Arama

Galaktosemi Hastalığı

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 3.535 Cevap: 0
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Galaktosemi Hastalığı

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Kanda galaktoz bulunması. Kalıtsal özelliklerle geçen, doğuştan bir rahatsızlıktır. Galaktozun, glikoza dönüşümü için gerekli olan bir enzimin eksikliğinden ileri geldiği sanılmaktadır. Galaktosemi, yeni doğmuş bebeklerde galaktozüriye (galaktozun sidikle vücuttan atılamaması) ve kanda önemli miktarda şeker toplanmasına yol açar.

Galaktosemide, sidikte hemen her zaman albümin ve çoğu kez büyük ölçüde aminoasit bulunur. Galaktoseminin belirtileri kusma, iştahsızlık birkaç hafta ya da birkaç ay süren sarılık, karaciğer ve dalak büyümesi, bedensel ve ruh sal gelişmenin gecikmesidir. Galaktozun zehirlilik etkisi nedeniyle göze perde iner, kanda aşırı derecede azot toplanır, kansızlık ve osteoporoz görülür, kanamalara karşı direnç azalır.

Galaktosemi olaylarının yüzde yirmi beşinde zeka bozuklukları da görülür. Galaktosemi doğumdan sonraki ilk haftalar içinde atlatılırsa, vücutta iz bırakmaz. Hastaya sütsüz bir beslenme uygulandığında genel durumda iyileşme görülür. Vücut ağırlığı artar, sidikte galaktoz, albümin kaybolur, osteoporoz da geçer.

Buna rağmen galaktoz vücutta birtakım yan etkiler meydana getirir. Vücut ağırlığı artışı normalin altında kalır, bazı hallerde zeka anormal özellikler gösterir.

...
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 16:54

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
28 Mart 2012 / drzombie Tıp Bilimleri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
11 Temmuz 2008 / drzombie Tıp Bilimleri
3 Nisan 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri