Arama

Kulak Çınlaması ve Nedenleri

Güncelleme: 1 Kasım 2011 Gösterim: 51.944 Cevap: 4
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
7 Temmuz 2008       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Kulak Çınlaması ve Nedenleri

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Kulak çınlamaları, sadece biri bizi andığında değil, bazı patolojik değişikliklerden de olabilir. Kafa içinde ki bu seslere genel olarak tinnitus denilir ve çok yaygındır. Tinnitus zaman zaman ortaya çıkabilir veya siz sürekli olarak bir ses duyabilirsiniz. Çok kalın veya çok ince olabilir, tek kulağınızda veya her iki kulağınızda da duyabilirsiniz. Zil sesi sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir. Hatta bu rahatsızlık kişilerin normal hayatlarını etkileyecek boyuta kadar çıkabilir.
Nedenleri ve yaklaşık görülme yüzdeleri şöyledir:

1-Kulaktan kaynaklanan sorunlar: (%10)

Küçük bir kulak kiri bile geçici bir süre tinnitus yapabilir. Bunun yanında enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi daha önemli nedenler de olabilir.


2-Beyin veya beyincikten kaynaklanan sorunlar: (%1)


Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma) veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden (akustik nörinom) dolayı da olabilir. Bu problemlerde işitme kaybı da vardır. Akustik nörinom, denge sinirinde en sık oluşan selim tümöre verilen isimdir. Tümör, çok yavaş büyür, bu yüzden şikayetler belirgin olmadan yıllar boyu sürüyor olabilir."Baş dönmesi", genellikle görülmez, çünkü tümör yavaş yavaş büyür, beyin ve diğer kulak, onun görevini üstüne alır. Bunun yerine hasta, dengesizlik hissine kapılabilir. Ortaya çıkan ilk şikayet "kulak çınlaması" olabilir. Çınlama, büyüyen tümörün siniri uyarmasıyla ortaya çıkar. Tümör büyüdükçe sinirin işitme bölümü de etkilenir ve işitme azlığı ortaya çıkar. Teşhis, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonanslı tetkikler ile konur. Tedavi, tümörün operasyonla çıkartılmasıdır.

3-Metabolik hastalıklardan kaynaklanan sorunlar: (%3)


Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroit problemleri kulak çınlamasına sebep olabilir.

4-Travmalar: (%1)


Baş ve boyun bölgesine gelen darbeler

5-İlaçlardan kaynaklanan sorunlar: (%5)


Bazı romatizma ilaçlan, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin tinnitusa neden olabilir.

6-Boyun düzleşmesinden kaynaklanan sorunlar: (%80)


Boyunda en sık rastlanılan problem boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. Normalde 'C' harfi şeklinde olan boyun düz bir çizgi şeklini alır. Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşur. Boyun gerginliği teşhisi için uygulanacak en iyi yöntemler fiziksel muayene ve MR filmi çekimidir. MR ile hastalığın ne derece ilerlediği de saptanır.Boyun gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat boyun gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedaviye fizik tedavinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de gerekebilir.


Ne yapmalı?


Kulak çınlamasında önce bir KBB uzmanına, eğer o her hangi bir sorun bulamazsa bir beyin cerrahisi uzmanına gidilmelidir.


op.dr.aybars AKKOR
Beyin ve Sinir cerrahisi uzmanı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 03:00
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
12 Ekim 2008       Mesaj #2
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Kulak Neden Çınlar ?

Genellikle kısa süreli kulak çınlamalarını birinin bizi
Sponsorlu Bağlantılar

anmasına bağlarız.Bunların bir zararı yok tabii.

Ama sık ve daha uzun süreli ciddi sorunlarla

ilgili olabilir.

Pek önemsemediğimiz bir sağlık sorunu olan kulak çınlaması tıp dilinde''kulağın aynı sesi durmaksızın duyması'' olarak tanımlanıyor.Bu ses sabit tonda ince veya kalın ya da karışık seslerden oluşabiliyor.Bazen ritmik bazen de karmaşık olabiliyor.
Çınlama Neden Olur?

Kulak çınlamasının nedenleri klinik testlerle araştırılıp ortaya konulabiliyor.Bazen yapılan testler normal çıkabiliyor ve çınlama sebebi belirsiz kalabiliyor.Bu durumda çınlama daha çok psikolojik bir olay olarak değerlendiriliyor.

Kulak çınlaması genellikle dışarıdan duyulmuyor.Dışarıdan duyulması halinde ise kulak çınlaması''objektiflik'' kazanmış oluyor.

Çınlama ister nesnel ister öznel olsun,bir idrak olayıdır.Bir sestir.Çınlamada düzenli,düzensiz,ritmik,kaotik sesler duyulabilir.Sesin niteliği genellikle hastalığın önemi ile ilgili değildir.Sesin verdiği rahatsızlık,kişinin psikolojik direnci veya dağınıklığı ile ilgilidir.Bu yönleriyle çınlama,ağrı ile benzerlik gösterir.Ancak ne yazık ki,ağrı kesici benzeri bir çınlama kesici henüz bulunamamıştır.


Yaşın Etkisi Var mı?

İstatistiki manada elbette yaş ilerledikçe çınlayan bir kulağa sahip olma beklentisi artar.Ancak bebklerin kulakları çınlar mı bilmiyoruz.Yinede çınlama doğal olarak bebeklerde olmaz.Eğer olsaydı,büyüdüklerinde de devam eder ve çocuklar bundan söz ederlerdi.Zira çınlama yine,istatistiki olarak,çoğunlukla düzelmeyen bir rahatsızlıktır.


Çınlamayı yetişkinler fark edip söyleyebiliyor.Peki çocuklar için ne yapmak gerekiyor?

Burada görev anne babalara düşüyor.Anne ve babalar çocuklarının kulaklarını çok önemsemelidirler.Kulak rahatsızlıkları çocuklarda kendini ele vermeyebilir.Sinsi ve saklı ilerleyebilir.Hiçbir şikayet olmasa da çocuk hekimlerince yürütülen çocuk gelişimi takiplerinin bir parçası da kulak muayenesidir.

Hemen hemen herkes yaşamının herhangi bir bölümünde kulak çınlamasıyla tanışıyor.Bu bir rahatsızlık mı?

Bazı vakalarda başlı başına bir rahatsızlık bazılarında değil.Çınlama,kulak kiri ,dış kulak yolu iltihabı,kulak zarı deliği,orta kulak iltihabı,kulak kireçlenmesi ve en sık olarak ta iç kulak hastalığı gibi sorunların belirtisi olabilir.Ancak belirlenen bir sebep olmadan da çınlama olabilir.Çınlama bir kulal siniri tümörünün habercisi olabilir.Yüksek tansiyonun ,bir tokat sonrası orta veya iç kulak hasarının habercisi de olabilir.Çınlama stresinde habercisi olabilir.

Hayatı Nasıl Etkiler ?


İleri haldeki çınlamanın kişinin hayatını olumsuz etkilediği biliniyor.Kişinin normal şartlardaki yaşam düzenini bozacak kadar rahatsızlık verebilir.Çınlama kişinin tolere edebilme ve direnç gücüne bağlı olarak birkaç ay içerisinde hafifleyebilir hatta hiç hissedilmeyebilir.Bazen de kişiyi intihara kadar götürebilir.

Tanı ve Tedavisi

Kulak çınlaması durumunda hekime başvurulması muhtemel olumsuzlukların önlenmesi açısından önem taşıyor.Bazı çınlama nedenleri ise ortadan kaldırılamıyor.

Mutlaka işitme testleri yapılmalı,bir kulak hastalığına bağlı olup olmadığı belirlenmelidir.Sıklıkla iç kulak hasarına bağlı olabilir.Ancak bu hasarın pek çok nedenden olabileceğini söylemenin ötesinde tedavi konusunda yardımcı olunamaz.Sebebi bilinse bile pek çok kez işitme hasarı ve çınlama düzeltilemez.

Nedene bağlı olarak bazı çınlamalara ilaç tedavisi uygulanıyor.Çınlamanın tedavisinde psikoterapiden yararlanılıyor ve damar genişletici ilaçlarla hücre yaşlanmasının etkilerini azalttığı iddia edilen ilaçlar kullanılıyor.

Önlemler


Stresten uzak durmalı
Sigara içmemeli
Enfeksiyonlarda zamanında ve etkin tedavi yapılmalı
Ayrıca kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi ve tedavisine yönelik çabalarda çınlamayı önleyici etkenler arasında sayılıyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
10 Temmuz 2009       Mesaj #3
reyan - avatarı
Ziyaretçi
KULAK NEDEN ÇINLAR?
Kulak çınlaması genellikle yüksek tansiyona bağlı olur. Ancak beyin içi basıncı arttıran tümör veya kafa travmaları da kulak çınlamasına sebep olabilir. İç kulaktaki sıvının basıncındaki değişiklikler de kulak çınlaması sebebidir. Kulak çınlaması tek taraflı olduğu gibi her iki kulağı da etkileyebilir.Kulak çınlamasının bir çok sebebi olabilir. Ancak bunların başta gelen sebepleri arasında kan basıncındaki değişiklikler sayılabilir. Orta veya iç kulağı etkileyen hastalıklar da buna yol açabilir. Örneğin, orta kulaktaki kemiklerin hareket yeteneğini kaybetmesi de kulak çınlamasına yol açabilir. Halk arasındaki "birileri tarafından anılma" olayının bilimsel açıklaması yoktur.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Temmuz 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
'KULAK ÇINLAMASI' HASTALIK HABERCİSİ OLABİLİR!..


kulak tikayan kadin
Kulağımız çınladığında 'herhalde birisi beni anıyor' diye düşünürüz. Oysa kulak çınlaması aslında bir hastalık habercisi olabilir.
15 Şubat 2005 Salı 02:12


Yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, bazı ciddi hastalıkların da habercisi olabilen 'kulak çınlaması' içine kapanık kişilerde daha çok görülüyor.
Kulağımız çınladığında 'herhalde birisi beni anıyor' diye düşünürüz. Oysa kulak çınlaması aslında bir hastalık habercisi olabilir. Her 5 kişiden birinin yaşadığı kulak çınlaması ve uğultusu zamanında tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Ankara Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Dr. Celil Göçer, kulak zarındaki delinme, kulak kiri, orta kulakta oluşan kireçlenme gibi pek çok hastalığın kulak çınlamasına sebep olabileceğini söylüyor.

Tek taraflı kulak çınlaması iç kulaktaki işitme sinirinden kaynaklanan iyi huylu tümörlerden dolayı olabilir. Özellikle içine kapanık, çekingen kişilerde daha sık görülen kulak çınlaması, sadece kulak kaynaklı olmayabiliyor. Kişinin psikolojik durumu, depresyon, uyku düzensizliği, kolesterol, damar tıkanıklığı gibi pek çok etken kulak çınlamasına neden olabilir. Dr. Celil Göçer, 'Sinüslerin, kulak, burun, boğazın birbirine yakınlığı nedeniyle birindeki hastalık diğerini de etkileyebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından nezle, grip, sinüzit, bademcik iltihabından sonra mikroorganizmaların orta kulağa geçmesi sonucunda orta kulakta iltihap oluşabiliyor. Orta kulakta kızarıklık, orta kulak boşluğuna sıvı birikmesi, sıvının zamanla koyulaşması, sıvı miktarının artması durumlarında bu sıvı miktarı belli bir noktadan sonra zara basınç yaparak zarın dayanıklılık seviyesinin üstüne çıktığında bu basınç zarda delik meydana getiriyor'diyor.

Kulağa kaçan suyun orta kulak iltihabına neden olduğu inanışı ise yanlış. Göçer, 'Kulağa su kaçmasının eğer kulak zarı delikse etkisi olur, kulak zarı sağlam olanlarda, kulağa su kaçmasının mahsuru yoktur. Bu durum orta kulak iltihabına neden olmaz' diyor.

Kulak beyine yakın bir organ olduğu için bu bölgedeki tedavi edilmeyen enfeksiyonlar ciddi risk oluşturuyor. Enfeksiyonlar kalıcı olduğu zaman iç kulakta, beyin ile kulak arasındaki ince kemik yapı zarar görerek kulaktaki iltihap beyine geçebilir. Bu durum, işitme kaybı, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir, bu yüzden özellikle kış aylarında dikkatli olmak son derece önemlidir.

alinti
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #5
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Kulak Çınlaması ve Nedenleri

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılamasına kulak çınlaması (tinnitus) denir. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar kimi zaman bir çınlama,kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebilirler. Bunların hepsine birden tinnitus adı verilir.

Tinnitusa neden olabilecek çok sayıda sebep vardır. Bunlar arasında kulak kiri (buşon) gibi basit sebepler olabileceği gibi iyi ya da kötü huylu tümörler gibi ciddi sebeplerde olabilir. Kulak çınlaması daha çok ileri yaşlardaki kimselerde görülmesine rağmen her yaşta görülebilir. En sık görülen sebepler olarak şunlar sayılabilir:

-İç kulağın yaşlanması
-Kulağa giden damarlarda daralma
-Hipertansiyon
-Gürültülü ortamlarda bulunma
-Orta kulak iltihapları
-Dış kulak rahatsızlıkları
-Kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu
-Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik)
-Kullanılan ilaçlar (aspirin,bazı antibiyotikler..)
Bunların dışında; daha seyrek görülen sebepler çok uzun bir liste oluştururlar.

Tinnitusun bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi olduğu unutulmadan teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Ancak tinnitusun gerçek sebebi çoğunlukla tesbit edilemediği için tedavide hedef tinnitusun azaltılması olmaktadır. Kulak çınlamasının nedeni araştırılırken en sık uygulanan tetkikler şunlardır.
-Odiometrik tetkikler (orta kulak ve iç kulak ölçümleri)
-Tansiyon ölçülmesi
-Kan tahlilleri (kan şekeri, kolesterol,karaciğer,guatr tetkikleri)
-Radyolojik İncelemeler (Normal grafiler, bilgisayarlı tomografi,manyetik resonans)

Yapılan tetkikler sonucunda eğer tinnitusa sebep olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Ancak mevcut hastalığın başarılı tedavisi bile tinnitusu ortadan kaldırmayabilir. Sebebi belli olsun olmasın tinnitusu azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ilaçlar kıllanılır. Tinnitus eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus masker denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir. Tinnitus nedeniyle uykuya dalmakta zorlanan hastalar için pratik bir yöntem olarak, yatmadan önce 15-20 dk süre ile walkman dinlemek olabilir. Bu tinnitusu geçici olarak kaldırabilir.

Kulak çınlamasının sebepleri nelerdir?

Subjektif tinnitusun çok değişik sebepleri olabilir ve bazılarının hiç önemi yoktur.
Örneğin çoğu kez kulak kiri diye adlandırılan fakat aslında kulağın koruyucu salgısı olan serümenin kulak yolunu tıkaması geçici ve en basit Tinnitus sebebidir. Serümen salgısı dış kulak yolunda tabii olarak üretilir ve miktarı bazı kişilerde gerçekten çok fazladır. Serümenin birikerek dışkulak yolunu tıkaması en basit tinnitus ve işitme kaybı sebebidir. Dışkulak yolunun derinlerine itilen bir pamuk parçası da aynı etkiyi yaratır. Bazı kişiler bunu kulağı temizlemek için yaparlar. Ucu pamuklu çubuk, saç tokası veya kibrit çöpü gibi araçlarla kulağı temizleme gayretlerinin sonu hemen hemen daima serümenin, dışkulak yolunun zara yakın kısımlarında birikip, tıkamasıdır. Eğer kurcalamazsanız kulağınız kendi kendine temizleyecek yapıdadır.


Tinnitus bazen enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, ve orta kulak kemikçiklerini hareketsizleştiren otoskleroz ve timpanoskleroz gibi hastalıkların bir semptomu olabilir. Tinnitus bazen bir akustik tümör veya baş ve boyundaki damarlardan birinin anevrizmasının (=damar duvarının hastalıklı şekilde balon gibi genişlemesi) bir semptomu olabilir. Bu her iki patolojik (hastalıklı) durum da yaşamı doğrudan tehdit eder. Bu sorunlar genellikle bir miktar işitme kaybına da yol açar. Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, baş ve boyun travmaları, aspirin ve benzeri ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar, çeşitli antibiyotikler, bazı sedatif/antidepresan ilaçlar da bazen Tinnitus sebebi olabilir.Özellikle aspirin çok tüketilen bir ilaçtır ve arasıra hiç akla gelmeyecek bir isim altında da satılıyor olabilir. Örneğin:

Alca-C
Alcacyl
Alcaseltzer
Asinpirin
Babyprin
Ceperla
Coraspin
Dispril
Dolviran
Ecoprin
Entersal
Nötras
Sedergine Upsa
Tedavi her durumda farklı olacaktır. Tinnitusun sebebinin aydınlatılması ve varsa tedavisi için konuya ilgili bir KBB uzmanına başvurmanız gerekir.


Kulak Çınlaması Tedavisi

Tedavi sorunu yaratan probleme göre değişir. Erken dönemde tanı ve tedavi çok önemlidir. Özellikle pes tonlarda (alçak frekanslar, işitme eğrisinin 250-1000 veya 2000 frekans arası kısmında) sensori-neural tipte işitme kayıpları görülen kulak uğultuları, erken dönemde yakalanırlarsa medikal tedavilere çok iyi cevap verirler, uğultu ile birlikte işitme kayıpları da düzelebilir. Ani işitme kayıplarında, (özellikle alçak frekansları tutan tiplerinde) erken dönemde kullanılan özel kortizon ve ilaç tedavileri çok başarılıdır. Kulak uğultusu orta kulaktaki bir probleme bağlı olabilir; orta kulakta sıvı birikimi, kronik enfeksiyonlar ya da geçirilmiş enfeksiyonlar gibi, bu problemlerde de cerrahi tedavi uygulanır.

Kulak çınlaması olanlar nelere dikkat etmeli


1-Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunun
2-Kan basıncını sürekli kontrol ettiriniz
3-tuz alımını kısıtlayın.Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeğinize tuz eklemeyin
4-sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve,kola, ve sigaradan uzak durun
5-Günlük egzersizler kan akımını düzenler
6-Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının
7-Sesten endişelenmeyin kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza ve aklınızı kaybetmenize neden olmaz.


kaynak:

Benzer Konular

29 Ağustos 2012 / ADEM YALÇIN Soru-Cevap
22 Eylül 2015 / Misafir** Soru-Cevap
6 Eylül 2009 / nünü Tıp Bilimleri
18 Ocak 2009 / cemal çankaya Soru-Cevap