Arama

Zamanı verimli kullanmak için neler yapılmalıdır?

Güncelleme: 21 Ocak 2016 Gösterim: 1.569 Cevap: 1
kore - avatarı
kore
Ziyaretçi
30 Kasım 2015       Mesaj #1
kore - avatarı
Ziyaretçi
Zamanı en iyi şekilde nasıl değerlendirebiliriz?
Son düzenleyen Jumong; 30 Kasım 2015 23:10 Sebep: İç ve dış başlık düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Ocak 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
ZAMANI VERİMLİ KULLANMA
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Zaman, yeryüzündeki her türlü girişimde rolü olan başlıca etkenlerden biri ve eşsiz bir kaynaktır. Zaman biriktirilemez, başlatılıp durdurulamaz ve geçen zamanın yerini hiçbir şey dolduramaz. Herkes, her gün eşit zamana sahiptir. Bazılarımız sahip olduğumuz zamanı etkin ve verimli bir şekilde kullanırken bazılarımız zamansızlıktan ve yoğunluktan şikayet ederiz.

Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrenci için zamanı verimli kullanmanın önemi büyüktür. Hem akademik alanda hem de sosyal-kültürel alanda başarılı olabilmenin yollarından biri zamanı verimlikullanma konusundaki alışkanlıkların kazanılmasıdır.

Zamanı verimli kullanmak, amaçların, sorumlulukların, zevklerin ve sosyal yaşamın bir arada yürütülebilecek şekilde planlanmasıdır.

Zamanı verimli kullanmanın karşısındaki engeller:

Kararsızlık: Zamanı verimli kullanmaya başlamak kararlılık gerektiren bir değişim sürecidir. Bu süreçte bazı engeller ortaya çıkabilmektedir.

Mükemmeliyetçilik: “Mükemmel” bir zaman planlayıcısı olmak gibi bir hedefe sahip olmak, kısa bir süre sonra hayal kırıklığı yaşamaya ve vazgeçmeye neden olur. Hedefleri belirlerken esnek olmak ve olası aksilikleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

Hayır diyememe: Zamanı verimli kullanmak için bazen çevredeki kişilere “hayır demek” gerekmektedir. Yapılan birçok plan bazen karşısındakine “hayır” denilemediği için aksamaktadır.

Kendine güvensizlik ve yüksek kaygı: Bazen bireyler kendi performanslarından şüphe edebilirler ya da yaptığı işin yeterliliğinden emin olamayabilirler. Bu durum çok yoğun duygularla yaşanıyorsa, zamanıplanlama da engelleyici bir etken durumuna gelmiştir.

Erteleme: Erteleme davranışı zamanı planlama ve başarı karşısındaki en büyük engellerden biridir. Ertelenen her iş bir diğerini engeller.

Belirgin bir amacın olmaması: Başarmak istenilen tüm işlerde olduğu gibi, verimli zaman kullanımında da, belirgin bir amaç olmalıdır. Amaç belirlerken, neler yapılacağına karar vermek ve bu yapılacakların önem derecesini belirlemek gereklidir.

Uzun süreli takvim belirlememek: Belirlenen amaçlar doğrultusunda, yapılacak işlerin bitiş tarihlerini bir takvim üzerinde belirlemek gerekmektedir. Böylece amaçlara ulaşılmasında kolaylık sağlanacaktır.

Haftalık plan yapmamak: Amaçlar belirlendikten ve uzun süreli takvim hazırlandıktan sonra, amaçlara ulaşılmasında yapılacak en etkili yöntem, yapılması gerekenlerin haftalık planının çıkarılmasıdır.

Uzun zamanlı takvim belirlerken ve haftalık plan yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

Gerçekçilik ve esneklik: Zamanı planlarken, bazen işlerin planlandığı gibi gitmeyeceğini, planlanmayan durumların da ortaya çıkabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir.

Ödüllendirici olmak: Zamanı planlarken, hem zorunlu hem de zevk veren etkinliklere zaman ayırmaya dikkat edilmelidir.

Sürekli değerlendirme: Belirli sürelerle, yapılan planların, ne kadarının işlediği, ne kadarının aksadığı, planın aksamasına nelerin neden olduğunu değerlendirmek, bireyin kendisine daha uygun zaman planlaması yapmasını sağlayacaktır.

Zaman verimli kullanılmadığında sonuçları neler olabilir?
Zaman verimli kullanılmadığında, başarısızlık duygusuna, yoğun strese, bitkinlik ve öfkeye neden olabilmektedir.


kaynak

Ek Bilgi;
Alıntı

ZAMANIN DEĞERİ ve ZAMANI ETKİLİ KULLANMA FORMÜLÜ
“Daha dün gibi hatırlıyorum” “ne çabuk geçti” gibi ifadeler hepimizin zaman zaman işittiği veya söylediği sözlerdir.

Zaman su gibi akarken, insan hızına yetişememekten şikayet eder durur.
Şikayet ediledursun zaman durmadan tükenir ve insanı da kendisiyle beraber tüketir.
Oysaki kişi hızlandıkça zaman onun için genişler. Zaman genişledikçe daha yavaş akmaya başlar.
Atomun etrafındaki moleküllerden güneş sistemi ve oradan da kainattaki tüm sistemlere kadar her şey dönmektedir. Bu hareketin sonucunda yaşam ve zaman kavramı ortaya çıkmıştır. Eğer güneş sistemi ve dünya dönmezse zaman olmayacaktır. Hareketin eseri olarak saniye, dakika, saat, gün, hafta, ay, yıl kavramları ortaya çıkar. Zaman bu döngüsel hareket sonucunda ortaya çıkar. İnsanın hızını azaltması, sistemin hareketini etkilemeyeceği için kişi için “zaman kaybı” ortaya çıkacak ve geri sayım yaşanacaktır.
Madem belli bir hızda sürekli bir hareket söz konusu ve bu harekete bağlı olarak zaman tayin olunmakta o halde zamanın hızına yetişmeye çalışmak gerekmektedir. Kişi ne kadar hızlanırsa zaman onun için o kadar yavaşlayacaktır. Hızlanmaktan kasıt, kapasitemizin üstünde yük yüklenmek değildir. Gün içerisinde kaybedilen zamanın değerlendirilmesi bu hızı sağlayacaktır.

Zamanın etkili kullanımı sağlıkla da paralel bir ilişki içerisindedir. Gençliğinde zamanı olumsuz alışkanlıklarıyla tüketmiş biri daha hızlı yaşlanacak, yaşlandığının farkına hastalıklar ardı ardına gelince varacaktır. İnsan zamanda sürekli ileriye doğru hareket ettiği için geriye dönüş söz konusu değildir. Gelecekte pişmanlıklar yaşamamak için; bu kıymetli hazine “bugün” iyi değerlendirilmelidir.

Zamanı kullanırken robot gibi planlı ve kurgulu hareket edilemeyebilir. Bununla birlikte ihtiyaç duyulan etkinlikler önceden belirlenerek bir gün sonrası, haftalar, aylar ve yıllar sonrası adına “gelecek hedefleri” doğrultusunda zaman içinde kişinin ihtiyaçları ön planda tutularak planlama yapılabilir. Etkili zaman kullanımı için olumsuz alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir.

Alışkanlıklarınız değişmediği sürece zamanı kullanma şeklimiz de değişmeyecektir. Alışkanlıklarınızı düzenlemek için değişime “istekli olmak ve inanmak” gerekir.
Beş duyu organınızla birlikte konsantre olarak zamanın etkili ve verimli kullanılmasına yoğunlaşabilirsiniz.

Gün içerisinde zaman kayıplarına en fazla neden olan unsurlar şunlardır;

Sürekli televizyon izleme, günde 7 saat televizyon izlemek günün yarısını tüketmek demektir. Diğer insanlardan yarı yarıya daha az yaşamayı seçmek demektir. Günde 7 saat televizyon izlemek uyku dışındaki sürede, haftada 3 gün donup kalmak demektir.

Gereğinden fazla uyuma, günde toplam 7-8 saatten fazla uyumak yetişkin bir birey için zaman israfıdır. Yeterli uyku alınamaması durumunda dikkat eksikliği ve sinirlilik hali, fazla uyku alınması durumunda ise uyuşukluk ve tembellik ortaya çıkar.

Bilgisayarın amaçsız kullanımı, oyun, chat, arkadaşlık, sosyal ağlar derken kaybedilen zaman, (bazen bir oyun günlerce kişiyi etkisi altına alır)

Hedefsiz yaşama, hedefi olmayan birey sosyal ilişkilere fazlasıyla ağırlık verecek geleceğe ilişkin çaba ve gayret sarf etmeyecektir. Çağrıldıkları her yere gidip saatlerce diğer insanları bekleyen ve zaman kaybeden insanlar pek çoktur.

Sigara kullanımı, günde 1 paket sigara kullananlar için 20x3dakika= her gün 60 dakika zaman kaybı söz konusudur. Bu da her gün bir saat eksik yaşamak anlamına gelir.

Zaman kazandıran ilkeler:

  • Önceliklerimizi bilmek ve belirlemek
  • Bilgisayar oyunlarından uzak durmak
  • Televizyon izleme oranını azaltmak,
  • Durakta ya da sırada beklerken kitap okumak, bilgi edinmeye çalışmak
  • Uzun veya kısa süreli yolculuklarda bilgi depolamaya çalışmak
  • Uyku için verimli olan “geceyi uykuya ayırmak” ve “gündüz çalışmayı benimsemek”
  • Gün içinde yorgunluk hissetmemek için performans adına, öğlen bir saati geçmeyecek şekilde dinlenmek
  • Sigara kullanmamak, kullanılan yerlere gitmemek
  • Bağımlılık yapan diğer maddelerden uzak durmak
  • Gündüz düşleri görmemek (hayallere dalmamak)
  • Gereksiz konuşmalara katılmamak
  • Önceki akşamdan, bir sonraki gün yapılacak faaliyetleri önem sırasına göre not almak
  • Zaman kaybına neden olacak bazı taleplere “hayır diyebilmek”
  • “Girişimci olmak” ve o gün yapılacak işleri sonraki günlere ertelememek (erteleme zaman aşımına neden olur)
  • Kendi potansiyeline güvenerek, işlerini başkalarının insafına havale etmemek
  • Kişiyi ilgilendirmeyen ortamlarda bulunmamak
  • Olumsuz alışkanlıkları olan kişilerle arkadaşlık kurmamak
Kazanılan zamanla neler yapılabilir?
  • Enstrüman öğrenilebilir.
  • Yabancı dil öğrenmede kullanılabilir.
  • Spor yapmak ve sağlıklı yaşam için değerlendirilebilir.
  • Sınavları kazanmak ve kariyer yapmak için kullanılabilir. Evet, mutlu olmak ve kendinizi gerçekleştirmek için “zamanı etkili” kullanmalısınız
Şikayet edip durmamak için; her gün sizlere verilmiş olan 24 altın saati mücevher değerinde bilip kullanırsanız “mutluluğun kapısını” kendiniz için aralamış olursunuz.
Işık hızına ulaşmanın tartışıldığı bu çağda, dünyada ölüler gibi yaşayıp da zamanın nasıl geçtiğini hissedememektense, uyanık olup zamanı etkili kullanmaya ne dersiniz?

Zülküf GÜNEŞ
Psikolojik Danışman


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
9 Mart 2013 / aşk=unutmak Soru-Cevap
2 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
10 Ocak 2010 / Misafir Taslak Konular
18 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap