Arama

Trizomi (Üç Adet Kromozom)

Güncelleme: 21 Haziran 2016 Gösterim: 17.801 Cevap: 4
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
21 Mart 2008       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

Trizomi nedir?

Ad:  trizomi.jpg
Gösterim: 2593
Boyut:  30.7 KB
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Ad:  1.jpg
Gösterim: 1896
Boyut:  5.1 KB
İnsan, hücrelerinde 46 kromozom içeren bir canlıdır. Yanda bir hücre resmi görülmektedir.Hücreler çekirdeklerinde (resimde mor olarak görünen kısım) kromozom adı verilen genetik yapıyı taşırlar.
Ad:  2.jpg
Gösterim: 1886
Boyut:  5.3 KB
Kromozomlar, hem insan ırkına ait, hem de bulunduğu canlının bireysel özelliklerine ait bilgileri şifrelenmiş olarak depolayan DNA yapılı moleküllerdir. Bu DNA molekülleri de vücudun işleyişiyle ilgili bir maddenin (enzimler ya da çeşitli proteinler gibi) üretimine ait bilgiler içeren farklı genleri taşır. Yani bir insanın genetik bilgisi kromozomların yapısında bulunan DNA moleküllerininin (yanda bir DNA molekülü görülmektedir) içinde yeralan genlerde bulunmaktadır. Bu genler DNA'nın altbirimleridir. DNA molekülü hücre içinde en az yer kaplayacak şekilde iki anazincirin kendi etrafında kıvrımlar yapması şeklinde bulunur (çift sarmal yapı). Genetik bir bilgi gerektiğinde DNA'nın ilgili bölgesi açılır ve genetik bilgi alındıktan sonra tekrar DNA eski haline döner.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  3.jpg
Gösterim: 1776
Boyut:  1.4 KB
Yandaki resimde de kromozom haritalanması işleminden elde edilen bir kromozom görülmektedir.
Bu 46 kromozomun yarısı anneden yarısı da babadan gelir. Trizomi, normalde anneden bir, babadan da bir olmak üzere iki adet gelen belli bir kromozom bilgisinin hücrelerde üçüncü kez yeralmasıdır (Trizomi = üç adet kromozom). Bu fazladan kromozom, yani DNA bilgisi hücresel seviyede çeşitli genlerin iki kez değil üç kez ifade bulmasına (overexpression) ve böylece çeşitli maddelerin üretiminde anormallikler oluşmasına neden olur. Bu hücresel düzeydeki anormallikler bebeğin vücuduna yansıdığında karşımıza sendrom adı verilen belirtiler topluluğu çıkar.

Trizomi sendromlarının her birinin kendine özgü özellikleri olmakla beraber ortak olan özellikleri de vardır. Bunlar arasında en önemlileri zeka geriliği ve kalp ve sindirim sistemi anomalileri gibi hayatı tehdid eden anomalilerdir. Ortak diğer bir özellik de trizomik bebeklerde düşük, erken doğum, ölüdoğum ve erken yenidoğan ölümü riskinin artmış olmasıdır. Trizomi 18 ölüdoğum ve yenidoğan ölümlerinin %2'sinden, trizomi 13 ise 200'de birinden sorumludur.
Bir bebekte trizomi gelişimi için anne adayının yaşı ciddi bir risk faktörüdür ve yaş ilerledikçe trizomili bebek doğurma riski artar.
Trizomiler vücudun cinsiyet kromozomları hariç tüm kromozomlarında görülebilir. Şu ana dek birinci kromozom dışında tüm kromozomların trizomilerine ait doğumlar bilimsel verilerde kayıtlı olarak bulunmaktadır.

Neden trizomi olur?


Hücreler çok farklı süreçlerin etkisiyle "trizomik" hale gelebilirler. Bunlardan en önemlisi oositin (yumurta hücresi) mayoz bölünmesi (döllenmeye hazır hale getirilmesi) sırasında kromozom sayısının bölünme sonucunda oluşan iki hücreye eşit dağıtılmamasıdır. Nondisjunction (ayrılmama) adı verilen bu olay sonucunda hücrelerin ana hücreden bölünme sonrası kromozom sayıları farklı olur. Bölünme sonrasında anahücreden oluşan "yavru" hücrenin birinde 21, 18 ya da 13. kromozomu (ya da ender olarak diğer kromozomları) eksik, diğerinde de fazla olur. Yani bir hücre 21, 18 ya da 13. kromozomdan yoksun olurken, diğer hücrede ilgili kromozom iki kez bulunur (nondisjunction sonucu). Trizomi süreci bundan sonra başlar: Sperm hücresi bu trizomik yapıya ait hücreyi döllerse ilgili kromozoma ait trizomi taşıyacak bebeğin temeli atılmış olur.
Nondisjunction (ayrılmama) olayı anne yaşıyla birlikte artış gösterir. Bunun nedeni muhtemelen oositin (yumurta hücresinin) yaşlanmasıdır. Nondisjunction en sık 21. kromozomda meydana gelmekle beraber 18. kromozomda, 13. kromozom da ya da çok ender olarak diğer kromozomlarda meydana gelir. Her bir nondisjunction hücrelerde fazladan bir kromozom bilgisi demektir ve her bir fazla kromozom kendine özgü belirtiler ortaya çıkarır.

Trizomi aslında sıklıkla düşükle sonuçlanır. Bu "doğal seleksiyon" adı verilen ve doğanın canlı hayatının "kalitesini" sürdürmesinde etkili olan bir süreçtir. Düşük, erken gebelik döneminde olabileceği gibi 20. haftaya kadar gecikebilir, ya da erken doğum ortaya çıkabilir. Bir kısım olgular ise doğuma kadar yaşamaya devam eder ve Down sendromlu ya da diğer trizomilere ait bulgular taşıyan bebekler olarak dünyaya gelirler.
Trizomi yanlızca nondisjunction sonucu meydana gelmez. Diğer bir yol da anne ya da babanın dengeli translokasyon adı verilen genetik yapıya sahip olmalarıdır.

Dengeli translokasyon nedir?

Dengeli translokasyon bireyin kromozomlarından birinin yerinden kalkıp başka bir kromozoma transloke olması ("göç etmesi ve eklenmesi") durumudur. Örnek olarak 18. kromozomun bir tanesinin yerini terkedip tümüyle 14 numaralı kromozomun bir tanesine eklenmesi verilebilir. Böyle bir birey dış görünüş olarak tümüyle normaldir, çünkü kromozom bilgisi eksik ya da fazla değildir. Ancak bu bireyin kromozom haritası çıkarıldığında bireyin 45 kromozom taşıdığı ve 14 numaralı kromozomunda bir eklentisi olduğu (18 numaralı kromozom) görülür.
Böyle bir birey çocuk sahibi olduğunda bebeğe fazladan 18 numaralı kromozom içeren 14 numaralı kromozomunu verirse bebeğin kromozom sayısı normal olmasına karşın 18 numaralı kromozom bilgisini üç kez taşıması nedeniyle Edwards sendromu bulguları ortaya çıkar. Birey bebeğine anormal 14 numaralı kromozomunu geçirir ancak 18 numaralı kromozomunu vermezse bebek dengeli translokasyon taşıyıcılığını annesinden ya da babasından almış olur ve Edwards sendromu belirtileri göstermeden "taşıyıcı" olarak hayatını devam ettirir. Bebeğe normal olan 14 numaralı kromozom ve normal 18 numaralı kromozom geçerse bebek tümüyle normal doğar.
Mozaik durum
Mozaik durumda trizomi döllenme sonrasında meydana geldiğinden hücrelerin bir kısmı trizomik yapıda, bir kısmı normal yapıda olur. Belli bir organ sisteminde normal hücreler ile trizomik hücrelerin birbirine olan oranı o organ sistemin gelişiminin bozulma derecesini belirler. Örneğin mozaik bir trizomi olgusunda beyin hücrelerinde normal hücre sayısı fazla olduğundan gelişme geriliği de daha hafif olabilir.

En sık görülen Trizomi türleri
İnsanlarda en sık görülen trizomi türü 21. kromozoma ait trizomi ve buna bağlı ortaya çıkan Down sendromudur (Trizomi 21). Diğer sık görülen trizomiler ise 18. kromozoma ait trizomi ve buna bağlı ortaya çıkan Edwards sendromu ve 13. kromozoma ait trizomi ve buna bağlı orata çıkan Patau sendromudur.

Trizomi 18 (Edwards sendromu)


Trizomi 18 yaklaşık 6000 canlıdoğumda bir görülen bir anomalidir. Doğan bebeklerin çoğunun ilk bakışta en dikkati çeken özellikleri normal doğum kilolarından belirgin bir şekilde daha düşük kilolu olmaları, mikrosefali (kafanın ufak olması), mikrognati (çenenin ufak olması), kulaklarda yapısal anomaliler ve kulakların normalden daha aşağı konumda yeralmaları gibi özelliklerdir.
Yapılan ayrıntılı incelemelerde bu bebeklerin %90'ından fazlasında kalp anomalileri (en sık VSD) ve yine önemli bir kısmında böbrek ve sindirim sistemi anomalileri bulunduğu saptanır. Yine kriptorşidi (inmemiş testis), sendromu taşıyan erkek bebeklerde sıklıkla gözlenen diğer bir durumdur.
Trizomi 18 oldukça ağır bir anomali türüdür ve ne yazık ki bebeklerin %30'u doğumdan sonraki ilk ayda, %90'ı ilk yılda çeşitli nedenlerle (kalp yetmezliği gibi) kaybedilir. Hayati anomaliler için yapılan başarılı operasyonlarla (kalp ameliyatı, sindirim sistemi ameliyatları gibi) yaşam süresini belli bir süre uzatmak mümkün olabilmekte, ancak zeka ve motor gelişme geriliği için etkin bir tedavi yapılamamaktadır.

Doğum öncesi tanı mümkünmüdür?
Trizomi 18'in kesin tanısı yine Down sendromunda olduğu gibi amniyosentez, krodosentez, ya da koryon villüs biyopsisi ile elde edilen fetusa ait hücrelere yapılan sitogenetik inceleme ile konur. Çıkarılan kromozom haritasında 18 numaralı kromozom materyalinin üç kez görülmesiyle tanı kesinleşir.
Doğum öncesinde trizomi 18'den şüphelenilmesini sağlıyan çeşitli bulgular arasında en önemlileri bebeğin gebeliğin erken dönemlerinden itibaren belirgin bir şekilde gelişme geriliği göstermesi ve beraberinde polihidramnios (amniyos sıvısının fazla olması) görülmesidir. Bu bulgular çoğu trizomi 18 bebeğinde vardır ve sitogenetik analiz yapılması gerektiğinin bir işareti olarak kabul edilirler. Diğer bulgular arasında omfalosel (bebeğin barsaklarının karın duvarındaki bir açıklıktan dışarı "dökülmesi"), el ve ayak anomalileri (elde tipik görüntü: yumruk sıkılmış, işaret parmağı bükülmüş; ayakta clubfoot adı verilen şekil bozukluğu), hidrops (kalp yetmezliğine bağlı olarak bebeğin tüm vücudunun şişmesi) sayılabilir. Rutin ultrasonografide koryoid pleksus kisti saptanması trizomi 18 düşündürebilecek diğer bir durum olmasına karşın, bu bulgu dışında bir patoloji saptanmadığında amniyosentez gerekmeyebilir.

Doğum öncesi tanısı konmamış Trizomi 18'in yarattığı önemli bir problem, bu bebeklerin gelişme geriliği ve diğer nedenlerle çok kolay bir şekilde fetal distrese girebilmeleri ve bu nedenle acil şartlarda bebeği yeterli inceleme imkanı olmadan sezeryana alınmalarıdır. Bu durumlarda bebek sıklıkla kısa bir süre sonra kaybedildiğinden anne adayı acil ve "apar topar" yapılan bir ameliyatın risklerine maruz kalmaktadır.
Trizomi 18 risk tahmini son zamanlarda üçlü test raporlarında da yeralmakla birlikte üçlütestin şu an için bu sendromu taramada o kadar da etkili olmadığını söylemek gerekir.

Trizomi 13 (Patau sendromu)


Trizomi 13 yaklaşık 5000 canlıdoğumda bir görülen bir anomali türüdür. Bu bebeklerde en belirgin anomaliler beyine ve yüze ait olanlardır. Diğer tüm trizomilerde olduğu gibi Trizomi 13'de de kalp, sindirim sistemi ve diğer sistemlere ait anomaliler daha yüksek oranda bulunur. Tüm trizomilerde olduğu gibi kriptorşidi (inmemiş testis) daha sık gözlenir. Mental retardasyon (zeka geriliği) sık gözlenir. Polidaktili %50 bebekte gözlenir (parmak sayısının fazla olması).
Tüm olgular olmasa bile olguların önemli bir kısmında ultrasonda görülen anomaliler Trizomi 13 düşündürerek sitogenetik analiz için (amniyosentez gibi) yol gösterici olabilir. Bu açıdan en önemli bulguyu beyin verir: Beyinde holoprosensefali (bu, beynin orta hat yapılarının gelişmemiş olmasıyla belirli bir anomali türüdür) bulguları iyi çözünürlüklü bir ultrasonda 12. haftadan itibaren saptanabilmektedir.

Beyinde anormalliklerle beraber kafada ve yüzde de anomali görülmesi ("orta hat" anomalileri) Trizomi 13 şüphesini daha da artırır. Bunlar arasında en önemlileri dudak-damak yarıkları, mikrognati (çenenin ufak olması), kulak anomalileridir.
Trizomi 13 oldukça ağır bir anomali türüdür ve mozaik durum (hücrelerin bir kısmının normal yapıda olması) hariç, doğan bebeklerin %95'i ilk yılda kaybedilir.

BAKINIZ
Down Sendromu
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2016 01:23
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
23 Mart 2008       Mesaj #2
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

Trizomi 18 (Edvard's sendromu):


Ad:  18 trizomi1.jpg
Gösterim: 4427
Boyut:  16.3 KB
Trizomi 18'in görülme sıklığı 6000-8000 canlı doğumda bir dir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bebeklerin % 95'i daha anne karnında kaybedilirken, %5-10'ü ise canlı doğar ve hayatlarının ilk yılında kaybedilirler. Bu bebeklerin ölüm nedenleri tabloya eşlik eden kalp, beyin ve böbrek bozukluklarına bağlıdır.
Ciddi gelişme ve zeka geriliği Trizomi 18 de önemli bir öğedir.
Üçlü tarama testi bu bebeklerin %60'ını yakalayabilmektedir. Gebelikte yapılan ultrason incelemesinde bazı anomaliler (gelişme geriliği, omurga, kalp, iskelet ve yüz şekil bozuklukları gibi) saptanabilir. Ultrasonla bunların hiçbirinin olmaması trizomi 18 riskini %80 azaltmaktadır.

Trizomi 18 nedir? Nasıl oluşur?


Döllenme ile anneden 23 ve babadan 23 kromozom oluşan canlıya aktarılırken, takiben oluşan her hücrede normalde 46 kromozom mevcuttur. Trizomilerde ise iki yerine üç kromozom vardır.
En sık görülen trizomi 21 yani Down sendromu olan bebeklerde 21. kromozomdan 3 tane vardır. Trizomi 18 ise ikinci en sık görülen trizomidir ve 18. kromozomdan 3 adet vardır. Bu fazladan genetik materyal bazı problemlerin oluşmasına neden olur.
Trizomi 18 aynı zamanda Edward sendromu (veya Edward's syndrome) olarak bilinir. Down sendromundan farklı olarak Trizomi 18 genellikle ölümcüldür, ve bebeklerin çoğu doğmadan anne karnında kaybedilir. Canlı doğanlar ise genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç günde ölürken yaklaşık %10'u bir yıl kadar yaşayabilir.

Trizomi 18 için özgün bulgular nelerdir?
Kromozom 18'deki genetik materyal fazlalığı ciddi yapısal problemlere yol açar. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • kalp bozuklukları (VSD (Ventricular Septal Defect) , ASD (Atrial Septal Defect )ve ana atar damarda darlık (coarctation of the aorta)
  • böbreklerde bozukluklar
  • göbek fıtığı (omphalocele)
  • yemek borusunda tıkanıklık (esophageal atresia)
  • anne karnında bebeğin suyunun fazla olması (polyhydramnios)
  • el parmaklarında üst üste binme (clenched hands), kol ve bacak kısalığı, ön kolda radius kemiğinin olmaması
  • beyin kistleri (choroid plexus cyst), beyinde korpus kallozumun olmaması
  • ayaklarda şekil bozukluğu (rocker bottom feet , talipes)
  • bebekte göbek fıtığı ve kordonda tek atar damar olması
  • gelişme geriliği
  • küçük çene yapısı (micrognathia), yüz yarıkları,
  • düşük yerleşimli kulaklar
  • çilek şeklinde ön-yandan basık kafa yapısı 'strawberry-staped head'

Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2016 01:16
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
10 Nisan 2008       Mesaj #3
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

Trizomi 18 (Edwards sendromu)

Ad:  18trizomi2.jpg
Gösterim: 9211
Boyut:  28.6 KB

Trizomi 18 yaklaşık 6000 canlı doğumda bir görülen bir anomalidir. Doğan bebeklerin çoğunun ilk bakışta en dikkati çeken özellikleri normal doğum kilolarından belirgin bir şekilde daha düşük kilolu olmaları, mikrosefali (kafanın ufak olması), mikrognati (çenenin ufak olması), kulaklarda yapısal anomaliler ve kulakların normalden daha aşağı konumda yer almaları gibi özelliklerdir.

Yapılan ayrıntılı incelemelerde bu bebeklerin %90'ından fazlasında kalp anomalileri (en sık VSD) ve yine önemli bir kısmında böbrek ve sindirim sistemi anomalileri bulunduğu saptanır. Yine kriptorşidi (inmemiş testis), sendromu taşıyan erkek bebeklerde sıklıkla gözlenen diğer bir durumdur.

Trizomi 18 oldukça ağır bir anomali türüdür ve ne yazık ki bebeklerin %30'u doğumdan sonraki ilk ayda, %90'ı ilk yılda çeşitli nedenlerle (kalp yetmezliği gibi) kaybedilir. Hayati anomaliler için yapılan başarılı operasyonlarla (kalp ameliyatı, sindirim sistemi ameliyatları gibi) yaşam süresini belli bir süre uzatmak mümkün olabilmekte, ancak zeka ve motor gelişme geriliği için etkin bir tedavi yapılamamaktadır.

Doğum öncesi tanı mümkün müdür?


Trizomi 18'in kesin tanısı yine Down sendromunda olduğu gibi amniyosentez, krodosentez, ya da koryon villüs biyopsisi ile elde edilen fetusa ait hücrelere yapılan sitogenetik inceleme ile konur. Çıkarılan kromozom haritasında 18 numaralı kromozom materyalinin üç kez görülmesiyle tanı kesinleşir.

Doğum öncesinde trizomi 18'den şüphelenilmesini sağlayan çeşitli bulgular arasında en önemlileri bebeğin gebeliğin erken dönemlerinden itibaren belirgin bir şekilde gelişme geriliği göstermesi ve beraberinde polihidramnios (amniyos sıvısının fazla olması) görülmesidir. Bu bulgular çoğu trizomi 18 bebeğinde vardır ve sitogenetik analiz yapılması gerektiğinin bir işareti olarak kabul edilirler. Diğer bulgular arasında omfalosel (bebeğin barsaklarının karın duvarındaki bir açıklıktan dışarı "dökülmesi"), el ve ayak anomalileri (elde tipik görüntü: yumruk sıkılmış, işaret parmağı bükülmüş; ayakta clubfoot adı verilen şekil bozukluğu), hidrops (kalp yetmezliğine bağlı olarak bebeğin tüm vücudunun şişmesi) sayılabilir. Rutin ultrasonografide koryoid pleksus kisti saptanması trizomi 18 düşündürebilecek diğer bir durum olmasına karşın, bu bulgu dışında bir patoloji saptanmadığında amniyosentez gerekmeyebilir.

Doğum öncesi tanısı konmamış Trizomi 18'in yarattığı önemli bir problem, bu bebeklerin gelişme geriliği ve diğer nedenlerle çok kolay bir şekilde fetal distrese girebilmeleri ve bu nedenle acil şartlarda bebeği yeterli inceleme imkanı olmadan sezaryene alınmalarıdır. Bu durumlarda bebek sıklıkla kısa bir süre sonra kaybedildiğinden anne adayı acil ve "apar topar" yapılan bir ameliyatın risklerine maruz kalmaktadır.

Trizomi 18 risk tahmini son zamanlarda üçlü test raporlarında da yer almakla birlikte üçlü testin şu an için bu sendromu taramada o kadar da etkili olmadığını söylemek gerekir.
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2016 01:17
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
18 Nisan 2009       Mesaj #4
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi

Patau Sendromu


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Ad:  patau s.jpg
Gösterim: 5921
Boyut:  29.6 KB

Patau sendromu
ya da Trizomi 13, görülme sıklığı 10.000 canlı doğumda bir görülen bir kromozomal anomalidir.
Etkilenen bebeklerin yaşam süresi bu kromozom anomalisi nedeniyle kısadır. Eşlik eden semptom ve bulguların oranı ve şiddeti ise olaydan olaya değişkenlik gösterir. Bununla beraber etkilenen yenidoğan çocuklarda kafatası ve yüz bölgesi anormalliklerine; kalp, böbrek, mide rahatsızlıklarına; ve/veya diğer fiziksel bazı anormalliklere rastlanır.
Trizomi 13, sitogenetik olarak ilk defa Patau ve arkadaşları tarafından tanımlanmıştır. Klinik fenotipiyi ise Smith tanımlamıştır.
Görülme olasılığı anne yaşının ,artmasıyla artar. Trizomi 13 genel olarak bebeğin düşmesi ile son bulur. Düşük erkan gebelikte olabileceği gibi 20. haftaya kadar gecikebilir ya da erken doğum olabilir.

Trizomi 13'e sahip 200 canlı doğan çocuğun izlendiği geniş serili bir araştırmada; %28’inin yaşamın ilk haftasında, %44’ünün ilk ayında , %73’ünün ilk 4 ay içerisinde öldükleri bildirilmiştir. Bu bebeklerde en belirgin anormallikler beyine ve yüze ait olanlardır. Holoprozonsefali de beynin ön kısmı ve orta hat yüz yapılarının gelişimi bozulmuştur. En ileri şekli olan siklopide, orta hatta yalnız bir tane göz bulunur. Trizomi 13’de diğer trizomilerde olduğu gibi kalp, sindirim sistemi ve diğer sistemlere ait anormallikler yüksek oranda bulunur. Abdominal malformasyonlardan en sık oranda omfalosel görülür
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2016 01:07
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Ağustos 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

TRİZOMİ


a. (fr. trisomie).
1. Genet. Diploit bir organizma ya da hücrede, tam bir kromozomun ya da kromozom parçasının üç kopya olarak bulunması. (Bk. ansikl. böl.)
2. Patol. Trizomi 21, fazladan bir 21. kromozom bulunmasından ileri gelen doğuştan hastalık. (Eşanl. MONGOLİZM.)

—ANSİKL. Genet. Tam trizomi, birinci ya da ikinci meyoz bölünme sırasında bir kromozom çiftinin birbirinden ayrılmamasından ileri gelir; bu yüzden gametin içinde (bir yerine) iki kromozomun bulunmasına yol açar ve döllenmeden sonra zigot sözkonusu kromozom bakımından üç kromozomlu (trizomik) olur. Kısmi trizomi çoğunlukla, dengeli bir translokasyonda bir parçanın tam ayrılmaması yüzünden ortaya çıkar.

Trizomiler, büyük çoğunlukla ölümcül ya da yarı ölümcül ağır kromozom dengesizlikleri yaratır, insan türünde otozomal trizomiler biçim bozukluğu sendromlarından sorumludur. Trizomi 21 bunların en çok bilinenidir: eskiden buna "mongolizm" denirdi. Ayrıca ölümcül olmayan trizomi 8 ve ölümcül olan trizomi 13 ve 18 de vardır. Kısmi trizomiler çok sayıda kromozom parçası için bilinmekte olup, az ya da çok bireyselleşmiş aynı sayıda klinik sendromlar yaratır Cinsel kromozomların trizomileri olan 47, XXX, 47, XXY, 47, XYY yaşamla bağdaşabilir Öte yandan, ilk üç ay içinde meydana gelen düşüklerin büyük kısmının karyotipin bütün kromozomlarını etkileyebilen trizomilerden kaynaklandığı bilinmektedir.

—Patol, Trizomi 21. Zekâ geriliği ile bedensel biçimsizliği birleştirir. Bir kromozom sapınçından, yani 47 kromozomlu bir karyotip yaratan bir kromozom 21 fazlalığından ileri gelir (karyotipin 46 kromozomlu olduğu ender translokasyon durumları dışında).
Hastalığı ilk kez, 1844’te Seguin'in tanımladığı sanılmaktadır 1866'da Langdon Down “mongolizm" terimini ortaya attı. Görülme oranı bütün ırklarda ve bütün sosyal tabakalarda 600 doğumda 1 olarak saptandı. Penrose, genel toplum içinde annelik yaşının ortalama değerinin 27’ye karşılık 35 olmasına bakarak bu değerin yüksekliğini gösterdi: trizomi 21 hastaları genellikle yaşlı annelerden doğmaktadır.

Fakat, bazı gözlemler genetik bir nedenin varlığını göstermekle birlikte trizomi 21'in nedeni bilinmemektedir: monozigot ikizler her zaman hastalık için uygun düşmektedirler ve trizomi 21 hastası olan annelerden doğmuş rasgele 10 çocuktan yarısı trizomi hastası, diğer yarısı normaldir.
1959’da J. Lejeune, M. Gautier ve R. Tucpin, insan patolojisinde yeni bir konu olan kromozom sapıncını ortaya koyarak, kromozom anomalisini kanıtladılar.

Belirtiler. Klinik bakımından trizomi 21, bütün hastaların “aynı aileden" geldiği izlenimi verir: kısa boy, yuvarlak ve basık yüz, düz ve kalın ense; özellikle aşağıda ve içe ve aşağıya doğru eğik olan gözler çekiktir ve normalden daha fazla ayrık ve içte gözkapağı kıvrımı denen bir deri kıvrımıya da üçüncü gözkapağı ile sınırlanmıştır. Kalın ve pürüzlü olan dil kimi zaman aralık dudaklar arasından sarkar. Burun küçük ve kalkık, kulaklar kimi zaman az kıvrımlıdır ve dış kulak yolu dardır. Öte yandan trizomi 21 hastaları bünyece zayıf ve enfeksiyonlara dayanıksız olur. Çoğunlukla da kalplerinde biçim bozukluğu bulunur.
Zekâ yaşı 6-7 yaşı geçmez. Çocuk 3-5 yaşına doğru gecikmiş olarak konuşmaya başlar; ilerleme yavaştır. Erginliğe doğru ses kalınlaşır ve akortsuz kalır. Cümleler zorlukla yapılır. Trizomi 21 hastasının çoğunlukla görece iyi bir belleği varmış gibi gözükür, ama düşünce oluşumu yetenekleri her zaman çok zayıftır. Alınan eğitimin rolü son derece önemlidir. Gerçekte, birçok durumda hastaya okuma, hatta yazma öğretilebilir.

Trizomi 21 hastalarının elleri dikkati çeker. Yalnız dermatoglif çizgileri, vakaların % 80'inde trizomi 21 'i tanımaya yarar. El kısa, toplu, gevşektir, özellikle tek el ayası kıvrımı ve deri çıkıntılarında değişiklikler vardır.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2016 01:08

Benzer Konular

12 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
10 Şubat 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Eylül 2011 / Misafir Cevaplanmış
1 Ekim 2010 / _Yağmur_ Biyoloji
21 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış