Arama

Beyin Kanaması

Güncelleme: 7 Nisan 2017 Gösterim: 2.692 Cevap: 1
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
13 Ocak 2008       Mesaj #1
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi

Beyin Kanaması


Beyin fonksiyonlarının birdenbire bozulmasına beyin inmesi veya felç denir. Bu bozulmaya neden olan olaylar beyin kanaması, beyin trombozu veya ambolisi gibi üç şekilde meydana gelebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Beyin Kanaması.jpg
Gösterim: 324
Boyut:  25.0 KB
Beyin kanaması (Serebral hemoraji) : Damar sertliği ve tansiyon yüksekliği bulunan 50 yaşın üstündeki kimselerde birden bilinç kaybı ve inme şeklinde yarım felç (hemipleji) görülürse beyinde bir tıkanmanın veya kanamanın meydana geldiği düşünülmelidir. Bilinç kaybı birkaç dakikada tamamlanır ve hasta olduğu yere yığılır kalır. Bu nedenle hastalığa, inme (ietus apopleotious) adı da verilmiştir. Genellikle bu anda yüz kırmızı bir renk almış ve ağız çarpılmıştır. Gözler, kanamanın olduğu beyin tarafına doğru, ağız ise sağlam tarafa kaymıştır. Ayak tabanının bir iğneyle çizilmesi suretiyle aranan tepkide felçli tarafta ayak baş parmağı yukarı kalkar (Babinski tepkisi müspet), diz kapağı (pa-tella) tepkisi kaybolmuştur. Hasta çok kere idrarını hatta dışkısını kaçırır. Beyin-omurilik sıvısı kanlı olabilir. Bir – iki gün içinde ateş yükselmeye başlar, 40° nin üstüne çıkabilir.

Beyin trombozu (Serebral tromboz) : Ar-teriosklerozlu yani damar sertliği olan kimselerde çok kere uyurken geoe başlar.

Hasta idrar etmek için tuvalete giderken yere düşer, bilinç kaybı yoktur. Ağır vakalarda bilinç sonradan bulanıklaşır ve hasta komaya girer. Beynin geçici trombotik daralması önce kol ve ayakların zaman zaman uyuşması, konuşma bozukluğu (dizartri) gibi damar kasılması şikayetleriyle başlar. Bunlar geçici iskemik ataklar yani beynin zaman zaman kansız kalma belirtileridir. Sol hemiplejilerde genellikle konuşma normaldir, sağ hemiplejilerde konuşamama yani afazi veya güç konuşma yani disfazi vardır. İskemik atak geçirenlerde trombositlerin toplanmasını önleyici taçlar (aspirin) ve pıhtılaşmayı önleyici ontikoagulan ilaçlar (coumadin) yarar sağlar.

Beyin ambolisi (Serebral amboli) : Her yaşta görülür. Hemipleji ve bilinç kaybı birden genç bir kimsede meydana gelirse önce beyin ambolisi düşünülür. Kalp hastalarında daha çok görülen bu durum, kan pıhtılaşmasına karşı gelen ilaçlarla (Hepa-rin) tedavi edilebilir. Amboliyi tedavi eden ioc beyin kanamasında ise tamamen zararlıdır. Bu yüzden ayırıcı teşhis yapmadan tedaviye başlamak doğru olmaz. Felçii olarak yatan hastalann, beslenmesi, bakımı ve iyileştirilmesi (rehabilitasyonu) doktorun planladığı şekilde yürütülmeli, idmanlar, masajlar ihmal edilmemelidir.


Son düzenleyen _Yağmur_; 7 Nisan 2017 14:26
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi

Kanama nedenleri:



Sponsorlu Bağlantılar

Travma


Tüm kafa içi kanama türlerine yol açabilirken kafatasında kırık olsun veya olmasın beyin katmanlarındaki yırtılma sonucu veya beyin dokusunun ani yer değiştirmesi sonucu damarların gerilerek yırtılması ile de kanamalar oluşmaktadır.

Anevrizma


Kelime anlamı olarak damar genişlemesi (baloncuk oluşması) anlamındadır. Kural olarak bir anevrizma, damar duvarındaki zayıflık sonucu damarın genişleyerek kan basıncının etkisi ile zayıf yerden yırtılarak kanamaya yol açmaktadır. Anevrizmalar, konjenital (doğuştan) olabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir.

Arteriovenöz malformasyon (AVAA)


Arteriovenöz malformasyon (AVM) denilen konjenital hastalıkta da bütün anomalilerde olduğu gibi nedenini bilemediğimiz bir mekanizma ile normal olan damar yapısı bozularak bir damar yumağı oluşur. Böylelikle kanama, AVM'nin damar duvarında yüksek kan basıncına dayanamayan bir bölgenin yırtılması sonucu ortaya çıkar.

Ateroskleroz ve hipertansiyon


Kanama nedeni olarak vurgulanması gereken diğer bir neden ateroskleroz (damar duvarında kolesterol ve fibrin birikimi ile damar çapının azalması) ve hipertansiyondur. Yaşla ilerleyen bu dejeneratif olgu sürecinde ateroskleroz bir damar duvarını bazen o kadar yıpratır ki; içindeki yüksek kan basıncına dayanamayan damar yırtılır. Hipertansiyon, travma dışındaki tüm kanama nedenleri içinde olayı başlatan ana faktördür.Ayrıca nadir de olsa beyin tümörleri, kanama-pıhtılaşma hastalıkları, antikoagülan ilaç kullanımı ve vaskülit denilen damar hastalığı sonrasında da kanamalar oluşabilir.

Belirtileri nelerdir?


Her türlü beyin kanaması, kanamanın yerine göre hastada çeşitli belirtilere yol açmaktadır. Sıklıkla devam eden baş ağrısı, bulantı-kusma, kuvvet kaybı ve felç, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, denge bozukluğu, hatta bilinç kaybı en belirgin belirtilerdir. Bu nedenle yukarıda saydığımız belirtiler veya travma yaşayan kişiler, hipertansiyon, diyabet hastasıysa, sigara kullanıyorsa ya da yaşlı ise derhal hastaneye başvurarak gerekli olan tetkikleri yaptırmalıdır.

Tanı ve tedavi yöntemleri


Günümüzde teknolojik gelişmeler sayesinde bu hastalıklar kolaylıkla tanınabilmektedir. Bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans (MR), dijital anjiografi gibi teknolojik gelişmeler, bu hastalıklarda tanıyı kolaylaştırmaktadır. Bilinmelidir ki, bu tür hastalıkları önlemenin bir başka yolu da koruyucu hekimlik hizmetleriyle hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet, obezite, sigara, alkolizm gibi düzeltilebilir risk faktörlerinin önüne geçilmesidir.

Beyin Kanaması Sonrası


Beyin kanaması, Beyinin herhangi bir nedene bağlı olarak, beyin kısımların da oluşan kanama şeklidir. Çok ciddi bir hastalık olmakla birlikte acil müdahale gerektirmektedir, aksi halde ölümle de sonuçlanabilmektedir. Beyin kanaması beyin damarlarının sıkışması sonucu yüksek tansiyona bağlı olarak görülme olasılığı daha yüksektir. Beyin kanaması şiddetli bir şekilde olursa hastada bulantı ve bel ağrısı görülmektedir, ayrıca vücut uzuvlarını hareket ettirememe, bilinç kaybı ve komaya girerek bayılmalarda görülür. Küçük kanamalarda ise kişide ciddi etiler oluşturmakla birlikte zamanla konuşmalarda ve uzuvlar da farklılıklar ortaya çıkabilmektedir, beyinde ara sıra şiddetli ağrılar belirir. Eğer kişi başında şimdiye kadar hiç hissetmediği bir ağrı hissederse bu bir işaret olabilir, küçük çaplı beyin kanaması geçiriyor olabilir.

Beyin kanaması durumunda belirtiler, vücudun herhangi bir bölgesini hareket ettirememe, konuşmalarda bozukluklar, yüzde çarpılma olması, ağızda şekil bozukluğu ve bu gibi durumları takip eden kusmalar varsa, bilinç kayıpları olması, giderek felç durumunun artması halinde beyin kanaması belirtileri arasındadır. Beyin kanaması durumunda ortaya çıkan bulgular kalıcıdır çünkü o bölgede ki hücreler ölürler ve o uzuvları yerine getiremez hale gelirler. Sinir dokuları kendini yenileyemez. Beyin kapalı bir kutu olduğundan kanamanın hacmi zamanla artacağından beyin dokusuna baskı yapacaktır buda beynin yaşama şansını çok aşağılara indirmektedir. Doktorların asıl amacı beyin dokusu üzerindeki baskıyı azaltmaktır.

Beyin kanaması sonrasında, Doğal bazı sonuçlar vardır, geri dönüşü olmayan sonuçlardır bunlar. Eğer erken tanı konulup tedavi sürecine erkenden başlanılmaz ise sonuçlar ağır olacaktır. Beyin hücreleri kendini yenileme yetisi yoktur. Kişinin hareketlerinde belirli değişmeler görülecektir. Konuşma problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Kişi hayatının geri kalanında sosyal yaşantıdan dahi düşebilecektir, yaşantısını idare edememe gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yaşlılarda beyin kanaması olması halinde acil müdahale çok önemli aksi halde yatalak kalma durumu dahi vardır.

Beyin kanaması geçiren kişinin dikkat etmesi gereken, Beyin kanaması belli nedenlere bağlı olduğu için kan sulanmasından da meydana gelebilmekte aldığı ilaçlara dikkat etmesi gerekmektedir, Ayrıca yüksek tansiyonda beyin kanamasına neden olduğu için tansiyonunu yükselten yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır. Dengeli beslenmelidir, düzenli olarak egzersiz yapmaya önem vermelidir. Beynin de hastalığı olan kişilerinde beyin kanaması riski yüksek olacağından kontrollerine sürekli dikkat etmelidirler.

Beyin kanaması tedavisi, Kesinlikle bir doktor gözetiminde yapılmalıdır. Koma durumuna göre tedavi şekli değiştirilebilir. Öncelikli olarak tansiyon düşürülür. Hasta koma geçirmiyorsa cerrahi müdahale ile yaşantısına dönmesi kolay olabilmektedir. Eğer hasta yaşlı ise cerrahi müdahale de zaman zaman yeterli olamayabiliyor.

Beyin kanamasına ve beyin hastalıklarına karşı uygulanabilecek önlemler,
  • Her gün bir adet bebek aspirinini aşırı olmamak şartı ile kullanabilirsiniz, kan problemlerine iyi gelmektedir.
  • Bal, ceviz, balık gibi içinde omega 3 bulunan yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
  • Stresten mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
  • Ani sinirlenme gibi durumlardan kaçınmalısınız.
  • Fast food tarzı besinlerden uzak durmalısınız.
  • B12 ve B6 vitaminlerinin bol olduğu besinleri tercih edebilirsiniz.
  • Alkol, sigara, kahve hatta çaydan dahi uzak durmanızda fayda vardır.
  • Tansiyonunuzu yükseltecek yiyecek ve içecekleri asla kullanmamalısınız.
-derlemedir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 7 Nisan 2017 14:32 Sebep: mevcut ek yeni mesajla değiştirildi.

Benzer Konular

29 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap
27 Aralık 2012 / _EKSELANS_ Tıp Bilimleri
26 Mart 2009 / bi quan Taslak Konular