Arama

Karaciğerdeki kist neden olur, riski nedir, ameliyat gerekir mi?

Güncelleme: 5 Aralık 2016 Gösterim: 198.257 Cevap: 5
oğuzhan güncü - avatarı
oğuzhan güncü
Ziyaretçi
7 Şubat 2009       Mesaj #1
oğuzhan güncü - avatarı
Ziyaretçi
Karaciğerdeki kist neden olur, riski nedir, ameliyat gerekir mi?
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 06:14
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
7 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Karaciger kist hidatigi nedir?
Bir tur parazitin olusturdugu bir hastaliktir. Halk arasinda ?kopek kisti? diye de bilinir. Olgun parazit; kurt, cakal, kopek gibi hayvanlarin bagirsaklarinda yasar. Parazitin yumurtasi kurt, cakal, kopek gibi hayvanlarin diskisi ile disariya atilir. Parazitin evriminde ara konak olarak rol oynayan kucukbas ve buyukbas hayvanlar bu parazit yumurtasi bulasik gidalari (ot,su..) yiyince yumurta onlarin bagirsaklarina gecer ve bagirsakta kurtcuk aciga cikarak, kan dolasimina karisir ve vucudun degisik yerlerinde, en sik da karacigerde yerleserek giderek buyuyen kistler meydana getirir. Buna hidatik hastalik diyoruz.
Sponsorlu Bağlantılar

Parazit kendine nasil bir ureme alani bulur?

Bu kistlerin icinde binlerce parazit olusturacak kurtcuklar mevcuttur. Daha sonra hastalikli (bu kistlerden iceren) organlarin kurt, cakal ve kopek gibi hayvanlar tarafindan yenmesi ile parazit tekrar bunlarin bagirsagina ulasir ve burada geliserek eriskin parazit haline gelir. Baska bir deyisle parazitin uremesi icin boylesine bir donguye ihtiyaci vardir.

Insanda nasil ortaya cikar?
Insan da bu tabloda zaman zaman bir ara konak vazifesi gorebilmektedir. Eger, parazitin yumurtasinin bulastigi maddeler (gida,su?) agiz yolu ile alinirsa, yumurtalar bagirsakta acilir ve icinden cikan parazit ayni sekilde siklikla karacigerde yerlesmek uzere insanda da kistler olusturur.

Karaciger kist hidatigi, insandan insana bulasabilir mi?
Karaciger kist hidatigi insandan insana bulasmaz. Insan diskisinda bulunmaz. Ancak bir sekilde parazit yumurtasi bulasmis kirli gidalar herkes tarafindan alinabilir ve dolayisiyla hastalik ailenin degisik fertlerinde de ortaya cikabilir.

Hastalik nasil bir gelisim gosterir?
Hastalik, % 75-80 karacigerde yerlesir. Daha az siklikla akciger, karin ici diger organlar ve beyinde bile gorulebilir. Olay nerede olursa olsun, parazitin yerlestigi yerde giderek buyuyen ici basincli bir sivi ile dolu kist olusur.

Hastalik karacigerde hasar olusturur mu?
Hasar olusturmaz. Genellikle karaciger dokusunu iterek kendine yer actigindan karaciger hucreleri fonksiyonlarina devam ederler.

Karaciger kist hidatigi ne gibi sikayetlere neden olur? Kendini nasil belli eder?

Karaciger kist hidatigi hastaliginin ozgun bir sikayeti yoktur. Kist karacigerde bir ya da birden fazla olabilir. Kucuk kistler genellikle sikayet nedeni olmaz. Hastalik genellikle baska nedenlerle yapilan goruntulemelerde ortaya cikar. Daha buyuk kistler ise sag tarafta agri dolgunluk hissi gibi sikayetler ile ortaya cikarir.

Kist kendi haline birakilirsa ne olur?
Genellikle giderek buyur ve istenmeyen olaylara neden olur. Bunlar kistin icinde bakterilerin uremesi, sarilik ile delinme ve yirtilmadir. Bunlarin ortaya cikmasi, hastalikla mucadeleyi guclestiren riskleri artirir.

Karacigerdeki kist kendi kendine patlar mi?
Kistin kendi kendine patlamasi ve delinmesi nadiren gorulebilir. Daha ziyade buyuk kistlere gelen ani ve siddetli darbeler (kaza, yumruk?) boyle bir yirtilmaya neden olabilir.

Kistin yirtilmasi tehlikeli mi?

Boyle bir durumda iki tablo cok onemlidir. Birincisi, kist icerigi antijenik ozellik tasir, yani siddetli, hayati tehdit edebilecek alerjik reaksiyonlar uyandirabilir. Ikincisi ise, kist icerigi butun karin boslugu icerisine yayilarak yaygin hastalik halini alabilir. O zaman hastalikla mucadele guclesir.

Hastalik ilacla tedavi edilebilir mi?
Ilacla tedavi yoktur ama parazite etkili oldugu bilinen ve diger tedavi yontemlerine yardimci bir ilac mevcuttur.

Hastaligin tedavisi nedir?
Hastaligin standart tedavisi cerrahidir. Cerrahi yontem ise, kistin buyuklugu, karacigerdeki yeri, sayisi, komplikasyon olup olmamasi gibi degiskenlere gore belirlenir. Uygun vakalarda igne ile aspirasyon, laparoskopi gibi teknikler denenebilir.
ntvmsnbc

Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 06:27
Quo vadis?
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
11 Mart 2012       Mesaj #3
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Karaciğer kisti nedir?
Karaciğer kisti, tek (soliter) olursa, parazit kaynaklı olmayan ve basit kist olarak da adlandırılan karaciğerin sıvı içerikli iyi huylu tümörleri anlaşılır. Ayrıca, birden çok kistten oluşan polikistik karaciğer hastalığı da söz konusu olabilir. Karaciğer kistlerinin oluşma nedeni sıklıkla bilinmemekte ve doğuştan olduklarına inanılmaktadır.

Karaciğer kistleri ne sıklıkta görülür?
Karaciğer kistleri nüfusun % 5'inde görülür. Olguların % 85-90'ında hiçbir belirti görülmez ve genel kontrol (check-up) yada farklı bir amaçla yapılan bir radyolojik tetkik sırasında belirlenirler.

Karaciğerin basit kistlerinin özellikleri nelerdir?
Karaciğerin basit kistleri çoğu zaman belirti vermezler, ancak çok büyürlerse karın sağ üst bölümünde ağrı, karında şişkinlik ve tokluk hissi gibi belirtler verebilirler. Nadiren karaciğer dışı (ekstrahepatik) ana safra yolunda (koledok) tıkanıklığa ve cerrahi sarılığa (mekanik ikter) yol açarlar. Kistler kendi etrafında dönerse (torsiyon), patlarsa (rüptür) veya iltihaplanırsa şiddetli karın ağrısı veya akut karın sendromu şeklinde ortaya çıkarlar.

Karaciğerin çoklu kistlerinin (polikistik karaciğer hastalığı) özellikleri nelerdir?
Karaciğerin çoklu kistleri veya polikistik karaciğer hastalığı, sıklıkla çocukluk döneminde başlar, ergenlik durumunda belirlenir ve erişkinlik döneminde sayıca artarlar. Kadınlarda daha sıktır. Karaciğerde büyüme, karaciğer yetmezliği, patlama (rüptür), kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonları görülebilir.

Karaciğer kisti hangi hastalıklar ile karışabilir?
Karaciğer kistleri; karaciğerin paraziter kistleri, kist hidatik, karaciğer apseleri, karaciğer dışı (ekstrahepatik) ana safra yolu (koledok) kistleri, Caroli hastalığı ve kistik karaciğer tümörleri (kistadenom ve kistadenokarsinom) ile karışabilir.

Karaciğer apsesi neden oluşur?
Karaciğer apseleri entomoeba histolitika yani amip kaynaklı olabilirler ve su yada gıda yolu ile bulaşırlar. Amipler bağırsakta yerleşip, damarlar (portal ven ve hepatik arter) yolu ile karaciğere yerleşir ve apseye neden olurlar. İltihabi karaciğer apseleri ise karıniçi veya safra yolu iltihabının (kolanjit) karaciğere yerleşmesi sonucunda oluşurlar. Karaciğer apsesinin tedavisi sıklıkla ameliyatsız kateter yerleştirilmesi ile boşaltma (drenaj) ve antibiyotik verilmesi şeklinde yapılır.

Karaciğerin hidatik kist hastalığı nedir?
Karaciğerin hidatik kistleri, ekinokokus granulozus adı verilen parazit ile oluşan kistlerdir. Ekinokokus granulozus köpek ve kurtların bağırsaklarında yaşar ve yumurtaları dışkı ile atılarak ara konakçı olan koyun ve sığırlara bulaşırlar. Daha sonra da koyun ve sığır eti yolu ile insana bulaşırlar. İnsanda ise bağırsaktan dolaşım yolu ile karaciğere yerleşirler. Karaciğerin hidatik kistleri çoğunlukla belirti vermezler, ancak büyüdüklerinde ele gelebilir ve ağrı yaparlar. Karaciğerin hidatik kistleri, karaciğer dışı ana safra yoluna (koledok), diyafram yolu ile göğüs boşluğuna veya karın zarına (periton) açılabilirler. Hidatik kistin safra yoluna açılması (rüptür) sarılığa, karın zarına (periton) açılması ise allerjik şoka (anafilaktik şok) ve iltihaplanması karaciğer apsesine yol açabilir.

Kistik karaciğer tümörleri hangileridir?
  • Kistadenom: orta yaşlı kadınlarda görülen kistik iyi huylu karaciğer tümörleridir.
  • Kistadenokarsinom: kadın ve erkekte eşit olarak görülen karaciğerin kötü huylu veya habis tümörleridir. Hastaların çoğunda belirti görülmez, bazen karında şişkinlik, bulantı ve dolgunluk hissi görülebilir. Nadiren karaciğer dışı (ekstrahepatik) ana safra yolunda (koledok) tıkanıklığına ve sarılığa yol açarlar.
Karaciğer kistlerinin tanısı nasıl konulur?
  • Ultrasonografi (USG)
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)
  • Karaciğer fonksiyon testleri (ALT ve AST)
  • Bilürübin testi
  • Alkali fosfataz testi
  • Ekinokok antikoru araştırılması
  • Kist sıvısında CA 19-9 testi
  • Amip (entomoeba histolitika) antikoru
Karaciğer kistlerinin ameliyatsız tedavisi nasıl yapılır?
  • Hidatik kist ilaçları: hidatik kist sıvısı boşaltıldıktan sonra, hastaya girişimden 4 gün önce albendazol veya metronidazol adlı ilaçlardan birisi başlanır ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerilerine gore 1-3 ay arasında tedaviye devam edilir. Parazit dışında gelişen karaciğer apselerinde antibiyotik tedavisi verilir.
  • ERCP ve endoskopik sifinkterotomi: Cerrahi sarılık (mekanik ikter) varlığında, kist hidatiğin karaciğer dışı ana safra yoluna (koledok) açılması (rüptür) durumunda ERCP adı verilen endoskopik girişim ile endoskopik sfinkterotomi uygulanır ve safra akımı tekrar sağlanır.
  • Kistin USG ve BT eşliğinde boşaltılması: Günümüzde basit kist tedavisinde kistin USG ve BT eşliğinde boşaltılması, % 100 nüks oranları nedeniyle terk edilmiştir. Bu yöntem erken dönemde ve komplike olmamış hidatik kistlerin tedavisinde gayet etkilidir. Aynı şekilde, hidatik kist sıvısı boşaltıldıktan sonra içeriye alkol veya yoğun tuzlu su (hipertonik salin) verilerek, kist duvarında kireçlenme yaratılabilir. Bu yöntem; 5 cm ve altındaki hidatik kistlerde, iltihaplanmış hidatik kistlerde, ameliyatı kabul etmeyen hastalarda, ameliyat sonrasında hidatik kisti nüks eden hastalarda, ameliyatın uygun olmadığı hastalarda, 3 yaşın altındaki çocuklarda ve gebe kadınlarda uygundur. Uyum sağlanamayan hastalarda, teknik olarak ulaşılması zor ve tehlikeli bölgelerde bulunan hidatik kistlerde, aktif olmayan ve kireçlenmiş hidatik kistlerde ve safra yoluna açılmış olan hidatik kistlerde kistin USG veya BT eşliğinde boşaltılması uygun değildir.
Karaciğer kistlerinin cerrahi tedavisi nasıl yapılır?
Öncelikle, basit kistlerde cerrahi tedavi gerekmezken, büyüme gösteren ve ağrı, şişkinlik hissi gibi yakınmalara yol açan kistlerde ameliyat düşünülür. Teknik olarak, en sık kullanılan teknik 'unroofing' adı verilen yöntemdir ve kistin duvarının bir kısmının çıkartılması (perikistektomi) ve böylelikle karın zarına (periton) rahatlıkla boşalmasına olanak sağlamayı hedefler. Kistin cidarı elektrikli koter veya lazer ile yakılarak bir daha oluşmamasına uygun zemin sağlanmaya çalışılır. Geçmişte karaciğer kistlerinin cerrahi tedavisinde açık ameliyat tercih edilirken, günümüzde laparoskopik veya robotik cerrahi tercih edilmektedir. Hidatik kist çıkartılırken, kist sıvısının ani olarak boşalmasına bağlı olarak allerjik şok gelişmesin diye gerekli önlemler alınır.

Karaciğer kisti ameliyatı sonrasında ne tür komplikasyonlar görülebilir?
Karaciğer kisti ameliyatlarından sonra; safra sızıntısı, karaciğer altında veya diyafragma (göğüs ve karın boşluğunu ayıran yapı) altında sıvı birikmesi ve safra yolu yaralanması gibi komplikasyonlar görülebilir.

Karaciğer kisti ameliyatlarının başarı oranları nedir?
  • Basit kistlerde başarı oranı: % 90-100
  • Karaciğerin çoklu kistleri veya polikistik karaciğer hastalığında başarı oranı: % 40-89
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 06:29
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2016       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
2004 yilinda okulda tarama sirasinda tip 1 kist hidatik hastasi oldugumu ogrendim ilac kullandim belirgin bi kuculme olmasada ise yaradi ve izlemeye alindi her sene ultrason takibim vardi artik kireclenmis zararsiz deniyordu son takibimi 2014 yilinda yaptirmistim 10 seneye yakin bsy cikmadigi icin artik umursamadim 2016 yilinda tekrr bakildiginda kistim canlanmis ve bu sefer kiz kistler iceren tip 3 kist hidatige cevirmis ve yaklasik 1 cm kadar buyume olmus suan nasil bir tedavi izleyecegimizi arastiriyoruz. Kistinizin kalsifiye olmasina guvenip takibinizi birakmayin ve bi an once ameliyat olup kurtulun er yada gec olacak olan bu cunku.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Kasım 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Karaciğer Kisti Nedenleri ve Tedavisi


Karaciğer kistlerinin çoğu iyi huylu olduğu halde, parazit ve kanserli olanların erken teşhis edilmesi uygun bir tedavi uygulanması açısından kritik öneme sahiptir. Vakaların çoğunda, tedavi kistlerin ameliyat ile çıkarılmasını içerir.

Karaciğer Kisti Nedenleri
Karaciğer kistleri, sebepleri, teşhisi ve tedavi yöntemleri açısından birçok farklı gruba ayrılabilir.

Basit Kistler
Basit kistler doğuştan gelir ve embriyonun gelişimi sürecinde anormal safra yolu hücreleri sebebiyle oluşur. Kistler, safra benzeri bir sıvı ile dolu olup ince bir epitel hücre tabakası ile kaplıdır. Bu kistler, karaciğer kistleri arasında en yaygınıdır ve çapı 3 cm’den azdır.

Ekinokokkozis
Ekinokokkozis, insan ve hayvan arasında geçiş yapabilen bir tür bağırsak solucanı enfeksiyonudur. Özellikle, Echinococcus granulosus (E. granulosus) ve Echinococcus multilocularis (E. multilocularis) türleri insanlarda karaciğer kistlerine sebep olan türlerdir. İnsanlar, bu parazitin konak olarak kullandığı hayvanın ( kuzu, köpek gibi) dışkısında bulunan yumurtalarının sindirilmesi ile enfekte olur.

Ekinokokkozis gelişmiş ülkelerde hala çok yaygın olmamakla birlikte, son yıllarda hem Amerika hem de Avrupa’da daha sık görülmeye başlanmıştır. İnsanların yaşadığı ve evcil hayvan beslediği yerlerdeki tilki sayısının artmasıyla doğru orantılı olarak daha yaygın hale gelmiş olabilir.

Kistadenom
Kistadenom, iyi huylu ve kistadenokarsinom ise kanserli tümörlere verilen addır. Kistadenomlar, doğumdan gelen ve epitel hücre kaynaklı basit kistlere benzer. Kist tümörünün kanserli hale dönüşme şekli bilinmemektedir. Kistadenokarsinom yavaşça büyür ve çapları 12 cm’yi bulur.

Polikistik Karaciğer Hastalığı
Polikistik karaciğer hastalığı (PLD) az rastlanan genetik bir hastalık olup,karaciğerde 20’den fazla kist bulunması halidir. Kistler, doğuştan gelir ve kümelenmiş bir halde bulunurlar.

Karaciğer Kisti Belirtileri

Karaciğerin aktivitelerini engellemeyen kistler, yıllarca belirti göstermeyebilirler. Kistler, genişlediğinde patlayabilir ya da diğer organları sıkıştırarak, şişkinlik, doluluk hali ve karnın sağ üst kısmında ağrıya sebep olabilirler.

Parazitik kistler (ekinokokkozis), ateş, kanlı balgam ve deride şiddetli kaşıntıya yol açabilirler. E. Multilocularis bakterisinin sebep olduğu ekinikikkozis türü, siroz ve karaciğer kanserine benzer belirtilere sebep olur.

Karaciğer Kisti Teşhisi ve Tedavisi
Karaciğer kistleri genellikle başka amaçlarla yapılan bilgisayarlı tomografi (CT scan), ultrason ve manyetik görüntüleme (MR) işlemleri esnasında şans eseri teşhis edilir. Doktor, aynı zamanda karnı fiziksel olarak muayene ederek de kisti hissedebilir. Kistli ekinokokkozis,kandaki echinococcus antikorlarını belrileyen immünolojik testler ile teşhis edilir.

Çoğu kist, tedavi gerektirmeyip kendiliğinden kaybolur. Belirti gösteren ya da kötü huylu olan kistler ameliyat ile alınır. Kurutma işlemi de uygulanabilir fakat etkisi kısa süreli olur. Bazı PLD hastalarında karaciğer nakli gerekli olabilir.

Ameliyat
Özellikle kistadenom ve kistadenokarsinom durumlarında en iyi yöntem, kistin tamamen alınmasıdır. Bu ameliyat, küçük aletler ile ince tüpleri karından sokarak yapılan ve ‘laparoskopi’ adı verilen birişlem ile gerçekleştirilir.

İlaç terapisi
Echinococcosis’in sebep olduğu parazitik kistler bir seri ameliyat ve 2 yılsüren bir kemoterapi ile şikayetler azaltılarak tedavi edilir. Parazit solucanları tedavi etmek için de bir dizi ilaç verilebilir.

Korunma
Doğuştan gelen ya da genetik olan karaciğer kistleri önlemez. Ailede karaciğer kisti bulunuyor olması, bu hastalığa yakalanma riski konusunda ipucu vermektedir.

Parazitik kistler, hijyene dikkat ederek ve özellikle Echinococcus enfeksiyonunun yaygın olduğu bölgelerde yiyeceklerin düzgün saklanmasına dikkat edilerek engellenebilir. Bu önlemler, özellikle evcil hayvan besleyenler için daha da gereklidir. Ayrıca, avcılar vahşi hayvanlara dokunurken her zaman eldiven giymelidirler.
SİLENTİUM EST AURUM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2016       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhabalar.Bnm karacigerde kist varmış hiç ağrım olmadığı için bilemedim ve bir gün kusarak ve bayilinca ambulans götürmüş.Ve karaciğer'de kist patlaması olduğunu söylediler ve aşırı kasintim vardı ağrım yine aynı şekilde 2hafta hastanede yattım.Bir az kendimi iyi his ettim ama şu an yine ağrım var ve derin nefes alamıyorum sol tarafımda bıçak saplanmış gibi oluyor.Demek istediğim şu ameliyat sartmi bnm dktrlr seni takip edecez diyince iyice moralim bozuluyor nsl öleceğimimi diyesim geliyor ama terbiyem müsade etmiyor.

Benzer Konular

29 Eylül 2016 / Misafir Soru-Cevap
16 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
9 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
5 Haziran 2010 / Misafir Soru-Cevap