Arama

Regl döneminde denize nasıl girilebilir?

Güncelleme: 30 Ağustos 2015 Gösterim: 93.387 Cevap: 3
ben6 - avatarı
ben6
Ziyaretçi
20 Haziran 2009       Mesaj #1
ben6 - avatarı
Ziyaretçi
Adet olunca denize nasıl girilmeli?
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
20 Haziran 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
TAMPONLA DENİZE GİRMEK MÜMKÜN
Ad:  tmp.jpg
Gösterim: 7849
Boyut:  9.4 KB

Kadınların adet dönemlerinde denize girmesinin sakıncalı olduğuna yönelik inancın tıbbi bir temeli bulunmadığını söyleyen Dr. İbrahim Sözen, “Adetliyken denize girmek mümkündür. Bunun istisnası adetin en yoğun geldiği 1. veya 2. gün olabilir. Bu günlerde denize girmek sakıncalı olabilir. Adetin diğer günlerinde ise, cinsel olarak aktif olmuş kadınlar vajen içine tampon yerleştirmek suretiyle denize girebilirler” dedi.
Sponsorlu Bağlantılar

Normal adet kanamalarında ped kullanımının tampon kullanımına göre daha sağlıklı olduğunu belirten Dr. Sözen, “Tamponun uzun süre vajen içinde kalması vajenin mikrobiyolojik ortamını değiştirmekte ve bazı bakterilerin normalin üstü bir hızla üremelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle tampon kullanan kadınların tamponlarını sık sık, örneğin 4-6 saatlik aralarla değiştirmelerini önermekteyiz” diye konuştu.

TAMPONU SIK ARALARLA DEĞİŞTİRMEK ÖNEMLİ
Dr. Sözen sözlerini şöyle sürdürdü: “Denize girme olanağının arttığı yaz günlerinde ped yerine tampon kullanılabilir. Çünkü tampon vajen içindeki kanamayı emerek, kanamanın mayo dışına geçmesini önler. Sık aralarla değiştirme kuralına özen gösterilirse vajende enfeksiyon riski de ortadan kalkar.”
Son düzenleyen Safi; 13 Haziran 2016 22:48
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
20 Haziran 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Vajinal tamponlar tıpkı hijyenik petler gibi menstrüasyon sırasında vajinal yoldan vücut dışına atılan kanı emmek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Petlerden farklı olarak kanın vajina dışına atılmadan önce emilmesini sağlayarak pet kullanımı ile görülen ve kadının sosyal hayatını zorlaştıran faktörleri ortadan kaldırırlar.

Vajinal tamponlar yumuşak pamuk liflerinin silindirik bir şekil alacak şekilde preslenmesi şeklinde üretilirler. Silindirik şekil sayesinde tampon vajina içerisine rahatça yerleştirilebilir.

Tampon adet kanı vücut dışına ulaşma şansı bulamadan direkt olarak vajina içinde emilmesini sağlar. Vajinal tamponlar değişik boy ve emme kapasitelerine sahiptirler. Adet kanamanızın şeklini ve miktarını bilmeniz uygun tamponu seçmenizi kolaylaştırır.

Hijyenik petlerden farklı olarak vajinal tamponlar çok önemli bir riski de beraberinde getirirler: Toksik şok sendromu. Yaşamı tehdit edebilen bu komplikasyon neyse ki çok nadir görülür ve basit önlemler ile önüne geçilebilir. Bu önlemlerden en önemlisi tamponu 4-8 saatten daha fazla vajinada tutmamaktır. İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır.

Vajinal tamponlar sadece adet kanaması sırasında kullanılırlar. Vajinal akıntılar için günlük pet yerine tampon kullanmak son derece riskli bir davranış olacaktır.

Uygun tamponu seçmek


Piyasada satılan hemen hemen her markanın değişik boy ve emme kapasitesine sahip türleri vardır. Kendinize uygun tamponu seçerken temel prensip kanama miktarınıza göre gerekli olan en düşük emme kapasitesine sahip tamponu bulmaktır. Kanamanın miktarı günden güne farklılık göstereceğinden adet kanamanızn değişik günleri için farklı kapasitede tamponlar kullanabilirsiniz.

Uygun kapasitedeki tamponu seçmek deneyim ile elde edilir. Bununla birlikte eğer tamponu 4 saatten önce değiştirmeniz gerekiyorsa daha yüskek kapasiteli 8 saat sonunda hala dolmamışsa daha düşük kapasiteli bir tampon seçmelisiniz.

Tampon nasıl yerleştirilir?


İlk kez tampon kullanacaksanız sinirle ve gergin olmanız normaldir. Bu durum kaslarınızın fazla kasılmasına neden olacağından yerleştirmeyi güçleştirebilir.Daha önceden tampon kullanan arkadaşlarınıza nasıl kullanıldığını sorabilir ve onlardan bu konuda yardım alabilirsiniz. Piyasada satılan pekçok ürünün içinde kullanma ve yerleştirme talimatları resimli olarak yer almaktadır. Bu talimatları dikkatlice okuyun ve anlamaya çalışın.
Bazı ürünlerin içine yerleştirmeyi kolaylaştırıcı bir uygulama tüpü vardır. Bazılarında ise bu tüp bulunmaz. Her iki durumda da yerleştirme şekli aynı prensiplere dayanır.

Tamponu yerleştirmeden önce ellerinizi mutlaka sabunlu suyla iyice yıkayın ve güzelce kurulayın
Tamponlar kadınların adet günlerini daha rahat ve konforlu geçirmelerini sağlar.Günlük aktiviteler adetli değilmişçesine devam edebilir.Tampon vagina içine yerleştirilebilen ve ucundaki ip vasıtası ile rahatça çıkartılabilen bir yapıda imal edilmiştir.Kanı emecek dokudadır.Uygun zamanda değiştirilirse dışarıya sızma yapmaz.
Farklı boyları vardır.Vagen yapısına göre uygun tamponu seçebilirsiniz.
Kullanımdan önce eller yıkanmalıdır.Tampon açıldıktan sonra hemen uygulanmalıdır.Tamponların emme kabiliyeti türüne göre farklı farklıdır.Bu nedenle vagende kalma suresi maksimum 4-6 saat arası değişir.Bu süreden fazla bırakılması asla tavsiye edilmez.Çünkü toksik şok denilen çok ciddi hatta ölümcül ölabilen enfeksiyonlara yol açabilirler.

Vajinal tamponların kullanımı sadece adet dönemini kapsamalı , vajinal akıntılar veya günlük hijyen sağlamak için tampon tercih etmekten kaçınılmalıdır.

Tampon eller yıkandıktan sonra nazikçe vagene tam olarak yerleştirilmelidir.İpinin vagen dışında kalmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde tamponu vagenden çıkarmakta çok zorlanırsınız.Kutu üzerindeki kullanma talimatlarına mutlaka uyunuz..

Tampon Kullanımında Bilmeniz Gerekenler


  • Tampon kullanımında sanılanın aksine idrara çıkmada sıkıntı yaşanmaz. Çünkü idrar farklı yerden yapılmaktadır
  • Tamponun içeride şişmesi de idrar için baskı yaratmaz, korkmanıza gerek yoktur.
  • Tampon kullanımı esnasında yüzme, dans, ve zorlu spor etkinlikleri yapılabilir.
  • Adet süresince oluşan kokunun önüne geçmesiyle bu dönemin daha rahat geçirmesini sağlar.
  • Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih ediniz.
  • Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde ayrıca pet kullanmanız gerekmez.
  • Adet dışında akıntı veya herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.
  • 4 saati geçen kullanımlarda, özellikle sıcak havalar "Toksik Şok Sendromu"na sebep olabilir. Bunun için tamponunuzu süre uzamadan çıkartınız.

KONU İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR


Tampon kendiliğinden düşer mi?
Doğru şekilde yerleştirilmişse tamponun düşmesi mümkün değildir. Spor yaparken bile yere düşmez yüzme esnasında çıkmaz.


Enfeksiyon açısından riskli midir?
4 saati geçen kullanım olmazsa enfeksiyon olmaz.Ancak zaten enfeksiyon varsa bu durum tedavi edilmeden tampon kullanılmamalıdır.Çünkü enfeksiyon ters akımla tüm batına yayılabilir.


Tampon varken tuvalete gidebilir miyim?
Tuvalete gitmekle tampon arasında hiçbir ilişki yotur. Boşoltım yoları tamamen farklıdır.Bu nedenle idrar ve gaita yapmakta herhangi bir sakınca yoktur.


Tampon kullanırken yüzebilir miyim?
Evet yüzebilirsiniz..

Tampon kullanırken spor yapabilir miyim?
Evet. Yapabilirsiniz

Tampon kullanırken banyo yapabilir miyim?
Evet. Herhangi bir sakıncası yoktur.

Tampon içime kaçabilir ve kaybolabilir mi?
Bu imkansızdır. Sadece tamponun ipi vajinaya kaçabilir. Bu durumda gevşeyin ve iki parmağınızı yavaşça vajinaya sokarak ipi bulmaya çalışın. Eğer beceremezseniz sakın zorlamayın. Hemen doktorunuzu arayın.

Tampon alerjiye neden olabilir mi?
Evet. Nadiren tampon içinde bulunan pamuk alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumda tampon kullanmamalısınız. Parfümlü olanların allerji yapma riski daha fazladır.

Tampon varken pet de kullanmalı mıyım?
Hayır.Gereksizdir. Kullandığınız tampon 4-8 saat süreyle adet kanamanızı emme kapasitesine sahip olmalıdır.


Uyurken tampon kullanabilir miyim?
Evet fakat bu tavsiye edilmez gece pet kullanmak daha uygundur.


Tampon varken cinsel ilişkide bulunulabilir mi?
HAYIR. Bu asla yapılmaması gereken bir davranıştır.Vageni aşırı gererek yırtıklara yol açabilir.

TOKSİK ŞOK SENDROMU
Toksik Şok Sendromu "Stafilokoccus Aureus" adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinlerle meydana gelir.Çok ciddi bir enfeksiondur.Şok ve sonrası tedavi edilmezse ölüm riski vardır.


Toksik Şok Sendromu Belirtileri
Sıcak havalarda vajinal tamponlarınızı 6 saatten uzun süreli kullanmayınız.

Adet dönemindeyseniz ve tampon kullanıyorsanız, aşağıda belirtilere karşı dikkatli olun:
  • Aniden yükselen ve 39 dereceyi geçen ateş
  • Baş ağrısı
  • Düzenli kusma
  • İshal
  • Dalgınlık ve dağınıklık
  • Sürekli kaşıntı
  • Boğaz ağrısı ve ağrıyan eklemler
  • Tansiyon düşüklüğü
Son düzenleyen Safi; 13 Haziran 2016 22:50
Martinaa - avatarı
Martinaa
Ziyaretçi
30 Ağustos 2015       Mesaj #4
Martinaa - avatarı
Ziyaretçi
Rahimden belirli aralıklarla kan ve kanlı sıvının atılması; aybaşı. Kan görüldüğü andan, kesildiği güne kadar olan günlerin sayısına “adet zamanı” denir. Adet zamanı genellikle değişiktir. Bu olay devri olarak meydana gelmektedir. İki adet arası zaman genellikle 26-39 gün olduğu halde, bu sürenin daha uzun veya kısa olduğu da bilinmektedir.

Halk arasında aybaşı olarak bilinen bu hadise, ergenlik çağına ulaşan her genç kızda görülür. Bir kadında, adet görme olayı yaklaşık 45-55 yaşına kadar devam eder. Bundan sonra adet görme hali ortadan kalkar (Menopoz). Menopozdaki kadın çocuk doğuramaz. Adet kanaması, gebe (hamile) ve lohusa kadınlarda da görülmez. İlk adet görmeye “menarş” denir ve bu yaş genellikle 12-15 arasındadır.

Adet görme, kadınlardaki yumurtlama periyodunun bir parçasıdır. Çok az kadında adet görme (gün olarak) düzenlidir. Adetler arasındaki süre, bir kadının hayatında defalarca değişebilir. Bu değişikliğe sağlık bozukluğu sebeb olduğu gibi, çok çalışmak, çevre kirliliği ve bunalım da te’sirli olabilir. Adet görmenin sona ereceği döneme doğru (menopoz), adet süresinde de değişiklik meydana gelir. Adet görme esnasında, vücut sıcaklığı, tansiyon, kan miktarında, kanı meydana getirenlerin oranında, nabızda ve vücudun diğer hareketlerinde değişiklikler olabilir. Akan kan miktarı bünyeden bünyeye değişebilir. Bir bünyedeki akan kan miktarının değişmesine, tedavi maksatlı ilaçlar, gebelikten korunma tedbirleri sebeb olabilir. Adet zamanı kaybedilen kan miktarı, 20 ila 60 gram arasında değişir.

Adet düzensizlikleri: Kadınlarda adet problemleri sık sık görülür. Adet düzensizliklerinin çoğunun sebebi basit olup, genel olarak tedavi olabilir.

Adet kesilmesi (Amenore): Adet görmeme halidir. Hamilelikte ve menopozda adet görmeme tabiidir. Bazan, doğum kontrol hapları da adetten kesilmeye sebeb olabilir.

Normal hallerin dışında olan adetten kesilmenin sebepleri; anoreksia nervosa, anemi, verem, hormon bozukluğu ve bazı müzmin hastalıklar olabilir. Gerekli tedavi yapılmalıdır. Üreme organları doğuştan bozuk olanlarda da adet hali görülmez. Eğer adetler, açıklanmayan bir sebepten kesilmiş ise, 16 yaşını geçtiği halde kız adet görmemiş ise, hamilelik ihtimali varsa, doktora müracaat edilmelidir. Sebebi tayin edildikten sonra, sebebe göre tedavi gerekir. Adet görmeme hastalığı için, melisa(oğul otu), kekik, adaçayı, maydanoz ve papatya gibi bitkiler demlenip içilirse fayda görülebilir.

Normal adet düzenindeki değişikliklere Disfonksiyonel kanama denir. Genellikle hormonal bozukluğun sonucudur. Bu hal anemiye (kansızlığa) sebeb olabilir. Eğer adet düzenindeki bozukluk üç aydan fazla sürerse doktora müracaat etmek gerekir. Muayene ve çeşitli testler ile, ciddi bir sebebin olup olmadığı araştırılır. Ciddi bir sebeb yoksa, doğum kontrol hapı veya hormon düzenleyici bir ilaç ile tedavi edilebilir. Eğer hastalığın sebebi sinir bozukluğu ise nane, adaçayı, papatya, rezene gibi teskin edici bitkilerin çaylarından istifade edilebilir. Yemeklerden sonra bir çorba kaşığı bala, çörek otu karıştırılıp yenirse şifaya sebeb olabilir.

Ağrılı adet görmeye “dismenore” denir. adet başladığında, karnın alt bölgesinde kramp şeklinde ağrı olur ve sırta doğru yayılır. Birkaç saat veya birkaç gün sürebilir. Genç kız ve kadınlarda daha çok görülür. İlk bebekten sonra genellikle geçer. Genç kızlardaki ağrı, rahim ağzının sertliğinden ileri gelmektedir. Anne olmuş kadınlarda adet sancısının sebebi, hastalığı veya yumurtalık tüplerinin müzmin iltihabı olabilir. Rahim içine konulan ve doğum kontrolüne yarayan araçlar da sancıya sebeb olabileceği gibi, psikolojik sebepleri dahi olabilir. Psikolojik olanlar telkin ile tedavi edilebilir. Diğer durumlar için gerekli tedavi uygulanır.

Adet kanamasının, daha fazla, daha uzun ve daha sık olmasına “menoraji” denir. Kanserler, iyi huylu urlar, rahim iltihabı hastalıkları, yumurtlama bozukluğu, hormonal dengesizlik, doğum kontrolüne yarayan hap ve aletler menorajiye sebeb olabilir. Doktor muayenesinden sonra konulan teşhise göre tedavi edilir. Önemli bir şey yoksa, kardeş kanı (Sangdragon) denilen kırmızı sakızı toz edip, sabah-akşam birer gram su ile yutulursa kanı keser. Günde beş gram alınabilir.

Adet bozuklukları için elektronik akupunktur aletinden de faydalanılabilir.
Son düzenleyen Safi; 13 Haziran 2016 22:51

Benzer Konular

3 Eylül 2012 / hly çakır Soru-Cevap
1 Eylül 2018 / Misafir yeşim Soru-Cevap
16 Temmuz 2015 / Misafir dolunay Tıp Bilimleri
1 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap