Arama

Beriberi Hastalığı (B1 Vitamin Eksikliği)

Güncelleme: 22 Kasım 2012 Gösterim: 13.554 Cevap: 1
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
26 Haziran 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Beriberi Hastalığı Nedir (B 1 vitamini eksikliği)

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Thiamine adını da alan B-1 vitamini suda eriyebilen B vitamin gurubunun bir üyesidir. Bir insanın günlük B-1 vitamini gereksinmesi 1-2 miligram­dır. Bol karbonhidratlı rejimde ve alkolizmde B-1 vitaminine gereksinim artar. Süt ve süt türevlerinde, mercimek, fasulye, diğer sebzelerde, fındık, ceviz ve fıstıkta bulunur. B-1 vitamini karbonhidrat metabolizmasındaki pirüvik asitin parçalanma­sında rol oynar, karaciğerde glikojenden glikoz yapımını hız­landırır, yani ensüline paralel bir etkisi vardır. Su metaboliz­masındaki rolü de önemlidir. B-1 vitamini eksikliğinden ötürü ortaya çıkan Beriberi hastalığı genellikle kabuğu alınmış pi­rinç, kamış şekeri ve kepeksiz unla beslenen ülkelerde çok sık görülür.
Belirtileri: Beri beri hastalığı başlıca üç tipi vardır:

1. Kuru beriberi: Kişi zayıftır. Başlıca yıkım organlara gi­den sinirlerde olduğu için önce bacaklarda güç azalması başlar. Hastada yürüme bozuklukları ortaya çıkar. Kaslar erir ve kemik refleksleri kaybolur. Sonunda hasta yatalak olur.
2. Yaş beriberi: Genel olarak kabuğu alınmış pirinçle bes­lenenlerde görülür. Alınan karbonhidrat miktarı arttıkça B-l vitaminine olan gereksinim de artar. Eksikliği nedeniyle kas­larda biriken pirüvik asit ve laktik asit yerel kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu takdirde dolaşım hızı azalaca­ğından kalp kaslarında gevşeme görülür. Hastada zayıflık ve dokularda sıvı toplanması (ödem) başlar. Hasta aniden kalp yetmezliğinden ölebilir.
3. İnfantil beriberi: Beriberi tablosu içindeki annenin sü­tü ile beslenen bebekte görülür. Bebek huzursuzdur ve ödem-li görünür. Kronik şekillerinde ishal, zayıflama, gelişim bozuk­lukları görülür. Hiç beklenmedik anda bebekte morarma ve taşikardi ortaya çıkar ve bebek 2-3 gün içinde ölür.

Beriberi Tedavisi: Ne tür olursa olsun beriberinin genel tedavisi B-l vitamini kürünün uygulanmasıyla mümkündür. Koruyucu doz olarak günde 5 miligram B-l vitamini verilmelidir. Hem teda­vide hem de korunmada B-l vitamininin B kompleks vitaminleriyle birlikte verilmesi öngörülmelidir.

Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 19:04
adsız - avatarı
adsız
VIP VIP Üye
22 Kasım 2012       Mesaj #2
adsız - avatarı
VIP VIP Üye
Beriberi hastalığı:

Sponsorlu Bağlantılar
Vücutta B-1 vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan bir metobolizma hastalığıdır. B-1 vitamini, karbonhidratlar metobolimasındaki pirüvit asitin parçalanmasında görev alır. Ayrıca karaciğerde glikojenden glikoz yapımını hızlandırır.

B-1 eksikliğine genellikle kabuğu alınmış pirinçle ve kepeksiz beyaz unla beslenen ülkelerde rastlanır. Süt, süt ürünleri, mercimek, fasülye, yeşil sebze, fındık e fıstıkta bolca B-1 vitamini vardır. Bu yiyeceklerin az yenmesi veya hiç yenmemesi de beriberi hastalığını davet eder.

BELİRTİLERİ:

Organlara giden sinirlerde harabiyet görülür. bunun sonucu olarak bacaklarda ve kollarda güç azalması başlar.

Hastada yürüme ve iş yapma zorlukları baş gösterir.

Kaslar erir ve kemik refleksleri körelir.

Hasta sonunda yatalak duruma düşer.

Sinirlerin harabiyetinden başka, B-1 eksikliğinden dolayı kanda biriken pirüvit asit ve laktak asit, yerel kan damarlarını genişletir. Kan dolaşımı hızı düşer ve kalp kaslarında gevşeme başlar.

Hastada zayıflık ve dokularda sıvı toplanması (ödem) görülür.

Kalp yetmezliği, hastanın ölümüne yol açacak şekilde, ciddi rahatsızlıklara sebep olur.

TEDAVİ:

Beriberi hastalığının tedavisi, B-1 vitamin eksikliğini gidermeye yöneliktir
ömr-ü bahar

Benzer Konular

29 Kasım 2018 / Pasakli_Prenses Psikoloji ve Psikiyatri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
6 Eylül 2008 / karayel Taslak Konular
29 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış