Arama

El, kol ve bacaklarda oluşan uyuşmaların sebebi ne olabilir, ne yapılmalıdır?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 32.899 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
El, kol ve bacaklarda oluşan uyuşmaların sebebi ne olabilir, ne yapılmalıdır?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 04:06
konçuy - avatarı
konçuy
VIP ON TEMMUZ 2013
15 Şubat 2010       Mesaj #2
konçuy - avatarı
VIP ON TEMMUZ 2013
vitamin eksikliğiniz,kanınızın düşük olması(kansızlık) gibi sebeblerde olabilir! ihmal etmeyin biçok nedeni olur bu tür şikayetlerde..Allah şifa versin...
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 14:58
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
15 Ağustos 2011       Mesaj #3
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

sol kolumda uyuşma oluyor karıncalanma bu uyuşma sol kürek kemiğinin altından başlayıp kolu kömple parmak uclarıma kadar yayılıyor sebebi ne olabilir?

Noroloji bölümüne bir görününüz onlar gerekli yerlere yönlendirir veya kendi yapabileceği varsa ilgilenirler geçmiş olsun
El kol uyuşmalarına genelde noroloji bakar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 14:58
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
yamyam - avatarı
yamyam
Ziyaretçi
15 Ağustos 2011       Mesaj #4
yamyam - avatarı
Ziyaretçi
El ve Bacaktaki Uyuşmanın Nedenleri
Sinir veya kan damarına basınç : Vücudunuzun bir tarafı üzerinde uzun süre zor bir pozisyonda oturuyor, dayanıyor veya uyuyordunuz. Genellikle de vücut “uyandıkça” iğne batıyor gibi olduktan sonra hareket ettiğinizde uyuşma geçiyor. Dirseğinize abanmak ulna sinirinize basınç yapar ve dördüncü ve beşinci parmaklarınızda karıncalanma ve uyuşma olur.
Karpal tünel sendromu : Elinizdeki (baş parmaktan yüzük parmağına kadar) ve bileğinizdeki uyuşma geceleri artıyor ve parmaklarınız, baş parmağınız ve eliniz kuvvetsizleşti. Muhtemelen kuvvet gerektiren aletleri ya da bilgisayarı sık kullanan veya sürekli tekrarlamalı hareketler yapan birisiniz. Bu durum kendiliğinden geçer ya da ağrı kesici ve bileklik gerekebilir.
Raynaud hastalığı : El ve ayak parmaklarınız uyuşuyor ve beyazlaşıyor, sonra mavileşiyor, soğuk havalarda kızarıyor ve ısındıklarında acıyor. Küçük kan damarlarıyla ilgili bir rahatsızlığınız var demektir.
Servikal (boyun omurgasında osteoartrit : Elinizde kısmi uyuşma ve karıncalanma var. Muhtemelen 50 yaşını geçtiniz ve boynunuz zaman zaman sertleşip ağrıyor. Servikal ostreoartrit söz konusu olabilir.
Boyun ağrısı omuzlarınıza, uyuşma ve karıncalanma kollarınıza vurursa ve sallanmadan yürüyemiyorsanız, servikal spondiloz olabilir.
Disk fıtığı : Sırtınızın alt kısmında hareket edince artan bir ağrı var, baldırınızda veya bacaklarınızda ağrı, uyuşma ve karıncalanma oluyor. Disk fıtığı veya disk kayması eklemlerde omurga kemiklerinin arasındaki düz, yuvarlak yastıkların yerinden çıkmasıdır. Sırtta yaralanma, kas zayıflığı veya şişmanlık sık görülen nedenleri arasındadır.
İnme veya geçici iskemi krizi : Kol ve bacaklarda güçsüzlük olsa da olmasa da vücudunuzun bir tarafında uyuşma ve karıncalanma, anlaşılamaz konuşma, bulanık veya çift görme, bilinç bulanıklığı ve baş dönmesi var. Bu uyarıcı belirtiler geçici iskemi krizinin veya inmenin habercisi olabilir.
Uyuşmayı Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?
Dolaşımı düzenlemek için uyuşan bölgeye masaj yapın. Uyuşan vücut bölgesini hareket ettirin. Giysilerinizi gevşetin. Raynaud hastalığında, el ve ayaklarınızı ısıtın. Disk kayması varsa, dizlerinizin altına yumuşak bir yastık koyarak yere uzanın veya dizlerinizin arasına yastık alarak yatın. Sıcak bir zemin üzerine uzanın. Boyun ve sırttaki sertleşme için ibuprofen veya aspirini deneyin.
Önleme Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, dayanmak ve yatmaktan sakının. Doğru oturup kalkın. Düzgün duruş omuriliğiniz ve boynunuzdaki baskıyı kaldırır. Dik oturun, göğsünüzü kaldırın, çenenizi hafifçe eğin ve başınızı kulaklarınız omuzlarınızı değinceye kadar hareket ettirin. Sigarayı bırakın. Dolaşım sisteminizi etkiler. Tekrarlamalı işleri yaparken mola verin veya başka iş yapın. Klavyeyle çalışma mahalliniz el, bilek ve kol pozisyonu için uygun olmalıdır.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Ellerde Uyuşma


Ellerde uyuşma, el uyuşması, tek ya da iki elde birden uyuşma, parmaklarda his kaybı şeklinde tarif edilebilir. Ellerde uyuşukluk, iğne batması, karıncalanma, elektriklenme, yanma, ağrı ya da daha farklı şikayetler ile ortaya çıkabilir. İsim olarak ne kadar ellerde uyuşma olarak tarif edilse de aslında uyuşma bir ya da birkaç parmakta görülür. Tüm elde uyuşma çok nadir olarak ortaya çıkar.

Ellerde uyuşma genellikle kol ve bileklerde bulunan sisnirlerin hasar görmesi ya da sıkışması nedeniyle oluşur. Bilekte gerçekleşen sinir sıkışması genellikle karpal tünel sendromu nedeniyle oluşur. Bilekte bulunan ufak bir kanalda sinir sıkuışması oluşur ve bu durum sonucu ellerde, kollarda ağrı ve uyuşma hissedilir. Bilekte oluşan sıkıntılar obezite, enfeksiyon, romatoid artrit gibi hastalıklar ya da bileğin aşırı zorlanması karpal tünel sendromunu tetikleyebilir. Sürekli el işi yapanlarda, bilgisayar başında oturanlarda, müzisyenlerde ve iş icabı bilek hareketlerini devamlı tekrarlayan kişilerde karpal tünel sendromuna daha sık rastlanır.

Şeker hastalığı gibi vücudun çevresel sinir sistemini etkileyen hastalıklar da ellerde uyuşmaya yol açabilir. Ancak bu tarz hastalıklarda eller ile beraber ayaklarda da hemen hemen aynı şikayetler yaşanabilir. Omurilik ya da beyin ile alakalı gelişen bazı problemler yine ellerde, kollarda uyuşukluğa, his kaybına ve güç kaybına yol açabilir.

Ellerde gelişen uyuşma nedenini tespit etmek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kişinin kendi kendine alacağı bazı tedbirler yaşanan şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Eğer kişi devamlı el işi yapıyorsa ya da marangozluk gibi bir işte çalışıyorsa bu işlere bir süre ara vererek sorunu hafifletebilir. Ellerde uyuşmanın nedenleri kısaca şu şekilde sıralanabilir;
  • Sinir sıkışması
  • Boyun düzleşmesi
  • Boyun fıtığı
  • Boyun tutulması
  • Ellerde Uyuşma
Kan şekeri ve vücut yağ oranı düzenleme
  • Diyabet
  • Hipotiroidi
  • Periferik nöropati
  • B12 vitamini eksikliği
  • Alkolizm
  • Migren
  • Lupus hastalığı
  • Omurilik tümörleri
  • Kırıklar
  • Kas hastalıkları
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • El ve el bileğinde kitle
  • Kol damarlarında tıkanıklık
  • Hızlı ve derin nefes almak
  • Romatizmal hastalıklar
  • MS hastalığı
Ellerde uyuşma, birden bire başlarsa, sersemlik, konuşma güçlüğü, baş dönmesi ya da ani baş ağrısına yol açarsa, kademeli olarak artarsa, vücuda yayılırsa, vücudun her iki tarafını olumsuz ya da elin sadece bir kısmını etkilerse hiç beklemeden doktora ulaşılmalıdır.

Ellerde uyuşma tedavisi
Ellerde yaşanan uyuşmanın nedenini araştırmak için uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor uyuşmanın nedenini araştırmak için bazı tetkikler uygular. Ellerde uyuşmanın nedeni sinir sıkışması ise EMG uygulanarak tespite dilmelidir. Şayet sinir sıkışması söz konusu değilse MR çekilerek boyun fıtığı araştırılmalıdır. Hipertiroidi gibi bazı sağlık sorunlarından şüpheleniliyorsa kan tetkikleri yapılmalıdır. Beraberinde doktor hasta ile detaylı bir görüşme yaparak hastanın cevaplarına göre uyuşma nedenini tespit edip gerekli tedaviye başlayabilir.

DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Kolda Uyuşma


Kolda uyuşma, genellikle kola yeterli olarak kan gitmemesi ve kolda bulunan sinirlerin zarar görmesi nedeniyle yaşanabilir. Kolda uyuşma bazen kolun tamamında bazen ise kolun bir bölümünde görülebilir. Kol uyuşmasına neden olabilecek diğer etkenler enfeksiyon, tümör ve travma olarak sayılabilir.

Kolda uyuşma nedenleri ve tedavisi
Sinir sıkışması ve hasarı: Kolda meydana gelen iltihap, travma, omuzda bulunan sinirleri hasar görmesi veya sinirlerin kolun üst tarafında doğru gitmesiyle meydana gelen bir sağlık sorunudur. Sinir sıkışmasına neden olan temek sebep, kemikler, kaslar, kıkırdaklar ve tendonlarda meydana gelen travmalar nedeniyle oluşan iltihabın sinirlere şiddetli baskı uygulamasıdır. Kolda sinir sıkışması yaşandığında ve kol hareketliyken kolun üst tarafında ağrı, uyuşma ve anormal hisler meydana gelebilir. Sinir sıkışması ve hasarını tedavi edebilmek için ilk olarak tanı konulması gerekir. Fiziksel terapi sinirlerde oluşan hasarın azalmasına ve dokuların desteklenmesine yardımcı olur. Uyuşma ile beraber şiddetli ağrı yaşandığında narkotik ağrı kesici ve kortikosteroid terapi uygulanabilir. Çok daha ciddi uyuşma ve ağrılarda ise baskıyı ve gerilmeyi azaltmak amacıyla ameliyat seçeneği düşünülebilir.

Diyabet: Yüksek kan şekeri uzun vadede kontrol edilemezse sinirlerde iltihap oluşma olasılığını arttırır. Bu durumda kolun üst kısmında uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Kan şekeri kontrol altına alındığında kolda yaşanan uyuşma ve karıncalanma giderilebilir.

Beslenme bozukluğu:
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri yeterince karşılayamamak kol uyuşmasına neden olabilir. Özellikle B grubu vitaminleri, C ve D vitamini haricinde fosfat, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliği de kolda uyuşmaya yol açabilir. Yeteri kadar vitamin alarak bu tarz belirtiler azaltılabilir.

Damar sertliği ve kalp rahatsızlıkları:
Göğüs ağrısı kalp ve damar hastalıklarında en belirgin belirtiler arasında yer alır.
Kalp krizi gibi bir durumda kalbe ulaşan damarlarda sertlik meydana gelir ve bu sertlik ile beraber göğüs ağrısı ve özellikle sol kol uyuşması görülür. Bu şikayetler kalp krizinin belirtileri arasında yer alır. Bunların haricinde anjina gibi kalbe bağlı gelişen rahatsızlıklarda kol uyuşmasına neden olabilir.

Dolaşım bozukluğu:
Kan dolaşımı yetersiz olduğunda vücudun uç kısımlarına yeteri kadar kan ulaşamaz. Böyle bir durum karşısında el, parmaklar ve kolda uyuşma yaşanabilir. Kan dolaşım bozukluğu farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Yağlı gıdalarla beslenmek, kolesterolün yüksek olması, hareketsiz bir yaşam tarzı, sigara ve alkol tüketimi kan dolaşımını kötüleştirebilir.

DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Bacak Uyuşması


Bacak uyuşması, özellikle uyuşukluk gelişen bölgeye düzgün kan akışı olmaması ya da sinirlerde oluşan bir hasar nedeniyle gerçekleşir. Enfeksiyon, travma, iltihap ya da daha farklı bazı sorunlar da bacak uyuşmasına neden olabilir. Bacakta gelişen uyuşma çok ciddi bir probleme neden olmamakla birlikte felç ya da bir tümör habercisi de olabilir. Eğer uyuşma birkaç dakikadan daha fazla sürüyorsa ya da uyuşma tekrar ediyorsa her hangi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Bağırsak ve mesane kontrolünde azalma, bilinç bulanıklığı, bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler bacak uyuşmasına eşlik ediyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bacak uyuşması nedenleri

  • Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörler kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir.
  • Ortopedik nedenler, Ortopedik anlamda oluşan hasar bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, kalça yaralanması, dejeneratif disk hastalığı gibi etkenler bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.
  • Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bazı durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroid hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği nedeniyle bacaklar ile beraber vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir.
  • Felç, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk aslında duyu kaybı ile alakalıdır. Eğer felç nedeniyle bir uyuşukluk oluşmuşsa his kaybının yanı sıra hareket kısıtlaması da görülür.
  • Ms hastalığı, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebilir. Tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluşur.
Eğer iki bacakta birden uyuşma varsa MS tarzı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. MS hastalığı, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendine ait hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Dolayısı ile ortaya çıkan hasar vücudun her hangi bir bölgesinde uyuşma ile kendini gösterir. Yaşanan hasar git gide artarak dönüşü olmayan problemler ortaya çıkar. Başlangıçta uyuşma oldukça hafif seyreder ve aralıklarla görülür. Ancak gitgide artarak sürekli hale gelebilir.

DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Kasım 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
2 Aralık 2014 / manole Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
27 Ağustos 2013 / duyguyurt disi Soru-Cevap