Arama

Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi)

Güncelleme: 9 Temmuz 2016 Gösterim: 7.446 Cevap: 3
ByKatip - avatarı
ByKatip
Ziyaretçi
12 Kasım 2005       Mesaj #1
ByKatip - avatarı
Ziyaretçi
Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi)

Sponsorlu Bağlantılar
Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Estetik (veya kozmetik) cerrahi vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyon ve girişimlerle uğraşır. Burada tıbbi bir problemden çok estetik problemler vardır. Medyada, plastik cerrahinin estetik yönüne ait haberler daha fazla yer almakta ve belki de bu nedenle halk plastik cerrahları sadece estetik cerrahi yapan kişiler olarak algılamaktadırlar. Oysa plastik cerrahlar kliniklerde daha büyük oranda onarım cerrahisi (rekonstrüktif cerrahi) ile uğraşmaktadırlar.
Tüm plastik cerrahlar uzmanlık eğitimleri sırasında aynı zamanda estetik cerrahi eğitimi görürler ve bu operasyonları yapmakta tek yetkili cerrahlardır. Estetik cerrahi uzun bir eğitim ve deneyim gerektirir. Bu tür operasyonlar hem cerrahi hem de artistik yetenek gerektirir. Estetik cerrahide her zaman estetik değil, bazen de tıbbi problemler çözülür. Örneğin aşırı şişman bir gövdenin veya dev boyutlarda büyümüş memelerin (gigantomasti) cerrahi olarak düzeltilmesi hem tıbbi hem de estetik problemleri birlikte çözmektedir. Bir organın estetik düzeltilmesi yanında fonksiyonu da son derece önemlidir. Örneğin: estetik burun cerrahisinde (Rinoplasti) şekil ve nefes alma problemleri birlikte düzeltilmelidir.
Ülkemizde meme estetik cerrahisi (büyütme-küçültme-dikleştirme), burun estetik cerrahisi (rinoplasti), vücut kontur cerrahisi (liposakşın, lipektomi, abdominoplasti), yüz germe-yenileme, göz kapağı cerrahisi (blefaroplasti), kulak kepçesi düzeltilmesi (kepçe kulak) sıklıkla yapılan estetik operasyonlar arasındadır.
Estetik cerrahi operasyonları için uzman plastik cerrahlara başvurmak gerekir. Diğer alanlardaki doktorların estetik cerrahi yapmaya çalışmaları tıbbi, etik ve adli birçok problem yaratmaktadır ve ehil olmayan ellerdeki hastalar düzeltilmesi çok güç komplikasyonlarla karşılaşmaktadır. Bu yüzden hastaların cerrah seçerken mutlaka gerçek anlamda Plastik ve Estetik Cerrahlara başvurmaları gerekirse eğitimleri ile ilgili diplomalarına bakmaları kendi yararlarına olacaktır.
Estetik Cerrahi uğraşı alanları
  • Estetik ve fonksiyonel burun düzeltilmesi (Rinoplasti, septorinoplasti)
  • Yüz yenileştirme (Yüz germe- göz kapağı ve ağız çevresi revizyonları, kırışıklıkların tedavisi)
  • Endoskopik yüz-alın germe, kaş kaldırılması
  • Göz kapağı estetiği (Blefaroplasti)
  • Kepçe kulak ve kulak kepçesindeki diğer estetik problemlerin düzeltilmesi ,
  • Çene büyütme ve küçültme operasyonları (Mentoplasti),
  • Deride skar (yara izi) ve düzensizliklerin giderilmesi,
  • Saç ekimleri- replasmanları
  • Lazer uygulamaları (Yüz soyma, lekelerin ve damar malformasyonlarının giderilmesi
  • Estetik meme operasyonları :Büyütme, küçültme ve dikleştirme
  • Aşırı deri-derialtı yağ dokusunun azaltılmasına yönelik operasyonlar (liposuction- lipektomi)
  • Karın germe (Abdominoplasti)
  • Bacak kontur düzeltme (yağ alınması, enjeksiyonları veya bacak implantları ile)
  • İmplantlarla (yumuşak dokuya uygulanan protezler) kontur düzeltmeleri (Kalça ve uyluk implantları, erkekte pektoral (göğüs) implantlar- bacak implantları gibi)
  • Cilt bakımları ve girişimleri
Estetik cerrahide amaca ulaşmak için operatif ve operatif olmayan yöntemlere birlikte veya ayrı ayrı başvurulabilir. Örneğin yüz gençleştirmede önce yüz germe (ritidektomi= face lift) yapılır daha sonra ince çizgiler ve lekeler için kimyasal soyma (peeling) ve dolgu maddesi enjeksiyonu yapılabilir. Operasyon gerektiren estetik problemlerin (sarkmış bir deri, bölgesel yağ toplanmaları, hipertrofik bir meme gibi) ancak operatif yöntemlerle giderilebileceği unutulmamalıdır. Operasyon yerine hastalara henüz bilimselliği kanıtlanmamış ve genellikle plastik cerrahlar dışındaki kişilerce uygulanan bazı yöntemler (mezoterapi, karboksiterapi vb) belirgin bir yarar sağlamamaktadır. Estetik cerrahide yukarıda listelenen major operasyonlar dışında, lekeler, ince kırışıklar, akne veya eski yara izleri için cilt soyma yöntemleri (lazerle, kimyasal veya mekanik peeling); çukurluk ve kontur bozuklukları için yağ enjeksiyonları (lipofilling); deprese skarlar ve kırışıklıklar için dolgu maddeleri (kollajen, hyaluronik asit gibi); alın ve göz kenarı çizgileri için botoks uygulamaları, dudak kalınlaştırma için yağ ve çeşitli dolgu maddeleri enjeksiyonu gibi yardımcı yöntemler uygulanmaktadır.


Kaynak:
tpcd.org.tr

Son düzenleyen Safi; 9 Temmuz 2016 10:29
d_n_z - avatarı
d_n_z
VIP VIP Üye
29 Nisan 2014       Mesaj #2
d_n_z - avatarı
VIP VIP Üye
Estetik Operasyon
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Estetik operasyonlarında beklenen sonuç; ameliyat sonrasında doğal görünüme sahip bir güzelliğe sahip olmaktır. Bir çok kez gündeme başarılı operasyonlar plastik cerrahi teknolojisinin ne kadar ileri bir seviyeye ulaştığını gözler önüne sermektedir. Ancak operasyonlar sonrası ortaya kötü sonuçlar çıkmıyor da değil.

Estetik cerrahi, yirmibirinci yüzyılda tıbbın birkaç alanıyla birlikte en çok gelişme gösteren, teknolojiyi kullanan, estetik ameliyat çeşitliliklerinde artış gösteren, mevcut estetik ameliyat tekniklerini sürekli yenileyen ve genişleten, ameliyatsız estetik tedavi seçenekleri üreten bir tıp dalıdır. Bu yüzden günümüzde estetik cerrahlar, yenilikleri, gelişmeleri, bilimi ve teknolojiyi yakından takip etmek durumundadırlar.

Estetik cerrahi ameliyatlar, kişinin kendisini daha mutlu ve güzel hissetmesini sağlamak, kişiyi daha genç ve kendine güvenir hissettirmek amacıyla yapılan ameliyatlardır. Günümüzde hem bayanlar hem baylar değişime, yeniliğe, estetiğe daha ilgiyle yaklaşmaktadır. Yine yaşca ileri hastaların yöneldikleri estetik ameliyatlar ile genç hastaların istedikleri estetik ameliyatlarda farklı olabilmektedir. Estetik cerrahi ameliyatlarını, genel olarak yüz bölgesinde yapılan ameliyatlar, vücut bölgesinde yapılan estetik ameliyatlar, cinsel estetik ameliyatlar, lazer destekli uygulamalar olarak ayırabiliriz.

Yüz bölgesinde yapılan estetik ameliyatlar; yüz germe ameliyatı, boyun germe ameliyatı, kaş kaldırma ameliyatı, göz kapağı estetik ameliyatı, kepçe kulak estetiği, dermabrazyon-cilt soyma, çene estetiği, elmacık kemiği protezi, dudak estetiği olarak sayabiliriz. Günümüzde saç ekimide, fue yöntemiyle oldukça ileri ve başarılı bir duruma gelmiştir

Estetik burun ameliyatı; günümüzde en sık yapılan ameliyatların başında gelmektedir. Ülkemizin ırk, genetik özelliklerinden dolayı genelde kemerli ve geniş burunlara sahip olan bir hasta portföyümüz bulunmaktadır. Bu yüzden biz estetik cerrahların en fazla ilgilendiği ameliyatların başında burun estetiği ameliyatı gelmektedir.

Burun estetiği; burnun sadece boyutlarını küçültmek ya da büyütmek amacıyla değil, burun uç kısmını yeniden şekillendirmek, burun üst kısmında bulunan kemer(hump) uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki ilişkiyi ve açılanmayı ve/veya burun ile alın arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla yapılmaktadır. Bazı vakalarda hastaların burun görünümünü düzeltmek amacıyla doku, kıkırdak ilave etmek gerekebilir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Genelde burunu bir bütün olarak değerlendirdiğimiz için bütün unsurlara ufak da olsa dokunuşlar yapmak gerekmektedir.

Burun ameliyatı (rinoplasti); burnun dış görünümünün yani estetiğinin düzeltilmesi, nazorespratuar yapının nefes alıp verme fonksiyonlarının düzeltilmesi yanında hastanın psikolojik beklentisinin, ruhi durumunun düzeltilmesinide amaçlar.

Burun estetiği ameliyatı, burun dış ve iç şeklinin düzeltildiği bir estetik ameliyat olmakla birlikte, burun içindeki eğriliğin düzeltilmesi, burun eti denilen konka hipertrofilerinin düzeltilmesi, burnun dış kısmında da bir iyileşme, güzelleşme sağlayacaktır. Özellikle bu durumun, yani burun içi eğriliklerinin aynı operasyon sırasında düzeltilmesi son derece önemlidir. Buradan elde edilecek kıkırdaklar burun uç kısmına, ön kısmına, iskelet kısmına estetik ve destek amaçlı kullanılmaktadır. Dolayısıyla burun içi ve dışının farklı ameliyatlarla düzeltilmesi, elimizde bulunacak kıkırdak kaynağın boşa gitmesi anlamını taşımaktadır.

Dudak Estetiği Dudak Dolgunlaştırma

Dolgun dudaklar, tarih boyunca güzelliğin ve estetiğin simgesi olmuştur. Bazı kişilerde yapısal olarak bir incelik, bazende yaşın ilerlemesi, menapoza girme gibi nedenlerle dudaklarda incelme söz konusu olabilmektedir. Bu problem ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle düzeltilebilmektedir.
Operatif yöntemlerde dudağa bir başka alandan alınan yağ enjekte edilmektedir. Ancak bu yöntemin kalıcılığının az olması, tekrarlanma gerekliliği, bizi dudak dolgunlaştırma konusunda uygulaması çok daha kolay olan estetik dolgu maddelerine yöneltmiştir. Özellikle dudağın kırmızı ve beyaz çizgisi içerine yapılacak enjeksiyonlarla dudak konturları belirgin hale getirilebilir.
Yine dudak mukozası ve philtrum içerisine yapılacak enjeksiyonlarla dudağın estetik görünümünde düzelme sağlanır. Sıklıkla hyalüronik asit içeren preparatlar kullanılmaktadır. Dudak dolgunlaştırmak için uzun etkili, ömür boyu kalıcı dudak dolgu uygulamalarından kaçınmak gerekmektedir. Bu uygulamalar dudak bölgesinin yapısını bozamakta vede sertlik, fibrom, topaklanma oluşturmaktadır. Bu yüzden dudakta herzaman geçici dolgu uygulaması yapılmalıdır.
Dudak bölgesinin hareketli bir bölge olması bu alanı biraz daha dezavantajlı kılar. Bu yüzden bir çok firma stabilizasyonunu artırarak lip, kiss gibi özel formlar çıkartmışlardır. Ben mutlaka dudak için özel olarak üretilen dolgular tercih etmekteyim, bu sayede hastalar gerçekten 6-7 ay kadar dolgun dudaklara sahip olabilmektedirler. Bunlar Teosyal kiss, restylane lips, juvaderm gibi dudak dolgunlaştırıcı estetik dolgu maddeleridir.
Yine son zamanlarda Juvederm Volbella isimli dudak dolgusu geliştirilmiştir. Bu dolgu Vycross teknolojisi denilen daha efektif çapraz bağlara sahip ancak daha düşük molekül ağırlıklı hyaluranik asit ihtiva eder. Yine içerdiği lokal anestezi sayesinde çok az oranda şişlik, ödem yapmaktadır. Son dönemlerde içeriğinde lokal anestezi ihtiva eden dudak dolguları kullanılmaktadır, bu sayede hastada ağrı, şişlik gibi şikayetler minimale inmektedir.
Dudak dolgusu uygulaması yaklaşık 15 dakika süren bir uygulamadır, dudak dolgu uygulaması sonrasında hastanın bir miktar soğuk ya da buz uygulaması konforunu arttıracaktır.
Dudak dolgunlaştırmada çok fazla tercih edilmeyen bir başka teknik ise ameliyatla, dudağın mukoza kısmının öne doğru kaydırılması işlemidir. Günümüzde dolguların başarısından sonra pratikteki yerini kaybetmiştir.

Dudak Dolgunlaştırma İşleminde En Çok Merak Edilenler


1. Acaba Çok mu Abartılı Olur?

Dudak dolgunlaştırma yapılırken en önemli konu doğal olmasına özen göstermektir. Bu yüzden çok fazlaya kaçmadan, kontrollü, tüpün tamamını üst dudağa vermeden, dudağın neye ihtiyacı olduğunu bilerek uygulama yapmak doğal bir sonuç yaratacaktır.

2. Dudağın Neresi Dolgunlaşmalı?

Özellikle üst dudakta kırmızı ile beyaz çizgi arası, dudağın kırmızı kısmı, dudak ortası alan belirginleştirilmektedir. Yine dudakların yapısına ve ihtiyaca göre kişisel farklı uygulamalar yapılmaktadır.

3. Sadece Üst Dudaklara mı Uygulama Yapılabilir?

Ben genelde hem üst hem de alt dudaklara uygulama yapmaktayım. Dolgu maddesinin büyük çoğunluğunu üst dudakta daha az kısmını ise alt dudakta kullanmaktayım.

4. Dudak Dolgunlaştırmak Ağrılı Bir İşlem midir?

Uygulama sırasında gerek kremle gerekse de lokal anestezi yapılabilmektedir. Kullandığım dudak dolgusu kendi içeriğinde lokal anestezi ihtiva etmektedir. Bu yüzden hafif bir krem uygulaması ile hiç ağrı oluşturmadan dudak dolgusu uygulanabilmektedir.

5. Dolgu Uygulamasından Ne Kadar Bir Süre Sonra Normal Haline Kavuşur?
Dudaklar çabuk şişen yapılardır. Ama günüzümüzdeki iyi dudak dolguları sayesinde eskisi kadar fazla şişlik olmamaktadır. Mutlaka uygulama sonrasında bir ödem olsada dudaklar 2 saat sonra daha kabul edilebilir bir hale gelmektedir. Ertesi gün normal hayatınıza devam edebilir, ruj sürebilirsiniz. 3 gün sonra çok daha iyi bir görünüme kavuşacak, 1 hafta sonra ise tamamen iyileşmiş hale gelecektir. Dudak dolgusu uygulamasından 1 ay sonra ise her zaman dudaklar daha güzel ve doğal hale gelmektedir.

6. Estetik Dudak Dolgusu Uygulaması Sonrasında Morarma Olur mu?
Estetik dudak dolgusu uygulamasından sonra nadiren de olsa morluk oluşabilir. Dudağın tamamen kılcal damarlardan oluşması buna neden olmaktadır. Genelde 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

7. Dudak Dolgusu Fiyatları Neye Göre Değişir?

Dudak dolgusu fiyatları, öncelikle dolgunun çeşidine, kalitesine, markasına göre değişebilir. Dudak dolgunlaştırmak amacıyla kullanılacak dolgunun adedi fiyata etki eder. Genellikle tek bir dolgu üst dudağa ve alt dudağa yeterli olurken bazen hastanın tercihi ve arzusu sebebiyle birden fazla dolgu kullanılmaktadır. Buda dudak dolgusu ücretini etkileyen faktördür. En sağlıklı fiyat bilgisi için muayene olabilir, yandaki menuden mail gönderebilirsiniz.

Dolgun Dudakların Küçültülmesi
Dudak dolgunlaştırmanın tersi bir durum olan dudak küçültülme işlemi, dudakları çok kalın, dolgun olan ve bundan rahatsız olan hastalar için yapılan bir ameliyatdır. Lokal anestezi altında yapılan bu ameliyatda dudağın mukoza kısmından doku çıkartılır ve yara dudakları uç uca getirilir. Mukoza çok iyi iyileştiğinden herhangi bir iz kalmaz. Dudakta 1 hafta süren bir şişlik olacaktır. Ancak normal hayatınıza devam edebilirsiniz.

Estetik Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti)

Estetik göz kapağı ameliyatı, sonucunun çok çarpıcı olması, iyileşme sürecinin kısa ve zorlu olmaması, kişiyi 10-15 sene önceye götürebilmesi açısından oldukça sık yapılan ve tercih edilen estetik ameliyatlardandır. Göz kapaklarında torbalanma, bazen genetik nedenlerle, bazen ilerleyen yaşla, uykusuz kalmayla, yorgunlukla oluşabilir ve göz kapaklarında oluşan bu değişiklikler, kişiyi olduğundan daha yorgun, yaşlı gösterebilir.
Gözlerdeki bu yapısal değişmeler üst ve alt göz kapaklarında bollaşma, torbalanma, sarkma, kırışıklık, çizgilenme, alt kapaklarda şişlik (fıtıklaşma), kırışıklıklarda artış, renk değişiklikleri, göz kenarlarının aşağı doğru sarkması, mor halkalar şeklinde kendini gösterebilir. Gözlerdeki bu farklılaşmalar kişiyi hem olduğundan yaşlı, hem de yorgun ve rahatsız gibi hissettirir.

Ayrıca üst göz kapağındaki aşırı gevşeklik ve sarkma, göz açıklığını daraltarak hastaların görme alanının daralmasına buna bağlı olarak görmede ve bakmada zorluğa neden olabilir; bu durumlarda estetik göz kapağı ameliyatı yani blefaroplasti ameliyatı yapmak gerekmektedir. Göz kapağı estetiği ameliyatı aynı zamanda yanak ameliyatları, boyun ameliyatları, kaş kaldırma ve yüz germe ameliyatı ilede kombine edilebilmektedir.

Tüm ameliyat öncesi dönemlerde olduğu gibi göz kapağı estetiği ameliyatında da 7 günden az olmamak kaydı ile sigara içilmemesi ve aspirin vb kanı sulandıran ilaçlar kullanılmaması çok önemlidir. Bu kısıtlamalar göz kapağı ameliyatı sonrası 7 gün daha devam ettirilmelidir, aksi taktirde kanama olabilir ve yara iyileşmesi olumsuz etkilenir.

Göz Kapağı Ameliyatı Anestezi Şekli

Üst göz kapağı ameliyatı lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilmektedir. Alt göz kapağı estetiği ise sedasyon ya da genel anestezi altında yapılmaktadır. Eğer hem üst hem de alt göz kapağı ameliyatı talep edilmişse genel anestezi yerine sedasyon anestezisi tercih etmekteyim. Hastanede yatmaya gerek olmaz, ameliyat sonrası hemen taburcu olunabilir.

Göz Kapağı Ameliyatında Yapılan İşlemler

Göz estetiği ameliyatı genelde her kapak için 20-30 dakika gibi kısa bir zaman alır. Göz kapağı estetiğinde fazla olan deri, altındaki kas dokusu, fıtıklaşmış yağ torbalarından küçük miktarlarda dokular çıkartılır. Daha sonra bu yapılar anatomik olarak tek tek kapatılır. Üst göz kapağından yeterli miktarda deri fazlası çıkartıldığı için hemen hemen ömür boyu yeterli olmaktadır.
Ancak hiç bir zaman agresif bir şekilde torba ve doku çıkartılmamalıdır. Yapılacak işlemler bittiğinde dikiş hattı tam göz kapağı kıvrımına oturtulmuş olacağından, bu bölgede kendinden çizgi ve kıvrımlar içerdiğinden, yine çok gevşek bir doku olduğundan oldukça belirsiz bir iz oluşur, hatta hiç iz belli olmaz.
Alt göz kapağında ise tam kirpiklerin altından bir kesi ile girilir, fazlalık kas, göz çukuru yağı, ve gerektiği kadar deri çıkarılır; gerekirse torbalanmayı düzeltmek için kas tabakasına takviye yapılır. Alt göz kapağı ameliyatında deri sadeec 1-2 mm çıkartılmaktadır. Kesinlikle fazla deri çıkartılmaması gerekir.
Yine bu bölgedeki torbaların tamamı değil sadece fıtıklaşmış fazlalıkları alınmalıdır. Alt göz kapağı ameliyatında en önemli konu kasın biraz daha gerginlik sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmasıdır. Dokular kapatılıp, kesi hattı kapatıldığında alt kirpiklerin altında yerleşen yara izi zamanla oldukça belirsiz bir hale gelir. Özellikle alt göz kapağı ameliyatında, çok fazla doku almamak gerekmektedir. Hatta genç hastalarda hiç deri çıkartılmadan estetik göz kapağı ameliyatı gerçekleştirilebilir.

Estetik Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası

Göz kapağı ameliyatı sonrası dönemde çok ince bantlar kullanılacağı için etrafınızı görebilirsiniz. Bu ameliyat sonrası gözlerin kapanması söz konusu değildir. İlk 24 saat gözler üzerine buz torbası uygulanması şişlik ve morlukların az olmasını sağlar. Ancak her halikarda bir miktar şişlik ve morluk oluşacaktır.
Göz kapağı derisinin çok gevşek olması hemen şişmesine ancak aynı hızla yeniden iyileşmesine olanak sağlar. 2 gün sonra yapılacak kontrolde dikiş hattı temizlenip, bantlar yenilenecektir.
Göz kapaklarındaki şişlik ve göz altı morlukları 5-7 gün devam eder, kişi iş hayatına 5 günde dönebilir. Bu sürenin sonunda dikişler alınır ve kişi aktif hayatına tamamen devam eder. Bayanlar makyaj yapabilirler. Göz kapağı ameliyatı sonrasındaki 1 ayda, göz kapakları ameliyat geçirildiği belli olmayacak hale gelmekte, ameliyatdan 6 ay sonra ise iyileşme tamamlanmaktadır.

Göz Kapağı Ameliyatı Fiyatları

Göz kapağı estetiği ameliyatı fiyatları, sadece üst göz kapağı ya da hem alt hem üst göz kapağı ameliyatı olmasına, anestezi şekline ve ek prosedürlere bağlı olarak değişmektedir. Göz kapağı estetiği ücretleri için muayene olmaya gelmeniz gerekmektedir.

Göğüsler kadınlar için en önemli güzellik ve özgüven unsurlarından bir tanesidir. Estetik cerrahi ameliyatların artmasıyla birlikte çağımızda bayanların en çok tercih ettikleri ve en yüz güldürücü ameliyatlardan bir tanesi, silikon protez ile meme büyütme ameliyatıdır. Hamilelik, emzirme, yaşlanma, kilo alıp verme gibi nedenlerle göğüsler küçülebilir, bazen sarkabilir ya da gelişme geriliği sonucunda yeterli boyut ve büyüklüğe ulaşmayabilir.

Bu gibi durumlarda küçük olan memeyi büyütmeye ve dolgunlaştırmaya yönelik yapılan ameliyatlar ile daha dolgun, daha iri, daha kıvamlı, estetik olarak daha güzel görünümlü, projeksiyonu olan göğüsleri oluşturmak mümkündür. Bu göğüs büyütme en uygun silikon meme protezleri ile yapılabilir.

Meme büyütme ameliyatı, meme dokusu altına ya da kas dokusu altına yerleştirilen meme protezleri ile meme hacminin artırılması işlemidir. Bu müdahale yapısal olarak küçük memeler için, asimetriler ve boyut farklılıkları için ya da doğumdan sonra küçülmüş ve içi boşalmış memeler için uygulanabilir.
Göğüs büyütme için muayeneden sonra estetik cerrah, göğüs kafesini kaplayan deri, meme dokusunun varlığı, hacmi, sarkıklık olup olmadığı, herhangi bir kitle yer alıp almadığı, göğüslerin durumu gibi ameliyatla ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri tesbit ederek hastaya anlatır. Göğüslerin bariz olarak sarkık olduğu vakalar için, estetik cerrah meme büyütme ameliyatına ek olarak meme derisini azaltacak, yeniden şekillendiren bir yöntem yani göğüs dikleştirme ameliyatı da ek olarak önerebilir.

Göğüs Büyütme Ameliyatı Kesi Yerleri
Göğüs büyütme ameliyatında kullanılan bir kaç farklı cerrahi yaklaşım vardır. En sık kullanılan teknik vede benim kişisel tercihim; meme alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgenin hafif üzerine yapılan meme altı kıvrımı kesisidir. Bu alan ameliyat sahasının en iyi gözlemlendiği, kanama kontrolünün rahat yapılabildiği, ayakta durulurken izin gözükmediği, izin deriyle aynı renk haline geldiği en iyi giriş kesisidir.

Yine meme başının çevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt sınırı boyunca yapılan yarım daire şeklindeki areola çevresi kesisi kullanılabilir. Ben burayı çok fazla tercih etmemekteyim. Buradan yapılan göğüs büyütme ameliyatlarında his kaybı, emzirememe gibi durumlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Hem de sütlü kahve şeklindeki iz açıkta kalıyor.

Daha nadir kullanılan yerlerden biri ise koltuk altına yapılan aksilla kesisidir. Bu kesi göğüs üzerinde iz yaratmaması açısından avantajlı gözüksede, ameliyat sahası zor gözlemlenebilmekte, hastalar yazın bikini ve t shirt giydiklerinde her iki koltuk altlarında izler simetrik olarak belli olabilmektedir. Yapılacak kesinin yeri plastik cerrahın tercihine, hastanın isteklerine ve kullanılacak protezin tipine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Oluşacak Yeni Göğüs Boyutuna Karar Verme

Göğüs büyütme ameliyatı olacak hastalar için en önemli konulardan bir taneside oluşacak yeni göğüsün boyutlarına karar vermektir. Estetik göğüs büyütme ameliyatı için başvuran hastalar genellikle ulaşmak istedikleri göğüs büyüklüğünü, boyutunu tanımlamada tarif etmede güçlük çekerler. Sıklıkla, istedikleri sütyen numarasını vede beden ölçüsünü söylerler.

Estetik cerrah özellikle hastanın isteklerini anlamalı, beklentilerini dinlemeli, vücut ölçülerini almalı ve kendi vücut ölçülerine uygun olacak şekilde silikon göğüs implantı boyutlarını seçmelidir. Ben hastalarımı muayene ettikten ve beklentilerini anladıktan sonra onlar için uygun olabilecek boyutları tesbit ederim. Ameliyatı yapmadan önce silikonlar tek bir boy olarak değil de, birden fazla boyutta, seçenekte hastaneye getirilebilir, bu sayede ameliyatda ihtiyacımız olan tüm silikon implantlar elimizin altında bulunur.

Ben yine “sizer” denilen deneme protezlerinide ameliyathaneye getirtmekteyim. Ameliyat sırasında öncelikle sizer protezi yerleştiririm. Eğer bu boyut istenilen ölçüyü oluşturmadıysa bir büyüğünü ya da tam tersi bir küçük hacimli silikonu yerleştiririm. Bu sayede deneme yanılma sırasında hastalarımın istediği boyutu yakalamış olmaktayım. İstediğim boyutu tesbit ettikten sonra orjinal silikon protezi hastaya yerleştiririm. Böylelikle yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucunda sizer silikon ile ameliyatta en doğru karar verilmiş olunur.

Göğüs Büyütme Ameliyatında Yerleştirilecek Silikonun Yeri

Silikon meme protezleri, yapılan kesi yoluyla meme dokusunun altına ya da meme altında bulunan göğüs duvarı kasının (pektoralis majör) altında yani kas altında hazırlanan bir boşluğa yerleştirilebilir. Yine günümüzde subfasiyal alana, ya da dual plan denilen bir kısım göğüs dokusu altına bir kısım da kas dokusu altına olacak şekilde yapılabilmektedir.

Ben genellikle kas altı yerleştirmeyi tercih ediyorum. Kas altına yerleştirilerek yapılan ameliyatlar hem daha doğal oluyor hem de silikon daha fazla dooku tarafından korunmuş oluyor. Ameliyatda kas altında bir boşluk açılmaktadır ve bu boşlukların özellikle protezlerin boyutlarından büyük olmasına önem verilmelidir.

Silikon Protez Çeşitleri ve Özellikleri

Meme büyütme ameliyatlarında silikon meme protezleri kullanılmaktadır. Bunların içi silikon jel içeren ve serum fizyolojik içeren protezler olarak kabaca ikiye ayrılırlar. Son yıllarda koheziv jel denilen, protez kesilse dahi içindeki jel silikonun dışarıya akmadığı, çıkmadığı silikon göğüs implantları üretilmiştir. Ben her zaman için serum fizyolojik yerine, kohezive jel içeren protezleri tercih etmekteyim.

Meme protezinin, kansere neden olmadığı birçok yabancı bilimsel araştırmalarla saptanmıştır. Bu araştırmalarda, 20-30 yıl gibi uzun süreler takip edilen hastalar incelenmiş ve meme protezi konulan hastalarda normal kadınlara göre meme kanseri oluşma oranı farklı çıkmamış hatta biraz daha düşük olduğu belirlenmiştir.

Bu protezler allerjik reaksiyona yol açmazlar, yabancı cisim gibi davranmazlar, toksik yan etkileri yoktur. Son derece güvenli kullanım alanları oluşmuştur.

Silikonlar çeşitlerine göre de anatomik (damla) silikon ya da yuvarlak (round) olarak sınıflandırılabilirler. Konulacak silikon hastanın mevcut durumuna, göğüs yapısına, sarkma olup olmamasına bağlı olarak değişecektir. Dünyada en çok tercih edilen silikon çeşitleri Mentor, Natrella, Mc Ghan gibi markalardır.

Göğüs Büyütme Ameliyatı Sonrası

Ameliyatın kapsamına, asimetri varlığına bağlı olarak meme büyütme ameliyatı yaklaşık 1-1,5 saat civarında sürer. Ameliyatı takiben göğüslere küçük bir pansuman uygulanır, sütyen kullanılır. Ameliyat sonrası, ağrı ilaçla kolaylıkla kontrol edilebilir ve birinci veya ikinci günde kaybolacaktır.

Hastaların en çok tedirgin oldukları konu ağrının miktarıdır. Ben göğüs büyütme ameliyatı sırasında ameliyat sahasına uzun etkili lokal anestezi uygulamaktayım. Bu sayede hastalar ameliyat sonrası dönemi oldukça rahat geçirebilmektedirler.

Yaklaşık 1 hafta kadar şişlik olacaktır. Bu sürenin sonunda göğüslerde ki şişlik azalacak, göğüs daha yumuşak hale gelecek, yeni oluşturulan meme altı kıvrımı doğallaşmaya başlayacaktır.

Dikişler bir haftada kaynar, içten dikiş kullandığım için dikiş alınmasına gerek olmamaktadır.

Ameliyat izleri zamanla solacak, 6 ay – 1 sene sonra belli belirsiz hale gelecektir. Göğüslerdeki hafif derecede şişme ve renk değişiklikleri birkaç günde kaybolacaktır.

Meme büyütme ameliyatının amacı daha doğal ve dolgun gözüken göğüslerdir. Bu sonucuda heme ameliyat sonrasında yakalamak mümkün olmaktadır.

Göğüs Büyütme Ameliyatı Komplikasyonları
Meme protez ameliyatlarının en önemli komplikasyonu kapsül kontaktürü denilen durumdur. Aslında kapsül dokusu her meme büyütme ameliyatı sonrasında olmaktadır. Ancak problem kapsül olması değil kapsülün kontrakte olması yani sertleşmesidir. Kapsül kontraktürü protez etrafında vücudun oluşturduğu elastik dokunun memenin ve silikonun şeklini bozması, aşırı sert olarak ele gelmesi durumudur.

Bu ihtimal bazı faktörlere dikkat edilerek en aza indirilebilir. Uygun büyüklükte aşırı büyük olmayan silikon protez konulması, operasyon sonrasında enfeksiyon olmaması, ameliyatta temiz ve kansız çalışma kapsül kontaktürü ihtimalini azaltacaktır.

Her iki taraftaki iyileşme sürecinin farklılığına, şişliğe, sertliğe bağlı olarak meme asimetrisi oluşabilir. Ameliyatı takip eden haftalarda hatta aylarda memede farklı derecelerde sertleşme ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda estetik cerrah, yumuşaklığı arttırmak amacıyla meme masajı önerebilir. Ameliyatı takiben meme başlarında bazen duyu kaybolabilir, uyuşukluk olabilir, fakat çoğu vakada zamanla geri dönecektir.

Genel olarak estetik göğüs büyütme ameliyatı hemen sonuç aldığımız yüz güldürücü, bayanların en çok rağbet ettiği ameliyatlardan birisidir. Fakat iyi bir sonuç almak için ameliyatın tecrübeli bir estetik cerrah tarafından yapılması şarttır. Göğüslerde bir şekil bozukluğu olmadıkça değiştirilmesine gerek yoktur.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

1. Silikon göğüs büyütme ameliyatı kimlere yapılabilir?

Birincisi küçük göğüslü hanımlar, ikincisi daha önce normal boyutlarda iken hamilelik veya çeşitli nedenlerle küçülüp sarkan göğüslü hanımlarda hem büyütme amaçlı hem de meme dikleştirme amaçlı yapılabilir. Küçük ve sarkık göğüslü hanımlar genelde destekli sütyen kullanırlar. Oysa bu ameliyatlarla silikon protezi meme dokusu altına yerleştirilince doğal bir destek görevi görür ve memeyi dik gösterir. Eğer aşırı bir sarkma varsa mutlaka dikleştirme ameliyatı da gerekir.

2. Silikon göğüs büyütme ameliyatlarından sonra meme kanseri görülme riski nedir?

Amerika’ da silikon implantı ameliyatı yapılmış kadınların ünlü plastik cerrahlara ve silikon üreten firmalara dava açmasıyla, silikon maddesi mercek altına alındı. Ünlü firmalar yıllardır silikonu araştırıyor. Araştırmalardan çıkan sonuç ise hep aynı; silikon kanser yapmıyor. Daha da ilginci ise silikon meme ameliyatı takılan ve ameliyat olmamış kadınlar üzerinde geriye dönük yapılan araştırmalarda ise protezli kadınlarda normal popülasyona göre daha az kanserle karşılaşılmış olmasıdır.

3. Hangi tip silikon protezler kullanılır?

Serum fizyolojik içeren protezlerin dezavantajı kıvam olarak jel protezlere göre daha sert olmalarıdır ve sızdırma yapabilir. Koheziv jel protezler daha doğal olduğundan, bunları tercih etmekteyim.

4. Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılabilir?
Üç yöntemle yapılabilir. Meme başından, meme alt kıvrımından veya koltuk altından girilerek operasyon gerçekleştirilebilir. Ameliyat kesisinini meme altından tercih etmekteyim, eğer memenin kahverengi kısmının çapı 3.5 cm ve üzerinde ise bu bölgeden de ameliyat gerçekleştirilebilir, ancak meme altından yapılan ameliyatlarda iz çok çok az belli olmaktadır. Koltuk altında ise t shirt ve güneşlenirken izler gözükebilmektedir.

5. Ameliyatdan Sonra Süt Verilebilir mi?

Göğüs büyütme ameliyatından sonra, hasta rahatlıkla süt verebilir, sütün oluşumuna ve aktarılmasına yönelik herhangi bir yan etki oluşturmaz. Hamilelik dönemi oluşdu diye ameliyatla silikon çıkartılmaz, böyle bir şeye gerek yoktur. Sağlıklı bir şekilde bebeğinizi emzirebilirsiniz.

6. Meme büyütmede kullanılan protez büyüklüğüne nasıl karar veriliyor?
Öncelikle ameliyata karar veren kişinin istediği büyüklükte vede vücut ile uyumlu meme boyutu oluşturmak mümkündür. Fakat cerrahın hastasına bazı parametreleri de söylemesi gereklidir. Bunlar boy ve kilo oranı, göğüs kafesinin genişliği, deri kalınlığı ya da inceliği mevcut meme dokusunun büyüklüğü, meme başının ve kahverengi kısmının konumu, mevcut meme dokusunun taban ölçüleri. Bu parametreler ışığında hekim ile hasta en uygun protez seçimini birlikte yaparlar.

7. Kullanılan silikon protezin ömrü ne kadardır?
Bazen ömürlük olabileceği gibi bazen de 15-20 yıl sonra değiştirilmeleri gerekebilir. Göğüs büyütme ameliyatı ne kadar sürede iyileşir? Operasyon süresi 1-2 saat gibi kısa sürede gerçekleştiği için hasta aynı gün taburcu edilir veya 1 gece hastanede kalır. 7 gün içinde dikişleri kendiliğinden iyileşir. Hasta arzu ederse 3 gün içinde işine dönebilir.

8. İki göğüs arasındaki fark eşitlenebilir mi?
Eğer göğüslerde sarkma yok sadece büyüklük farkı varsa, ameliyatda tecrübeli bir cerrah var olan meme asimetrisini doğru protez seçimiyle aynı büyüklükte gerçekleştirebilir.

9. Protezi istediğimiz zaman çıkartmak mümkün mü?
Lokal anestezi ile 15-20 dakikalık bir operasyonla istediğiniz an protezleriniz çıkarılabilir.
Sarkık göğüslerin düzeltilmesinde protez kullanılabilir mi?
Evet kullanılabilir. Zaten protezin amacı büyültmenin yanı sıra sarkık göğüslerde meme dokusu altına destek amaçlı yerleştirilmesiyle sarkıklık giderilebilir. Ancak göğüslerde hafif bir sarkma olması gerekir. Belirgin bir sarkma durumunda meme dikleştirme ameliyatı gereklidir.

10. Göğüs büyütme ameliyatı fiyatları neye göre değişir?
Göğüs büyütme fiyatları; hastanın mevcut durumuna, kullanılacak silikonun şekline, tipine ve markasına, hastane farklarına göre değişecektir. Göğüs büyütme fiyatlarına etki eden faktörlerden bir tanesi, hastanın göğüslerinde sarkıklık olup olmamasıdır. Eğer sarkma da var vede meme dikleştirme ameliyatıda yapılması gerekiyorsa göğüs büyütme maliyeti artacaktır. Göğüs büyütme ameliyatı özel ve devlet sigortaları tarafından karşılanmamaktadır. Güncel dönem 2014 meme büyütme ameliyatı fiyatlarını öğrenmek için muayene olmanız gerekmektedir.

iLKiMimmmMsn Angel
fbacker - avatarı
fbacker
Ziyaretçi
5 Mayıs 2016       Mesaj #3
fbacker - avatarı
Ziyaretçi
Burnun yeniden biçimlendirilmesini sağlayan cerrahi işleme rinoplasti (burun estetiği) adı verilir. Burun yüzde en dikkat çekici noktalardan biridir. Bu nedenle kişinin kendi burun sekli ile ilgili algısında bir hoşnutsuzluk var ise bundan günlük yaşamında kaçınması oldukça zordur. İnsanın hoşlanmadığı yada çevresi tarafından kabul görmeyen bu durumu kendine güveni, psikolojik durumu ve sonuç olarak sosyal ve iş yaşamındaki konumunu da olumsuz etkilemektedir. İşte tam da bu nedenledir ki rinoplasti (burun estetiği) tüm plastik cerrahi girişimleri arasında en sık uyguladığımız işlemdir.

Rinoplasti (burun estetiği) sayesinde burnunuzun boyutlarını küçültmek ya da büyütmek, burnun ucunun ya da kemerinin şeklini değiştirmek mümkündür. Rinoplasti ile burun deliklerini daraltabilir ya da üst dudağınız ile burun arasındaki açıyı değiştirebiliriz. Ayrıca, rinoplasti bir doğum defektini ya da yaralanmanın etkilerini düzeltebilir veya nefes almakta yaşanan sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.

İdeal burun operasyonu nasıl olmalıdır?

İdeal burun operasyonu sonrasında, kişinin yüzü ile tam uyumlu, kişilik özelliklerini yansıtan doğal görünümünden uzaklaşmamış bir burun elde edilmelidir. Rinoplastide amaç ideal estetik ölçülerini yakalamaktansa ameliyat olmuş duygusu yaratmamaktır.

Görüntü mü önemlidir, fonksiyon mu?

Burnun en önemli görevi nefes almak ve koku almaktır. Burun fonksiyonel bir organ olduğu için, burun operasyonu sonucunda nefes alma fonksiyonunda bozulma olmasını istemeyiz.

Burun estetiğinde nefes alma fonksiyonu korunmalı, eğer nefes almayı bozan burun içinde eğrilikler mevcut ise mutlaka aynı operasyonda düzeltilmelidir.

Rinoplasti kimler için gereklidir?

Rinoplasti (burun estetiği) isteyen hastalarımız genellikle bize estetik amaçla başvururlar. Ancak burundaki doğumsal sorunları ya da solunum problemlerini gidermek için rekonstrüktif (yeniden yapılandırıcı) amaçlarla da rinoplasti uygulanabilir.
dryusufcan - avatarı
dryusufcan
Ziyaretçi
13 Haziran 2016       Mesaj #4
dryusufcan - avatarı
Ziyaretçi
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Burun hem sağlık hem de güzellik açısından çok önemli bir işleve sahip uzvumuzdur. Yüz güzelliği açısından taşıdığı estetik önemin yanı sıra solunan havayı ısıtma ve nemlendirme görevini de tam olarak yerine getirmesi gerekir.”

“Burundaki şekil bozuklukları yüzün estetik görünümünü bozmakla kalmaz aynı zamanda nefes alma gibi sağlık sorunlarına da yol açar. Burnun nefes alma işlevini tam olarak yerine getirmemesi kronik yorgunluk, uyku apnesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Estetik ve işlevsel bozukluklar fiziki sağlık sorunları ile beraber psikolojik olarak da insanı kötü anlamda etkileyebilir. Rinoplasti ameliyatları tüm bu sorunların tedavisi için yapılır.”

Burun estetiği ile hangi sorunlar giderilebilir?

“Burun kemeri, eğriliği, burun deliği asimetrisi, burun ucu düşüklüğü ve burun küçültme ya da büyütme gibi estetik sorunlar giderilirken burundaki sağlıklı nefes almaya engel olan sorunlar da giderilir. Estetik açıdan hastayı rahatsız eden sorunlar hasta ile birlikte planlanarak altın orana uygun bir şekilde estetik bir görünüme kavuşturulabiliyor. Burun estetiği ameliyatları kişiye özel olarak ayrıntılı bir şekilde planlanır.”

Doğal görünen sağlıklı bir buruna sahip olmak hayal değil


“Burun estetiğinde doğal görünüm çok önemlidir. Bunun burnun yüzdeki her uzuvla orantılı olacak şekilde planlanması gerekir. Kişiye özel planlanmanın ardından ortalama 1 saat süren bir operasyonun ardından ameliyat gerçekleştirilir. Burundaki estetik sorunun büyüklüğüne ve ameliyatın zorluğuna göre bir gece hastanede kalınması gerekebilir. Duruma göre aynı gün evine de gidebilir.”

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Başarılı bir rinoplasti sonrasında burun yüze ilk bakıldığı anda dikkati çekmez. Yüzde ilk olarak gözler dikkati çekmelidir. Burun her açıdan yüzle uyumlu olmalıdır. Aynı zamanda nefes alma işlevini tam olarak yerine getirmelidir. Güzel ve sağlıklı burun kişinin yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Özgüvenini yerine getirir. Sosyal yaşamında kendisini daha rahat hissetmesini sağlar. Gelişen teknoloji sayesinde burundaki estetik sorunlar kişinin kaderi olmaktan çıkmış durumda. Burnunda sorunları olan herkes hayal ettiği gibi güzel bir buruna sahip olabilir.”

Benzer Konular

20 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
7 Şubat 2012 / ThinkerBeLL Sağlıklı Yaşam
4 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Meslekler