Arama

Uyku Hastalığı (Afrika Trypanosoma Enfestasyonu)

Güncelleme: 6 Ekim 2011 Gösterim: 18.781 Cevap: 3
drzombie - avatarı
drzombie
Ziyaretçi
11 Temmuz 2008       Mesaj #1
drzombie - avatarı
Ziyaretçi
Uyku Hastalığı (Afrika Trypanosoma Enfestasyonu)

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Etken

Tek hücreli Trypanosoma brucei gambiense ve T.b, rhodiense parazitleri

Bulaşma Yolu

Enfeksiyon; enfekte olmuş çeçe sineğinin ısırığıyla bulaşır. İnsanlar, T.b. gambiense için esas konak depolarıdır. Sığırlar ve yabani hayvanlar (antiloplar da dahil), T.b. rhodiense'nin başlıca deposudur.

Hastalığın Seyri

T.b. gambiense; haftalar veya aylar süren bir kuluçka döneminden sonra ilk belirtileri başlayan kronik bir hastalıktır. T.b. rhodiense daha akut bir hastalığa neden olur, bu hastalık enfekte edici ısırma olayından birkaç gün veya hafta sonra belirir. Sıklıkla, bir frengi çıbanı da bulunur. İlk klinik belirtiler; şiddetli baş ağrısı, uykusuzluk, büyümüş lenf düğümleri, anemi ve döküntüdür. Hastalığın son evresinde, ilerleyen kilo kaybı ve merkezi sinir sistemi tutulumu görülür. Eğer tedavi edilmezse, hastalık ölümcüldür.

Coğrafi Dağılım

T.b. gambiense, Afrika'nın batısı veya orta bölgelerindeki tropikal ülkelerde görülür. T.b. rhodiense ise Afrika'nın doğusunda ve Botswana'ya kadar olan güney bölgelerinde görülür.

Yolcular için Risk

Vakaların sık görüldüğü kırsal alanlara; avlanma, balık tutma, safari turları yapma, tekne kullanma veya diğer faaliyetler için giden kişiler risk altındadır.

Önlemler

Yolcular enfeksiyonun yaygın görüldüğü yerlerdeki riske dikkat etmeli ve çeçe sineğinden uzak durmalıdır. Ancak ısırıklardan korunmak zordur çünkü çeçe sinekleri giysi üzerinden bile ısırabilmektedirler. Çeçe sineklerinin gündüzleri ısırdıkları ve böcek uzaklaştırıcı ürünler tarafından uzaklaştırılamadıkları konusunda yolcular uyarılmalıdır. Isırığın ağrılı oması orijinini tanımlama konusunda yardımcı olur. Eğer semptomlar ortaya çıkmaya başlarsa, acil tıbbi yardım aranmalıdır (bkz. Vektörlere karşı korunma).


Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 03:07
Sivoy - avatarı
Sivoy
Ziyaretçi
19 Şubat 2009       Mesaj #2
Sivoy - avatarı
Ziyaretçi
UYKU HASTALIGI

Sponsorlu Bağlantılar
Tripanosoma cinsi bir organizmanın etken olduğu tropikal bir hastalıktır. Genellikle çeçe sinekleri tarafından bulaştırılır.

Kuluçka devresi: 2-3 hafta.

Belirtileri ve seyri

Hastalığın uzun süren gizli bir dönemi vardır. Erken dönemde vücut ısısı dönümlü olarak yükselir, dalak ve lenf bezleri şişer, bacaklarda şişme görülür. Bu belirtiler yaklaşık üç yıl kadar sürer. Bu dönemden sonra hastada titreme nöbetleri başlar. Yüz ifadesi anlamsızdır, konuşmada yavaşlama belirtileri baş gösterir. Daha sonra hasta giderek hareketsizleşir. Genel bir halsizlik durumu vardır. İştah hiç yoktur ve hasta giderek zayıflar. Vücut ısısı normalin çok altına düşer. ölümden kısa süre önce hasta artık yerinden hiç kalkamaz ve sürekli uyku halinde komaya girer.

Tedavi

Erken teşhis edildiği takdirde ilaç tedavisi uygulamasıdır. Geç teşhis vakanın ağırlaşmasına neden olacağından tedavi uzun sürebilir.

Sağlık Bilgileri

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Mayıs 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uyku Hastalığı (Afrika Trypanosoma Enfestasyonu)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.


Afrika'nın en büyük dertlerinden biri olan uyku hastalığının etke­ni, tripanozoma denen çok küçük bir asalak­tır. Tekhücrelilerin kamçılılar grubundan olan bu hayvansal asalak, kan emici çeçe sinekleriyle taşınır. Çeçe sineği hasta bir insanı soktuğunda o insanın kanındaki asalaklar önce sineğe, daha sonra sineğin soktuğu sağlıklı bir insanın kanına geçer. Tripanozomanın kana karışmasından bir süre sonra yüksek ateş, deri döküntüleri, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi ilk hastalık belirti­leri başlar. Önce sineğin ısırdığı bölgedeki, daha sonra koltuk altları, ense ve kasıklardaki bütün lenf düğümleri şişer. Bu ilk evrelerde hastalık ilaç tedavisiyle, hatta kendiliğinden iyileşebilir. Ama asalaklar sinir sistemine yerleştikten sonra yapacak pek bir şey yoktur. Bu aşamada, hastalığa adını veren sürekli uyuşukluk ve uyuklama dönemi başlar. Yiyip içmeye bile gücü kalmayan hasta, engelleyemediği bir uyku ve duyumsamazlık içinde bilincini yitirerek komaya girer, hatta ölür.

Uyku hastalığıyla savaşmanın en etkili yolu çeçe sineklerinin yok edilmesidir. Ama bu pek kolay olmaz, çünkü çeçe sinekleri genel­likle akarsu kıyılarındaki sık ormanlarda ve ağaçların altındaki gür bitki örtüsünde barı­nır. Bu nedenle, bir yandan ormanları kimya­sal böcek öldürücülerle ilaçlamak, bir yandan da orman altı bitki örtüsünü seyreltmek gere­kebilir. Üstelik bu sinekler bazen yabanıl hayvanların, özellikle antilopların üzerinde yaşadığından, Afrika'nın birçok yerinde uyku hastalığını önlemek için binlerce antilop öldü­rülmüştür. Bütün bu önlemlere karşın sinek­ler bir süre sonra yeniden her yanı kapladığı için, günümüzde bu yöntemler pek uygulan­mıyor. Halkın çeçe sineklerinden korunması, hastaların ve taşıyıcıların sağlıklı kişilerden uzak tutulması ve düzenli aralıklarla halka koruyucu ilaç verilmesi daha iyi bir çö­zümdür.
Çeşitli tripanozoma türlerinden ileri gelen bütün hastalıklar tripanozomiyaz adı altında toplanır. Bu nedenle, Afrika'ya özgü olan uyku hastalığının bir başka adı da Afrika tripanozomiyazıdır. Gene tripanozoma gru­bundan başka bir asalağın yol açtığı Güney Amerika tripanozomiyazı ise daha çok Cha-gas hastalığı adıyla bilinir. Bazı tahtakurularının dışkılarıyla bulaşan bu hastalık, başlangıç­taki yüksek ateş dışında genellikle hafif geçer; ama asalaklar kalp kasına yerleştiğinde ölüm kaçınılmaz olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Ekim 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
UYKU HASTALIĞI

Çeçe sineğinin taşıyıp aşıladığı bir kamçılı asalağın (Trypanosoma gambiense) neden olduğu tehlikeli bir hastalık.

Özellikle Afrika'nın ormanlık bölgelerinde görülen hastalığın kuluçka süresi 2-4 haftadır. İki evrede gelişir. Birinci evre kuluçka döneminden sonra ortaya çıkar ve yüksek ateşle başlar. Diğer belirtiler lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğerde büyüme, ağır kansızlık, zayıflama, şiddetli baş ağrısı, ayak ve kollarda ağrılardır.

İkinci evrede merkezî sinir sistemi ağır bir şekilde etkilenir. Ruhsal bozukluklar, bitkinlik, uyuklama, derin bir zihinsel duyarsızlık, özellikle yüzde ödem görülür. Hasta sürekli uyuklar ve ancak şiddetli uyarılarla uyandırılabilir. Zamanla uyku hâli ve güçsüzlük artar, giderek hasta komaya girer ve sonunda (1 yıl kadar sonra) ölür.

İkinci evre başlamadan önce hastayı tedavi etme olanağı vardır. Tedavide uzun süreli, arsenikli bileşikler, atoksil, neokril ve stilomisin kullanılır. Bundan başka başlarına sert bir darbe gelenlerde, kafatası kemikleri kırılanlarda, beyninde ur olanlarda, merkez sinir sisteminde bulaşıcı hastalık oluşanlarda, saralılarda, isteri nöbeti geçirenlerde görülen bir uyuma hastalığı daha vardır ki buna "narkolepsi" denir. Bunun tedavisiyse nedeni olan hastalık ya da bozukluğun ortadan kaldırılmasıyla yapılır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Temmuz 2012 / virtuecat Tarih
17 Mart 2017 / Hi-LaL Tıp Bilimleri
6 Ekim 2011 / HayLaZ61 Sağlıklı Yaşam
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
7 Nisan 2013 / Mira Tarih