Arama

Kanda yüksek oranda CRP olmasının sonuçları nedir, nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2017 Gösterim: 375.290 Cevap: 12
Hayriye23 - avatarı
Hayriye23
Ziyaretçi
3 Temmuz 2010       Mesaj #1
Hayriye23 - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba,benim kanimdaki CRP cok yüksek misal 5 olmasi gerekirken benimki 25 e cikiyor hatda ondan daha da fazla olabiliyor..
Benim kanimda iltihap oldugundan beri nefes aldigimda cok agri hissediyorum ve kisa kisa nefes aliyorum.Hapşıracağım zamanda cok agrı yapıyor bazende hic hapşıramıyorum.Belimin sag tarafinda genelde bu agrıar var yani nefes aldığımda dediğim gibi.Fakat bazen sol tarafıma geçtiğinde sanki sağda hiç bir ağrı yokmuş gibi hissediyorum.
Bana bir öneriniz olursa veya birinizde ayni rahatsizlik varsa yazarsaniz cok sevinirim.
Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2016 23:50
misafir2010 - avatarı
misafir2010
Ziyaretçi
8 Ekim 2010       Mesaj #2
misafir2010 - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Hayriye23 adlı kullanıcıdan alıntı

Merhaba,

Sponsorlu Bağlantılar
benim kanimdaki CRP cok yüksek misal 5 olmasi gerekirken benimki 25 e cikiyor hatda ondan daha da fazla olabiliyor..
...
Hayriye


Hastalık hakkında bilgim yok. Fakat CRP yi düşürmek için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun beyaz dut kürü adlı basit uygulamasını deneyebilirsiniz:
BEYAZ DUT KÜRÜ > Sağlık > İbrahim Saraçoğlu > www.XprodoksiT.com

Biraz reklama giracek ama çaresiz kaldığınız hastalıklar için şu 2 ürünü tavsiye ederim.
Bütün hastalıkların tedavisi için bitkisel gıda takviyeleri olarak 19k pazarlama(yağ yada macun(bal) + çay) veya gökçek aktarın(iksir ve tonik) ürünlerini tavsiye ederim.

Zamanında tıbben çaresiz kalmıştım bunlardan istifade ettim, tavsiye ederim, yan etki yok.

İki ürünün de odak noktası; kanı çoğaltmak, kanı temizlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, midedeki faydalı bakterilerin sayısını arttırmak, midedeki ve (varsa) karaciğerdeki sorun çözüldüğünde birçok sorun çözülüyor genel olarak.

Allah şifa versin.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 15:52
LaleZaR - avatarı
LaleZaR
Ziyaretçi
31 Ekim 2011       Mesaj #3
LaleZaR - avatarı
Ziyaretçi
CRP nedir?
Bu madde yaklaşık yetmiş yıldır biliniyor. Karaciğerin ürettiği CRP, nezle, grip ya da herhangi bir yaralanma ya da doku iltihaplanması sırasında tetiklenen bağışıklık sistemi reaksiyonlarında rol oynuyor.
Bu nedenle araştırmacılar CRP’yi’ iltihap markörü’ olarak tanımlıyorlar: CRP miktarının kanda yüksek oranda bulunması verem ya da artrit gibi ciddi hastalıkların işareti olduğundan organizmada iltihaplı bir reaksiyonun varlığını ortaya koyabiliyor.

CRP oranı biyoloji laboratuvarlarında sıkça kullanılan bir test olsa da, şimdiye kadar hiç kimse enfarktüs tanısında bu molekülden yararlanmayı düşünmemişti.
Nedeni ise, iltihapla enfarktüs riski arasında olası bir ilişkinin varlığından kuşku duyulmasıydı.

Bakışı değiştirdi
Paul Ridker, birkaç yıl öncesine kadar kalp-damar hastalıklarının damarlarda kolesterol birikimi ve bunun sonucunda aterom plakasının oluşumundan kaynaklanan bir tür tıkanma sorunu olarak görüldüğüne dikkat çekiyor ve ancak 80’lerin başında bazı kardiyologların enfarktüs oluşumunda iltihaplanmanın rolünden kuşkulandıklarını belirtiyor.

Daha kesin bir ifadeyle, bu araştırmacılar iltihaplanma sırasında aktif hale gelen hücreler olan akyuvarların oluşum halindeki aterom plakasına saldırıp kopmasına neden olduğunu belirlediler; kana karışan plaka parçaları pıhtılar oluşturup enfarktüse yol açıyorlar.

Paul Ridker konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürüyor:
‘Kardiyoloji dünyasında iltihap tezi gerçek bir devrim yarattı. İlk defa, enfarktüsün kökeninde kolesterolden çok daha tehlikeli bir sürecin varlığından söz ediliyordu. Bu saptama, kalp-damar hastalıklarının tanısıyla ilgili anlayışımızı bütünüyle değiştirdi. Böylece yeni bir test ortaya konulması için CRP’yle ilgilenmemizi sağladı.’

Deney sonuçları
Ancak bu maddenin rolü hemen belirlenmedi. Çünkü organizma onlarca iltihap markörü üretiyor ve 90’lı yılların başında Paul Ridker’in ekibi ilk önce interlökin-6 gibi başka maddelerle ilgilendi.

CRP’nin öngörü etkisini saptamak için 1996 yılına kadar beklemek gerekecekti.
Paul Ridker’in inisiyatifinde gerçekleştirilen ve 1120 sağlıklı Amerikalı erkek deneği kapsayan bu çalışma, yüksek oranda CRP’nin risk altındaki kişileri işaret ettiğini ortaya koydu.

Bu aşamadan sonra da olaylar hızlandı. 2000 yılında kardiyologlar bu sonuçları kadınlar üzerinde doğrulamak için kolları sıvadılar.
Sonuçta da CRP’nin sadece kalp-damar hastalıklarının etkin bir göstergesi olmakla kalmayıp kolesterol kadar iyi bir risk göstergesi olduğu saptandı.

366 kadın
Gerçekten de CRP, kolesterol düzeyi normal olmasına rağmen tehlike altındaki insanların belirlenmesini sağlıyor.
Ancak deney sadece 366 kadını kapsadığı için bilim adamları hemen kesin açıklamalarda bulunmaktan kaçındılar.
Bu konudaki en son araştırma ise ‘The women’s health study’ (WHS) adı altında Amerikalı kandınların sağlıklarıyla ilgili bir çalışma kapsamında toplanan kan örneklerine dayanıyor.

1992 yılından beri yürürlükte olan bu araştırma, kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde aspirin ve E vitamininin rolünü belirlemeye dayanıyor. Araştırmacılar böylece WHS çalışması sayesinde enfarktüs riski saptanan 28.000 kadında LDL kolesterol düzeyini belirleyebildiler.

İki ilaç
Amerikalı kardiyolog Paul Ridker’in meslektaşı Boston’dan Nader Rifai, bu çalışmanın daha önceki sonuçları doğruladığını, üstelik, potansiyel risk altında olan yani 25 yaşın üzerindeki herkesin CRP testine tabi tutulması gerektiğini kaydediyor.

Rifai, CRP testinin yanı sıra kolesterol düzeyinin de ölçülmesi gerektiğini, böylece iki farklı riskin, yani kolesterolden ve iltihaptan kaynaklanan risklerin ayrı ayrı saptanabileceğini belirtiyor.

CRP’nin rolünün saptanmasıyla iki yeni ilaç türünün kullanımının da yaygınlaşması bekleniyor.
Birinci ilaç türü aspirin gibi iltihabı azaltan anti-enflamatuvarları kapsıyor; ancak şimdiye kadar, bu moleküllerin yönetiminin enfarktüs riskini azalttığına dair herhangi bir çalışma yapılmadı.
Diğer ilaç türü ise, statin adıyla bilinen yüksek kolesterol düzeyini düşüren ürünlerden oluşuyor.
Paul Ridker’in daha önceki çalışmaları bu ilaçlardan bazılarının, CRP oranı yüksek, risk altındaki insanlarda enfarktüs olasılığını ciddi oranda azalttığını ortaya koydu. İlaçların bu etkisi, kolesterol düşürücü niteliklerinden değil anti-enflamatuvar özelliklerinden kaynaklanıyordu.

Science at Vie dergisinde yayımlanan habere göre, ancak bu sonuçlar sadece 500 kadını kapsadığından Paul Ridker daha emin olabilmek için yaklaşık 15.000 kadın ve erkeği kapsayacak bir çalışmanın sırada olduğunu belirtiyor.
ABD’de bu gelişmeler yaşanırken Avrupa’da bazı kardiyologlar hastalarına sistematik olarak CRP testi uygulamaya başladılar. Nitekim, Fransa’da söz konuus test henüz resmi olarak önerilmezse bile doktorlar bu yöntemden yararlanmak için çoktan kolları sıvadılar...

Didier Blanchard
Kardiyolog
Paris, Georges Pompidou Hastanesi
‘CRP testi çok dikkatle incelenmeli’
Kalp-damar hastalıklarının saptanmasında Paul Ridker ve meslektaşlarının çalışması son derece önemli. Bu çalışmanın sonuçları doğrultusunda 25 yaşın üzerindeki herkese CRP testini önermek mantıklı olur. Ancak dikkat; bu test halihazırda kullanılanların yerini almamalı, enfraktüs riski (sigara kullanımı, damar sorunları...), aç karnına glisemi (kandaki şeker oranı) ve kolesterolle alt bölümlerinin oranı (LDL kolesterolü ya da ‘kötü kolesterol’ gibi) gibi risk değerlendirme testlerinin tamamlayıcı bir unsuru olarak görülmeli. Ayrıca CRP testi çok dikkatli uygulanmalı; doktor, yüksek CRP oranının, enflamatuvar özellikleri olan basit bir nezleden kaynaklanmadığından emin olmalı. Zaten CRP testi şu anda hastanelerde gizli iltihapları ortaya çıkarmak için kullanılıyor.

1- Akyuvarlar harekete geçer
Enfarktüsün temel unsuru, damarın iç yüzeyinde biriken kötü kolesteroldür. Burada bir değişim yaratıp bağışıklık hücreleri olan ve makrofajlara dönüşüp sitokin salgılayan akyuvarları (ya da monositleri) çeker.

2- Kandaki CRP oranı artar

Sitokinler CRP üretmesi için karaciğeri uyarırlar ve CRP’nin kandaki oranı yükselir. Bu vücutta iltihaplanmanın işaretidir.

3- Nihayet, aterom plakası kopar
Yirmi ya da otuz yıl içinde damarlar düzeyindeki iltihaplanma oluşum halindeki aterom plakasını koparır. Plaka parçaları saçılır ve kan dolaşımını engelleyen bir pıhtı oluşturur. Bu da enfarktüse yol açar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2016 23:51
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Temmuz 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Hayriye23 adlı kullanıcıdan alıntı

Merhaba,

benim kanimdaki CRP cok yüksek misal 5 olmasi gerekirken benimki 25 e cikiyor hatda ondan daha da fazla olabiliyor..
Benim kanimda iltihap oldugundan beri nefes aldigimda cok agri hissediyorum ve kisa kisa nefes aliyorum.. hapsiracagim zamanda cok agri yapyior bazende hic hapsiramiyorum..
belimin sag tarafinda genelde bu agrilar vardir yani nefes aldigimdaa dedgiim gibi..
fakat bazen sol tarafima gecdiginde sanki sagda hic bi ari yokmus gibi hissediyorumm ..
tuhaf bise .. almanyadaki doktorlar hic bise bilmiyor cok caresizimm..

bana bi öneriniz olursa veya birinizde ayni rahatsizlik varsa yazarsaniz cok sevirnim..

Saygilarimla

Hayriye

Merhaba Hayriye Hanım,
Bende Ankilozan Spondilit hastasıyım ve sizin tarifiniz bendeki ağrılara tıpatıp uyuyor. Bu hastalık ile ilgili bölüm Romatoloji bölümüdür. Genellikle bel ve kalça bölgesinde ağrılar ile başlar. vücut içerisinde enfeksiyon (sedimantasyon hızı ve crp arttığında anlayabilirsiniz) arttığında ağrılarınızda artar. Göğüs kafesi de bu durumdan etkilenir. Nefes almanız zorlaşır ve ani hareketlerde kasılır kalısınız. Geçmiş olsun.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Mart 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Hayriye23 adlı kullanıcıdan alıntı

Merhaba,

benim kanimdaki CRP cok yüksek misal 5 olmasi gerekirken benimki 25 e cikiyor hatda ondan daha da fazla olabiliyor..
Benim kanimda iltihap oldugundan beri nefes aldigimda cok agri hissediyorum ve kisa kisa nefes aliyorum.. hapsiracagim zamanda cok agri yapyior bazende hic hapsiramiyorum..
belimin sag tarafinda genelde bu agrilar vardir yani nefes aldigimdaa dedgiim gibi..
fakat bazen sol tarafima gecdiginde sanki sagda hic bi ari yokmus gibi hissediyorumm ..
tuhaf bise .. almanyadaki doktorlar hic bise bilmiyor cok caresizimm..

bana bi öneriniz olursa veya birinizde ayni rahatsizlik varsa yazarsaniz cok sevirnim..

Saygilarimla

Hayriye

Cok buyuk bi ihtimal akdeniz atesi . Agriyan yerlerinizde iltahaplanma var demekki . Cunku crp kanda iltahap oldugunda artiyor. Zaten akdeniz atesindede eklemlerde iltahaplanma gorulur. Kardesim suan hasta iceride yatiyor hastaneye yatirilabilirmis bu crp yukskligi yuzunden. Allah herkese sifa versin
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2013       Mesaj #6
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
CRP yüksekliği ne anlama geliyor.Normal değerler 0--5 arası iken 18,3 ne gibi bir anlam ifade edebilir?

Soru:CRP yüksekliği ne anlama geliyor.
Normal değerler 0--5 arası iken 18,3 ne gibi bir anlam ifade edebilir.Ayrıca diğer tahlillerim:glukoz 89,triglisert 113,total kolestrol 212,hdl-kol 39,4,ldl-kol 150,vldl-kol 22. Kan sayımı sonuçlarım ise:wbc 10,4,ne 56,1,ly 33,mo 7,8,eo 2,5,ba 0,6,ne 5,8,ly 3,4,hct 47,6,mcv 89,3 mch 29,2

Tahlil Yorumu
sadece CRP yüksek görülüyor.Diğer tüm tahliller normal kabul edilebilir.CRP bir akut faz reaktanıdır. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlarda yükselir.Son günlerde geçirdiğiniz bir enfeksiyona bağlı olarak da yüksek çıkmış olabilir.Ancak tek başına yüksekliği çok büyük bir anlam ifade etmez.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Mayıs 2016 02:32
Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.
Onuuur - avatarı
Onuuur
Ziyaretçi
2 Mayıs 2016       Mesaj #7
Onuuur - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba. 23 yasimdayim. Sigara kullaniyorum. 3gundur midemde eksime yanma ve istifra sorunum var. Bisey yemesem bile siyahimsi kahve tonlari arasinda sivi kusuyorum.
Ayrica geceleri oksuruk krizlerimde olmustu gectigimiz aylarda. Oksuruk krizleri, gogus kafesinde agrimda vardi.
Crp 47.1 cikti.
Neyim olabilir? Sonuclari daha doktora gosteremedim...
Son düzenleyen perlina; 25 Mayıs 2016 09:24
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mayıs 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
Onuuur adlı kullanıcıdan alıntı

Merhaba. 23 yasimdayim. Sigara kullaniyorum. 3gundur midemde eksime yanma ve ustufra sorunum var. Bisey yemesem bile siyahimsi kahve tonlari arasinda sivi kusuyorum.
Ayrica geceleri oksuruk krizlerimde olmustu gectigimiz aylarda. Oksuruk krizleri, gogus kafesinde agrimda vardi.
Crp 47.1 cikti.
Neyim olabilir? Sonuclari daha doktora gosteremedim...

CRP; C-Reaktif Protein’in kısaltmasıdır. Normalde insan vücudunda düşük değerlerde bulunan bir proteindir.
Yüksek CRP seviyeleri vücutta akut iltihabı bir reaksiyon veya bir enfeksiyon olduğunu gösterir.

Ortalama sağlıklı bir kişide CRP seviyesinin 4.9 mg/L’nin altında olması beklenir. Normal değerler deneyin yapıldığı laboratuara bağlı olarak farklılık gösterebilir.

CRP seviyesi pek çok durumda yükselebilir bunlardan bazıları: bağ dokusu hastalıkları, ciktus, kanser, enfeksiyon iltihabi, bağırsak hastalıkları, lupus, romatoid artrit, tüberküloz' dur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ağustos 2016       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba

öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorm
Bende bir kaç gün önce tahlil yaptım CRP oranım 68 çıktı oran çok yüksek bundan dolayı çok sık soğuk algınlığına yakalandığımı düşünüyorum konu ile ilgili olarak yardımlarınızı rica ediyorum.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ağustos 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

merhaba

öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorm
Bende bir kaç gün önce tahlil yaptım CRP oranım 68 çıktı oran çok yüksek bundan dolayı çok sık soğuk algınlığına yakalandığımı düşünüyorum konu ile ilgili olarak yardımlarınızı rica ediyorum.


Kandaki iltihaplanma ve enfeksiyon oranları CRP testi sayesinde ölçülür. Yapılan testler sonucunda CRP’nin yüksek çıkması, kanda mikrop oranının fazla olduğu anlamına gelir. Kandaki iltihaplanma ve enfeksiyon bir çok nedenden kaynaklanabilmektedir. CRP değerinin yüksek çıkması halinde öncelikle kanda iltihaplanmanın neden kaynaklandığı araştırılır ve nedene bağlı olarak tedavi sürecine başlanır.
Kanda iltihaplanma oranının yüksek olması, bağışıklık sistemiyle yani dolaylı olarak enfeksiyonel hastalıklarla ilgilidir. Enfeksiyonel rahatsızlıklar sonucunda iltihap kana karışabilir ve CRP’nin yüksek çıkmasına neden olabilir. Kandaki iltihaplanmanın çok yüksek seviyelerde olması, hayati bir tehlike arz ettiğinden erken müdahale gerektirir.

CRP Değerinin Yüksek Olmasının Nedenleri
Enfeksiyon Kaynaklı
Enfeksiyon, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilmektedir. Herhangi bir bölgede çoğalan parazit ve bakteriler, bu bölgede türeyerek çoğalırlar. Bunun sonucu olarak kişide enfeksiyon rahatsızlığı görülür. Ancak vücutta türeyen ve oluşan her bakteri zararlı değildir. Enfeksiyonun oluşabilmesi için çoğalan organizmaların zararlı olması gerekir.
Bağışıklık sistemi savunma mekanizması sayesinde enfeksiyonlarla mücadele eder. Bunun sonucu olarak ise iltihaplanma oluşabilir.

Akciğer Rahatsızlıkları

Akciğer iltihaplanması durumunda zatürre gibi solunum hastalıkları oluşabilmektedir. Zatürreden kaynaklı kanda iltihaplanmaya sık rastlanır. CRP’nin yüksek çıkması tek başına zatürre hastalığını işaret etmese de beraberinde getirdiği yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler akciğer iltihaplanmasının habercisidir.

Romatizmal Ateş
Romatizmal ateş hastalığı çocuklarda daha fazla görülür. Bu rahatsızlığın asıl sebebi boğaz enfeksiyonudur diyebiliriz. Boğaz enfeksiyonu tedavi edilmediği durumda romatizmal ateş hastalığı ortaya çıkar. Eklem bölgelerin ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtileri vardır. Romatizmal ateş rahatsızlığında genelde antibiyotiklerle tedavi yöntemi uygulanır.

CRP’nin yüksek çıkmasının bir çok nedeni vardır. Değerlerdeki yükseklik özellikle akciğer hastalıkları, bağ doku hastalıkları ve tüberküloz gibi ciddi sorunların habercisi olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

18 Haziran 2015 / Misafir Soru-Cevap
26 Ekim 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
18 Temmuz 2016 / mami403 Tıp Bilimleri
30 Ekim 2015 / gencosamsun Tıp Bilimleri
11 Kasım 2016 / ahmet dadas Soru-Cevap