Arama

Sol omuz ve parmaklarımda uyuşmanın nedeni ne olabilir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 2.765 Cevap: 1
askperısı - avatarı
askperısı
Ziyaretçi
6 Ağustos 2010       Mesaj #1
askperısı - avatarı
Ziyaretçi
Sol omuz ve parmaklarımda uyuşmanın nedeni ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 15:01
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Kolda Uyuşma


Kolda uyuşma, genellikle kola yeterli olarak kan gitmemesi ve kolda bulunan sinirlerin zarar görmesi nedeniyle yaşanabilir. Kolda uyuşma bazen kolun tamamında bazen ise kolun bir bölümünde görülebilir. Kol uyuşmasına neden olabilecek diğer etkenler enfeksiyon, tümör ve travma olarak sayılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kolda uyuşma nedenleri ve tedavisi
Sinir sıkışması ve hasarı: Kolda meydana gelen iltihap, travma, omuzda bulunan sinirleri hasar görmesi veya sinirlerin kolun üst tarafında doğru gitmesiyle meydana gelen bir sağlık sorunudur. Sinir sıkışmasına neden olan temek sebep, kemikler, kaslar, kıkırdaklar ve tendonlarda meydana gelen travmalar nedeniyle oluşan iltihabın sinirlere şiddetli baskı uygulamasıdır. Kolda sinir sıkışması yaşandığında ve kol hareketliyken kolun üst tarafında ağrı, uyuşma ve anormal hisler meydana gelebilir. Sinir sıkışması ve hasarını tedavi edebilmek için ilk olarak tanı konulması gerekir. Fiziksel terapi sinirlerde oluşan hasarın azalmasına ve dokuların desteklenmesine yardımcı olur. Uyuşma ile beraber şiddetli ağrı yaşandığında narkotik ağrı kesici ve kortikosteroid terapi uygulanabilir. Çok daha ciddi uyuşma ve ağrılarda ise baskıyı ve gerilmeyi azaltmak amacıyla ameliyat seçeneği düşünülebilir.

Diyabet: Yüksek kan şekeri uzun vadede kontrol edilemezse sinirlerde iltihap oluşma olasılığını arttırır. Bu durumda kolun üst kısmında uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Kan şekeri kontrol altına alındığında kolda yaşanan uyuşma ve karıncalanma giderilebilir.

Beslenme bozukluğu:
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri yeterince karşılayamamak kol uyuşmasına neden olabilir. Özellikle B grubu vitaminleri, C ve D vitamini haricinde fosfat, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliği de kolda uyuşmaya yol açabilir. Yeteri kadar vitamin alarak bu tarz belirtiler azaltılabilir.

Damar sertliği ve kalp rahatsızlıkları:
Göğüs ağrısı kalp ve damar hastalıklarında en belirgin belirtiler arasında yer alır.
Kalp krizi gibi bir durumda kalbe ulaşan damarlarda sertlik meydana gelir ve bu sertlik ile beraber göğüs ağrısı ve özellikle sol kol uyuşması görülür. Bu şikayetler kalp krizinin belirtileri arasında yer alır. Bunların haricinde anjina gibi kalbe bağlı gelişen rahatsızlıklarda kol uyuşmasına neden olabilir.

Dolaşım bozukluğu:
Kan dolaşımı yetersiz olduğunda vücudun uç kısımlarına yeteri kadar kan ulaşamaz. Böyle bir durum karşısında el, parmaklar ve kolda uyuşma yaşanabilir. Kan dolaşım bozukluğu farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Yağlı gıdalarla beslenmek, kolesterolün yüksek olması, hareketsiz bir yaşam tarzı, sigara ve alkol tüketimi kan dolaşımını kötüleştirebilir.

Kırıklar: Parmak, kol ya da dirsekte meydana gelen kırıklar el ve kolda uyuşmaya yol açabilir. Uyuşmayla beraber kırık alanda ciddi anlamda ağrı yaşanır. Köprücük kemiği, omuz ve kolun bir bölümünde gelişen kırıklar kolun tamamında ya da bir kısmında uyuşma hissi yaratabilir.

El ve bilek kistleri:
Bilek ve ellerde gelişen Ganglion kisti kanser riski yaratmayan iyi huylu oluşumlardır. Kısa sürede, aniden ya da yavaş yavaş ortaya çıkabilen kistler kolda ciddi ağrıya sebep olmaz. Ancak kol uyuşmasına neden olabilir. Kist estetik anlamda bir problem yaratıyorsa cerrahi ile alınabilir.

Kas çekilmesi: Ağır bir yük kaldırıldığında kaslarda çekilme yaşanabilir. Bu durumda kolda aniden başlayan geçici uyuşma oluşabilir. Kola soğuk kompres uygulamak uyuşukluğun geçmesine yardımcı olur.

DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Sol Parmak Uyuşması


Sol parmak uyuşmaları birçok hastalığın belirtisi ya da sonucu olarak görülebilir. Uyuşmanın oluştuğu parmak bölgesin de duyu kaybı yaşandığı için parmakta uyuşma, karıncalanma olmaktadır. Parmakta görülen bu uyuşmalar sinir üzerine yapılan baskılardan veya sinir sistemi problemlerinden kaynaklanmaktadır. Parmak üzerlerine aşırı yük bindiği ve bu yük sonucunda bölgeye baskı uygulandığı için parmaklarda ve parmak uçlarında uyuşma söz konusudur. Ağrıya parmak ve ellerin aynı pozisyonda uzun süre tutulması bölgeye fazla baskı uygulanmasından kaynaklı parmaklarda uyuşmaya, karıncalanma hissi meydana gelir. El ve parmaklara alınan darbe de uyuşma yapabilir fakat bu tür uyuşmalar tedavi gerektirmeyen uyuşmalardır. Kısa süreli olup kendiliğinden geçer.

Parmak ucundaki uyuşmalar daha riskli olarak görülür çoğu zaman diyabet (şeker hastalığı) gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak görülür. Bu tür parmak ucu uyuşmalarında vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulmalıdır.

Parmak Uyuşması Nedenleri

  • Şeker hastalığı
  • Periferal nöropati
  • Multipl skleroz
  • Sinir sıkışması
  • Sinir sistemi rahatsızlığı
  • Fiziksel etkenler(darbe ya da baskı)
Parmak uyuşması uzun süreli baskıya maruz kalarak sinirlerin sıkışması sonucu yaşanmaktadır. Ancak en önemlisi işaret parmağı, başparmak ve serçe parmağı uyuşma ve karıncalanmaları çok daha önemlidir. Bu parmak da ki uyuşmalar Karpal tünel sendromu rahatsızlığından kaynaklıdır.

DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / mehmet uzunoglu Tıp Bilimleri
2 Aralık 2014 / manole Soru-Cevap
23 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
8 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap