Arama

Dev Hücreli Arterit

Güncelleme: 15 Haziran 2017 Gösterim: 3.528 Cevap: 2
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Dev Hücreli Arterit

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.



Dev hücreli arterit veya temporal arterit, spesifik olarak başa, gözlere ve optik sinirlere kan taşıyan damarların, özellikle temporal arterin enflamasyonudur (iltihaplanması).
Optik sinirlere giden kan akışını tıkayıp, görme kaybı oluşmasına neden olabilir. Ayrıca vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha yaygın rastlanır. 50 yaşın altındaki kişilerde nadir olarak görülür.


Arteria temporalis


1 Arteria temporalis
2 Frontaler Ast
3 Parietaler Ast


Semptomlar

Oluşabilecek semptomlardan bazıları:
  • Baş ağrısı
  • Görme bozuklukları - çift görme, bulanık görme gibi
  • Baş bölgesinde hassasiyet (duyarlılık)
  • Yorgunluk ve sersemlik
  • Depresyon
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Çene Kladikasyosu
Baş ağrısı en yaygın semptomudur. Hastaların yaklaşık %70-80'inde görülmüştür, ağrı şiddeti değişik derecelerde olsa da çoğunlukla şiddetlidir. Genellikle şakak bölgesinde görülen ağrı, şiddetli ve zonklayıcıdır. Yorgunluk, depresyon, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi semptomlarsa hastaların yaklaşık %50'sinde görülür. Kanın Sedimentasyon değerini 100'ün üstüne çıkarabilir. Tanı, temporal arter biyopsisi (2-3cm) ile konur.



Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
15 Haziran 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Dev Hücreli Arterit – Temporal Arterit

özellikle ve öncelikle yaşlıları etkiler. Orta çaplı elastik damarları etkiler. “Temporal arterit” olarak da isimlendirilir ancak bu dar kapsamlı bir isimlendirme olduğu için eskisi kadar sık kullanılmaz.

Sponsorlu Bağlantılar
Aorta ve ondan ayrılan ana dalların biraz daha uzak mesafelerini tutar. Klasik olarak denilebilir ki; Takayasu arteriti kalbe daha yakın olan ilk çıkış bölgelerini tutarken DHA biraz daha uzak uç damarları etkiler… Yine klasik bilgi beyinin tamamen içine giren damarlardan ziyade beynin dış tarafındaki damarları etkiler.

Dev Hücreli Arterit – Temporal Arterit vakalarının önemli bir bölümünde polimiyaljia romatika (PMR) olarak isimlendirilen bir klinik tablo beraber görülür. Eş zamanlı görülebildiği gibi, daha sonradan da tabloya eklenebilir. PMR omuz, boyun ve kalça bölgelerinde şiddetli kas ağrısı, tutukluk, gece ağrısı ve sabah tutukluğu gibi yakınmalarla kendini gösterir. Ağrıya rağmen güçsüzlük yoktur. Her Dev Hücreli Arterit – Temporal Arterit vakası PMR yakınmaları açısından, her PMR tanısı almış kişi de DHA’de görülen ekstra yakınmalar açısından sorgulanmalıdır.

Kadınlarda daha sık olarak görülür. Ailesinde DHA görülen kişiler toplumdaki diğer kişilere göre daha fazla risk altındadır. Bazı enfeksiyon ajanları, kimyasal maddeler vb. suçlanmıştır.

Genellikle başlangıç yaşı 50 yaşın üstündedir. O yaşlarda boyun, omuz ve kalça ağrıları normal kabul edildiği için hekime gidiş gecikebilir. Eklemlerde belirgin bir iltihaplanma az görülür. Yani deforme edici bir artrit olmaz.

Bu yakınmalara ek olarak yeni başlamış şiddetli baş ağrısı tipiktir. Olguların 2/3’ünde görülür. Lokalize bir ağrıdır. Bazen şakaklarda, bazen enseye yakın olabilir. Zonklayıcı, keskin ve bazen süreklidir. Bilinen basit ağrı kesicilerle geçmez. Kısa süre sonra yeniden başlar.

Saç derisi hassastır, saç tarama ile bile baş ağrısı tetiklenir. Yemek yerken çiğneme esnasında çenede ve dilde uyuşma olur.

Hastaların yarısında görme sorunlarıyla karşılaşılır. Görme bulanıklığı, çift görme, konjuktivit, ışık çakmaları ve geçici bazen de kalıcı ani görme kaybı yaşanabilir. Tanı konamamış ileri evre vakalarda görme kaybını düzeltmek mümkün olmayabilir.

Bazen akut işitme kaybı, şiddetli vertigo ve Meniere (hareket hastalığı) sendromuna neden olabilir.

Hastaların dörtte birinde karaciğer etkilenebilir. ALP (alkalen fosfataz) yükselmesi tipiktir. Karaciğer biyopsisinde inflamasyon, hücre nekrozu (ölümü) ve granülomlar görülebilir.

Tanıda kullanılan laboratuar testleri özgün değildir. Sedimentasyon, CRP, lökosit değerleri yüksektir. Ancak %10 vakada bu testlerin bile normal çıkabileceği unutulmamalıdır.

Hem PMR hem de Dev Hücreli Arterit – Temporal Arterit tedavisinde kullanılması gereken ilk ilaç kortizondur. PMR yakınmaları kortizona oldukça hızlı yanıt verir. Çene ve dil uyuşması, baş ağrısı, saç derisinde duyarlılık gibi yakınmalar ise biraz daha geç iyileşir.

Hastada görme sorunları varsa daha yüksek doz kortizon kullanılması gereklidir. İyi bir kortizon tedavisi ile görme kaybının önüne geçilebilir.

Hastada DHA varsa kortizona ek olarak mutlaka immunsupresif (bağışıklık baskılayıcı) ilaçlar kullanmak şarttır. Kortizon dozunu azaltmada ve alevlenmeleri kontrol etmede çok yararlı tedavi ajanlarıdır.

Süresi ve dozu hastalığın kliniğine göre değişir. Ama kısa süreli tedaviler, dozu hızlı azaltmak ve düşük dozlar hastalığın nüksüne ve sık sık alevlenmesine neden olur.

Romatolog Dr. Selda Öktem

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
15 Haziran 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Dev Hücreli Arterit Nedir?


Yaşlıda, yeni başlayan, devamlı baş ağrısı, grip benzeri yakınmalar, açıklanamayan halsizlik ve ateş yakınmalarıyla seyreden bir vaskülittir (damar duvarı iltihabıdır). Hastalık tek başına veya bazen (hastaların yarısında) polimiyaljia romatika (omuz ve kalça kuşağında istirahatte oluşan yaygın kas ağrıları) ile birlikte olabilir. Polimiyaljia romatikalı hastaların, %5-15’i, dev hücreli arteritle birlikte görülür. Kalpten çıkan büyük atar damar aorta ve onun dallarını özellikle temporal arter tutulur. Bu nedenle hastalık temporal arterit adıyla da anılır.

Dev Hücreli Arteritin Belirtileri Nelerdir?


Hastalık sırasında baş ve saçlı derinin arterleri sıklıkla tutulduğu için buna yönelik yakınmalar sıktır. En fazla görülen yakınma, yeni gelişen baş ağrısıdır; genellikle şakaklarda yerleşiktir. Bazen başın tümünü saran şekilde de olabilir. Halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı ve grip benzeri yakınmalar olur. Çenede çiğnerken veya konuşurken ağrı, kafada saçlı deride hassasiyet yakınması olabilir. Dilde, yüzde, boyunda ağrı ise daha az oranda görülen yakınmalardır. Gözü besleyen kan damarı tutulursa; önce geçici sonra kalıcı görme kaybı gelişebilir. Zamanında tedavinin başlanmasıyla bu komplikasyonu önlemek mümkündür.

Dev Hücreli Arterit Kimleri Tutar?


Dev hücreli arterit, 50 yaşından büyükleri tutar. Hastalık 70-80’li yaşlarda pik yapar. Yani, dev hücreli arterit, yalnızca yaşlıları sever. Kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Beyaz ırkta, diğerlerine göre daha fazladır. Görülme sıklığı: 200/100 000’dir.

Dev Hücreli Arterit Nasıl Teşhis Edilir?


Hastalığı gösterecek spesifik bir test bulunmamaktadır. Eritrosit sedimantasyon hızı çok yüksektir. Beraberinde iltihabın göstergesi olarak, lökosit, trombosit sayısında artma, C-reaktif protein yüksekliği vardır. Ancak bunların hiç biri hastalığa özgü değildir.

Hastanın yakınmalarıyla birlikte, muayenede temporal arter atımlarının tek veya çift taraflı alınamaması, üzerinde nodulasyon ve ağrının olması, temporal arter ultrasonografisi ve temporal arter biyopsisinde damar duvarında iltihabın gösterilmesiyle tanı konur.

Dev Hücreli Arterit Nasıl Tedavi Edilir?


Eğer dev hücreli arteritten şüphe ediliyorsa, görme kaybı riski nedeniyle, mümkün olduğunca çabuk tedaviye başlanmalıdır. Temporal arter biyopsisi tedavinin ilk bir haftası içinde alınmalıdır. Yüksek doz kortikosteroid ile tedaviye başlanır. Baş ağrısının kaybolması ve sedimantasyon hızı gibi inflamasyon bulgularının normale dönmesiyle, steroid dozu göreceli olarak azaltılır. Steroid dozunu daha rahat azaltabilmek içi, metotreksat kullanılabilir. Bir kaç ay sonra 5-10mg gibi daha düşük steroid dozları ve metotreksatla tedavi, 1-2 yıla tamamlanır. Tedavi kesimiyle birlikte nadiren nüks olabilir. Tedavi süresinin uzatılmasıyla bu sorun da aşılır. Bazen görme kaybı gibi gürültülü bulgularla başvuran hastalarda, yüksek doz steroid tedavisine pulse siklofosfamid eklenebilir.

Dev Hücreli Arteritle Yaşamak:


ev hücreli arteritli hastalar yaşlı hastalardır. Genellikle diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon gibi yandaş hastalıkları vardır. Bu nedenle kan şekerinde veya tansiyonda düzensizlik nedeniyle yakından takip edilmelidir. Steroid diyetine uyulmalı. Yine uzun süreli kortizon kullanılacağından, osteoporoz açısından da önlem alınmalı (kalsiyum ve D vitamini desteği) ve kemik yoğunluğunda azalma varsa, osteoporoz tedavisi verilmelidir. Kortizon tedavisiyle birlikte, kas güçsüzlüğü, katarakt ve ciltte morarma gelişecektir. Bu nedenle, steroidin yan etkileri açısından yakın doktor takibi önerilir.

Prof. Dr. Nuran Türkçapar

Benzer Konular

19 Şubat 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Nisan 2011 / Serpil d Soru-Cevap
15 Kasım 2014 / misafir Soru-Cevap
23 Eylül 2013 / Misafir Soru-Cevap
10 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap