Arama

Nevralji

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 4.252 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ağustos 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nevralji

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Nevralji Sinirlerin seyri boyunca hissedilen ağrılar. Çeşitli nevraljiler vardır.

Yüz ağrısı: Trigeminal nevralji, ağrılı tik diye de bilinen bu ağrı, çoğunlukla elli yaşın üzerinde görülür. Ağrı, başlangıçta saatlerce, hatta günlerce sürebilir; zamanla geliş sıklığı ve ağrı müddeti azalır. Muayenede hiçbir şey bulunamaz. Fakat ağrının şiddeti o kadar fazladır ki, insanı intihar etmeğe teşebbüs ettirebilir. Umumiyetle bu ağrının sebebi bulunamamaktaysa da, bazı sinir tümör ve kanserlerinde, romatizmal ve immunolojik hastalıklarda görülebilmektedir.

Tedavisinde Karbomazepin ve Fenitoin ilaçları oldukça başarılıdır.

Kaburga arası nevraljisi: Özellikle kış aylarında sık rastlanan bir hastalıktır. Soğuk veya başka bir sebeple kaburgalar arası sinirlerde bir iltihap başlamıştır. Ağrı, çok şiddetli ve sinir boyunca yayıldığı için kuşakvaridir. Yan ağrısı, aynı zamanda yanma şeklindedir. Hasta derin nefes alamaz, çünkü her nefes alışta batar gibi ağrıyı hisseder. Ateş ve kırgınlık yoktur.

Herpez Zoster nevraljisi: Çoğunlukla kaburgalar arası sinirde iltihap yaparak şiddetli, dokunmakla çok hassas ağrılar meydana getirir. Zamanla, ağrılı bölgede sinirin gidişine uygun olarak, sarı, içi sıvı dolu keseciklerin gelişmesiyle teşhis konulur. Döküntüler ikinci hafta kaybolur fakat ağrılar devam eder. Bazan yüz sinirlerini de tutup yüz ve kulakta da şiddetli nevraljilere sebep olabilir. (Bkz. Siyatik)

Herpez Zoster'in gözü tutması halinde, muhtelif derecede körlük ortaya çıkabilir. Çok ızdırap verici bir durumdur. Gözbebeğinde şiddetli batma, gözde kızarma, yanma, ışıktan rahatsız olma, sulanma ve baş ağrısı vardır. Hastanın ızdırabı o kadar çok olur ki baş ağrılarını geçirmek için morfin bile gerekebilir. Göz bebeğinde bulanıklık, iridoksiklit denen göz içi iltihabı, katarakt ve endoftalmi gibi ihtilatlarla körlükler meydana gelebilir. Mutlaka bir göz doktoruna görünmelidir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 01:42
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ağustos 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Trigeminal Nevralji

Sponsorlu Bağlantılar
Sebepler:

Sebebi bilinmeyenler.
Beyindeki kan damarlarının genişleyerek sinire baskı yapması.
Multipl Skleroz gibi sinirlerde bozulmayla giden hastalıklar.
Trigeminal sinire baskı yapabilen beyin tümörleri ( nadir ).
Diş tedavisi veya cerrahi tedavi sırasında sinirin dallarına zarar verilmesi.

Tanı:
Trigeminal nevraljinin tanısı hastanın ağrısını tarif etmesi ve muayene edilmesi ile konur. Herhangi bir sebebe bağlı olmadan gelişebileceği gibi istenmeyen kötü bir etkenin, varsa, saptanabilmesi için mutlaka beyin MR’ ı çekilmelidir.

Tedavi:
1. İlaç tedavisi :
Hastaların çoğunda uygun ilaçların kullanılması ile ağrı kontrol altına alınabilir. Ancak, Trigeminal nevralji tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkileri olabileceği için mutlaka doktor kontrolü ve önerisi ile kullanılmalıdır.
2. Trigeminal sinire radyofrekans ile ısı uygulanması : Belirli bir yaşın üstündeki hastalarda veya ameliyat olmayı reddeden hastalarda uygulanabilen bir tedavidir. Radyofrekans dalgaları ile Trigeminal sinirin problemli kısmının ağrı oluşturması önlenmeye çalışılır. Hastaların çoğunda 6 ay ile 5-6 yıl arasında değişen sürelerde fayda sağlanabilir. Ama ağrı tekrarlayabilir ve yan etki olarak da yüzde kalıcı uyuşmaya ve hissizliğe sebep olabilir