Arama

Göz kapaklarımda, yanaklarımda ve kasıklarımdaki kaşıntının sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 11 Kasım 2016 Gösterim: 2.396 Cevap: 2
umurus - avatarı
umurus
Ziyaretçi
23 Ocak 2010       Mesaj #1
umurus - avatarı
Ziyaretçi
Göz kapaklarımda, yanaklarımda ve kasıklarımdaki kaşıntının sebebi ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 02:26
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
24 Ocak 2010       Mesaj #2
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
"Uzman görüş ve önerisi olmayıp sadece bilgilendirme amaçlıdır."
Vücudun herhangi bir yerinde ya da tamamında hissedilebilir. Böcek dolaşıyormuş hissi, hafif yanma ve batma gibi belirtilerle de ortaya çıkan, insanı çok rahatsız eden, toplum içinde zor duruma düşüren, sevimsiz ve sıkıntılı bir durumdur. Çok şiddetli olduğunda; uykusuzluğa, gerginliğe ve depresyona bile neden olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kaşıntının Nedenleri Nelerdir..
- Ciltte döküntü yapan hastalıklar egzemalar, ürtiker, isilik, kızıl, kızamıkçık, suçiçeği ve çeşitli deri iltihaplarının neden olduğu kaşıntılar.
- Sistemik hastalıklar diyabet, Karaciğer, Böbrek hastalıklarında görüldüğü gibi; bazı kan hastalıkları ile bazı kanser çeşitlerinde de ilk semptomlardan biri kaşıntıdır.
- Çeşitli parazitleritlenme, uyuz, kıl kurdu.
- Mantar hastalıkları
- Bazı alerjik maddeler sabun, çamaşır tozları, boya maddeleri ve yün veya sentetik giyecekler gibi.
- Bazı gıdalar çilek, yumurta, süt en yaygın alerjik gıdalardır.
- Ruhsal sıkıntılar
- Kuru bir cilt, kaşıntıya neden olabilir
Kaşıntının Tedavisi..
Burada ilk şart;kaşıntının nedenini tespit etmektir.Bunun için ayrıntılı bir cilt muayenesi,kan ve alerji testleri, gerekirse biyopsi bile yapılır.Altta yatan hastalık tespit edildiğinde hemen ona yönelik tedaviye başlanır.
Kaşıntıya Karşı Önlemler..
- Mümkün olduğunca kaşınmamaya çalışınız
- Kaşıntı önleyici ilaçlar alabilirsiniz
- Sıcak duş ve banyodan kaçınınız.
- Hafif ve bol giysiler ,serin bir ortam kaşıntıyı hafifletebilir.
- Banyoda iyi durulanınız.
- Banyodan çıkınca,vücudunuza nemlendirici uygulayınız
- İleri vakalardaultraviole tedavisi de kullanılabilir

kesin tanı ve tedavi için doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 02:27
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Ocak 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Göz kaşıntısı genellikle alerjiler nedeniyle ortaya çıkar. Göze temas eden yabancı bir maddeye (alerjen) bağışık sistemi tepki verdiğinde histamin hormonu salgılanır. Bu da gözde kaşınmaya neden olur.

Göz kaşıntısı ile hepimiz zaman zaman karşılaşırız. Toz gibi küçük maddeler gözlerimizde birkaç dakika süren kaşınma hissi ortaya çıkarabilir. Ama, bazı sağlık problemleri saatler, günler, hatta aylar süren kaşıntıya neden olabilir. Bunlar çoğu zaman tıbbi bakıma ihtiyaç duyulan durumlardır.

Göz Kaşıntısı Nedenleri – Alerjiler
Göz kaşıntısının en yaygın nedeni alerjilerdir. Göz alerjilerinin dünya üzerinde 5 insandan 1’ini etkilediği düşünülmektedir.
Göz alerjileri iki kategoride incelenebilir:

Mevsimsel Alerjiler
Yılın belli zamanlarında ortaya çıkan mevsimsel alerjiler göz kaşıntısına sebep olabilir. Bahar nezlesi mevsimsel alerjilerin klasik bir formudur. Vücut havadaki polene tepki verdiğinde ortaya çıkar. Farklı polenler insanları farklı etkilediği için, sizin gözleriniz kaşınırken, göz alerjisi problemi olan bir kişi aynı anda bu sorundan etkilenmeyebilir.

Sürekli Alerjiler
Bu alerjiler yıl boyunca devam edebilir. Kapalı ortam alerjisi olarak da bilinir. Çünkü ev tozu belirtilerin ana sebebidir. Ev tozu mantar sporlarını, küfü ve hayvan kepeğini tuttuğu için ve bu maddeler bağışıklık sisteminizin reaksiyon vermesine sebep olduğu için alerjiye neden olur. Ayrıca spesifik bazı tetikleyicilerin de göz kaşıntısına neden olduğunu fark edebilirsiniz.

Göz Kaşıntısı Nedenleri – Diğer Durumlar
Göz kaşıntısına neden olabilecek çeşitli durumlar şunlardır.

Yabancı Maddeler
Bir kirpik ya da bir parça kir gözde kaşınmaya neden olabilir. Göze giren yabancı cisme karşı vücut hemen enflamatuar bir tepki gösterir, bu da gözde sulanma ve göz kaşıntısı olarak kendini gösterir.

Göz Kuruluğu
Gözü nemlendirmek, yağlandırmak ve korumak için yeterince göz yaşı üretimi olmadığında göz kuruluğu meydana gelir. Bunun sonucu gözde iltihap ve kaşıntı ortaya çıkar.

Korneanın Çizilmesi
Gözün ön yüzeyi korneanın çizilmesiyle göz hasar alabilir. Bu sorun bir maddenin göze sert bir teması ya da bir göz enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu çizik gözü her kırpışınızda rahatsızlık verir ve gözde iltihaba, kaşıntıya neden olur.

Göz Enfeksiyonu
Virüsler, bakteriler, mantarlar gibi bazı organizmalar gözde enfeksiyona neden olarak, göz kaşıntısı yaratabilir. Bu enfeksiyonlar gözün beyaz kısmını (konjonktiva) ya da ön kısmını (kornea) etkileyebilir. Enfeksiyonlar göz kapaklarını da etkileyebilir. Bu durumda da blefarit (göz kapağı yangısı) oluşur. Göz enfeksiyonları kontakt lens kullananlarda daha yaygındır.

Kontakt Lensler
Kontakt lensler göz yüzeyinde kuruluğa neden olacağı için, kaşıntı yaratabilir.

Göz Kaşıntısı Tedavisi

Antihistamin İlaçlar
Göz kaşıntısının nedeni alerji ise doktorunuz antihistamin bir ilaç yazacaktır. Bu ağız yoluyla alınan bir hap veya göz damlası olabilir. Antihistaminler kaşıntıya sebep olan histamin hormonu salgılanmasını engelleyerek, problemi dindirecektir. Doktorunuz etken maddesi dekonjestan olan bir ilaç da önerebilir. Bu ilaçlar göz kaşıntısının yanı sıra göz kızarıklığını, göz yanmasını ve tahrişi de tedavi edecektir.

Alerjenlerden Uzak Durun
Saat 10 civarında ve akşamın ilk saatlerinde dışarıdaki polen miktarı en yüksek seviyede olacağından bu zamanlarda evde kalmaya dikkat edin. Pencereleri kapatın ve klimaları kullanmaya çalışın. Eğer dışarı çıkmak zorundaysanız geniş güneş gözlükleri takabilirsiniz.

Küf Oluşumunu Engelleyin
Evin içinde ise küf oluşumunu engellemek için nem oranının yüksek olmamasına dikkat edin. Bunun için anti nemlendirici kullanabilirsiniz.

Gözünüzü Ovalamayın
Göz kaşıntısı gözünüzü ovaladığınızda daha da şiddetlenecektir. Çünkü göze baskı uygulama histamin hormonunun üretimini artıracak ve kaşıntı artacaktır. Bu yüzden gözünüzü ovalamaktan kaçınmaya çalışın.

Soğuk Uygulama
Sıcak ya da ılık kompres uygulamaktan kaçının. Çünkü ısı histamin salgılanmasını artıracak ve gözünüz kaşınmaya devam edecektir. Soğuk kompres ise göz kaşıntısına iyi gelecektir. Soğuk suyla biraz ıslattığınız bir havluyu gözün üzerinde tutabilirsiniz.

Gözyaşı Damlası
Göz kaşıntısı ile beraber göz yanması hissediyorsanız, göz kuruluğu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bunun için göz damlası kullanabilirsiniz. Problem kaybolana dek, bilgisayar ekranı gibi parlak ışıklara uzun süre bakmaktan kaçınmaya çalışın.

Doktora Gidin

Göz kaşıntısına göz ağrısı, ışığa karşı hassasiyet veya görüş kaybı eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurun. Çünkü bu belirtilerle beraber olduğunda göz kaşıntısı daha ciddi bir göz problemine işaret ediyor olabilir.

Sonuç

Göz kaşıntısı çoğu durumda alerjiler nedeniyle ortaya çıkmasına karşın, altta yatan başka bir sorunun da habercisi olabilir. Bu yüzden işi şansa bırakmayın. Uzun bir süreli göz kaşıntılarında bir
göz doktorundan yardım istemeyi ihmal etmeyin.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Kasım 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
11 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
5 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap