Arama

Hızlı Okuma Eğitimi

Güncelleme: 16 Kasım 2007 Gösterim: 2.913 Cevap: 1
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
16 Kasım 2007       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
HIZLI OKUMA NEDİR?

Sponsorlu Bağlantılar
Hızlı okuma, adından da anlaşılacağı gibi, normalden daha kısa süre içinde daha çok şey okuyabilmek amacıyla yapılan bir okuma çeşididir. Bu yönüyle hızlı okuma, kendisinden bahsedildiği zaman dinleyenlerde daima tereddütlere yol açmakta ve tebessüm uyandırmaktadır. Buna "Bir metni normalden daha hızlı okumaya çalışırsak okuduğumuzu anlamakta güçlük çekeriz." endişesi sebep olmaktadır. Bu konudaki bir başka yanlışlık hızlı okumanın alelusul anlamadan yapılan bir okuma şekli olduğunu sanmaktır.

Halbuki hızlı okuma bunların tamamen aksine, dikkatin ve anlama gücünün çok yüksek olduğu, zihnin son derece elâstik bulunduğu büyük disiplin isteyen son derece yorucu bir okuma şeklidir. Örnek olarak okuma hızını bir misline çıkaran bir
okuyucunun anlama derecesine % l2'lik bir artış olduğu görülmüştür.

Bir an için kendimizi bir otomobilin direksiyonunda farzedin. Saatte 30 km'lik bir hızla giderken, otonuzu kullanmada çok büyük bir dikkat harcamanız gerekmez. Rahatça çevrenizle ilgilenebilir, yanınızdaki kişiyle konuşabilirsiniz. Bir de otomobili 150 km, hatta daha yüksek bir hızla kullandığınızı düşünün. . Dikkatinizin çok daha yoğun olması gerekir. Bu durumda yorgunluğunuz elbette daha fazla olur.


NİÇİN HIZLI OKUMAK GEREKİR ?

"Niçin hızlı okumaya ihtiyaç duyalım? Bu tür okumanın yararları nelerdir ?" Soruları sanırım herkesin aklından geçmektedir.

Günümüz insanı okumak konusunda mevcut kapasitesini bütünüyle kullanamamaktadır. Günlük yayınların yoğunluğu, bilim alanındaki gelişmeler, öğretim sırasında okunması gereken dökümanların her geçen gün biraz daha artması karşısında insanlar çaresiz kalmakta; hepsini okuyacak zaman bulamamaktadır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tiglon - avatarı
Tiglon
Ziyaretçi
16 Kasım 2007       Mesaj #2
Tiglon - avatarı
Ziyaretçi
yegenıme bak konuda acıyor affferın sana paylaşım için saolMsn Happy
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

22 Aralık 2010 / melile Cevaplanmış
12 Kasım 2008 / asla_asla_deme Eğitim Bilimleri
8 Temmuz 2009 / asla_asla_deme Psikoloji ve Psikiyatri
9 Ocak 2012 / myrize Bilgisayar
17 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük