Arama

Tırnak Mantarı

Güncelleme: 25 Ekim 2011 Gösterim: 19.159 Cevap: 1
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
20 Mart 2008       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Tırnak Mantarı

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Tırnaklardaki mantar enfeksiyonunun başarılı tedavisinin ilk adımı doktora başvurma ile başlar.

1. Tırnak Mantarı Nedir?

Onikomikoz olarak adlandırılan bir hastalık olan tırnak mantar enfeksiyonu esas olarak, dermatofit adı verilen organizmalar tarafından oluşturulur. Bu yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık % 50'sini oluşturur.

2. Tırnaklarınızda mantar var mı? Tırnak mantarının belirti ve semptomları nelerdir?

Tırnaklarınızda mantar enfekisyonu varsa bunu görebilir, kokusunu duyabilir veya ağrı/hassasiyet duyabilirsiniz; Tırnaklarda sarı-yeşil veya kahverengi renklenme Tırnaklarda pul pul kalkma Tırnak altında kir birikmesi Ayaklarda kötü koku Ayak tırnaklarında acı/hassasiyet

3. Tırnaklarda mantar nasıl oluşur?

Genellikle mantar, tırnağın altına girer ve burayı tutar. Tırnağa hasar veren her şey mantarın içeri girmesini kolaylaştırabilir, örneğin:

Zedelenme El/ayak tırnağına sert bir cisimle vurulması Ayak tırnağına basılması Tırnakların çok dipten kesilmesi Ayak parmaklarını sıkıştıran küçük/ucu sivri ayakkabılar

4. Tırnak Mantarı Nasıl Bulaşır?

Tırnak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyona neden olan mantarlar ortak kulanıma açık, ılık ve nemli yerlerde bulunurlar: Soyunma odaları, Yüzme havuzu, Ortak kullanılan duş ve banyolar, Bahçe, Sterilize edilmemiş manikür veya pedikür aletleri

5. Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?


Tırnak mantar enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmez. Doktorunuz tarafından önerilen ilaç tedavisi ve önerilere uymak gerekir.

Mantar enferkiyonunda doktorunuz tarafından önerilen ilaç, hastalığa neden olan mantarın yaşadığı ve geliştiği yere-tırnak yatağına- yaklaşır ve enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bu şekilde doktorunuz tarafından önerilen doz ve sürede kulanacağınız ilaç ile tedaviniz gerçekleşir.

6. Tırnak Mantarı İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Doktorunuz, mantar enfeksiyonunuz için ağızdan alabileceğiniz ilaç yazabilir. Ayak tırnak mantarında tedavi yaklaşık 3 ay sürer. El tırnak mantarında tedavi yaklaşık 2 ay sürer. Hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu öğrenmek için lütfen doktorunuza başvurunuz.

7. Mantardan Nasıl Kurtulursunuz?

Tedaviniz sırasında ve tedaviden sonra tırnaklarınızı korumak için:

Ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru tutun,

Halka açıkyüzme havuzu ve duş alanlarında terlik kullanın,

Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin, Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın, Ayağınıza uyan, sivri burunlu olmayan rahat ayakkabılar giyin,

Ev içinde kullanılan havluların kişiye özel olmasına dikkat edin,

Ayaklarınız çok fazla terliyor/nemli kalıyor ise gün içinde çoraplarınızı değiştirin.

8. Kimlerin Tırnak Mantarına Yakalanma Olasılığı Daha Yüksektir?

Tırnak mantarı, en sık rastlanan tırnak hastalığıdır. Yavaş ve kronik seyirlidir. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık % 50'sini oluşturmaktadır. Tüm dünyada tırnak mantarının görülme sıklığı %2-18 olup sıklığı giderek artmaktadır

Pek çok kişi tırnak mantarına yakalanma riski altındadır.

Bazı kişiler tırnak mantar enfeksiyonuna daha duyarlıdırlar: Bu kişiler; Diabeti olanlar Dolaşım sorunları olanlar Bağışıklık yetersizliği (örn., AIDS/HIV enfeksiyonu) olan

65 yaş ve üzeri olanlar Ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlar Ayakları çok terleyen veya sürekli nemli kalanlar

Atletler, koşucular, öğretmenler ve dansçılar gibi, ayaklarına fazla yüklenenler.

Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 20:48
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
25 Ekim 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Ayak ve Ayak Tırnağında Mantar Enfeksiyonları

Sponsorlu Bağlantılar
Ayakların günlük bakımı yapılmazsa ayak kokuları, mantar enfeksiyonları, tırnak batığı sosyal yaşantımızı da olumsuz etkileyebilecek sorunlardan sadece birkaçı…

Tırnak mantarı tedavisinde ise tırnak tek ve kısmı olarak etkilenmişse, tırnak törpülenerek uygulanan antifungal tırnak cilaları ile iki aylık bir tedavi yeterli olabilmektedir. Tırnağın tamamı veya birden fazla tırnak etkilenmişse sistemik antifungal tedaviler, el tırnakları için 4 ay, ayak tırnağı için ise 3 ay yeterli olmaktadır. Eğer tırnak mantarı tedavi edilmezse ayak mantarı enfeksiyonları da tekrarlamaktadır.

Ayakta ve/veya ayak tırnağında mantar enfeksiyonları varsa havuza girilmemeli ve toplu yaşam yerlerinde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.

Tırnak batıkları ve tedavisi
Tırnak batıkları en sık ayak başparmakta oluşmaktadır. Tırnaklar kenarlardan deri içerisine girerek bu bölgede kızarıklık şişlik ve ağrıya neden olur. Tırnak batığında enfeksiyon gelişmişse sistemik antibiyotik tedavisi gerekli olmaktadır. Tırnak batığına neden olan faktörler arasında, ayağın çok terlemesi, uygunsuz tırnak kesimi, uygunsuz sivri topuklu ve dar ayakkabılar giyilmesi, ayağı sıkan çorap kullanımını sayabiliriz.

Tırnak batığı tedavisinde tırnakta kızarıklık şişlik ve ağrı varsa batık kısmın altına destek konulması ve kurutucu pansumanların yeterli olabileceğini belirten Dr. Tüner, “Batık nedeniyle tırnağın bu bölümünde kabarıklık meydana gelmişse hasta cerrahi müdahale ile rahatlayacaktır. Tırnak kökü çıkarıldığında tırnak bu bölümünden tekrar çıkmayacağı için problem ortadan kalkar.” dedi.

Ayak sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir?
• Ayaklar her gün düzenli olarak yıkanmalı, parmak araları dahil çok iyi kurulanmalıdır. Kurulama işlemi kurutma makinesi kullanılarak da yapılabilir.
• Çoraplar günlük olarak değiştirilmeli ve çorapların ayakları terletmemesi için pamuklu olmasına dikkat edilmelidir.
• Ayakkabı seçimi de ayak sağlığı açısından önemlidir. Ayakkabıların üstlerinin deri olmasına, ayak ergonomisine uygun olmasına, bayanların ayakkabı topuklarının 5 cm’den fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
• Aynı ayakkabı üst üste uzun süre giyilmemelidir.

kaynak:

Benzer Konular

5 Kasım 2009 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri
15 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
8 Kasım 2009 / Ziyaretçi Taslak Konular
7 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük