Arama

Melanoma Cilt Kanseri

Güncelleme: 18 Haziran 2017 Gösterim: 3.438 Cevap: 3
after - avatarı
after
Ziyaretçi
14 Haziran 2010       Mesaj #1
after - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

u maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde, 6-12 ay içinde öldüren 'Melanoma' adlı cilt kanserine yakalanma riski var.

Sponsorlu Bağlantılar
Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Tol, güneş ışığının insan için çok gerekli olduğunu, D vitamininin vücutta sentezlenmesini sağladığını ve psikolojik olarak da insanı rahatlattığını söyledi.

Ancak dikkat edilmemesi halinde güneş ışınlarının son derece zararlı olduğunu vurgulayan Tol, “Yaz aylarında 10.00-16.00 saatleri arası, cilt için en tehlikeli saatler. Bu saatler arasında güneş daha yoğun olduğu için ışınlar ciltte birikerek zamanla cilt kanserine neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle bu saatlerde güneş ışınlarına fazla maruz kalmamaya özen göstermeliyiz” dedi.

Melanoma 6-12 ay içinde öldürebilir

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalan kişilerde ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirten Tol, şunları kaydetti:Kaynakwh: smiley
“Bu durum cildin erken yaşlanmasına sebep olmaktadır. Zararlı güneş ışınları cildin yaşlanma sürecini hızlandırır ve şiddetlendirir. Genç yaşlarda bile güneşte aşırı süre kalanlarda, tarlada çalışanlarda ve solaryum cihazlarında bilinçsiz bronzlaşmalarda cildin erken yaşlanması söz konusu olur. Yine güneş ışınlarına uzun süre maruz kalanlarda cilt kanserinin bir türü olan “Melanoma” görülebilir. Melanoma teşhisi konulduktan 6-12 ay sonra hastanın kaybedilebilmesi söz konusu olabilir. Bu hastalık çocuklukta güneş ışınlarına maruz kalmaktan dolayı da ortaya çıkabilir.”

Uzun süre güneş ışığına maruz kalınmasının ciltte bir takım kahverengi, siyah mercimek veya nohut büyüklüğünde kabartılar oluşturduğunu da ifade eden Tol, “Bunlar vücuttan uzaklaştırılması gereken ve yüzde çıkan kabartılardır, tedavi edilmemesi halinde cilt kanserine dönüşebilir. 50 yaşını doldurmuş her insanda bunlar vücutta kahverengi lekeler şeklinde olur. Bunların mutlaka tedavi edilmesi gerekir” diye konuştu.

Solaryum kesinlikle tavsiye edilmiyor

Solaryum cihazlarında insanların bilinçsiz bir şekilde bronzlaştığında, bunun güneş ışınlarının zararlarından farksız olduğunu anlatan Tol, “O nedenle solaryumu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Yapılacaksa da kısa seanslarda yapılmalı. Uzun süre solaryumda kalmak da cilt kanserine neden olabilir” diye konuştu.

Bol meyve tüketmenin cildin direncini artıracağını belirten Tol, uzun kollu pamuklu ve penye gibi sık dokulu giysilerin ve güneşten koruyucu losyonların da güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden koruduğunu bildirdi.
Tol, yaz aylarında güneşte en fazla 4-5 saat kalınması gerektiğini ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Gül cilt kanserini iyileştiriyor

Sponsorlu Bağlantılar

Kadınlar için vazgeçilmez sevgi ifadesi gülün, duyguların yanı sıra sağlığa da katkısının olduğu ortaya çıktı. Gül çiçeği ve gül yağının cilt kanserine iyi gelmesinin yanında, radyasyondan etkilenen hücrelerinin onarılmasında da olumlu etki sağladığı tespit edildi.
Isparta gülünün sağlık alanındaki etkileri üzerinde araştırma yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, gül çiçeği ve gül yağının cilt kanseri başta olmak üzere radyasyona maruz kalan hastaların parçalanan hücrelerinin onarılmasında olumlu etki sağladığının tespit edildiğini bildirdi.
Altıntaş yaptığı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren gülün şifa dağıtan bir bitki olarak görüldüğünü ve bu şekilde işlendiğini belirterek, kendilerinin de bu bilgilere dayanarak, yeni araştırmalar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Gülün kanser üzerindeki etkilerini incelediklerini vurgulayan Altıntaş, gül çiçeği ve gül yağının kanser tedavisinde kullanılabileceğini söyledi.
Kanser hastalarında oluşan tahribatın giderilmesi konusunda gülün etkin rol oynadığını belirlediklerini anlatan Altıntaş, ”Bilimsel araştırma kapsamında gül çiçeği ve türevlerinin antioksidan etkisinin olduğu ve kanserli dokuların onarılmasında olumlu sonuç elde edildiği tespit edildi” dedi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde dört yıl önce kanser teşhisi konulan hastaların kan hücrelerinde gül çiçeği ve gül yağının etkisi üzerinde laboratuar ortamında çalışma yaptıklarını anlatan Altıntaş, ”Bu çalışmanın ardından bir de deri hücreleri üzerinde çalışma gerçekleştirdik. Kanser teşhisi konulan hastanın derisinden alınan parça üzerindeki hücreler üzerinde çalıştık ve onarıcı özelliğinin olduğunu tespit ettik” diye konuştu.


Altıntaş, bu araştırmanın, cilt kanserleri başta olmak üzere, kanser hastalığı yüzünden tahrip olan derinin onarılmasında gül çiçeği ve gül yağının kullanılabileceğini ortaya çıkardığını, gülün ruh sağlığı, kas, sinir gevşetici özellikleriyle de ön plana çıktığını vurguladı.
Son çalışmanın henüz yayınlanmadığını ifade eden Altıntaş, en kısa zamanda bu çalışmanın da yayınlanacağını da bildirdi.




Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ocak 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Cilt Kanserinin Yayılması Büyük Bir Oranda Engellendi!


İngiliz bilim adamları, laboratuvar ortamında cilt kanserinin akciğere yayılmasını dörtte üç oranında engellemeyi başardı. Yapılan çalışmada, İngiltere'nin Cambridge kentindeki Sanger Enstitüsü'nden araştırmacılar, DNA'nın hangi bölümünün vücutta kanserin yayılmasına direndiğini keşfetmek için 810 laboratuvar faresinin genetiğini değiştirdi.

Tümörün vücutta yayılmasını etkileyen mekanizmayı bulmaya çalışan araştırmacılar, melanom cilt kanserini farelere enjekte ederek akciğerde oluşan tümör sayılarını hesapladı. Araştırmacılar, "Spns2" adı verilen genin, tümörlerin akciğere yayılmasını yüzde 75 oranında azalttığını belirledi. DNA'nın kanserin yayılmasını kolaylaştıran ya da zorlaştıran 23 bölümü olduğunu keşfeden araştırmacılar, bunlardan birçoğunun bağışıklık sisteminin kontrolünde de rol aldığını ifade etti. Çalışmada, bağışıklık sistemini değiştirmenin cilt kanserinin akciğerlere yayılmasını yavaşlattığı belirtildi.

Kaynak: Nature / AA (12 Ocak 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Haziran 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Cilt Kanserine Karşı Güneş Işığı İşlevi Gören İlaç Geliştirildi!


Araştırmacılar güneş ışığının deri üzerindeki işlevini baz alan ve bu doğrultuda güneş ışığı etkisi olmadan derinin bronzlaşmasını sağlayan bir ilaç geliştirdi. Fareler ve deri örnekleri üzerindeki etkisi araştırılan söz konusu ilacın başarılı bir sonuç verdiği ve melanin pigmentinin deri tarafından üretilmesini sağladığı belirtildi.

Ad:  _96460036_thisphotographshowsthetreatmentofhumanbreastskinexplantswithtopicaldrugthatinducespigm.jpg
Gösterim: 250
Boyut:  23.5 KB
Deneyde kullanılan ilacın etkisiyle bronzlaşan deri örneği!

Güneş ışığı altında bronzlaşan derinin zarar görerek yıprandığını ve belirli bir zaman sonra ultraviyole ışınlarının neden olduğu cilt kanserinin görüldüğünü belirten araştırmacılar, ilacın güneş etkisi olmadan sürülen bölgeyi bronzlaştırdığını, sağlıklı bir şekilde kullanılması bağlamında ise uygulanması gereken bazı güvenlik testlerini geçmesi gerektiğini ve diğer bir aşamada da cilt kanserine karşı güneş kremleriyle beraber kullanılabileceğini bildirdi.

Kaynak: BBC Bilim / Cell Reports (15 Haziran 2017)

Benzer Konular

17 Mart 2017 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
14 Şubat 2012 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
6 Mart 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
5 Eylül 2015 / Teamoore Soru-Cevap