Arama

Domuz Gribi

Güncelleme: 13 Ocak 2011 Gösterim: 8.164 Cevap: 14
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Domuz Gribi

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Dünya genelinde sağlık yetkililerini alarma geçiren domuz gribi, bir solunum hastalığı. Virüs insanlara domuzlardan solunum yoluyla bulaşıyor. WHO'ya göre domuz yiyerek virüs kapma olasılığı bulunmuyor. Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. İnsandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşması halinde tokalaşma yoluyla bulaşabilen domuz gribine karşı doğal bağışıklığımız bulunmuyor. Bilgisayar klavyesi gibi virüslü bir yerle temas ettikten sonra burna ve ağıza dokunulması da hastalığın yayılmasına neden olabiliyor.

090426swine20fluvl01wid
Virüs, insandan insana, öksürük, hapşırık ve hatta tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor.

Hastalığa A tipi H1N1 adlı virüsün daha önce hiç görülmemiş bir türü yol açıyor. Bu tür, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor. Domuz gribinin belirtileri bildiğimiz grip vakalarından pek farklı değil: Kuru öksürük, ani ateş, boğaz ağrısı, eklem ağırıları, üşüme, bitkinlik ve baş ağrısı. bunların dışında, aşırı kusmaya ve ishale neden olabiliyor. Yaygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alırken domuz gribinde ölümcül seyreden vakalar ise daha çok 25-45 yaş arasındakilerde görülüyor.
Tedavisine gelince, ABD'li yetkililer kendi rastladıkları vakalarda Tamiflu ve Relenza adlı ilaçların etkili olduğunu duyurdu. Normal grip aşısıysa tedavide etkili olmuyor. Domuz gribine karşı bir ayrı bir aşı geliştirmeninse aylar alabileceğine dikkat çekiliyor.Yeni grip virüsleri ise insan vücudunun bağışık olmaması ve ilaç geliştirmenin süre alması nedeniyle çok çabuk yayılabiliyor. Domuz gribi, genetik açıdan bakıldığında, ilaçla karşı konulabilen H1N1 virüsünden farklılıklar içeriyor.

Belirtileri
  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Genel vücut ağrısı
  • Halsizlik, bitkinlik, üşüme
Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishalin, ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölümün görülebildiğine vurgu yapıldı.

Virüs Nasıl Bulaşıyor?
İnsanlar bu gribi hastalığa yakalanan domuzlardan aldı… Şu andaki salgın ise insandan insana bulaşma şeklinde görülüyor.
İnsandan insana bulaşmasında, yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynuyor.

Domuz Eti Güvenli mi?
Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına ilişkin bulgunun olmadığı ve virüsün, 70 derece ısıtılınca öldüğü bildirildi.

Virüsten Korunma Yolları
Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması, zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatlerin ertelenmesi gerektiği bildirildi.

En etkili yöntem: El Yıkama
En etkili önlem sık sık "ellerin yıkanması…"
Bunun dışında , öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılması ve mendilin atılması, elin sabunlanması önemli.
Hasta kişilerle temastan mümkün olduğunca kaçınılması gerekiyor. Bol sıvı tüketmek ve iyi beslenmekte hastalığa yakalanmama açısından önemli.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
18 Mayıs 2009       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, 10 soruda A'dan Z'ye domuz gribi hakkında merak edilenleri açıkladı. İşte 10 soruda domuz gribi:

Sponsorlu Bağlantılar
-Domuz gribi nedir?
Domuz gribi, A tipi grip virüslerinin sebep olduğu bir solunum yolları enfeksiyonudur. Bu hastalık domuzlarda ani ateş yükselmesi, öksürük, burun ve gözlerde sulanma, hapşırma, solunum zorluğu, gözlerde kızarma ve iştahsızlık gibi belirtilere yol açar. Domuz gribi virüsleri doğrudan domuzdan domuza yakın temasla veya virüslerle kirlenmiş cisimlerle bulaşır.

-Domuz gribinin normal gripten farkı var mıd
ır?
Domuz gribinin sebep olduğu hastalık tablosunun insan grip virüsleri ile ortaya çıkan hastalıktan bir farkı yoktur. Gribin tipik belirtileri 40 dereceye kadar çıkan ateş, baş, eklem ve kas ağrıları, öksürük, halsizlik ve iştahsızlıktır. Bazı hastalarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma ve ishal de görülebilir.

-Domuz virüsü insanlara nasıl bulaşır?

Hastalık, gripli kişinin öksürmesi, aksırması, hatta konuşması sırasında havaya saçılan virüslerle veya bunlarla kirlenmiş eşyalara temas edilmesiyle bulaşıyor. Gripli kişi hapşırdığında ağzını eliyle kapatmasıyla eline bulaşan virüsler de hastalığın yayılmasında büyük önem taşıyor. Domuz virüslerinin insanlara bulaşması olağan değildi, ama domuz gribinin insanlarda seyrek de olsa hastalık yapabildiği bilinmekte idi. Bunlar çoğu zaman domuz endüstrisinde çalışan işçiler gibi domuzlarla doğrudan temasları olan kişilerdir.

-Domuz gribi neden tehlikelidir?

Şu sırada Meksika domuz gribi salgının korkutucu olan tarafı, bu salgındaki virüslerin önceki domuz gribi virüslerinden farklı olarak domuzlardan insanlara ve insanlardan insanlara kolay bulaşmasıdır. İnsanların bağışıklık sistemi domuz H1N1 virüsü ile daha önce hiç karşılaşmamış olduğu için virüs bulaşan her insan hastalanmaktadır. Nitekim virüs bu özelliği sebebiyle de kısa zamanda 40' a yakın ülkede binlerce insana bulaşmıştır.


-TEHLİKELİ AMA ÖLÜME YOL AÇMA ORANI DÜŞÜK-
-Domuz gribi öldürücü bir hastalık mıdır?

Domuz grip virüsünün insanlarda yaptığı hastalık öldürücü olmakla beraber olayın sevindirici tarafı hastalığın ölümlere yol açma oranının çok yüksek olmamasıdır. Domuz gribi son iki ay içinde 8 binden fazla insanda görülmüş, bunların 70 kadarı ölmüştür. Buna göre domuz gribinin insanlarda ölüme yol açma oranı yüzde birin de altındadır. Bu virüsün domuzlarda da ölüme yol açma oranı da yüzde 1-4 arasında değişmektedir.

-Nasıl teşhis edilir?

İnfluenza A virüsünün teşhisi solunum yolları salgılarında virüsün gösterilmesiyle olur. Hastanın kanında grip virüslerine karşı oluşmuş antikorların ölçülmesiyle de teşhise varılabilir.


-ÇOCUKLAR 10 GÜN BOYUNCA VİRÜS YAYIYOR-
-Hastalar kaç gün süreyle virüs saçarlar?

Grip hastaları genel olarak 4-5 gün süreyle etrafa vürüs saçarlar, ama bazı kişilerin özellikle de çocukların on günden fazla virüs yayabildikleri unutulmamalıdır.

-Hastalık virüsü aldıktan ne kadar sonra belirti verir?

Grip hastalığının ortalama kuluçka süresi birkaç gündür, ancak bu süre bazen bir haftayı da bulabilir. Bu sebeple hasta kişilerle temas ettikleri bilinen insanların bir hafta süreyle dikkatle izlenmeleri gerekir.

-Domuz gribinden korunmak için neler yapılmalıdır?

Grip olmamanın tek çaresi hasta kişilerle temas etmemektir. Evinizde oturur, kapı dışına çıkmazsanız grip de olmazsınız. Ama işe gidiyor, otobüse, trene biniyor, kapalı ortamlarda bulunuyorsanız grip salgınından etkilenmemeniz çok zordur, çünkü grip virüslerinin bulaşıcılıkları çok fazladır. Gripten korunmada, salgınlar sırasında mümkün olduğunca kapalı mekânlarda bulunmamak, tokalaşmamak, göz veya başla selamlaşmak, elleri sık sık yıkamak çok önemlidir. Grip belirtileri gösterenler de evde istirahat etmelidir. Böylece hem hastalığı daha çabuk atlatırlar ve hem de başka insanlara virüs bulaştırmamış oluyorlar.


-ANTİBİYOTİK YARAR DEĞİL ZARAR VERİR-
-Antibiyotikler faydalı mıdır ve gribe karşı neler yapılmalıdır?

Grip tedavisinde amaç, hastalık belirtilerini gidermek ve hastayı rahat ettirmektir. Antibiyotik kullanmak gereksiz, hatta zararlıdır. Çünkü virüslere antibiyotiklerin hiçbir etkisi yoktur. Antibiyotikler komplikasyonlar için doktor önerisiyle kullanılabilir. Öksürük şurupları ve grip ilaçlarının da genellikle hiçbir yararları olmadığı gibi, yan etkileri hastaları daha çok rahatsız da edebilir. Özellikle 6 yaşından küçük çocuklara bu tür ilaçları vermekten olabildiğince kaçınmalıdır. Karaciğerde yağ birikimi, beyin içi basınçta aşırı yükselmeye yol açan Reye sendromuna karşı da, 16 yaşından küçüklere ateş düşürücü olarak aspirin verilmemelidir. Grip belirtisi gösteren kişilerse hemen doktora başvurmalı ve kesinlikle topluma karışmamalıdır. Bu kişiler öksürürken veya hapşırırken ağız ve burunlarını kağıt mendille kapamalı ve mendil daha sonra çöpe atılmalıdır. Eller sık sık, günde ortalama 10 kere su ve sabunla yıkanmalıdır. Bu amaçla özel bir sabun veya dezenfektan kullanmanın bir farkı yoktur. Başkalarının kullandığı eşyalara temas edilmemelidir. Eller göz, burun ve ağza değdirilmemelidir.


Zaman

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
fairy_tale - avatarı
fairy_tale
Ziyaretçi
22 Mayıs 2009       Mesaj #3
fairy_tale - avatarı
Ziyaretçi
Türkiyedeki hastalar taburcu oldu



Türkiyede ilk yakalanan domuz gribi vakalarını şu haberde duyurmuştuk, bugün gelen bilgilere göre haseki hastanesi kaldırılan domuz gribi teşhisi koyulan vakalar taburcu olmuş..
Daha öncede söylediğimiz gibi, bu ölümcül bir hastalık fakat, sonuç olarak bu bir grip çeşidi ve tedavisi mümkün, bağışıklığı düşük kişiler nasıl gripden ölebiliyor ise buda o gripten biraz daha fazla güçlü..
Sonuç olarak, alınan bilgilere göre hastalar iyileşmiş ve taburcu edilmiş.. Böylece herkes bir oh çekmiştir heralde.




İstanbulda ilk vaka karantinada !



Atatürk havalimanına bugün itibari ile işin yapan, amerika’ dan gelen bir uçaktan bulunan bir amerikalıda, domuz gribi ah1n1 virüsüne rastlandı, termal kameralara yakalanan amerikalı, hemen görevliler tarafından tespit edildi ve sonrasında incelemeye alındı.
Yapılan incelemelerden sonra, amerikalıda domuz gribi olduğu tesbit edildi ve haseki hastanesine kaldırıldı, hastanın transferi ve hastane odası tamamen karantina koşullarına uygun..
Daha önce bildirdiğimiz gibi, domuz gribi için özel ambulans hazırlanmıştı, ve haseki hastanesinde odalar hazırlanmıştı.. Tedbirlerin işe yaradığını birkere daha gördük.




Türkiyede ilk domuz gribi vakası



Air France’ın 1590 sefer sayılı uçağı, Paris’ten saat 14.20′de İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Yolcular, geliş katındaki pasaport kontrolüne yerleştirilen termal kameraların önünden geçti.
Bu sırada kameralar, bir yolcunun vücut ısının 38.7 derece olduğunu tespit etti. Sağlık ekipleri, Kore uyruklu olduğu belirlenen yolcuyu Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi’ne götürdü. Burada tetkikleri yapılan Koreli yolcu, ”domuz gribi” şüphesiyle aprondan ambulansa bindirilerek Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Aykut Cengiz Kavak, termal kameralarda bir yolcunun yüksek ateşli olduğunun tespit edildiğini, karantinaya alınan ve ayrıntılı muayenesi yapılan yolcunun, şüphe üzerine tetkikleri için hastaneye gönderildiğini bildirdi.




Grip futboluda vurdu



Guadalajara’nın savunma oyuncusu Hector Reynoso, rakip takımdan bir oyuncunun suratına tükürdüğü için Libertadores Kupası maçlarından diskalifiye edildi.
Guadalajara ile Everton de Chile arasında oynanan Libertadores Kupası maçında rakip takım oyuncusunun suratına tüküren ve “O’nda domuz gribi var” diye açıklama yapan Guadalajara’nın savunma oyuncusu Hector Reynoso, Güney Amerika’nın Şampiyonlar Ligi Libertadores Kupası maçlarından ihraç edildi.
Meksikalı defans oyuncusu, Everton de Chile ile oynanan Copa Libertadores maçının son dakikasında rakip takımdan Sebastian Penco’nun suratıan tükürmüş ve bu an kameralara takılmıştı. Reynaso, maç sonunda ise “Onda domuz gribi var” şeklinde herkesin tepkisini çeken bir açıklamada bulunmuştu.
Başta Meksika olmak üzere Latin Amerika ülkeleri ve tüm dünyanın domuz gribi salgını tehdidiyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde Reynaso’nun bu davranışı büyük tepki topladı. Latin Amerika ülkeleri domuz gribi ile sarsılırken, Reynoso’nun daha ağır bir cezaya çarptırılması gündemde.
Bu arada, cezanın açıklanmasının ardından Meksika medyasına konuşan Reynoso akibinden özür diledi ve pişman olduğunu söyledi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Ekim 2009       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
6 Haziran 2009 - Domuz Gribi - Dünya Haritası


harita0706

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Ekim 2009       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sağlık Bakanlığı, "Domuz gribi salgını en yüksek seviyeye Şubat ayında ulaşacak" açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlğı alarmda, çalışmalar hızlandı. Aşılar ekim ayından itibaren gelecek, riskli gruplar aşılanacak. Devletin aldığı önlemlerin yanında bireysel tedbirler de önemli olacak. Bakan Akdağ'ın deyimiyle "temassız merhabalaşma" döneminin başlaması gerekiyor.

Kaçış yok. Domuz gribi salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı. Birinci dalga bitti; ikincisi kışa yaklaşan Kuzey Yarımküre için kapıda.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kuzey Yarımküre'deki salgının Güney Yarımküre'deki gibi bir seyir izlemesi halinde, Türkiye'de 150-200 kişinin hayatını kaybedebileceğini ifade etti.

Salgın şubat ayında da en yüksek seviyeye çıkacak. İyi tedbir alan ülkelerde ölüm oranı riski düşük olacak. Ama yine de milyarlarca kişi bu yıl bu virüsten etkilenecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Evet ciddi tehlike, salgın kapıda ama toplumca gerekeni yaparsak Türkiye en az hasarla atlatacak ülkelerden biri" dedi.

Bakan Akdağ bu kez de Ankara'daki medya kuruluş temsilcilerini topladı, salgının boyutunu ve alınacak önlemleri anlattı. Akdağ, bunun için de önce 2 senaryo sundu.

Bakanlığın açıkladığı birinci senaryoya göre, hiç aşı yapılmaz, tedbir alınmazsa, 5 bin 300 kişi ölür, 96 bin kişi hastanede yatar, 8.8 milyon kişi polikliniğe başvurur. Bu durumda salgının maliyeti 1.1 milyar lira olur...

İkinci senaryo ise, gerekli tedbirlerin alınıp, riskli gruplara aşı yapılması üzerine kurulu. Böyle bir durumda da ölümler yine kaçınılmaz, 400 kişi ölür, bin 200 kişi yoğun bakıma alınır, 750 bin kişi polikliniğe başvurur ve salgının Türkiye'ye maliyeti 640 milyon lirayı bulur.

Önlemler çerçevesinde 2.5 milyon kutu antiviral ilaç ve 400 bin adet sağlık personeli koruyucu kiti (maske, gözlük, el dezenfektanı) stoklandığı belirtildi.

Bakanlığın hedefi en azından ikinci senaryoyu yakalamak. Bunun için de 43 milyon doz aşı aşama aşama Türkiye'ye gelecek. Geldikçe de risk grubundaki 39 milyon kişi aşılanacak. Aşılar ücretsiz yapılacak.

Hamileler, kronik hastalığı olanlar, kamu personeli ve TSK mensuplanın yanısıra 6 ay-24 yaş arasındaki herkes aşılanacak. Ama grip aşısına ve yumurtaya alerjisi olanlara aşı yapılmayacak.

Okullarda sıkı tedbirler yolda

Okullarda da salgının boyutuna göre sıkı tedbirler alınacak. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışacak. Bir okulda iki öğrencide virüs çıkarsa o okul ve komşu okullar kapatılabilecek. Gerekirse 4 ile 12 hafta süreyle okullar kapalı kalacak. Sömestr tatilinin öne çekilmesi, hatta uzaktan eğitim bile bakanlığın gündeminde...

Akdağ, eğitim-öğretimin aksamaması için televizyonla uzaktan eğitimin devam ettirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

Toplu sosyal aktiviteler (festival, sinema, tiyatro, spor karşılaşmaları gibi) ertelenmesi veya iptal edilmesi de söz konusu olabilecek.

Basın mensuplarının doğrudan bilgi alabilecekleri, Bakanlığın yetkili kişileriyle görüşebilecekleri, haber teyidi yapabilecekleri, gelişmeleri sürekli izleyebilecekleri, telefon haberleşmesi yapabilecekleri, ihtiyaç duydukları yerlerle internet ortamında irtibat kurabilecekleri ve e-posta gönderebilecekleri, faks kullanabilecekleri bir irtibat merkezi (SAKOM) 24 saat süreyle çalışacak. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, H1N1 Pandemisi Daire Başkanlığı kurulacak.

Hacı adayları da aşılanacak

Ve hacı adayları... Aşı yetişirse yola çıkmadan, yetişmezse Mekke ve Medine'de aşılanacaklar...

Kişisel tedbirler gelince ise, Bakan Akdağ'ın deyişiyle, artık temas etmeden merhabalaşma dönemi başlıyor. Tokalaşmak yok , öpüşmek yok...

Grip belirtisi gösteren evinde oturacak. Ama solunum sıkıntısı, nefes darlığı şuur kaybı, tansiyon, döküntü ve yüksek ateşi olan hastaneye gidecek.

Kaynak: CNN Türk
phoenix_tr - avatarı
phoenix_tr
Ziyaretçi
11 Ekim 2009       Mesaj #6
phoenix_tr - avatarı
Ziyaretçi
"Domuz gribi çok hızlı bir şekilde yayılacak!"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi virüsünün önümüzdeki aylarda bütün dünyada çok hızlı yayılacağı uyarısında bulundu.
Bakan Akdağ, "Önemli olan kendi ülkemizde yayılmayı yavaşlatmak riskli grupları korumak onları aşılamak ne yapacağımız bilmektir. Çok normal çok insan hastalanacak önümüzdeki günlerde. Türkiye'de de birçok vatandaşın hastalanması mümkündür." dedi.
Bakan Akdağ, Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Alush A Agashi ile 'Türkiye-Kosova Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma' sonrasında soruları cevapladı.
Keçiörenspor'da 9 futbolcunun domuz gribine yakalanmasıyla ilgili soruya Bakan Akdağ, "Domuz gribiyle ilgili şunu bilmemiz lazım. Bu hastalık bütün dünyada önümüzdeki aylarda çok hızlı yayılacak. Önemli olan kendi ülkemizde yayılmayı yavaşlatmak, riskli grupları korumak, onları aşılamak, ne yapacağımız bilmektir. Çok normal çok insan hastalanacak önümüzdeki günlerde. Türkiye'de de birçok vatandaşın hastalanması mümkündür." cevabını verdi.
Domuz gribine yakalanmış hastayla karşılaşıldığında özel hasta muamelesi yapmaktan vazgeçmek gerektiğini kaydeden Akdağ, hastalığa karşı ellerin çok iyi yıkanmasının önemine değindi.
Sağlık Bakanlığı ve sağlık yöneticilerinin yaptığı uyarılarında dikkatle takip edilmesini isteyen Akdağ, zaman içinde hastalığa karşı uyarıların niteliğinin değişeceğini ifade etti.
Domuz gribi dolayısıyla hacca gidenlere yönelik alınacak tedbirlerin sorulması üzerine Akdağ, kesinleşmiş bir karar olmadığı kaydetti.
Dünya Sağlık Örgütü ve Suudi yetkililerin temel yönlendirmeleriyle hacca gideceklere yönelik adımların atıldığını kaydeden Akdağ, domuz gribi ve hacca gideceklere yönelik alınacak tedbirlerin bir ay içinde netleşeceğini aktardı.


Domuz gribi ilk orada uygulanacak.

domuzasisiiiss
Çin Sağlık Bakanı Cın Cu, Çin'in, dünyada domuz gribi aşısını uygulayan ilk ülke olacağını açıkladı.
Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, Cın, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, Çin'in, A/H1N1 virüsünün yol açtığı domuz gribi aşısının klinik deneylerini başarıyla yürüttüğünü, güvenli ve etkili olduğunun kesinlik kazanmasının ardından aşıyı uygulayacak dünyadaki ilk ülke olacağını belirtti.
Bakan Cın, domuz gribi aşısının ilk olarak 1 Ekimde, Çin'in kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek kutlama törenine katılan kişilerde kullanılacağını da duyurdu.


habertürk.com
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Ekim 2009       Mesaj #7
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
TÜRK TORAKS DERNEĞİ’NİN GÜNCEL KONU DOMUZ GRİBİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ
18 Ekim 2009

Domuz gribi H1N1 tipi influenza (grip) virüsü ile oluşan bir enfeksiyondur. İlk kez Nisan 2009’da A.B.D.’de saptanmış; ardından mevsimsel özellik nedeniyle, başta güney yarıküre olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine yayılmıştır. İlk saptanmasından bu yana, Dünya Sağlık Örgütü’ ne bildirilen influenza olgularının yarısından fazlası H1N1 tipindedir. Bununla ilişkili olarak, hastalığın görüldüğü ülkelerde, grip nedeniyle sağlık kuruluşlarına yapılan başvuru, hastaneye yatış sayıları ve ölüm oranları, bu mevsimde beklenenlerin üstündedir. Şimdiye dek H1N1 enfeksiyonuna bağlı ölüm oranının %0.1 düzeyinde olduğu bildirilmektedir.
Domuz gribi konusunda dünyadaki deneyim 14-16 Ekim 2009 arasında DSÖ tarafından düzenlenen bir toplantıda değerlendirilmiştir. Veriler, H1N1 enfeksiyonu gelişen hastaların çok büyük bölümünde, hastalığın grip benzeri hafif bir tabloyla seyrettiğini, tedavi gerekmeksizin, bir hafta içinde tümüyle iyileşme sağlandığını göstermektedir. Diğer yandan, temel kaygı giderek hastalığın hızlı ve ağır bir seyir gösterdiği bazı alt gruplarda yoğunlaşmaktadır. Bu hasta gruplarında organ yetmezlikleriyle seyreden ciddi pnömoni (zatürre) veya astım, kronik bronşit, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi hastalıkların kötüleşmesi izlenebilmekte; bu ciddi klinik tablolar, daha sık hastane ve yoğun bakım birimlerine yatış gerektirmektedir.
Hastalığın ciddi seyrettiği olgularda en sık sorun virusun doğrudan yol açtığı pnömonilerdir. Ayrıca, hastaların %30 kadarında bu virus enfeksiyonuna eklenen başka bir bakterinin (en sıklıkla Streptococcus pneumoniae ve Staphylococcus aureus) de pnömoniye yol açtığı gözlenmiştir. Pnömoni zemininde gelişen solunum yetmezliği ve şok tablosu ölüme neden olmaktadır.
Dünya deneyimi, ağır H1N1 enfeksiyonunun yol açtığı klinik tablonun mevsimsel gripte gözlenenden belirgin şekilde farklı olduğunu göstermektedir. Ciddi hastalık için üç temel risk grubu belirlenmiştir: altta yatan önemli sağlık sorunu (KOAH, astım gibi kronik solunum sistemi hastalıkları, diyabet, kronik kalp-damar hastalıkları, bağışıklığın baskılanması) olanlar, özellikle ilk üç ay içindeki hamileler, iki yaş altı çocuklar. Bu üç grubun dışında, obes hastalarda da ciddi klinik tablolara rastlanmıştır. Son olarak, daha düşük oranda, sağlıklı gençlerde de ciddi hastalık tablosu gelişebilmektedir, ancak bu kişilerde, halen herhangi bir risk faktörütanımlanamamıştır.
Ağır hastalarda, genel olarak yakınmaların ilk başlamasından itibaren 3-5. günlerde, hızla solunum yetmezliğine ilerleyen bir kötüleşme gözlenmiştir. Halen H1N1 virüsü antijenik yapısında bir değişiklik göstermediği için, hem geliştirilen aşılar, hem de eldeki antiviral ilaçlar (oseltamivir, zanamivir) etkindir. İlaçlarla, klinik tablonun daha hafif seyretmesi ve ölüm riskinin azaltılması mümkün olmuştur. Bir bakteriyel enfeksiyonun eklendiğinin düşünüldüğü olgularda uygun antibiyotikler de kullanılmalıdır.
Advisory Comittee for Immunization Practices (ACIP: Center for Disease Control - CDC- ’ün aşılamadan sorumlu komitesi) Eylül 2009’da yayınladığı duyurusunda aşağıdaki grupların öncelikli olarak aşılanmasını önermiştir: Hamileler, 6 ay -24 yaş arası çocuklar, 6 aydan daha küçük bebeklere bakım veren ya da birlikte yaşayan kişiler, 24-64 yaş arasındaki astım, diyabet gibi kronik hastalığı olan ya da bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler, sağlık personeli. Hamilelerin aşılanması bebeklerde bir sağlık sorununa yol açmamakta, aksine annede oluşan antikorların bebeğe de geçerek koruyucu olabileceği bildirilmektedir.
Mevsimsel grip aşısı, domuz gribine karşı koruyucu değildir; bu nedenle iki aşının ayrı ayrı uygulanması gereklidir. Mevsimsel grip için risk grubu olduğu bilinen 60 yaş üstü popülasyonda şimdiye dek domuz gribi nedeniyle hastane başvurularının görece düşük olduğu gözlenmiştir. Bunun, bu yaş grubunun önceden geçirdiği enfeksiyonlardan kazandığı bağışıklıkla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, domuz gribi aşılamasında öncelikli gruplar arasında yer almamaktadır.
H1N1 aşıları halen A.B.D., Avustralya, Çin ve pek çok Avrupa ülkesinde ruhsat almış ve uygulanmaya başlanmıştır. Diğer birçok ülkede de kısa sürede uygulanması beklenmektedir. Ancak, toplam üretim kapasitesi ihtiyacı karşılamada yetersiz kalabilmektedir; bu nedenle, ülkemizde de aşı ihtiyacı zaman içinde karşılanacaktır ve risk gruplarının sırayla aşılanması planlanmaktadır. Tüm ülkeler ruhsatlama sürecinde, aşıların etkinlik ve güvenliliğini dikkatle incelemektedir; ancak, pandemik virusun yeni bir virus olması nedeniyle, halen klinik ve laboratuar izlem çalışmaları sürmektedir. Bugüne dek tamamlanan çalışmalarda, üretilen aşıların mevsimsel grip aşıları kadar güvenli olduğu gözlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşının uygulandığı tüm ülkelere, uygulanan popülasyonun etkinlik ve güvenlilik açısından izlenmesini sağlayacak bir sistem oluşturmalarını önermektedir. DSÖ ve AB sağlık örgütleri ülke verilerini izlemekte ve önerilerini düzenli olarak güncellemektedir.
Aşıların üretim sürecinde değişik katkı maddelerinin kullanılması gerekmektedir. Bunlardan biri, adjuvan olarak tanımlanan, aşının etkinliğini arttıran ve şimdiye dek pek çok aşıda kullanılan maddelerdir. Yapılmış olan 70 klinik çalışmada, insan sağlığı açısından anlamlı bir soruna yol açmadıkları gözlenmiştir. Diğer bir katkı maddesi, cıva içeren tiyomersal tiyosalisilattır ve aşının steril kalmasını sağlayan bir koruyucudur. Cıva içeriği, besin maddelerinde izin verilen düzeyin altındadır ve DSÖ uzmanlar kurulu, sağlık için bir tehdit oluşturmayacağını bildirmiştir.
Aşının güvenliliği kapsamında, Guillain-Barre Sendromu (GBS) olarak tanımlanan, sinir sistemini tutan ve milyonda 1-2 oranında görülen bir hastalığa yol açabileceğine ilişkin söylemler vardır. Ancak, mevsimsel grip aşıları ile elde edilen deneyim, aşıların bu hastalıkla kesin kanıtlanmış bir ilişkisi olmadığını; buna karşılık, influenza enfeksiyonunun kendisisinin GBS’ ye yol açabileceğini göstermektedir.
Ükemizde domuz gribinin durumuna ilişkin olarak T.C. Sağlık Bakanlığı düzenli olarak bilgileri güncellemektedir (T.C. Sağlık Bakanlığı). Bu kapsamda, korunma önerileri olarak, sık sık su ve sabunla ellerin yıkanması, sabun olmayan ortamlarda, varsa, alkol bazlı dezenfektanların kullanılması, gözler, burun ve ağıza elle temastan kaçınılması, öksürük ve hapşırık esnasında ağız ve burnun tek kullanımlık kağıt mendillerle kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması, mendil yoksa, kolun iç yüzüne hapşırılması, içinde bulunulan mekanların havalandırılması, sık
dokunulan eşyaların ve yüzeylerin temiz tutulması, grip belirtileri olan çocukların kreş ya da okula gönderilmeyip evde tutulması ve mümkün olduğunca diğer kişilerle temaslarının sınırlandırılması önerilmektedir.
Daha ayrıntılı ve güncellenen bilgiler için aşağıdaki kaynaklar kullanılabilir:

Saygı ile bilgiye sunulur.


Prof. Dr. Abdullah Sayıner
TTD Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı

Prof. Dr. Muzaffer Metintaş
TTD Genel Başkanı

Doç. Dr. Şule Akçay
TTD Genel Sekreteri
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Ekim 2009       Mesaj #8
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
T.C.Sağlık Bakanlığı
Domuz Gribi Bilgilendirmesi:
  • Domuz gribi nedir?
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.
  • Bu yeni H1N1 virüsü neden” domuz gribi olarak adlandırılmaktadır?
Bu virüse “ domuz gribi” denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.
  • Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?
Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.
  • Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?
Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:
  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Boğaz ağrısı,
  • Yaygın vücut ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Üşüme ve
  • Yorgunluk
gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.
  • Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?
Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.
  • Sulardan domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşabilir mi?
İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.
  • Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?
Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?
Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.
  • Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır?
Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.
  • Ev ve eşyaların temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir?
Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

  • Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim?
Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmamaktadır.
Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:

  • Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
  • Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
  • Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
  • Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
  • Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
  • Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.
  • Hastalıktan korunmak için ellerimi nasıl yıkamalıyım?
Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz. Şekillerle el yıkamayı görmek için tıklayınız.
  • Hastalanırsam ne yapmalıyım?
Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir.
Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz.

  • Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
Zor nefes almak veya nefes darlığı
Bilinç bulanıklığı
Sık ve uzun süreli kusma

  • Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
Hızlı veya zor nefes alma
Vücutta solgunluk ya da morarma
Beslenememe
Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
Huzursuzluk
Ateşle beraber döküntü görülmesi



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Ekim 2009       Mesaj #9
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Domuz Gribi İçin T.C. Sağlık Bakanlığı'nın Afiş ve Broşürü

domuzgribibrosur01

domuzgribibrosur02

afisdikey11

afisdikey41

afisdikey22

afisdikey31

afisyatay31

afisyatay4
Son düzenleyen Daisy-BT; 21 Ekim 2009 22:10
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Kasım 2009       Mesaj #10
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
dgicin


Benzer Konular

6 Eylül 2007 / GusinapsE Tıp Bilimleri
12 Aralık 2009 / asla_asla_deme Soru-Cevap
20 Ekim 2010 / erete Soru-Cevap
5 Şubat 2015 / _AERYU_ Genel Galeri