Arama

Geller Etkisi

Güncelleme: 1 Aralık 2009 Gösterim: 2.006 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Kasım 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Geller etkisi kişinin, metal nesneleri, dokunarak veya dokunmadan paranormal olarak eğip bükmesi ve saatleri dokunmaksızın paranormal olarak durdurması veya hızlı çalıştırması fenomenine ve bu tür olaylarda sözkonusu olan etkiye Parapsikoloji’de verilen addır.
Terim, bu tür paranormal fenomenler oluşturmada eşine pek rastlanmamış bir yeteneğe sahip olmasından dolayı İsrailli psişik Uri Geller’in adına ithafen ortaya atılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Uri Geller’in bu paranormal yeteneğini ortaya koyduğu deneyler, önce Cambridge Üniversitesi uzmanları ve Dr. Andrija Puharich tarafından, daha sonra Londra'daki Birbeck Koleji Fizik Bölümü'nde, Prof. John Hasted, Prof. David Bohm ve Prof. John Taylor tarafından gerçekleştirilmiştir. Uri Geller’in yeteneklerini en fazla incelemiş olan araştırmacı, nörolog ve tıbbi aygıtlar uzmanı olan Dr.Andrija Puharich’tir.
Andrija Puharich incelemeleri sonunda Geller etkisi denilen bu güce ilişkin şu sonuçlara varmıştır:
  • Bu güç madde ile etkileşir.
  • Bu güç zihin tarafından yönlendirilebilir ve değiştirilebilir.
  • Bu güç kuvantumla ilgilidir.
  • Bu güç zihne bilgi kaydedebilir.
Geller’in psişik yeteneğini göstermek üzere çeşitli ülkelerde çeşitli televizyon kanallarına çağrılması konunun popüler olmasını sağlamıştır.
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
1 Aralık 2009       Mesaj #2
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Geller Etkisi

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

300px Uri Geller

Geller etkisi kişinin, metal nesneleri, dokunarak veya dokunmadan sözde paranormal olarak eğip bükmesi ve saatleri dokunmaksızın paranormal olarak durdurması veya hızlı çalıştırması fenomenine ve bu tür olaylarda sözkonusu olan etkiye Parapsikoloji’de verilen addır. Kontrollü bilimsel deneylerle ispatlanmamıştır, dolayısıyla bilimsel gerçekliği yoktur.
Terim, bu tür sözde paranormal fenomenler oluşturmada eşine pek rastlanmamış bir yeteneğe sahip olmasından dolayı İsrailli Uri Geller’in adına ithafen ortaya atılmıştır.
Uri Geller’in önceleri paranormal olarak adlandırılmış, ancak artık birer ilizyondan ibaret olduğu anlaşılan bu yeteneğini ortaya koyduğu gösteriler, önce Cambridge Üniversitesi uzmanları ve Dr. Andrija Puharich tarafından, daha sonra Londra'daki Birbeck Koleji Fizik Bölümü'nde, Prof. John Hasted, Prof. David Bohm ve Prof. John Taylor tarafından incelenmiştir. Geller, bu incelemelerin hiçbirinde yeterli derecede kontrol uygulanmasına izin vermemiştir. Uri Geller’in yeteneklerini en fazla incelemiş olan araştırmacı, nörolog ve tıbbi aygıtlar uzmanı olan Dr.Andrija Puharich’tir.
Andrija Puharich incelemeleri sonunda Geller etkisi denilen bu güce ilişkin şu iddialara varmıştır:
  • Bu güç madde ile etkileşir.
  • Bu güç zihin tarafından yönlendirilebilir ve değiştirilebilir.
  • Bu güç kuvantumla ilgilidir.
  • Bu güç zihne bilgi kaydedebilir.
Geller’in psişik yeteneğini göstermek üzere çeşitli ülkelerde çeşitli televizyon kanallarına çağrılması konunun popüler olmasını sağlamıştır. Gösterileri sırasında çekilen görüntülerin dikkatli incelenmesi ile yaptığı işin paranormal bir olay değil bir ilizyondan ibaret olduğu açıkça görülmüştür.

James Randi Davası

Kendisi de eski bir illüzyonist olan James Randi, Uri Geller'in telekinezi, kaşık bükme ve benzeri şovlarını kendi de tekrarlayıp, nasıl yapıldığını açıkça göstererek Geller'in doğaüstü güçlerinin gerçekte illüzyon ve aldatmacalar olduğunu ortaya koymuş, Geller için "şarlatan" tanımlamasını kullanmıştır. Bu söz üzerine Uri Geller, James Randi'ye karşı tazminat davası açtı. 9 Aralık 1994'te sonuçlanan davayı James Randi kazandı. Mahkeme masrafları Uri Geller tarafından ödendi.

Benzer Konular

15 Ekim 2015 / asla_asla_deme Bilim ww
15 Ağustos 2012 / Alvarez Ocean Fizik