Arama

Horner Sendromu

Güncelleme: 16 Ağustos 2013 Gösterim: 5.513 Cevap: 1
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
5 Mart 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Horner Sendromu

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Horner sendromu ya da Bernard-Horner syndrome sempatik sinir sisteminin hasarının neden olduğu klinik bir sendrom.
Pupil, üst göz kapağı, fasial ter bezleri ve fasial damarlara giden sempatik liflerde lezyon biçiminde açıklanan Horner sendromu, anhidrozis, miyozis, enoftalmus ve pitozis semptomları ile belirginleşir. Çocuklarda heterokromi (iki göz renginin farklı olması) görülebilir. Sempatik inervasyonda sorun olan göz daha açık renkli olur.
Horner sendromunun nedenlerinden biri apeks tümörüdür. Genellikle akciğer kanserlerinin stellat gangliona yaptığı metastazın simpatik sinir liflerinde yaptığı hasara bağlı gelişmesine karşın; akciğer kanseri dışında bazı beyin içi lezyonlarda, kafa sinirleri ile ilgili patolojilerde, omurilik zedelenmelerinde, komada ve boyun sempatik sinir ağı yakınındaki diğer problemlerde ve az da olsa ciddi boğaz enfeksyonlarında görülebilir.

Belirtileri

  • Göz bebeği küçülmesi
  • Göz kapağında düşüklük
  • Yüzün yarı kısmında terleme azlığı
Miosis

Sol taraflı horner


Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 12:18
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
16 Ağustos 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Horner sendromu
MsXLabs.org & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Horner sendromu, gözbebeği daralması (miyozis), üst gözkapağında sarkma (pitozis), yüz terlemesi yitimi (anidroz) ve göz küresinin orbita içine doğru anormal derecede çekik durumda olması (enoftalmi) ile nitelendirilir.

Horner sendromunun ırsi ve daha ender görülen şekli, doğuştan vardır, ama nedeni bilinmez. Daha sıklıkla Horner sendromuna gözlere hizmet eden sempatik sinirlerle bir çeşit etkileşimin bir sonucu olarak yakalanılır. Altı çizilen sebepler, bir yılan veya böcek ısırmasından boyun travmasına kadar büyük ölçüde değişir.

Pupil, üst göz kapağı, fasial ter bezleri ve fasial damarlara giden sempatik liflerde lezyon biçiminde açıklanan Horner sendromu, anhidrozis, miyozis, enoftalmus ve pitozis semptomları ile belirginleşir. Çocuklarda heterokromi (iki göz renginin farklı olması) görülebilir. Sempatik inervasyonda sorun olan göz daha açık renkli olur. Miyosizin sebebi m. dilatatör pupillanın denervasyonudur. Pitozisin sebebi m. tarsalis süperior ve m. levator palpabralis superiorun denervasyonudur. Ciliospinal refleks kaybolur. Bu refleks ipsilateral boyun veya yüz bölgesine verilen ağrılı uyarı ile ipsilateral midriyasiz olmasıdır. Yüzde flashing görülebilir. Sempatik denervasyon nedeni ile vazodilatasyon gelişir.

Horner sendromunun nedenlerinden biri apeks tümörüdür. Genellikle akciğer kanserlerinin stellat gangliona yaptığı metastazın simpatik sinir liflerinde yaptığı hasara bağlı gelişmesine karşın; akciğer kanseri dışında bazı beyin içi lezyonlarda, kafa sinirleri ile ilgili patolojilerde, omurilik zedelenmelerinde, komada ve boyun sempatik sinir ağı yakınındaki diğer problemlerde ve az da olsa ciddi boğaz enfeksyonlarında görülebilir. Horner sendromunun nadir sebeplerinden biri de tüp torakostomi sırasında drenin torakal sempatik gangliyonlara temas etmesidir. Reversible ya da irriversible olabilir.



Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
4 Mayıs 2008 / Pollyanna Tıp Bilimleri
27 Eylül 2016 / Efulim Müzik ww
24 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww