Arama

Bacak uyuşmasının sebebi nedir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 5.666 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mayıs 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bacak uyuşmasının sebebi nedir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 17:35
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Bacak Uyuşması


Bacak uyuşması, özellikle uyuşukluk gelişen bölgeye düzgün kan akışı olmaması ya da sinirlerde oluşan bir hasar nedeniyle gerçekleşir. Enfeksiyon, travma, iltihap ya da daha farklı bazı sorunlar da bacak uyuşmasına neden olabilir. Bacakta gelişen uyuşma çok ciddi bir probleme neden olmamakla birlikte felç ya da bir tümör habercisi de olabilir. Eğer uyuşma birkaç dakikadan daha fazla sürüyorsa ya da uyuşma tekrar ediyorsa her hangi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Bağırsak ve mesane kontrolünde azalma, bilinç bulanıklığı, bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler bacak uyuşmasına eşlik ediyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bacak uyuşması nedenleri

  • Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörler kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir.
  • Ortopedik nedenler, Ortopedik anlamda oluşan hasar bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, kalça yaralanması, dejeneratif disk hastalığı gibi etkenler bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.
  • Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bazı durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroid hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği nedeniyle bacaklar ile beraber vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir.
  • Felç, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk aslında duyu kaybı ile alakalıdır. Eğer felç nedeniyle bir uyuşukluk oluşmuşsa his kaybının yanı sıra hareket kısıtlaması da görülür.
  • Ms hastalığı, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebilir. Tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluşur.
Eğer iki bacakta birden uyuşma varsa MS tarzı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. MS hastalığı, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendine ait hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Dolayısı ile ortaya çıkan hasar vücudun her hangi bir bölgesinde uyuşma ile kendini gösterir. Yaşanan hasar git gide artarak dönüşü olmayan problemler ortaya çıkar. Başlangıçta uyuşma oldukça hafif seyreder ve aralıklarla görülür. Ancak gitgide artarak sürekli hale gelebilir.

Bacak uyuşması tedavisi

Bacak uyuşması kısa sürede geçmiyor, tekrarlıyor ve farklı belirtiler ile birlikte yaşanıyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Doktor uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit ederek uygulayacağı tedaviyi nedene yönelik gerçekleştirir. Tıbbi tedavi haricinde evde de alınabilecek basit önlemler bacak uyuşmasını tedavi edebilir.

DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
26 Şubat 2014 / kanmed Soru-Cevap
3 Mart 2018 / SEVİNİM Tıp Bilimleri
28 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap