Arama

Gelincik Hastalığı

Güncelleme: 22 Nisan 2018 Gösterim: 13.723 Cevap: 1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
10 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi

Gelincik Hastalığı


Gelincik Hastalığı, Tıp dilinde elefantiasis olarak adlandırılmaktadır. Bir başka şekilde de fil hastalığı olarak da anılmaktadır. Gelincik hastalığı bacakların şişmesi ve genişlemesi yolu ile meydana gelmektedir. Gelincik hastalığının en büyük nedeni lenf kanallarının iltihap geçirerek şişmeye maruz kalmasıdır. Bu hastalığa sık olarak tropikal iklimin etkili olduğu bölgelerde rastlanmaktadır. Lenflerde ödem toplanmaktadır. Enfeksiyonlar ve damar zedelenmeleri gelincik hastalığının en bilindik olan sebepleridir. Bu hastalığın tedavisi ömür boyu sürebilmektedir aksi takdirde iyileşmiş olan ödem tekrar ortaya çıkabilir. Lenf sıvısı vücutta artarak vücut içerisinde dolaşıma katılmak yerine deri altında ve doku aralıklarında yayılma göstererek bacaklarda, kollarda, kasıklarda ve yüz bölgesinde anormal şişmelere neden olmaktadır. Bancroft kurdu lenf yollarını kapatarak tıkanmasına neden olmaktadır. Türkiye'de tropikal iklime Antalya'nın Akdeniz iklimi yakın olduğundan gelincik hastalığına en çok oralarda rastlanır.

Gelincik hastalığı belirtileri
  • Vücudun herhangi bir bölümünde şişliklerin meydana gelmesi
  • Dolaşım sistemi bozuklukları
  • Hareket ederken kısıtlanma
  • Beslenme bozuklukları
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Şiddetli ağrılar

Gelincik hastalığı tedavisi


Parazitler vücut içerisinde yer edinerek enfeksiyon meydana getirirler. Dietilkarbamezepin ilacı gelincik hastalığının tedavisinde kullanılmakta olan en etkili ilaçtır. Hastalığın teşhis edilmesinde uzmanların kan testi yaparken mikrofilaria biçimindeki parazitleri saptaması yeterli olmaktadır. Hastalığın insanlara bulaşma yollarından birisi de sivrisinektir. Sivri sinekler larvaları taşıyarak vücuda yerleştirirler. Larvaları taşıyan sinekler yayılmamalı ve üremelerine engel olunmalıdır. Ayak ve meme bölgesinde yerleşen parazitlerin neden olduğu lenf tıkanıkları cerrahi müdahale ile çözülmeye çalışılır iken diğer bölgelerde gerçekleşen lenf tıkanıkları için anti parazit ilaçları kullanılmaktadır. Gelincik hastalığına evde doğal çözüm yöntemi olarak peynir suyu içmek önerilmektedir.

BAKINIZ Fil Hastalığı (Elephantiasis)
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 00:12
AriThmetiCs - avatarı
AriThmetiCs
Ziyaretçi
11 Aralık 2008       Mesaj #2
AriThmetiCs - avatarı
Ziyaretçi

Bebeklerde Gelincik Hastalığı

Ad:  be.JPG
Gösterim: 2107
Boyut:  25.8 KB

Bebeklerde Gelincik Hastalığı, Genellikle göz kapağının alt kısmında göze yakın bir yerde veya göz kapağının üst kısmında göze yakın olan bir yerde enfeksiyona bağlı olarak iri bir sivilce gibi kızarması ve şişmesi sonucunda meydana gelir. Bu durumun bir çok neden bağlı olabilme ihtimali olduğu gibi, çoğunlukla bebeklerin ellerine bir şey almaları sonucunda ellerine mikrop veya bakterinin bulaşması ve daha sonra elleri ile gözlerini ovalaması sonucunda gözlerin enfeksiyon kapmasından kaynaklanmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Kimi zamanda mevsimsel değişiklik nedeni ile gözlerin enfeksiyon kapması ve şişen göz çevresinin sıvı ve iltihap kapması sonucu meydana gelir. Bu şişliğin herhangi bir enfeksiyon kapmadan tedavi edilmesi gerekir. Bunun için uzman bir çocuk doktoru tarafından gerekli olan muayene ve tahlillerinin yapılmasından sonra tedavi sürecine geçilebilir. Bebeklerde gelincik hastalığı oldukça sık rastlandığı için bebeğin enfeksiyon kapmamasına özen gösterin. Bebeklerde yeni bir enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalmamak içinde hijyene oldukça çok dikkat edilmesi gerekir.

Bebeklerde Gelincik Hastalığı Tedavisi


Bebeklerde göz kapağı üzerinde oluşan şişliğe halk dilinde gelincik denir.
Bu gelinciğin içi çoğu zaman sıvı ve iltihap ile dolduğu için bu sıvının steril ortamlarda mikrop veya bakteri oluşmadan boşaltılması gerekir. Bunun içinde en sağlıklı olan yöntem doktorun bu sıvıyı boşaltmasıdır. Bunun dışında evde tedavi edilmesi gereken durumlarda, bebeklerde gelincik hastalığı için, şişen bölgenin üzerine bir pamuk yardımı ile veya bir bez ile sürekli su batırarak ıslatmanız bu bölgenin sulanmasını sağlamak, bebeklerin cildi hassas olduğu için kendiliğinden patlamasını sağlayacak ve sıvının boşalmasına neden olacaktır. Kesinlikle elinizi değdirmeyin veya bu şişi patlatmaya çalışmayın. Aksi halde bu şiş daha çok enfeksiyona neden olarak göze ciddi hasarlar vermesine neden olur. Hijyeni sağlamak içinde kullandığınız aynı pamuk veya bezi tekrar kullanmayın.

Bebeklerde gelincik hastalığı uzun süren bir süreç değildir. Bu nedenle tedavi sürecinde su haricinde bilmediğiniz kremler kullanmayın. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece herhangi bir şeyi göz çevresinde oluşan bebeklerde gelincik hastalığına neden olan bu şişliğin üzerine sürmeyin.
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 00:20

Benzer Konular

22 Ağustos 2011 / Gabriella Zooloji
16 Ağustos 2011 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
19 Aralık 2012 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
9 Nisan 2009 / BrookLyn Botanik
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri