Arama

Alt çenenin uzun olması durumunda ameliyat gerekir mi?

Güncelleme: 14 Mart 2015 Gösterim: 17.932 Cevap: 12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BENİM SİZE BİR SORUM OLUCAK.BEN 24 YAŞINDAYIM VE ALT DİŞLERİM ÜST DİŞLERİMİ KAPATIYOR YANİ ÇENEM UZUN.ORTODONTİ UYGULANMASI GEREKTİĞİNİ DUYMUŞTUM ÖNCEDEN.AMELİYATMI GEREKİR.ÇENEM DÜZELİRMİ .NEKADAR SÜRE ALIR NORMAL GÖRÜNMEM.ÇALIŞIYORUM AYRICA ÇÜNKÜ.ÜCRETİ NEKADARDIR.SİGORTA Bİ KISMINI KARŞILARMI .BANA YARDIMCI OLABİLİRSNZ ÇOK SEVİNİRM
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
9 Eylül 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

BENİM SİZE BİR SORUM OLUCAK.BEN 24 YAŞINDAYIM VE ALT DİŞLERİM ÜST DİŞLERİMİ KAPATIYOR YANİ ÇENEM UZUN.ORTODONTİ UYGULANMASI GEREKTİĞİNİ DUYMUŞTUM ÖNCEDEN.AMELİYATMI GEREKİR.ÇENEM DÜZELİRMİ .NEKADAR SÜRE ALIR NORMAL GÖRÜNMEM.ÇALIŞIYORUM AYRICA ÇÜNKÜ.ÜCRETİ NEKADARDIR.SİGORTA Bİ KISMINI KARŞILARMI .BANA YARDIMCI OLABİLİRSNZ ÇOK SEVİNİRM

Uzman bir doktora başvurarak tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.Aşağıdaki bilgileri okuyunuz.
.Çene yüzümüzün en altında bulunan, yüz ile boyun arasında bağlantıyı sağlayan bölgemizdir. Kafa tası ile yaptığı eklem yardımıyla ağzımızın açılıp kapanma fonksiyonunu sağlar. Çene ucu ise; burun ile birlikte, kişinin özellikle profilden ( yandan ) görüntüsünü olumlu ya da olumsuz etkiler. Burun gibi çene ucu da, yüzün diğer bölümleri ile orantılı ve uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde özellikle yan görüntülerde, kişiyi rahatsız eden hiç de estetik olmayan bir profil ortaya çıkabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Çene ucuna yapılacak cerrahi müdahaleler bazı standartlara göre belirlenir. Bu kriterlerin arasında en önemli olan, alt ve üst dişlerin birbirleri ile olan ilişkileri, yani ısırma anındaki konumlarıdır. Eğer kişide ısırma bozukluğu da var ise, yani dişler birbirine normal pozisyonda basmıyor ise, çene ucu estetik görünümünü değiştirebilmek için alt çeneye, üst çeneye ya da her ikisine birden müdahale edilmesi gerekebilir. Oysa dişler birbirine uyumlu olarak basıyor ve ısırma problemi yok ise, istenilen estetik çene ucu görünümü sadece çene ucuna yapılacak bir müdahale ile sağlanabilir.
Çene ucu nomalden büyük ise estetik yüz görünümü bozularak kaba ve uzun bir yüz ortaya çıkar ki, yapılacak bir ameliyat ile çene ucu estetik temellere uygun olarak küçültülebilir. Bu müdahale; fazla kemiğin çıkarılması veya çene ucunun geriye doğru kaydırılması şeklinde olabilir ( ısırma normal ise ). Geriye kaydırılan çene ucu plak veya vida yardımı ile yeni pozisyonunda tespit edilmelidir.
Çene ucunun normalden küçük olması daha sık görülen bir şekil bozukluğudur. Eğer aynı anda kemerli ve büyük bir burun da var ise, deformite daha da ağırlaşır ve kişinin yüzü kuş yüzüne ( bird face ) benzer bir görünüm alabilir. Böyle bir durumda çene altı dokularının desteği de azalacağından çene ucu altındaki yumuşak dokuların sarkması da daha çabuk görülecek ve kişide aynı zamanda ‘gıdı’ deformitesi de oluşacaktır. Küçük çenenin büyütülmesi; çene ucu kemiğinin kesilerek öne ilerletilmesi şeklinde veya çeşitli imptlanların ( silikon, medpor, titanyum ) çene ucuna yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Çene ucunun büyütülmesi kişinin gıdı probleminin de çözülmesini sağlayabilir.
Çene ucu estetiği ameliyatlarına genel olarak Genioplasti ameliyatları adı verilmektedir. Kesi ağız içinden yapıldığı için yüzde herhangi bir iz kalmamaktadır. Ameliyat dikişleri kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için dikiş alınmasına gerek olmaz. Çene ucu estetiği ( genioplasti ) ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve normal şartlarda yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra evine taburcu edilir. Ağrı genellikle azdır ve ağrı kesici kullanmakla iyi tolere edilir. Ağız ve çenedeki şişlikler ortalama 1 hafta da iyileşmektedir. Ağız içindeki kesiler iyileşene kadar yaklaşık 6-7 gün sıvı gıdalar ile beslenmek yeterlidir. çene ucu estetiği ( genioplasti ) olan kişilerde ameliyattan sonra geçici de olsa, alt ve üst dişlerin birbirine bağlanmasına gerek yoktur.



Tags: çene timörleri , çene cerrahisi, Çene cerrahisi ortognatik cerrahi ,çene ucu estetiği izmir çene cerrahisi izmi çene estetiği izmir çene cerrahisi çene ameliyatları
Çene Eklemi Hastalıklarının Tedavisi

Kraniyomandibuler eklem olarak da bilinen çene eklemi, ağzımızı açıp kapatmayı sağlayan bir eklemdir ve kafa ile alt çene kemiği arasında yer almaktadır. Eklem yüzeyi vücudumuzdaki tüm eklemlerde olduğu gibi kıkırdak yapıdan meydana gelmektedir. Eklem diski, çene ekleminin hareketlerini sağlayan, her iki yüzü konkav kıkırdak bir yapıdır. Eklem kıkırdaklarına herhangi bir sebeple baskı uygulanması , kıkırdağın su kaybetmesine ve hacminin küçülmesine neden olur. Kıkırdak hücrelerinin, kendini yenileme özelliği olmadığı için, uygulanan bası devam ederse eklemde fonksiyon bozukluğu meydana gelir. Çene eklemi fonksiyon bozukluklarının nedenleri kazalar ve darbelere, romatizmaya ve diş sıkmalarına bağlı olabilir.
Alt çenenin temel işlevi çiğneme ve konuşmadır. Maksimum çene açıklığı sırasında çene eklemi iki farklı hareket yapmaktadır, bunlar basit menteşe hareketi ve öne doğru kayma ve rotasyon hareketleridir.
Ağzın normal pozisyonundan sapmalara neden olan kapanmalar çiğneme kaslarında spazmlara neden olur, bu da çene eklemi fonksiyon bozukluklarının en önemli nedenleri arasındadır. Çene eklemi fonksiyon bozukluğunda görülen ağrının klasik bir üçlemesi vardır.
  1. Ağrı
  2. Eklemden gelen ses
  3. Kısıtlı çene hareketi
Ağrının başlama şekli nedeni hakkında bir ön bilgi verebilir. Sabah erken saatlerde başlayan ağrı gece boyuna uyku sırasında fark edilmeden dişlerin sıkılmasından (diş gıcırdatma) kaynaklanır ve çene kaslarında ağrıya neden olur. Gün içinde geç dönemde başlayan ağrı ise çene hareketlerinden kaynaklanır ve genellikle çene eklemi içindeki bir soruna bağlıdır. Eklem ağrısı hareketle şiddetlenir ve devamlıdır. Çene kaslarındaki ağrı stresle artar ve aralıklarla gelir.
Eklemden gelen sesin şekli de nedeni hakkında bilgi verebilir. Tek bir klik sesi geliyorsa bu genellikle toplumun %40’ında görülen masum bir sestir ve kendiliğinden geçebilir. Ağız hem açılır hem kapanırken klik sesi geliyorsa; bu yer değiştiren (öne sublükse olan ) eklem diskinin ağız açıp kapanırken sıkıştırılmasına bağlı olarak oluşur. Eklemden çıtırtı şeklinde ses gelmesi eklem yüzeylerinin ezildiğini, yumuşaklığını yitirdiğini, eklemde dejenerasyon başladığını gösterebilir.
Kısıtlı çene hareketi ise ; eklem diskinin geri dönüşsüz öne doğru çıkıklarında, eklem yapışıklığı ve kireçlenmelerinde (ankiloz), elmacık kemiği kırıklarında meydana gelebilir.
Çene eklemi rahatsızlıkları gerek nedenlerinin tespiti, gerekse tedavinin planması açısından karmaşık bir durum arz eder. Tanı için karşılaştırmalı eklem garfiler, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme gerektirebilir. Tedavi yöntemleri ise İlaç kullanılması, fizik tedavi, eklemin kapalı olarak yıkanması ve açık eklem cerrahisi gibi çok çeşitlidir.


Ortognatik Cerrahi- Isırma bozuklukları

Alt ve üst çenenin birbirine ve yüzdeki diğer oluşumlara (burun, gözler, yanaklar) göre uyumsuzluğu, hem görünüm hem de işlevsel açıdan sorunlar yaratmaktadır. Bu uyumsuzluk ve bozukluklar gelişimsel olabilir ya da hastalık ve kazalar sonucunda ortaya çıkabilir. Böyle kişiler; hem estetik, hem konuşma hem de beslenme problemleri ile karşı karşıyadırlar.
Çenedeki gelişimsel şekil bozuklukları çok değişik tiplerde olabilir:
  1. Yüz normalden uzun veya kısadır
  2. Diş etleri gülerken çok aşırı görünebilir (gummy smile deformitesi)
  3. Üst çenenin geride olması (sınıf 3 kapanma kusuru)
  4. Üst çenenin ileride olması (sınıf 2 kapanma kusuru)
  5. Alt çenenin ileride olması (sınıf 3 kapanma kusuru)
  6. Alt çenenin geride olması (sınıf 2 kapanma kusuru)
  7. Üst çenenin geride, alt çenenin ileride olması (sınıf 3 kapanma kusuru)
  8. Ön dişlerde kapanma kusuru (anterior open-bite)
  9. Alt çenenin yana kayması (laterognati)
  10. Çene ve yüzde asimetrik görünüm
  11. Sadece çene ucunu içeren bozukluklar.
Eğer çenedeki şekil bozukluğu dişleri de içeriyor ise, yani ısırma bozukluğu da var ise (ki çoğunlukla böyledir), yapılacak cerrahi müdahale, sadece çene ucunu içeren bozukluklar söz konusu olduğunda yapılan cerrahi müdahaleye göre daha kapsamlıdır. Bu gibi durumlarda ameliyat öncesinde hasta yaklaşık 6 ay kadar (kişiye göre değişebilir) ortodonti tedavisi görmelidir. Bu tedavi sırasında gerekiyorsa dişleri çekilebilir, dişlerin pozisyonları değiştirilebilir. Ortodonti tedavisinin bittiğinde, dişlerin ameliyat sonrasında birbirine göre konumlarını belirleyen bir splint yapılır. Ameliyat sonunda dişler bu splinte oturtularak, birbirine göre yeni konumları belirlenmiş olur. Ameliyat sonunda, yeni pozisyonuna getirilen çeneleri tespit etmede kullanılacak yönteme göre, hastanın alt ve üst çenesi 2 ila 8 hafta arasında değişen sürelerde birbirine bağlanır. Bu dönemde hasta sıvı gıdalarla beslenmek durumundadır. Ve diş bakımının iyi yapılması çok önemlidir. Ortodonti tedavisi ameliyat sonrasında da kişiye göre değişmek üzere yaklaşık 6 ay devam etmektedir.



Doç Dr Ufuk Bilkay
kaynak
hatice35 - avatarı
hatice35
Ziyaretçi
16 Haziran 2010       Mesaj #3
hatice35 - avatarı
Ziyaretçi
merhaba ben hatice benim 11yaşındaki oğlumun alt çenesi gelişmemiş dokturumuz 6 ay haftada 1kez olmak üzere devit 3iğnesi yaptırmamı önerdi fakat hiç faydası olmadı iğneler ne zaman etkisini gösterir ayrıca bitti iğneler artık 12 yaşına girsin tekrar konturole gelin dedi doktorumuz ama ben geç kalırız tedavi daha zor olurmu diye endişe ediyorum bana ne önerirsiniz ne yapmalıyın lütfen yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ağustos 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
20 yaşındayım alt çenem biraz önde tedavi olmak istiyorum neyapmalıyım ameliyatı zormu
Misafir mehmet - avatarı
Misafir mehmet
Ziyaretçi
24 Aralık 2011       Mesaj #5
Misafir mehmet - avatarı
Ziyaretçi
merhabalar 20 yaşındayım ve alt çenem çok ileride üst çenem ise çok geride yüzümde şekil bozuklukları var ayrıca üst dişler 3santim alt dişlere göre çok geride ne yapa bilirim
Misafir45 - avatarı
Misafir45
Ziyaretçi
24 Aralık 2011       Mesaj #6
Misafir45 - avatarı
Ziyaretçi
merhabalar 20 yaşındayım ve alt çenem çok ileride üst çenem ise çok geride yüzümde şekil bozuklukları var ayrıca üst dişler 3santim alt dişlere göre çok geride ne yapa bilirim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ocak 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yaşınız çok ilerlemişse ameliyat yapılması gerekir küçüklerde ise ortodonti uygulaması gerekir.doktorunuzdan bu konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba ben 17 yasında lıse oğrencısıyım..alt çenem cok ılerıde ,fakat ust cenemde bır sorun yok sadece alt cenem ılerıde ... MARMARA ÜNİ. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKULTESI'ne gittim .orada bana ameliyat gerekıyor dedıler.çenemın arka kemiğini keseceklermiş ...dogrumu?bana yardımcı olun lutfen?!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
18 yaşında genç bi kızım çenem uzun ya düzeltmenin bi yolu ameliyatı falan yokmu çok rahatsız oluyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba hocam bn 16 yaşındayım tel tedavisi göriyorum 5 aydır alt çenem uzun olduğu için çeneik kullanıyorum. 2 sene kullanmam gerekiyormuş ama takınca geriye çene gidiyor 1 gün takmayınca yine öne geliyor. bunun sebebini öğrenebilirmiyim. şimdiden teşekürler..

Benzer Konular

5 Aralık 2016 / oğuzhan güncü Tıp Bilimleri
10 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Haziran 2010 / Misafir Soru-Cevap
25 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular