Vajinal tamponlar tıpkı hijyenik petler gibi menstrüasyon sırasında vajinal yoldan vücut dışına atılan kanı emmek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Petlerden farklı olarak kanın vajina dışına atılmadan önce emilmesini sağlayarak pet kullanımı ile görülen ve kadının sosyal hayatını zorlaştıran faktörleri ortadan kaldırırlar.
Vajinal tamponlar yumuşak pamuk liflerinin silindirik bir şekil alacak şekilde preslenmesi şeklinde üretilirler. Silindirik şekil sayesinde tampon vajina içerisine rahatça yerleştirilebilir.
Tampon adet kanı vücut dışına ulaşma şansı bulamadan direkt olarak vajina içinde emilmesini sağlar. Vajinal tamponlar değişik boy ve emme kapasitelerine sahiptirler. Adet kanamanızın şeklini ve miktarını bilmeniz uygun tamponu seçmenizi kolaylaştırır.
Hijyenik petlerden farklı olarak vajinal tamponlar çok önemli bir riski de beraberinde getirirler: Toksik şok sendromu. Yaşamı tehdit edebilen bu komplikasyon neyse ki çok nadir görülür ve basit önlemler ile önüne geçilebilir. Bu önlemlerden en önemlisi tamponu 4-8 saatten daha fazla vajinada tutmamaktır. İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır.
Vajinal tamponlar sadece adet kanaması sırasında kullanılırlar. Vajinal akıntılar için günlük pet yerine tampon kullanmak son derece riskli bir davranış olacaktır.
Uygun tamponu seçmek
Piyasada satılan hemen hemen her markanın değişik boy ve emme kapasitesine sahip türleri vardır. Kendinize uygun tamponu seçerken temel prensip kanama miktarınıza göre gerekli olan en düşük emme kapasitesine sahip tamponu bulmaktır. Kanamanın miktarı günden güne farklılık göstereceğinden adet kanamanızn değişik günleri için farklı kapasitede tamponlar kullanabilirsiniz.
Uygun kapasitedeki tamponu seçmek deneyim ile elde edilir. Bununla birlikte eğer tamponu 4 saatten önce değiştirmeniz gerekiyorsa daha yüskek kapasiteli 8 saat sonunda hala dolmamışsa daha düşük kapasiteli bir tampon seçmelisiniz.
Tampon nasıl yerleştirilir?
İlk kez tampon kullanacaksanız sinirle ve gergin olmanız normaldir. Bu durum kaslarınızın fazla kasılmasına neden olacağından yerleştirmeyi güçleştirebilir.Daha önceden tampon kullanan arkadaşlarınıza nasıl kullanıldığını sorabilir ve onlardan bu konuda yardım alabilirsiniz. Piyasada satılan pekçok ürünün içinde kullanma ve yerleştirme talimatları resimli olarak yer almaktadır. Bu talimatları dikkatlice okuyun ve anlamaya çalışın.
Bazı ürünlerin içine yerleştirmeyi kolaylaştırıcı bir uygulama tüpü vardır. Bazılarında ise bu tüp bulunmaz. Her iki durumda da yerleştirme şekli aynı prensiplere dayanır.
Tamponu yerleştirmeden önce ellerinizi mutlaka sabunlu suyla iyice yıkayın ve güzelce kurulayın
Tamponlar kadınların adet günlerini daha rahat ve konforlu geçirmelerini sağlar.Günlük aktiviteler adetli değilmişçesine devam edebilir.Tampon vagina içine yerleştirilebilen ve ucundaki ip vasıtası ile rahatça çıkartılabilen bir yapıda imal edilmiştir.Kanı emecek dokudadır.Uygun zamanda değiştirilirse dışarıya sızma yapmaz. Farklı boyları vardır.Vagen yapısına göre uygun tamponu seçebilirsiniz. Kullanımdan önce eller yıkanmalıdır.Tampon açıldıktan sonra hemen uygulanmalıdır.Tamponların emme kabiliyeti türüne göre farklı farklıdır.Bu nedenle vagende kalma suresi maksimum 4-6 saat arası değişir.Bu süreden fazla bırakılması asla tavsiye edilmez.Çünkü toksik şok denilen çok ciddi hatta ölümcül ölabilen enfeksiyonlara yol açabilirler.
Vajinal tamponların kullanımı sadece adet dönemini kapsamalı , vajinal akıntılar veya günlük hijyen sağlamak için tampon tercih etmekten kaçınılmalıdır.
Tampon eller yıkandıktan sonra nazikçe vagene tam olarak yerleştirilmelidir.İpinin vagen dışında kalmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde tamponu vagenden çıkarmakta çok zorlanırsınız.Kutu üzerindeki kullanma talimatlarına mutlaka uyunuz..
Tampon Kullanımında Bilmeniz Gerekenler
- Tampon kullanımında sanılanın aksine idrara çıkmada sıkıntı yaşanmaz. Çünkü idrar farklı yerden yapılmaktadır
- Tamponun içeride şişmesi de idrar için baskı yaratmaz, korkmanıza gerek yoktur.
- Tampon kullanımı esnasında yüzme, dans, ve zorlu spor etkinlikleri yapılabilir.
- Adet süresince oluşan kokunun önüne geçmesiyle bu dönemin daha rahat geçirmesini sağlar.
- Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih ediniz.
- Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde ayrıca pet kullanmanız gerekmez.
- Adet dışında akıntı veya herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.
- 4 saati geçen kullanımlarda, özellikle sıcak havalar "Toksik Şok Sendromu"na sebep olabilir. Bunun için tamponunuzu süre uzamadan çıkartınız.
KONU İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Tampon kendiliğinden düşer mi?
Doğru şekilde yerleştirilmişse tamponun düşmesi mümkün değildir. Spor yaparken bile yere düşmez yüzme esnasında çıkmaz. Enfeksiyon açısından riskli midir?
4 saati geçen kullanım olmazsa enfeksiyon olmaz.Ancak zaten enfeksiyon varsa bu durum tedavi edilmeden tampon kullanılmamalıdır.Çünkü enfeksiyon ters akımla tüm batına yayılabilir. Tampon varken tuvalete gidebilir miyim?
Tuvalete gitmekle tampon arasında hiçbir ilişki yotur. Boşoltım yoları tamamen farklıdır.Bu nedenle idrar ve gaita yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Tampon kullanırken yüzebilir miyim?
Evet yüzebilirsiniz..
Tampon kullanırken spor yapabilir miyim?
Evet. Yapabilirsiniz
Tampon kullanırken banyo yapabilir miyim?
Evet. Herhangi bir sakıncası yoktur.
Tampon içime kaçabilir ve kaybolabilir mi?
Bu imkansızdır. Sadece tamponun ipi vajinaya kaçabilir. Bu durumda gevşeyin ve iki parmağınızı yavaşça vajinaya sokarak ipi bulmaya çalışın. Eğer beceremezseniz sakın zorlamayın. Hemen doktorunuzu arayın.
Tampon alerjiye neden olabilir mi?
Evet. Nadiren tampon içinde bulunan pamuk alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumda tampon kullanmamalısınız. Parfümlü olanların allerji yapma riski daha fazladır.
Tampon varken pet de kullanmalı mıyım?
Hayır.Gereksizdir. Kullandığınız tampon 4-8 saat süreyle adet kanamanızı emme kapasitesine sahip olmalıdır. Uyurken tampon kullanabilir miyim?
Evet fakat bu tavsiye edilmez gece pet kullanmak daha uygundur. Tampon varken cinsel ilişkide bulunulabilir mi?
HAYIR. Bu asla yapılmaması gereken bir davranıştır.Vageni aşırı gererek yırtıklara yol açabilir.
TOKSİK ŞOK SENDROMU
Toksik Şok Sendromu "Stafilokoccus Aureus" adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinlerle meydana gelir.Çok ciddi bir enfeksiondur.Şok ve sonrası tedavi edilmezse ölüm riski vardır. Toksik Şok Sendromu Belirtileri
Sıcak havalarda vajinal tamponlarınızı 6 saatten uzun süreli kullanmayınız.
Adet dönemindeyseniz ve tampon kullanıyorsanız, aşağıda belirtilere karşı dikkatli olun:
- Aniden yükselen ve 39 dereceyi geçen ateş
- Baş ağrısı
- Düzenli kusma
- İshal
- Dalgınlık ve dağınıklık
- Sürekli kaşıntı
- Boğaz ağrısı ve ağrıyan eklemler
- Tansiyon düşüklüğü