Arama

Osmaniye

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 7.561 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Osmaniye ilinin merkezi olan şehirdir. Altı ilçesi bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Osmaniye (Çukurova'nın incisi) Çukurova ilk çağlardan itibaren çeşitli uygarlıklara (Hitit, Pers, Roma) beşiklik yapmıştır. Coğrafi ve stratejik konumu itibariyle yerleşmeye müsait o-lan Osmaniye Doğu Anadolu'nun giriş kapısı durumundadır. Ortadoğu ülke-leri ile bağlantı sağlayan yol üzerindedir. İpek ticaret yolunun da bu bölgeden geçmesi bölgenin önemini artırmıştır. Özellikle ilk çağlarda geçimlerini korsanlıkla sağlayan kavimler Amanos Dağları üzerine yerleşmişlerdir. İsos Limanına gelen ve Akdeniz de seyreden ticaret gemilerini soyan korsanlar Amanos Dağlarında barınmışlardır.

Anadolu'ya Türk akınları Abbasi Halifesi Harun Reşit zamanında yapıldı. Türklerden Hassa Orduları kuran Harun Reşit, Anadolu seferlerini Abbasi Ordularıyla beraber Türk askerlerine yaptırmıştır. Anadolu'ya gelen Türkler bu bölgeleri iklim ve coğrafi şekil olarak ilk anayurtları Orta Asya’ya çok benzediğini gördüler. Anadoluda yurt edinecekleri yerleri keşfetmeye başladılar.

1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı. (1082-1083) tarihlerinde Kutalmışoğlu Süleyman Şahın komutanlarından Afşin Bey komutasında Anadolu’da fetih hareketleri başladı . Çukurova’ya kadar gelen Türkmen aşiretlerinden Ulaşlı Aşireti Amanos Dağlarının bulunduğu bölgeleri kendileri için yaşamaya en uygun bölge olduğunu görerek buraya yerleştiler. Osmaniye'nin Haraz bölgesine yerleşen aşiretin geçim kaynağı hayvancılıktı. Yayla ile kışla arasında sürekli hareket eden aşiret Haraz'ı kışla, Amanos Dağlarını da yayla olarak kullanmaya başladı. 1517 yılında Toprakkale'nin doğusunda İpek Ticaret yolunun da içinden geçtiği yerde önemli bir ticaret merkezi ortaya çıktı. Fakuşağı, Dereobası, Karacalar ve Erzin’i de içerisine alan bu bölgeye KINIK adı verildi. Bu şehire Adana, Tarsus, Maraş ve Belen den Bezirganlar ticaret mallarını getirerek isneyn pazarında satıyorlardı. Pazar Salı günü kurulduğu için adına isneyn denilmiştir. Kınık şehri 5 mahalle, 12 köy ve 48 mezradan oluşmaktaydı. Ünlü seyyah Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bu bölgeden Kınık Şehri olarak bahsetmektedir.

Osmanlı Devletinin Duraklama döneminde Anadolu'da çıkan Celali İsyanları Amanoslarda yaşayan Ulaşlı aşiretini de etkiledi. Osmanlı Devleti iç güvenliği ve siyasi istikrarI sağlamak amacıyla Derviş Paşayı Çukurova'da mecburi iskanı uygulamak üzere görevlendirdi. Derviş Paşa fırka-i İslahiye adı verilen askerlerle Osmaniye'nin Dereobası Köyünün yamacına 1865 yılında karargahını kurdu. Dağdaki Ulaşlı Aşiretini Hacı Osmanlı Kariyesine indirerek yerleştirdi. Ovada yaşayan Cerit, Akçakoyunlu, Tecirli aşiretlerinin de ovada bulundukları bölgeye yerleştirdi.

1866 yılında Hacıosmanlı merkezli kurulan Osmaniye, Payas, Üzeyir, Cebeli Bereket sancağı Halep eyaletine bağlandı. Payas 1874 yılında Yarpuz'a taşındı. Osmaniye Cebeli Bereket Sancağı adını aldı. Bu sancağa Osmaniye, Payas, İslahiye, Hassa, Bahçe ve Yarpuz kazaları bağlandı. 1905-1924 tarihleri arasında Cebeli Bereket Sancak oldu. 1924 tarihinden sonra sancak Osmaniye'ye taşındı. 1924'de n 1937 yılına kadar İl olan Osmaniye 1937 yılında tekrar ilçeye dönüştürüldü. 1996 tarihinde T.B.M.M tarafından tekrar İl olma hakkı tanındı.

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
24 Eylül 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
osmaniye

Sponsorlu Bağlantılar
osmaniye

GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
28 Ağustos 2008       Mesaj #3
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Osmaniye - Savranda Kalesi
savranda kalesi

Osmaniye’nin doğusunda, Kaypak yolu üzerinde 30 km’lik asfalt yol ile bağlıdır. Kalecik barajının yanında yer almaktadır. Kalenin çevresi 800 metredir. Dikdörtgen biçiminde olup surları 7-10 metre, burçları ise 8-10 metre yüksekliktedir. 12 burcu ve kulesi vardır. Kale Romalılardan kalmadır. Osmaniye’den Gaziantep’ e giden transit yolun 30. km.den sağa sapıp Kaypak bucağına giderken yolun kenarında tatlı bir eğimle akan Kaypak çayının güney sırtlarında inşa edilen kalenin çevresi 800 metre kadardır. Araziye uydurularak dikdörtgen biçimde kurulmuştur. Güneydoğu, kuzey ve batı yönlerini Kaypak çayının keskin yamaçlarına, doğusunu sert kalkerli kayaların dikleşen böğrüne dayayarak o taraflardan gelecek tehlikeleri bu şekildeki tabii setrelerle önlemiş bulunmaktadır. Bütün gücünü güneydeki bir noktaya veren Savranda kalesi bu yöndeki sur ve burçları aşılması güç denecek derecede yükseltilmiştir. Bu sebeple kaleye açık bulunan tek kapısından girilir. Tabandan itibaren kayalar üzerinden oyulan merdivenler bu kapıya kadar yükselir. Etrafında müdafaa suru veya hendeği yoktur. Kale içerisindeki düzlük çam ağaçları ile kaplıdır. Kale meydanında su sarnıçları, bina kalıntıları vardır. Güneyden kuzeye doğru girişin devamı olan ince bir yol uzanır. Kuzeye bakan surun dibinde 2 metre tabii setreli bir geçit, Kaypak çayına kadar iner. Burçların içleri boş, ikişer katlıdır.
Hepsinin altından kale meydanına açılan kapılar bulunmaktadır. Surun üzerinden geçen yol, burçları birbirine bağlamıştır. Çamların arasından fışkırırcasına yükselen kale, tabiat güzellikleri ortasında görülmeye değer bir durumdadır. Ortaçağ kalelerindendir. Bir çok defa yenilenmiştir.
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
25 Kasım 2009       Mesaj #4
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
resimgosteraspx?DIL1&ampBELGEANAH183388&ampRESIMISIM80 008


Yüzölçümü: 974 km²

Nüfus: 458.782 (2000)

İl Trafik No: 80

Yukarı Çukurova’da, Ceyhan Nehri’nin doğu yakasında yer alan, alabildiğine geniş hinterlandıyla Osmaniye; Ceyhan Nehri, Hamıs, Karaçay, Kesiksuyu ve Sabun Çayları nedeniyle sulak, hem de Çukurova’yı doğuya bağlayan yolların kavşağında olması nedeniyle işlek bir bölgededir.

Çukurova'ya has zengin tarım toprakları ve geniş ormanları ile şirin bir ildir. Osmaniye; Karatepe, Aslantaş Açık Hava Müzesi ve Antik kentleriyle önemli turizim merkezidir.


Turizm Bakanlığı
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
1 Ocak 2010       Mesaj #5
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Osmaniye İli Çukurovanın İncisi olarak bilinen yakın zamanda il olmuş bir şehirdir. Çukurova ile doğu illeri asarındakı bağlantı konumunda bulunan Osmaniye bu nedenle oldukça hareketli bir noktadadır. Osmaniye İlinin İlçeleri Düziçi, Kadirli, Hasanbeyli, Bahçe, Sumbas, Toprakkale ilçeleridir. Osmaniyede gezilecek yerler arasında Çançan Mağaraları, Aslandağ Milli Parkı, Kastabala Şehri, Aslantaş Açık Hava Müzesi, Toprakkale Kalesi, Savranda Kalesi sayılabilir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Ocak 2010       Mesaj #6
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Osmaniye

776pxosmaniyedistricts


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #7
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Osmaniye
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Akdeniz Bölgesi'nin doğu kesiminde il. Osmaniye ili doğuda Gaziantep, güneyde Hatay illeri, batıda Ceyhan, kuzeyde Kadirli ve Düziçi, kuzeydoğuda da Bahçe ilçeleriyle çevrilidir. Batı kesimi Çukurova'da yer alan il topraklarının doğu kesimini Amanos Dağları ve bu dağlara bağlı Kösür Dağı (eskiden Gâvur Dağı) engebelendirir. Kayın, meşe, gürgen, sedir, kızıl çam ve kara çamlardan oluşan ormanlarla kaplı olan dağların yüksek kesimlerinde yaylalar vardır.İl topraklarının sularını Ceyhan Nehri ile ona katılan Ilısu ve Akçasu toplar. Çukurova'nın il toprakları içinde kalan kesimi yörede Yukarı Ova adıyla anılır. Halkın üçte birinden çoğu il merkezinde yaşar. Osmaniye yöresi bölgedeki en eski yerleşim alanlarından biridir. Eskiden Kapadokya ve Kilikya'yı Suriye ve Mezopotamya'ya bağlayan yolların kesiştiği bölgede yer alan ve bu nedenle stratejik açıdan büyük önem taşıyan yörede bu yolları denetlemek amacıyla birçok kale yapılmıştı. Bu yörede yaşayan ve hac yolundan geçenlerden haraç alan göçer Türkmen aşiretleri, 1866'da Fırkai Islahiye tarafından güç kullanılarak Çukurova'ya yerleştirilirken bunların bir kısmı da zorunlu olarak Hacıosmanlı Köyü ile çevresine yerleştirilmiş ve daha sonra burası Osmaniye adıyla anılmıştır. Önceden Yarpuz'da olanCebelibereket Sancağı'nın merkezi 1908'de Osmaniye'ye taşındı. Osmaniye'nin 1950'de 13.000 kadar olan nüfusu, yoğun göç sonucunda hızla arttı ve 1970'de 40.000, 1975'te 60.000, 1980'de 80.000, 1985'te 100.000 ve 1997'de 159.000'i aştı. Şehirde tek yükseköğretim kurumu, Çukurova Üniversitesi'ne bağlı Osmaniye Meslek Yüksekokulu'dur. Osmaniye ili gelişmiş ulaşım olanaklarına sahiptir. Adana'yı İskenderun ve Gaziantep'e bağlayan karayollarıyla İskenderun'u Bağdat Demiryolu'na bağlayan demiryolu hattı il merkezinin yakınından geçer. İl ekonomisi tarım ve tarımsal ürün ticaretine dayanır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler buğday, mısır, pamuk, yerfıstığı, soya, zeytin, üzüm, portakal ve çeşitli sebze ve diğer meyvelerdir. Az miktarda mandalina ve nohut da yetiştirilir. Hayvancılık il ekonomisinde önemli bir yer tutmaz. Sanayi fazla gelişmemiştir. İlde küçük ölçekli un, dokuma, tuğla ve kiremit fabrikaları ile çırçır ve yerfıstığı işleme tesisleri vardır. İlde üretilen havlu, bornoz, sargı bezi gibi dokuma ürünleri yurtdışına ihraç edilir. Şehir halkından birkaç bin kişi her gün çalışmak üzere trenle İskenderun Demir-Çelik Tesisleri'ne (İSDEMİR) gider.
theMira

Benzer Konular

30 Ocak 2012 / HANDSOME Türkiye Coğrafyası