar dikka­ti çeker. Yer yer dik falezler halinde denize doğru uzanan bu kesimler genellikle taşlık ve kayalıktır. Ancak denizin derin biçimde karanın içine doğru sokulduğu kesimlerde plaj ve kumsallar vardır. Körfezin güney kıyılan fazla dik olmayan alçak bir yapıda­dır. Bu kesimde bulunan oldukça geniş kumsallar kuzey ve kuzeydoğu rüzgârlarına açıktır.

Körfezin kuzeydoğu kesiminde, Kapsalı Burnu ya da Çaİcıl Burnundan 500 m kadar açıkta, aşınımdan artakalan kayalıklardan oluşan ve Mola Adalan adı verilen adalar topluluğu bulunur. Bu dört ada, büyüklük­lerine göre Fener Adası, Haliada, Tavşan Adası ve Fener Kayalığı olarak sıralanır. Yerleşme yeri bulunmayan bu adalardan yalnızca Fener Adasında gemilere yol gös­termek amacı ile bir deniz feneri vardır.

Körfezde kuzeydoğu yönünde zayıf bir akıntı dikkati çeker. Bu akıntı batı kıyılan- na yaklaşırken kuzeybatı ve kuzey doğrultu­sunda yön değiştirerek açık denize doğru yönelir.

Bandırma Körfezinin güneybatı köşesinde kurulmuş olan Bandırma kenti ve limanı Türkiye’nin deniz ulaşımında önemli bir yer tutar. İstanbul ile yolcu ve yük, başka limanlarla ise yük gemisi bağlantısı vardır. Körfezin bu kesiminde yapılan mendirek fırtınalı günlerde gemilerin bannmasına ola­nak verir. Kentteki sanayi kuruluşlannın atıklan son yıllarda körfezin önemli ölçüde kirlenmesine neden olmaktadır.

Erdek Körfezi
Erdek Körfezi, Marmara Denizi’nin güneybatısında bulunan körfez. Doğusunda Kapıdağ, batısında Karabiga vardır. Güneyde, Edincik-Karabiga arasında düz ve alçak kıyı ovalarıyla sınırlanır. Paşalimanı, Avşa ve diğer küçük adalar, körfezin kuzeyinde yer alır.

Marmara Bölgesi'ndeki Koylar
  • Gemlik Koyu
  • Bebek Koyu
  • Büyükdere Koyu
  • Keçilik Koyu
  • Paşabahçe Koyu
  • Tarabya Koyu
  • Umuryeri Koyu
  • Çengelköy Koyu
  • İstinye Koyu
Marmara Bölgesindeki Koylar
Marmara bölgesinde 9 adet koy bulunmaktadır.Bu koylar Gemlik Koyu, Bebek Koyu, Büyükdere Koyu, Keçilik Koyu, Paşabahçe Koyu, Tarabya Koyu, Umuryeri Koyu, Çengelköy Koyu ve İstinye Koyudur.Şimdi bu koylar hakkında kısa kısa bilgiler verelim.

Gemlik Koyu
Marmara Denizi’nin, güneydoğu yönündeki koludur. Doğu-batı doğrultusundadır. Çevresinde bir çok yerleşim yeriyle, orta yükseklikte sıradağlar yer alır.Yerleşim yerleri Bursa ve Yalova illerine bağlıdır.

Bebek Koyu
İstanbul Boğazı’nın şehrin Avrupa Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Bebeksemti yer alır. İstanbul şehir hatları vapurlarının Bebek İskelesi ve resmî adı Hümayûn-u Âbad Camii olan Bebek Camii bu koy kıyılarındadır.
Bir zamanlar, kötü havalarda teknelerin sığınmaya çalıştıkları ve bir dönem kalafat yeri olarak kullanılmış Bebek Koyu bugün yatların, yelkenlilerin ve sürat motorlarının demirledikleri bir koy görünümündedir.

Büyükdere Koyu

İstanbul Boğazı’nın Avrupa Yakası’nda karaya yaptığı en büyük girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendisiyle aynı adı taşıyan Büyükdere, kuzeyinde Çayırbaşı, güneyindeyse Kireçburnu semtleri yer alır. Koyun kıyıları Haydar Alivey ve Çetin Emeç caddeleri çevrilidir. Şehir hatları vapurlarının Büyükdere İskelesi bu koyda bulunur.

Keçilik Koyu
İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Anadolukavağı ile Poyrazköy arasında yer alır. Hemen hemen, Anadolukavağı sırtlarındakiYoros Kalesi’nin altlarına denk gelir. Genişliği yer yer 5 metreye ulaşabilen, yaklaşık 50 metre uzunluğunda bir kumsalı vardır. Kumsaldan sonra sık ormanlarla kaplı yükseltiler başlar. Koyda su derinliği oldukça fazladır. Bu nedenle denize girmeye uygun değildir ve genelde teknelerin sığındığı bir yerdir. Koya karayoluyla ulaşım olanağı yoktur.

Paşabahçe Koyu
İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’nda karaya doğru yaptığı en büyük girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Paşabahçe semti veİncirköy mahallesi yer alır. Beykoz ilçesinin merkezi bu koy kıyılarına yayılmıştır. Şehir hatları vapurlarının Beykoz ve Paşabahçe iskeleleri bu koyda bulunur. Beykoz ve İncirköy’de ufak balıkçı tekneleriyle kayıkların çekildiği küçük limanlar vardır.

Tarabya Koyu
İstanbul Boğazı’nın şehrin Avrupa Yakası’nda karaya doğru yaptığı girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Tarabya semti kuruludur. Boğaz’ın en bilinen, en işlek noktalarındandır. Çevresi tavernalar, balık lokantaları ve kafelerle çevrili koya lüks yatlar ve tekneler sığınmaktadır.

Umuryeri Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Selvi Burnu ile Anadolukavağı arasında yer alır. Koyun kıyılarında bir askerî liman vardır ve koy ile Anadolukavağı yolu arasındaki ormanlık olan askerî yasak bölge olarak korunmaktadır. Koydan daha iç kesimlere gidildiğinde Beykoz ilçesinin, Umuryeri semti vardır.

Koy ve açıklarındaki sularda Umuryeri sığlığı adında bir bölge vardır. Bu bölgede akıntı, kuvvetli rüzgârlar ya da arızalar nedeniyle rotalarından çıkan büyük gemiler sık sık karaya oturabilmektedir.

Çengelköy Koyu
İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Çengelköy semti yer alır. Koy ve semtBeylerbeyi ile Vaniköy arasında bulunur.

Koyun kıyıları geçmiş dönemlerde liman olarak kullanılmış ve bölge bu dönemde önemli bir çıpa (demirlemek için gemilerden suya atılan ağır demir çengel) üretim merkezi olmuştur. Koyun ve çevresinde kurulmuş olan semtin adını buradan aldığı sanılmaktadır.

İstinye Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Avrupa Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyanİstinye semti yer alır. Koy ve semt Emirgân ile Yeniköy arasında bulunur.

Koy, İstanbul Boğazı’ndaki en büyük koylardan biridir. İstinye Deresi bu koya boşalır. Koy içinde İstinye Yat Limanı bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde koyda bulunan yüzer-batar İstinye Tersanesi 90’lı yılların başlarında kaldırılmıştır. Koydaki aşırı kirlilikle başa çıkmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ devreye girmiş ve özel araçlarla koyda deniz tabanında biriken ve kalınlığı 5-6 metreyi bulan balçık katmanını temizlemiştir. Temizlik çalışmalarında balçık katmanıın içinden çıkan nesneler arasında kütükler, batık ve yarı batık tekneler ile kayıklar vardır.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

14 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
18 Şubat 2014 / Misafir Soru-Cevap
13 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap