Arama

Tavuk Karası (Retinitis Pigmentosa)

Güncelleme: 17 Ağustos 2012 Gösterim: 5.456 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Ekim 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Tavuk Karası - Retinitis Pigmentosa (RP)

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Tavuk karası ya da tıptaki adıyla retinitis pigmentosa, bir göz kusurudur. Beyine giden sinirlerin görevlerini zamanla yerine getirmemesinden dolayı oluşur. Küçük yaşlarda fazla belirgin olmayan hastalık yaş ilerledikçe kendini iyice göstermeye başlar. Zamanla tamamen körlüğe kadar gitme riski vardır. Hücre ölümü durana kadar devam eder. 07.06.2008 tarihinden İngiliz bilimadamlarının açıkladığı bilgilere göre biyonik göz yapma çalışmaları sonuç vermiş ve ilk denemelerini 18 yaşındaki bir hastaya uygulamışlardır.Olumlu sonuç alan bilimadamlarının açıklamalarına göre net olmasa dahi cisimlerin hatlarını net olarak algılayabilmekte olduklarını kaydetmişlerdir.

Genetik sebeplerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Retinitis Pigmentosa (RP) gözün retinasını etkileyen bir grup kalıtsal göz hastalığına verilen isimdir. Retina gözün arkasında ışığı algılayarak görüntüyü beyne ileten sinir tabakasıdır. Gözü aynen bir kamera gibi hayal ederseniz retinayı kameranın arkasındaki film gibi düşünebilirsiniz. Gözün önündeki lens ışığı retina üzerine odaklayarak görmemizi sağlar. Retinitis pigmentosa (RP) retinada görmeyi sağlayan fotoreseptör (koni ve çubuk şeklindeki) hücrelerinin bozulmasına neden olur. Hastalığın en belirgin semptomu fotoreseptör hücrelerin bozulup ölmesiyle ilerleyen görme kaybıdır. Çubuk şeklindeki hücreler retinanın dış perimeterinde yoğunlaşmış olup yan görüş açımızı algılamamızı sağlar. Bu hücreler aynı zamanda karanlık ya da az ışıklı ortamlarda görebilmemiz için de çok önemlidirler. Koni hücreler ise retinanın ortasında (macula) olup merkezi görüşü ve görüntümüzdeki değişik renkleri algılamamızı sağlar. Birlikte çubuk ve koni (fotoreseptör) hücreler ışığı beynimizin anlayabileceği 'sinyaller' e çevirirler.

Çoğu retinitis pigmentosa vakası önce çubuk şeklindeki hücrelerin bozulmasıyla başlar. Bu hücreler karanlıkta veya az ışıklı ortamlarda görmemizi sağladığı için ilk önce onların bozulması hastalığın ilk semptomları arasında gece körlüğünün ortaya çıkmasına neden olur. Retinitis Pigmentosa hastalarında gözler karanlık veya az ışıklı ortamlara adapte olamaz.

Vücudumuzda 30000'e yakın gen bulunmaktadır. Göz rengimiz ve boyumuz gibi kalıtsal her karakter ve vücut için gerekli her fonksiyon için bir çift gen bulunur. Genler önemli bilgileri talimatlar şeklinde içerirler. Her gen çiftinin bir kopyası anneden diğeri ise babadan gelir. Genetik hastalıklar bazen genlerin içerdiği bu talimatların silinmesi ya da bozulması sonucunda genin görevini yitirmesiyle ortaya çıkabilir. Şifreler hatalı olunca hücrelere iletilen talimatlar da hatalı olur. Genetik hastalıklar aile içinde bir nesilden diğerine bu 'hatalı' genlerin aktarılmasıyla kalıtsal hale gelebilirler. Retinal hücreler insan vücudunda en özel görevlere sahip hücreler arasında bulunmaktadır ve buna bağlı olarak görmemizde rol oynayan birden fazla önemli gen vardır. Bu genlerden herhangi birinde meydana gelen hata görme yeteneğimizi yitirmemize neden olabilir. Retinitis pigmentosanın bir nesilden diğerine (kalıtsal) geçişi aileden aileye farklı olabilir. Detaylı bir aile ağacının çizilmesi hastalığın hangi kalıtsal geçiş modeline uyduğunu belirlemek ve riskte olan aile bireylerine genetik danışmanlık aracılığı ile risk yüzdeliği verebilmek için önemlidir.

Halk arasında "tavuk karası" adı verilen Retinitis Pigmentosa hastalığı;
  • Retinal dystrophy hastalık grubu içinde incelenir
  • Genetik bir hastalıktır
  • Rod ve Kon adı verilen reseptör hücrelerinin tutulduğu bir” reseptör distrofisi” söz konusudur.
  • İlerleyicidir.
  • Sistemik olabilir.

Kaynak: Vikipedi

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gece Körlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Retinadaki pigment bozukluğu nedeniyle alacakaranlıkta ya da gece görememe durumu. Hekimlik dilinde bu olaya hemeralopi adı verilir.

Hastalık, A vitamini eksikliğinden meydana gelir. Gece körlüğü, kalıtımsal nedenlere de bağlı olabilir. Kimi zaman kandaki oksijen miktarının azalmasıyla meydana gelen gece körlüğü, önemsiz bir görme bozukluğu olmakla birlikte, çeşitli ruhsal bozukluklara da yol açabilir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Gece Körlüğü (Tavuk Karası)


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Halk arasında Tavuk Karası diye anılan hastalıkA vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir göz hastalığıdır. A vi­tamini balık, süt ve süt ürünleri, yumurta ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.
Bu yiyeceklerin çok az alınması ve hele hiç yenmemesi durumunda gözün retina tabakası için çok gerekli olan "rodopsin" maddesi üretilemez. Bir adı da "görme moru" olan bu madde zamanla ışığın etkisiyle tamamen solar ve gece körlüğü dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Gözün loş ışığa hemen uyum sağlayamaması anlamına gelen gece körlüğü, özellikle gece sürücüleri için sorun yaratır. Ender görülen bu rahatsızlık, genellikle kötü beslenmeden kaynaklandığından, kolaylıkla tedavi edilebilir. Gece körlüğü kavramı, bu hastalıkta geceleyin görme bütünüyle yitirilmediği için biraz yanıltıcıdır. Gece körlüğünde, ışık azaldığında, sağlıklı insanlara göre görüş de azalır.

Nedenleri
Gece körlüğünün en sık rastlanan nedeni A vitamini yetersizliğidir. A vitamini, gözün parlak ışıktan loş ışığa geçişe uyum sağlaması için gereklidir. Gözün ağtabakasında (gözün gerisindeki, ışığa duyarlı alan) koni ve çomak biçimli, iki tür alıcı hücre vardır: Koni biçimli hücreler ağtabaka merkezinde yoğunlaşmıştır ve yalnızca parlak ışıkla uyarılırlar. İşlevleri rengin ve ayrıntıların algılanmasıdır. Çomak biçimli hücreler ise, bu alanın çevresinde bulunurlar ve gün ışığnıda neredeyse hiç işlev göremezler. Çok düşük şiddette ışık düzeylerine yanıt verirler ve ışık zayıfken bile nesnelerin görülmesini sağlarlar. Çomak biçimli hücreler, gece görmeyi sağlamak için harekete geçirilmesi gereken, ışığa duyarlı "rodopsin" adlı pigmenti içerirler. Rodopsinin loş ışıkta görme için etkileşmesi gerekir. Bu işlemse A vitamini gerektirir. Bu nedenle A vitamini olmadığında loş ışığa uyumda azalma olur.

Belirtiler
Çoğu kişide çomak hücrelerle görmeye geçiş yarım saati bulan süreler alır. Gece körlüğü olanlar hem normalden daha az uzaklığı ve daha az ayrıntıyı görürler hem de gece görüşüne uyum sağlamaları daha uzun zaman alır. Bu durum, özellikle gece araç kullananlarda önem kazanır. Gece körlüğü olan kişi, yaklaşan bir arabanın farlarını normal biri gibi seçer ama araba geçtiğinde karanlığa uyum göstermesi daha uzun sürer ve bir süre için yalnızca önündeki kısa bir uzaklığı seçebilir.

Tedavi
Gece körlüğü genellikle doktor kontrolünde A ve D vitamini haplarıyla tedavi edilir.


kaynak:

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ağustos 2012       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TAVUK KARASI

Az aydınlık yerlerde görememe biçiminde kendini belli eden göz hastalığı. A vitamini eksikliğinden dolayı, gözün retina tabakasındaki hücrelerde görmeyi sağlayan kırmızı renkli purpura maddesinin azalmasından ileri gelir. Adını, tavukların akşam karanlığında iyi görememelerinden almıştır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

29 Haziran 2013 / salih mehmet Soru-Cevap
14 Eylül 2007 / kan105 Tıp Bilimleri
6 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
6 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük